Ulkomaat

Amazonia hakattiin viime vuonna yli miljoonan jalkapallokentän verran – Laittomat puunhakkaajat äänestivät presidentin, joka ei piittaa ilmastonmuutoksesta

Brasilian metsäkato saatiin jo hallintaan. Viime vuosina hakkuut ovat kääntyneet kasvuun.

Brasilia sai vuoden alussa uuden presidentin, jonka päätöksillä voi olla kauaskantoisia vaikutuksia koko maapallon tulevaisuuteen.

Amazonin sademetsät muodostavat merkittävän osan koko maapallon hiilinieluista. Ne sitovat valtavan määrän hiilidioksidia, joka vapautuessaan lämmittää ilmastoa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kansainvälinen ilmastopaneeli IPCC totesi syksyllä raportissaan, että maailman metsäpinta-alaa pitäisi kasvattaa Euroopan pinta-alan verran, jotta ilmaston lämpeneminen saataisiin rajattua 1,5 asteeseen.

Presidentti Jair Bolsonaro on kuitenkin tehnyt selväksi, että maatalouden ja teollisuudet edut ovat tärkeämpiä kuin metsät ja alkuperäiskansojen oikeudet.

Hänen joukkonsa eivät pidä ilmaston lämpenemistä ongelmana – ja sitä paitsi hakkuut eivät kuulu ulkomaalaisille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Brasilialaiset määräävät Amazonissa, eivät eurooppalaiset”, sanoi Bolsonaron nykyinen kansliapäällikkö Onyx Lorenzoni lokakuussa brittilehti The Guardianille.

Huoli Amazonista alkoi kasvaa jo ennen Bolsonaron valintaa presidentiksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Brasilia onnistui pienentämään vuosittaisia hakkuita lähes 80 prosenttia huippuvuodesta 2004 vuoteen 2012. Vielä Pariisin ilmastokokouksessa kolme vuotta sitten Brasiliaa ylistettiin sademetsien, maailman keuhkojen, pelastamisesta.

Hakkuumäärät ja kasvihuonekaasupäästöt olivat kuitenkin jo kääntyneet uuteen kasvuun. Viime vuonna metsää hävitettiin enemmän kuin kymmeneen vuoteen, 7 900 neliökilometriä. Määrä vastaa yli miljoonaa jalkapallokenttää ja lähes Uudenmaan pinta-alaa.


Avohakkuiden lisäksi metsissä tehdään runsaasti harvennushakkuita.

Brasilia on maailman kuudenneksi suurin kasvuhuonekaasujen päästäjä. Lähes puolet päästöistä syntyy maankäytön muutoksista ja metsäkadosta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jo edellinen presidentti Michel Temer salli maatalouden ja teollisuuden levittäytyä Amazonin alueelle ja leikkasi roimasti ympäristöviranomaisten rahoitusta. Temer oli Bolsonaron tapaan poliittisesti riippuvainen vaikutusvaltaisen maatalousteollisuuden tuesta.

Metsäkadon suurin syy ovat laittomat hakkuut. Lähes kaikki hakkuut ovat laittomia. Metsää hakataan lihakarjan laidunmaaksi ja rehusoijapelloiksi.


Amazonin sademetsäalue on pinta-alaltaan suurempi kuin Euroopan unioni, joten hakkuiden valvominen on vaikeaa. 60 prosenttia Amazonista sijaitsee Brasiliassa.


Brasilian hallitus on valvonut hakkuita satelliitein vuodesta 1988. Alkuaikoina tutkijoilta meni kaksi vuotta käydä läpi yhden vuoden hakkuut.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nykyisin satelliittikuvatekniikka on jo niin kehittynyttä, että tutkijat voisivat periaatteessa ilmoittaa poliisille hakkuista seuraavana päivänä niiden jälkeen.

Satelliittivalvonnan ansiosta viranomaiset voivat saada laittomien hakkuiden syyllisiä kiinni itse teosta, kertoi Brasilian avaruustutkimuskeskuksen Inpen projektikoordinaattori Cláudio Almeida uutistoimisto AFP:lle.


On kuitenkin eri asia, mitä viranomaiset tiedolla tekevät. Ympäristöviranomaiset ovat olleet aliresursoituja tähänkin asti, ja Bolsonaro aikoo vähentää valvonnan resursseja entisestään.

