Ulkomaat    |   HS-haastattelu

Tunnetun venäläistoimittajan uusin tv-sarja kertoo Pohjoismaista – Vladimir Pozner vaikuttui suomalaisesta kirjastoautosta, mutta kertoo myös rajoista, joita Venäjän televisiossa ei voi ylittää

”Yleiskäsitykseni oli, etteivät suomalaiset juuri puhu. Hymyilevät harvoin, eikä heillä todennäköisesti ole juuri huumorintajua. Juovat paljon, mutta jotenkin onnistuivat valmistamaan matkapuhelimia”, Vladimir Pozner kertoo.

Moskova

Toimittaja Vladimir Pozner, 84, on yksi Venäjän tunnetuimpia televisiokasvoja, ja Moskovassa sellaisilla ihmisillä on usein oma ravintola. Niin on Poznerillakin: äidin mukaan nimetty, veljen kanssa omistettu ja keskustassa sijaitseva Žeraldin.

Nyt hän istuu ravintolansa ikkunapöydässä ja puhuu innostuneesti suomalaisesta kirjastoautosta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Eihän sillä tietenkään rahaa tienata, mutta se on tapa viedä kirjoja ihmisten luo. Antaa heille mahdollisuus lukea kirjoja internetin sijaan”, Pozner selittää.

Pozner puhuu kirjastoautosta, sillä tammikuussa Venäjän televisio esittää hänen tuoreinta Pohjoismaista kertovaa sarjaansa. Sarja on 12-osainen. Suomesta, Ruotsista, Norjasta ja Tanskasta on kustakin kolme noin 45 minuuttia kestävää osaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhdessä niistä Pozner istuu ihailemansa kirjastoauton kyydissä Vantaalla, innostuu tiedekeskus Heurekassa ja vierailee koulussa. Siellä hän selittää televisioyleisölle, kuinka Suomessa ei ole maksullisia eliittikouluja ja kuinka oppilaita pidetään tasavertaisina opettajien kanssa.

”Todennäköisesti suurimman vaikutuksen minuun tekikin koulujärjestelmä. Tiesin kyllä Suomen koulujärjestelmän yhdeksi parhaista, ellei parhaaksi, mutta vaikutuin todella”, hän sanoo.

”Teillä opettajat ovat ensimmäisestä luokasta alkaen maistereita. Se ehkä selittää, miksi järjestelmä on niin hyvä ja erilainen. Opettaja on arvostettu ammatti, josta saa kelvollista palkkaa, joten se houkuttelee hyviä ihmisiä.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tässä vaiheessa on syytä mainita, että Pozner on tehnyt sarjansa Venäjän valtiolliselle ykköskanavalle. Se on näyttänyt myös hänen aiemmat, niin ikään ulkomaista kertovat sarjansa, minkä lisäksi hänellä on oma miljoonayleisön keräävä haastatteluohjelma maanantai-iltaisin.

Venäjän valtakunnalliset televisiokanavat ovat tiukasti vallanpitäjien kontrollissa ja osa propagandakoneistoa, ykköskanavalla on vieläpä virallisen kanavan asema.

Se vaikuttaa tietenkin Poznerin haastatteluohjelmaan. Vieraat pitää hyväksyttää etukäteen, eikä Pozner voi esimerkiksi kutsua ohjelmaansa nykyhallinnon poliittisia vastustajia, kuten oppositiohahmo Aleksei Navalnyitä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Toinen rajoite on, etten voi suoraan arvostella [presidentti Vladimir] Putinia. Voin kritisoida, mutten suoraan. Voin sanoa, etten ole jostain samaa mieltä, mutta en voi sanoa esimerkiksi, että presidenttikaudellaan hän on tehnyt monia virheitä. Enkä voi sanoa, että hän on ollut presidenttinä liian pitkään.”

Niinpä hän taiteilee esittämällä haastateltaville myös tiukkoja kysymyksiä, mutta selvästi tietäen, missä raja menee.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tässä haistelussa hänellä on pitkä kokemus.

Pozner syntyi Pariisissa ranskalaisen äidin ja venäjänjuutalaisen isän perheeseen, mutta kasvoi pääosin New Yorkissa. Neuvostomyönteinen isä joutui Yhdysvalloissa vaikeuksiin, ja perhe muutti Itä-Berliinin kautta Moskovaan 1950-luvulla.

Venäjää, ranskaa ja englantia äidinkielen tasoisesti puhuvasta Poznerista tuli toimittaja Neuvostoliiton ulkomaille suunnattuihin propagandavälineisiin. Ura sai 1970-luvulla käänteen, kun yhdysvaltalaiset televisiokanavat alkoivat käyttää häntä ”Moskovan äänenä”, joka selosti asioita yleensä Neuvostoliiton kannalta parhain päin.

