Ulkomaat

Yhdysvaltain hallinnon sulusta tulee pidempi kuin koskaan aikaisemmin – satojatuhansia lomautettu, työntekijöiltä loppuvat rahat ja kohta vaarassa on myös ruoka-apu

Perjantaina oli Yhdysvalloissa monen julkisen sektorin työntekijän palkkapäivä. Koska Trumpin ja kongressin muurikiista ei ole ratkennut, palkkaa ei tule. Lauantaina saavutetaan uusi sulkuennätys.

Yhdysvaltain liittovaltion hallinto ajettiin alas lauantaina 22. joulukuuta, joten hallinnon sulku on jatkunut perjantaina 21 päivää. Samalla siitä on tulossa maan historian pisin.

Jos sulku nimittäin jatkuu vielä lauantaina, sulku on kestänyt pidempään kuin koskaan aiemmin – 22 vuorokautta. Ja sulku näyttäisi jatkuvan, sillä Yhdysvaltain kongressi pitää viikonlopun taukoa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Republikaanipresidentti Donald Trumpin ja demokraattienemmistöisen kongressin välisen budjettikiistan seurauksena noin neljäsosa eli 800 000 liittovaltion työntekijöistä ei tällä hetkellä saa palkkaa.

Näistä 800 000 työntekijästä 420 000:ta pidetään välttämättöminä, ja he tekevät edelleen töitä. Loput 380 000 on lomautettu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Perjantaina 11. tammikuuta olisi monien liittovaltion työntekijöiden palkkapäivä, mutta jos Trump ja kongressi eivät pääse sopuun, jäävät palkat maksamatta.

Kun sulku aikanaan lopetetaan, liittovaltion työntekijöiden on määrä saada palkkaa takautuvasti. Ennen sitä moni pienipalkkainen työntekijä on kuitenkin jo pulassa vuokranantajien ja velkojien kanssa.

Vaikka osa julkisen sektorin työntekijöistä ansaitsee hyvin, keskimääräiselle työntekijälle jää käteen viikossa noin 500 dollaria eli 430 euroa, kertoo Yhdysvaltain julkisen alan ammattiliitto. Kaikilla ei myöskään ole säästöjä. Tutkimuksen mukaan 40 prosentilla amerikkalaisista ei ole rahaa edes 400 dollarin yllättäviin kuluihin.


”Ei minulla ole puskuria”, sanoo Yhdysvaltain väestönlaskentavirastossa työskentelevä yksinhuoltaja Tanisha Keller The New York Timesille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hänen tilinsä on jo 169 dollaria eli 147 euroa miinuksella, ja ensi kuussa pitäisi maksaa 1 768 dollarin vuokra. Lisäksi pitäisi lähettää rahaa yliopistossa opiskelevalle pojalle ja hoitaa muut juoksevat kulut.

Moni lomautettu on ottanut uuden luottokortin, lainannut rahaa sukulaisiltaan tai harkitsee irtisanoutumista päästäkseen töihin, joista maksetaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tänä viikonloppuna perheen aika on Uber-aikaa”, sanoo New York Timesille floridalainen vanginvartija Joe Rojas.

Hän on aloittanut sivutyön Uber-kyytipalvelun kuljettajana saadakseen kokoon rahat ensi kuun 2 000 dollarin lainanlyhennystä varten.

Liittovaltion työntekijät jakavat kokemuksiaan Twitterissä tunnisteella #Shutdownstories.
Vaikka vailla palkkaa on vain pieni osa amerikkalaisia, sululla voi pian olla laajempia vaikutuksia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jos sulku ei ratkea helmikuuhun mennessä, on vaarassa esimerkiksi ruoka-apu.

Noin 39 miljoonaa Yhdysvaltain kansalaista eli 12 prosenttia väestöstä saa liittovaltion vähävaraisille suunnattua ruoka-apua, keskimäärin 125 dollaria eli noin 110 euroa kuussa. Yhdysvaltain maatalousviraston mukaan ruoka-apua on tarjolla vielä helmikuussa, mutta siitä eteenpäin sitä ei voida taata.

Asumistuista vastaava virasto on jo aiemmin joutunut lähettämään kirjeen 1 500 vuokranantajalle pyytääkseen, ettei asumistukea saavia vuokralaisia häädetä vaikka tuet ovat katkolla.

Posti kulkee Yhdysvalloissa yhä ja eläkkeet maksetaan, mutta tammikuun alussa esimerkiksi Washington D.C.:n Smithsonian-museo, kansallisgalleria ja eläintarha sulkivat ovensa. Myös osa kansallispuistoista on kiinni tai vailla palveluita.


Lentokenttien turvatarkastusten työntekijöiden pitäisi työskennellä ilman palkkaa, joten monet heistä ovat jääneet sairauslomalle, kertoo The New York Times.

Sulku vaikuttaa myös siihen, miten Yhdysvalloissa käsitellään passihakemuksia tai testataan ruokatarvikkeiden turvallisuutta.

