Miten 30 ihmistä päätyi EU:n panttivangeiksi? – Välimerellä on käynnissä meripelastustehtävä, joka ei jää viimeiseksi - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|HS-analyysi

Miten 30 ihmistä päätyi EU:n panttivangeiksi? – Välimerellä on käynnissä meripelastustehtävä, joka ei jää viimeiseksi

Euroopan unionin maat riitelevät, mihin Libyan rannikolta pelastetut ihmiset pitäisi sijoittaa. Avustusjärjestöjen laivojen pelastustyö on kestämätöntä, mutta EU ei tarjoa muitakaan vaihtoehtoja, kirjoittaa HS:n Brysselin-kirjeenvaihtaja Jenni Virtanen.

Sea Watch III -aluksen kyydissä olevat matkustajat ovat jääneet EU-byrokratian vangiksi. Kolmenkymmenen kumiveneestä pelastetun joukossa on myös lapsia. Kuva: DARRIN ZAMMIT LUPI / Reuters

Julkaistu: 4.1.2019 18:56

Bryssel

Kirjoittaja on HS:n EU-kirjeenvaihtaja. Kuva: Heidi Piiroinen / HS

Tammikuun alkupäivät Maltan aluevesillä. Vuonna 1973 rakennettu sininen Sea Watch III -alus heittelehtii kovassa myrskyaallokossa. On kulunut yli kymmenen päivää siitä kun 32 ihmistä pelastettiin kumiveneestä Välimereltä.

Kannen yli on levitetty pressut, johon on kiinnitetty lämpölamppuja. Aikuisia ja lapsia on kääriytyneenä huopiin. Moni heistä voi aallokossa pahoin. Joulukuussa laskettiin passit: niissä on 17 eri kansallisuutta. Nuorin matkustaja on 1-vuotias.