”Kukaan ei antanut ohjeita, mitä minun pitäisi sanoa, koska kukaan ei halunnut ottaa vastuuta”, hän naurahtaa.

Pozner kuitenkin tiesi rajansa. Lisäksi hän kuvailee olleensa pitkään ”aidossa uskossa” sosialismiin ja Neuvostoliittoon.

Ulkomaista kertovissa sarjoissa ei hänen mukaansa ole ollut mitään poliittisia ongelmia.

Sitä on vaikea varmistaa, mutta HS:n ennalta näkemien Suomi-jaksojen haastateltavat ovat tavallisia suomalaisia ja sellaisia asiantuntijoita, jotka esiintyvät suomalaisissakin viestimissä. Äänessä eivät siis ole ne ”suomalaisasiantuntijat”, jotka yleensä ovat Venäjän televisiossa kuvailemassa Suomen kataluutta.

Pozner toki esittää Suomen historiasta varsin perinteisen venäläisen kuvauksen, jossa Ruotsin vaikutus esimerkiksi oikeusvaltion vahvuuteen yleensä unohtuu. Sen mukaan siirtyminen osaksi Venäjän keisarikuntaa ja laaja autonomia oikeastaan loivat Suomen, minkä jälkeen vallankumousjohtaja Vladimir Lenin antoi itsenäisyyden.

Hän kuitenkin sanoo myös, että Neuvostoliitto aloitti talvisodan. Suomen ja Saksan aseveljeyden kuvailussa hän antaa suunvuoron emeritusprofessori Timo Vihavaiselle, joka sanoo vaihtoehdot vähäisiksi.

”Eikä Leninilläkään ollut oikein vaihtoehtoa, eivät he olisi pystyneet pitämään Suomea. Sitä paitsi hän uskoi punaisten voittavan Suomen sisällissodan”, Pozner sanoo.

Pozner selvästi kunnioittaa Pohjoismaiden saavutuksia. Neljällä maalla on paljon yhteistä, kuten tasa-arvo, mutta erojakin hän löysi.

Suomesta hän maalaa myönteisen, joskin vähän eksoottisen kuvan. Tanskalaiset ovat eurooppalaisimpia ”sanan tavallisessa merkityksessä”. Norjalaiset muistuttavat suomalaisia, mutta heistä on tullut todella vauraita, erityisesti koska he ovat käsitelleet fiksusti öljyn tuomaa rahaa.

”Ruotsalaiset ovat hyvin erilaisia. He eivät halua sanoa mihinkään ei. On oikeastaan ihmeellistä, miten he löytävät aina keinon sen välttämiseen. He ovat kuin sipuli. Kuorit ja kuorit, muttet oikein pääse perille.”

Ruotsi selvästi sekä kiehtoo että ärsyttää Pozneria enemmän kuin muut Pohjoismaat. Ruotsalaiset eivät ole unohtaneet olleensa suurvalta, hän sanoo.

”Nyt heillä on ongelma maahanmuuton kanssa. He avasivat ovensa, mutta minusta liian auki”, Pozner sanoo.

”Mutta heillä onkin huono omatunto. Sodassa he olivat olevinaan neutraaleja, mutta me tiedämme, mitä se oli.”

Se on viittaus Ruotsin kauppaan natsi-Saksan kanssa. Ruotsi myi muun muassa rautamalmia natsi-Saksan sotateollisuuteen.

Pozner oli käynyt Suomessa pari kertaa aiemmin.

”Yleiskäsitykseni oli, etteivät suomalaiset juuri puhu. Hymyilevät harvoin, eikä heillä todennäköisesti ole juuri huumorintajua. Juovat paljon, mutta jotenkin onnistuivat valmistamaan matkapuhelimia.”

Vähäpuheisuus piti Poznerin mukaan paikkansa. Hän kertoo yhden suomalaisen haastateltavan sanoneen, että jokainen yli viisi minuuttia puhuva peittelee jotain. Hän myös ylistää suomalaisten suoruutta ja tapaa katsoa puhuttaessa silmiin.

Pääkysymykseksi nousikin se, miten Suomi on noussut lyhyessä ajassa ilman luonnonvaroja maailman huipulle elintasossa ja elämänlaadussa.

Venäläiselle kysymys on siinä mielessä erityisen kiinnostava, että runsas sata vuotta Suomi ja Venäjä olivat yhtä valtakuntaa.

”Mikä sitä selittää? Luterilaisuus? Asenne työhön? Yhteenkuuluvuuden tunne? Luottamus toisiin ja yhteiskunnallisiin instituutioihin?” Pozner kysyy.

”Maat, kuten Venäjä, jossa kukaan ei luota kehenkään tai mihinkään, toimivat huonommin.”

