Ulkomaat    |   HS-analyysi

Hakkeri sai kovan näytön vallastaan Saksassa – puoluejohtaja jätti somen

Hakkeri-isku vakavin seuraus on tällä hetkellä se, että Saksan vihreiden johtajan Robert Habeck päätti poistua somesta. Samalla hakkeri saa näytön siitä, että somevihalla ja kiusanteolla voi vaikuttaa politiikkaan.

Berliini

Monen poliitikon arkeen kuuluu se, että kansalainen ottaa yhteyttä. Se kuuluu työn­kuvaan. Samoin se, että yksi areenoista on sosiaalinen media, etenkin Facebook, Twitter ja Instagram.

Poliitikkoja tavoitellaan sosiaalisen median kautta niin paljon ja usein niin tylyyn tyyliin, että heidän yksityiset yhteystietonsa ovat turvallisuussyistä salaisia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viime torstai-iltana Saksan sosiaalidemokraattien entinen johtaja Martin Schulz sai 19-vuotiaalta Jonas Ueberschaerilta Whatsapp-viestin salaiseen kännykkänumeroonsa. Viestin ydin oli se, että tämä numero muuten ei ole kovin salainen, vaan parin miljoonan silmäparin tavoitettavissa Youtube-kanavan kautta.

Ueberschaerin yhteydenotto oli ystävällinen ja utelias. Kun hän oli käynyt läpi verkkoon vuodettuja tietoja, Schulzin nimi oli ollut ensimmäinen, jonka Ueberschaer tunnisti, kertoo tv-kanava ZDF. Ueberschaeria kiinnosti, mahtoiko aineisto olla aitoa ja tiesikö Schulz, millaisessa vyöryssä voisi pian olla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

No ei tiennyt, eikä tiennyt ilmeisesti oikein kukaan muukaan.

Lue lisää täältä: Anonyymi Twitter-tili julkaisi satojen saksalaispoliitikkojen hakkeroituja tietoja – kohteina myös liittokansleri Merkel ja liittopresidentti Steinmeier

G0d-niminen hahmo oli pitänyt koko joulukuun Twitterissä eräänlaisena joulukalenteria ja julkaissut joka päivä uuden paketin saksalaisten poliitikkojen, toimittajien ja julkkisten hakkeroituja puhelinnumeroita, luottokorttitietoja ja henkilökohtaisia dokumentteja, kuten henkilötodistuksia, tiliotteita ja lomakuvia.

Schulz ei ollut tiennyt tästä mitään, mutta eivätpä olleet Saksan tiedustelu- ja kyberturvallisuusviranomaisetkaan. Ne saivat hälytyksen Schulzin avustajalta.

Schulz on taitava poliitikko. Hän kiitti heti Ueberschaeria yhteydenotosta ja kysyi, miten voisi korvata palveluksen. Ueberschaer pyysi Schulzia Twitter-seuraajakseen – ja sai.
Saksan viranomaisille tuli kiire. Tilanne oli vakava, ja myös jotenkin nolo – niin tiedustelupalvelulle kuin hakkerille. Mutta ehkä ajan henkeen kuuluu se, että tuhannet kaapatut viestit ja valokuvat voivat odotella löytäjiään parin linkin takana viikkokaupalla ilman, että kukaan tekee niistä numeroa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Perjantaina tietoturva- ja tiedusteluviranomaisilla oli käsissäään kriisi ja saksalaismedialla jymyjuttu: juuri tällainen laajamittainen satojen poliitikkojen hakkerointi on kuin kyberturvallisuusasiantuntijan painajaisesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyt puhutaan hyökkäyksistä, joilla yhteiskunta voidaan lamauttaa. Varastettuja ja vääriin käsiin päätyneitä asiakirjoja ja tiedostoja voidaan käyttää propagandakampanjoihin, painostukseen, poliittisten ryhmien toiminnan manipulointiin, hybridi-iskuihin, ja on myös käytetty, mistä Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ympärille kehräytyvä Venäjä-tutkinta on keskeisin esimerkki.

Hakkeroinnin takana voisivat olla isot valtiolliset toimijat, kuten Venäjä tai Kiina. Tai salasanojen kalasteluun erikoistunut teinihakkeri.

Joka tapauksessa aika kaikenlaiselle poliittisen epävakauden aiheuttamiselle näin eurovaalien alla on otollinen.

Näin ei olisi saanut käydä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Saksan tietoturvallisuusviranomainen BSI ilmoitti heti, ettei Saksan hallituksen salaiseen tietoverkkoon mitä ilmeisimmin ollut tunkeuduttu. Silti hakkeroinnin kohteena olivat tavalla tai toisella esimerkiksi kaikki Saksan ministerit ja myös liittokansleri Angela Merkelin kirjeenvaihtoa tai tietoja. Merkelin tiedottajan mukaan kyse ei ollut kuitenkaan mistään arkaluonteisesta.