Amazonia ei uhkaa ainoastaan maatalous vaan yhä enemmän myös laittomat kaivokset. Joulukuussa kuusi ympäristöjärjestöä julkaisi tutkimuksen, joka löysi kuuden valtion alueelta yli 245 kaivosaluetta ja 2 312 kohdetta, kertoi The New York Times.

Kaivajat etsivät jokien mudasta kultaa, timantteja ja matkapuhelimien valmistukseen käytettävää kobolttia. He käyttävät työhön elohopeaa, joka myrkyttää vedet ja tappaa kalat. He kaatavat metsää tarvittavan infrastruktuurin alta.


The Guardian -lehti tapasi lokakuussa ennen vaaleja Länsi-Brasilian Rondôniassa joukon laittomia puunhakkaajia ja kullanetsijöitä. Kaikki sanoivat äänestävänsä Bolsoneroa. Rondônian metsistä on hakattu 43 prosenttia, ja Bolsonaron kannatus oli 78 prosenttia.

Ihmiset äänestivät Bolsonaroa, koska hän oli luvannut pelastaa heidän elinkeinonsa.

”Hän lupasi, että hän laillistaisi sen, jotta me voisimme tehdä työtä. Hän lupasi muutoksia lakiin”, sanoi paikallinen kullanetsijä Aroldo da Silva, 53.

Brasilian edellinen hallitus ilmoitti tavoitteekseen, että vuoteen 2020 mennessä metsäkato on 3 500 neliökilometriä vuodessa. Laittomat hakkuut piti saada loppumaan kokonaan vuoteen 2030 mennessä. Tavoite karkaa yhä kauemmas.

Brasilia osoitti viime vuosikymmenellä, että metsäkatoa ja sen mukana päästöjä oli mahdollista leikata roimasti samaan aikaan kuin talous kasvoi.

Hakkuiden väheneminen ei kuitenkaan johtunut vain hallituksen toimista, kuten valvonnan ja lainsäädännön tiukentumisesta. Ympäristöjärjestö Greenpeacen vuonna 2006 aloittaman kampanjan ansiosta kolme neljästä brasilialaisen soijapavun ostajasta sitoutui olemaan ostamatta hiljattain raivatuilla pelloilla kasvanutta soijaa.

Samaan aikaan soijapavun ja karjataloustuotteiden hinnat laskivat, joten uuden maatalousmaan raivaaminen sademetsästä ei ollut tarpeenkaan.


Amazonin merkitys on niin suuri, että Brasilia ei pääse päästövähennystavoitteisiinsa muilla keinoilla.

On kuitenkin myönteistä, että Brasilia tuottaa 41 prosenttia energiastaan uusiutuvalla energialla. Vesivoiman osuus on suurin. Eniten kasvavat aurinko- ja tuulienergia.

Brasilia on myös maailman toiseksi suurin biopolttoaineen valmistaja, ja liikenne sähköistyy nopeasti.

Bolsonaro on sanonut tukevansa sekä uusiutuvaa energiaa että biopolttoaineita.

Samaan aikaan Brasilia on kuitenkin myös maailman rikkaimpien G20-maiden joukossa toiseksi suurin fossiilisten polttoaineiden tukija heti Saudi-Arabian jälkeen.


Bolsonaro uhkasi vaalikampanjassaan irrottaa maansa Pariisin ilmastosopimuksesta, jossa Brasilia on sitoutunut vähentämään päästöjään 37 prosenttia vuoteen 2025 mennessä. Sittemmin hän on tullut toisiin ajatuksiin.

Brasilia perui kuitenkin lupauksensa järjestää YK:n ilmastokokous ensi marraskuussa. Joulukuussa Puolan Katowicessa nähtiin ehkä esimakua siitä, millainen on Brasilian uusi rooli ilmastopolitiikassa.

Brasilia oli yksi pahimmista jarruttajista, kun lähes 200 valtion edustajat yrittivät neuvotella Pariisin sopimuksen käytännön säännöistä. Brasilia on hyötynyt kansainvälisestä päästökaupasta eli siitä, että maat ovat voineet kuitata osan päästövähennyksistään rahoittamalla päästövähennyksiä muissa maissa.