Venäjällähän jotkut pitävät suomalaisia tyhmyyteen asti suorina. Tämän käsityksen mukaan suomalaiset eivät esimerkiksi ymmärrä, milloin korruptio voisi vähän helpottaa asioita.

”Sellainen puhe on kateutta”, Pozner sanoo.

Hän on jo lähdössä, mutta jatkaa vielä.

”Se on sama, kun miesporukassa saunassa puhutaan reteästi ja joku sanoo, ettei mitään rakkautta ole. Mutta se tarkoittaa vain, ettei hän itse ole sitä koskaan kokenut.”

Kuka?

Vladimir Pozner


 Syntyi Pariisissa vuonna 1934, mutta kasvoi New Yorkissa.

 Venäläinen isä toi Moskovaan 1950-luvun alussa, jolloin Pozner alkoi opiskella Moskovan valtionyliopistossa fysiologiaa.

 Toimittajana neuvostoaikana ulkomaille suunnatuissa viestimissä.

 Tuli kuuluisaksi Yhdysvalloissa 1970-luvulla, kun alkoi esiintyä television keskusteluohjelmissa Neuvostoliiton edustajana. Venäjällä julkisuus alkoi 1980-luvun puolivälissä, kun oli neuvostopuolen studioisäntä Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton yhteisohjelmissa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Henna Poikonen ajatteli 2010, että liki purkukuntoisen puutalon ostaminen Korsosta olisi hyvä idea – Tältä talossa näyttää nyt

  2. 2

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  3. 3

   Helsinkiläinen kolmen lapsen perhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

  4. 4

   Bussit ohittavat pikkukaupungit kovan hintakilpailun takia – ”Nyt ajetaan omalla autolla ja kärsitään”

  5. 5

   Pako Britanniasta kiihtyy EU-eron alla

   Tilaajille
  6. 6

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  7. 7

   Venäjä rakentaa nyt kovaa vauhtia sotilastukikohtia Suomen naapuriin – HS:n videot näyttävät, millaista sotilaallista toimintaa arktisella alueella on

   Tilaajille
  8. 8

   ”Mummohypoteesi” sai vahvistuksen – Vaikutus lapsikuolleisuuteen riippui kuitenkin siitä, oliko kyseessä isän vai äidin äiti

  9. 9

   Tässä ovat uudet Muumit – Historian kallein suomalaissarja alkaa Ylellä, ja meno Muumilaaksossa on hetkittäin hyytävä

   Tilaajille
  10. 10

   Onko valkokankaalla koskaan nähty näin rujoa ja epäonnista naispoliisia? Lähes tunnistamaton Nicole Kidman hätkähdyttää synkässä rikosdraamassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  2. 2

   Seeprakuvion jättihyöty varmistui videolta, kun tutkijat pukivat seeproja ja hevosia valeasuihin

  3. 3

   Hätätilasketsistä katkeroitunut Donald Trump uhkaili Twitterissä ”seuraamuksilla”, ja nyt presidenttiä imitoinut näyttelijä Alec Baldwin pelkää perheensä turvallisuuden puolesta

  4. 4

   Kiltteydellään hurmannut kumppani alkoikin vähitellen kontrolloida kaikkea – sadat lukijat kertoivat, millaista on, kun puolison mieli järkkyy

   Tilaajille
  5. 5

   Lapset alkoivat ommella kestokasseja korvatakseen muovipussit ja se sai sosiaalisen median tolaltaan – ”Täytyypi alkaa käydä kaupassa naapurikunnissa”

  6. 6

   Perussuomalaisten kannatus nousee, ja kampanja tiivistyy Ouluun: ”Ihan tavalliset keski-ikäiset ihmiset ovat nyt vihaisia”

  7. 7

   Yli 2 300 suomalaista vastasi HS:n peltipoliisi­kyselyyn: Jaetuin tunnetila on raivo, ja jostain syystä se kohdistuu yhteen mieheen

  8. 8

   Barack Obama todisti katsomossa, kun Niken kenkä ”räjähti” – reaktiota katsottu jo yli 1,5 miljoonaa kertaa

  9. 9

   Maailmankuulu muotimerkki muutti päämyymälänsä Itä-Helsinkiin

  10. 10

   Meneillään on alusvaatteiden taistelu, jossa vartalo­positiivisuudella ratsastava tulokas tekee silppua Victoria’s Secretistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  2. 2

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  3. 3

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  4. 4

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  5. 5

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  6. 6

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  7. 7

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  8. 8

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  9. 9

   Himoksella lasketellessa kuollut 15-vuotias oli rippileirillä Paraisilta – putosi kirkkoherran mukaan jyrkästä kohdasta

  10. 10

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  11. Näytä lisää