Saksan tiedustelulle tilanne oli vaikea: tietoja oli levitetty koko joulukuu viranomaisten sitä tietämättä. Tiedustelupalvelu sai osakseen kärkästä arvostelua. Sitä moitittiin lopulta myös siitä, että Saksa pyysi perjantaina apua Yhdysvaltain kansalliselta turvallisuusvirastolta NSA:lta – joka on vakoillut laajamittaisesti myös Saksan johtoa.

Hakkerointitapausta on nyt selvitetty neljä päivää. Julkisesti tiedetään, ettei mitään oikein tiedetä varmasti. Siksi nyt on hieman vedetty henkeä myös mediassa. Mitäpä jos tässä onkin paljon melua tyhjästä, pohti Frankfurter Allgemeine -lehti maanantaina.

Poliitikoilta, toimittajilta ja julkkiksilta varastetut tiedot ovat räjähtävien uutisten sijaan enemmänkin banaaleja, lehti kirjoitti.

Yksi ensimmäisistä käsijarrun vetäjistä saksalaismediassa oli Saksan Buzzfeedin toimittaja Marcus Engert. Hän päätteli heti perjantaina, että hakkeritapaus on täynnä sellaisia epäloogisuuksia, ettei vielä olisi aika kirjoittaa oikein mitään.

Engert muun muassa muistutti, että satojen poliitikkojen puhelinnumerot voi saada selville hakkeroimalla parit puhelinmuistiot.

Silti arvioissa on hyvä olla maltillinen: kukaan ei tiedä, mitä hakkereille on päätynyt. Vaikuttaa kuitenkin siltä, valtiosalaisuuksien sijaan pääosin kyse on yksityisistä posteista ja dokumenteista, joiden julkitulo toki on ikävää asianosaisille.

Sitä, miten dokumentit on saatu eri lähteistä, on auki. Tapoja urkkia salasanoja on monia. Joka tapauksessa joku on nähnyt vaivaa ja hakkeroinut todella monia eri laitteita, Engert muistuttaa.

Silti: vaikka on hyvin vakavaa, että hakkerilla on ollut tavalla tai toisella pääsy joidenkuiden passeihin ja tilitietoihin, kyse ei ole järjestelmällisestä pääsystä kaikkien poliitikkojen passeihin ja tilitietoihin.

Valtiollinen vakoilija ei ehkä rakentelisi joulukalenteria Twitteriin – vaikka mistä sitäkään lopulta tietää.

Tietoja julkaistiin paitsi hakkeroidulla Youtube-kanavalla myös parilla anonyymillä Twitter-tilillä. Tileillä on seuraajinaan paitsi botteja, myös äärioikeiston liepeille itsensä asemoivia pelaajapiireihin kuuluvia henkilöitä.

Hakkeri-iskun kohteeksi joutui kaikkien muiden puolueiden paitsi oikeistopopulistisen ja osin äärioikeistolaisen Vaihtoehto Saksalle -puolueen poliitikkoja. Tästä ei kuitenkaan voi sinänsä päätellä mitään tekijöistä eikä myöskään sitä, etteikö AfD:n poliitikkoja olisi mahdollisesti hakkeroitu.

Voi tosin myös olla, että jäljet johtavat esimerkiksi vihapuheella, trollauksellaan ja hyökkäävällä tyylillään ylpeileviin äärioikeistolaisiin Youtube- ja peliyhteisöihin, jotka kutsuvat itseään esimerkiksi Sifftwittereiksi ja Alt rightiksi, kuten Engert kirjoittaa.

Sitä ei kuitenkaan voi vielä tietää.

Hakkeri-iskussa riittää Saksan viranomaisilla selvitettävää. Poliisi on hakenut kuultavaksi yhden Youtube-kanavaa pitävän nuoren miehen, joka on kertonut pitäneensä yhteyttä mahdolliseen hakkeriin.

Hakkeroinnin uhrit tietenkin ovat vihaisia, osa enemmän, osa vähemmän. Aika moni on tainnut vaihtaa salasanaa.

Saksan vihreiden puoluejohtaja Robert Habeck päätti jättää koko somen. Hän ilmoitti maanantaina poistuvansa Facebookista ja Twitteristä.

Habeck on ollut varsin räväkkä Twitter-kommenttien tekijä – jopa niin räväkkä, että hän on joutunut pahoittelemaan puheitaan. Puheita vastaan on myös tarkoitushakuisesti hyökätty ja niitä on ymmärretty väärin, mikä on nyt somessa ajan henki.