Brasilia vastusti Katowicessa muun muassa EU:n vaatimusta tiukoista säännöistä, joilla varmistetaan päästövähennysten aitous ja estetään samojen vähennysten laskeminen kahteen kertaan molempien maiden hyväksi.

Sopua ei löytynyt. Päätös siirtyi seuraavaan kokoukseen, jota isännöi Brasilian sijasta Chile.

Oikaisu 8.1.2019 kello 15.30: Lisätty sana ”estetään” virkkeeseen ”Brasilia vastusti Katowicessa muun muassa EU:n vaatimusta tiukoista säännöistä, joilla varmistetaan päästövähennysten aitous ja estetään samojen vähennysten laskeminen kahteen kertaan molempien maiden hyväksi”.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Venäjä aloitti jo hiostamisen – Kremlissä on ehkä laskelmoitu, että kiltti Suomi saadaan vetämään Venäjän vankkureita

  2. 2

   Selvitys paljasti lohduttoman tilanteen: Tuhansien Helsingin seudun talojen jätevedet valuvat suoraan luontoon

  3. 3

   Vauraaksi mielletyssä Töölössä yli puolet ihmisistä asuu vuokralla – HS kertoo, minne vuokra- ja omistus­asunnot kasautuvat ja paljastaa, miten naapurissasi asutaan

   Tilaajille
  4. 4

   Presidentti Niinistö HS:lle: USA:n varapresidentti Pence antoi kylmää kyytiä eurooppalaisille liittolaisille Münchenissä – presidentti nostaa esille kolme kipukohtaa

  5. 5

   Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta

   Tilaajille
  6. 6

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  7. 7

   Sähköautojen yleistyminen ei synnytä Suomeen energiapulaa – "Tilanne on aika paljon erilainen kuin vaikkapa Keski-Euroopassa”

  8. 8

   Vaateteollisuus tuottaa yhtä paljon päästöjä kuin lentoliikenne ja rahtilaivat yhteensä – ja osuus kasvaa, jos kertakäyttö­shoppailu ei vähene

  9. 9

   Suomen ”sorvi ei pyöri”, kun helsinkiläiset juoksevat toistensa järjestämissä seminaareissa – Muu maa elättää etelää, sanoo vaasalainen miljonääri

   Tilaajille
  10. 10

   Oikeusoppineet joutuivat useiden kärki­poliitikkojen höykytettäväksi – ”Tämä on poikkeuksellista”, sanoo professori Martin Scheinin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  2. 2

   Suomen ”sorvi ei pyöri”, kun helsinkiläiset juoksevat toistensa järjestämissä seminaareissa – Muu maa elättää etelää, sanoo vaasalainen miljonääri

   Tilaajille
  3. 3

   Vanhuus on rikos, ja siitä mummia nyt rangaistaan

  4. 4

   Stella Karlsson hankki purkukuntoiseksi tuomitun talon ja asuu siinä ilman suihkua ja sisävessaa – ”Menoni ovat pienet enkä joudu elämään yli varojeni”

   Tilaajille
  5. 5

   Itkuinen perheenäiti pakkasi lapset ja tavarat Seppo Ylösen autoon, ja matka poliisien suojaamaan turva­kotiin alkoi – Taksin­kuljettajia koulutetaan kohtaamaan perhe­väkivaltaa

   Tilaajille
  6. 6

   ”Autot kuuluvat teille”, julistaa kokoomuksen Orpo tienvarsi­taulussa – HS kysyi, mitä mainos tarkoittaa

  7. 7

   Himoksella lasketellessa kuollut 15-vuotias oli rippileirillä Paraisilta – putosi kirkkoherran mukaan jyrkästä kohdasta

  8. 8

   Joutuuko perillinen hoitamaan vihaamansa vainajan kuolinpesän? Velvollisuudelta välttyy vain täysin välinpitämätön

  9. 9

   Oikeusoppineet joutuivat useiden kärki­poliitikkojen höykytettäväksi – ”Tämä on poikkeuksellista”, sanoo professori Martin Scheinin

  10. 10

   Nimi tekee kenraalin – ja siksi yksi ehdokas on yli muiden, kun valitaan Puolustusvoimien komentaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  5. 5

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  6. 6

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  7. 7

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  8. 8

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  9. 9

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  11. Näytä lisää