Hakkeri-iskussa Habeck joutui yhdeksi suurimmista uhreista. Hakkeri tai hakkerit pääsivät käsiksi ilmeisen suureen määrään Habeckin henkilökohtaisia tietoja, kuten chatteihin perheen kanssa.

Uuden ajan karismaattiseksi poliitikoksi luonnehditun Habeckin lähtö somesta sai Saksassa paljon huomioita. Kyse on tämän hakkerihässäkän tähän asti vakavimmista seurauksista.

Habeckin päätös on radikaali. Näinkin voi siis puoluejohtaja tehdä. Päätös on myös huolestuttava merkki poliittisen ilmapiirin tulehtuneisuudesta. Kovinkaan poliitikko ei välttämättä kestä tai halua jatkaa jatkuvassa vihapuhevyörytyksessä rämpimistä.

Talouslehti Handelsblatt kehotti Habeckia vielä harkitsemaan jäähyväisiään Twitterille. Jos Habeck lähtee, hakkeri saattaa saada juuri sen, mitä tavoittelee.

Hakkeri saa näytön muille siitä, että häiriköimällä poliitikkoja tietomurroilla ja somevihalla voi saada nämä jättämään yhden tämän ajan keskeisistä poliittisista areenoista kokonaan.

Kirjoittaja on HS:n Berliinin-kirjeenvaihtaja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  2. 2

   Lapset alkoivat ommella kestokasseja korvatakseen muovipussit ja se sai sosiaalisen median tolaltaan – ”Täytyypi alkaa käydä kaupassa naapurikunnissa”

  3. 3

   Oulun seksuaalirikos­vyyhti laajenee yhä – yhteensä tutkinnassa on ollut liki 30 lapsiin kohdistunutta tapausta

  4. 4

   Hätätilasketsistä katkeroitunut Donald Trump uhkaili Twitterissä ”seuraamuksilla”, ja nyt presidenttiä imitoinut näyttelijä Alec Baldwin pelkää perheensä turvallisuuden puolesta

  5. 5

   Seeprakuvion jättihyöty varmistui videolta, kun tutkijat pukivat seeproja ja hevosia valeasuihin

  6. 6

   Kiltteydellään hurmannut kumppani alkoikin vähitellen kontrolloida kaikkea – sadat lukijat kertoivat, millaista on, kun puolison mieli järkkyy

   Tilaajille
  7. 7

   Pohjois-Korean Italian-lähettiläs loikkasi länteen, mutta teini-ikäinen tytär joutui palaamaan diktatuuriin – ”Suuri vaara joutua kidutetuksi”

  8. 8

   Runkovesijohto rikkoutui Itä-Helsingissä – Yli tuhat ihmistä sinnittelee ilman vettä

  9. 9

   Auton kojelautaan teipattuna voi löytyä tietokone, kahvinkeitin tai jopa mikro – poliisi patistaa kuljettajia siivoamaan ohjaamonsa

  10. 10

   Vajoava Metropolian kampus Leppävaarassa suljetaan maaliskuun alussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  2. 2

   Seeprakuvion jättihyöty varmistui videolta, kun tutkijat pukivat seeproja ja hevosia valeasuihin

  3. 3

   Perussuomalaisten kannatus nousee, ja kampanja tiivistyy Ouluun: ”Ihan tavalliset keski-ikäiset ihmiset ovat nyt vihaisia”

  4. 4

   Hätätilasketsistä katkeroitunut Donald Trump uhkaili Twitterissä ”seuraamuksilla”, ja nyt presidenttiä imitoinut näyttelijä Alec Baldwin pelkää perheensä turvallisuuden puolesta

  5. 5

   Kiltteydellään hurmannut kumppani alkoikin vähitellen kontrolloida kaikkea – sadat lukijat kertoivat, millaista on, kun puolison mieli järkkyy

   Tilaajille
  6. 6

   Yli 2 300 suomalaista vastasi HS:n peltipoliisi­kyselyyn: Jaetuin tunnetila on raivo, ja jostain syystä se kohdistuu yhteen mieheen

  7. 7

   Voit päätyä elämään jonkun toisen unelmaa, jos et keskity näihin neljään asiaan

  8. 8

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  9. 9

   Malli sai Burberryn vetämään ahdistavan hupparin mallistosta – ”Itsemurha ei ole muotia”

  10. 10

   Samsung esitteli odotetun taittuvan älypuhelimensa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  2. 2

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  3. 3

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  4. 4

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  9. 9

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  10. 10

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  11. Näytä lisää