Alkuperäisväestöjen yhteisöille maksettavat tuet ovat katkolla, sanoo demokraattien kansanedustaja Sharice Davids radiokanava NPR:lle.

”Keskustelin heimopäällikön kanssa, joka kertoi heidän menettäneen yhden jäsenen siksi, etteivät he voineet aurata teitä eikä ambulanssi päässyt perille”, Davids kertoo NPR:n haastattelussa.

Kansasilaissyntyinen Davids kuuluu Ho-Chunk-alkuperäiskansaan. Liittovaltio korvaa heimoyhteisöille niiltä pakkolunastettuja maita rahalla, jota käytetään muun muassa peruspalveluiden järjestämiseen.

Hallinnon sulun syynä on kädenvääntö budjetista: republikaanipresidentti Trump haluaa noin viiden miljardin euron rahoituksen Yhdysvaltain ja Meksikon väliselle rajamuurille. Demokraatti­enemmistöinen kongressi ei kannata muuria. Siksi Trump syyttää demokraatteja siitä, että liittovaltion hallinto on edelleen suljettuna.

Myös presidentin oma puolue on jakaantunut. Kaikki republikaanit eivät tue rajamuuria, koska pitävät sitä liian kalliina tai tehottomana tapana puuttua siirtolaisuuteen.


Torstain vastaisena yönä Trump marssi ulos demokraattien kanssa käydyistä neuvotteluista, kun demokraatit eivät edelleenkään myöntyneet muuribudjettiin.

Kansan mielestä muuritaistelu ei ole hallinnon alasajon arvoista: Reutersin ja Ipsos-laitoksen kyselyn mukaan vain 25 prosenttia yhdysvaltalaisista on sitä mieltä, että liittovaltion virastoja voi pitää suljettuina muurikiistan vuoksi.

Hallinnon sulkemisella uhkailusta on tullut osa Yhdysvaltojen politiikkaa, ja se on jo lähes jokavuotista rutiinia.

Tähän mennessä hallinto on ollut yhtäjaksoisesti pisimpään alasajettuna presidentti Bill Clintonin kaudella vuodenvaihteessa 1995–1996. Tuolloin sulku kesti 21 päivää. Silloin Clintonin ja puhemies Newt Gingrichin välinen kiista koski talousarvion tasapainottamisen aikataulua.

Vuonna 1978 presidentti Jimmy Carterin kaudella sulku kesti 18 päivää. Silloin riideltiin muun muassa ydinkäyttöisestä lentotukialuksesta, jota varten kongressi oli varannut rahaa mutta jota Carter piti tuhlauksena.

Barack Obaman kaudella hallinto oli suljettuna 16 päivää. Vuoden 2013 pattitilanteen aiheutti niin sanotun Obamacaren eli Yhdysvaltain terveydenhuoltouudistuksen jatko.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Koskelantiellä – Poliisipartio osui ensimmäisenä paikalle sattumalta

  2. 2

   Suomen suosituin radiotiimi hajoaa – ”Juhan mukaantulo kuusi vuotta sitten oli vahinko”, sanoo ohjelmapäällikkö

  3. 3

   Helsingin Iso Roobertinkadulta löytyi luvaton salahotelli, väittää rakennusvalvonta – Osakas: ”Huippuhinnan” asunnoistaan maksaneet kärsivät

  4. 4

   Internetissä huomattiin, ettei oikein kukaan osaa piirtää oikein kirjainta ”x” – Tieteen nimissä: kerro, miten sinä piirrät omasi

  5. 5

   Pilkkasiko Trump-lippikseen pukeutunut poikakoulun oppilas alkuperäiskansan aktivistia? Viraalivideon tarina täydentyi yön aikana

  6. 6

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  7. 7

   Ravintola Kaisaniemi on haettu konkurssiin – Puistoravintola on toiminut yhtäjaksoisesti samassa rakennuksessa vuodesta 1839

  8. 8

   Miksi ihmiset vain näpräävät kännyköitään bussissa? Kuljettaja Raimo Lampea asia vaivasi niin paljon, että hän päätti tehdä jotain

  9. 9

   Oulun-junan erikoinen tömähdys on yhä arvoitus – Onnettomuus­tutkinta­keskuksen johtaja ei muista vastaavaa tapausta

  10. 10

   Suomi laittoi miljoonia euroja saksalaisiin ruoka­messuihin – HS kiersi Suomen osaston berliiniläisen ruoka­gurun kanssa, ja tämä yllättyi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuu pimeni – Lähetä kuvia ruosteen­punaiseksi värjäytyvästä kuusta HS:lle

  2. 2

   Lesken oikeudet ovat suurin perinnön­jakoon liittyvä harha­käsitys – ”Kaiken­laiset epäilykset aiheuttavat verisiä riitoja”, sanoo asianajaja

  3. 3

   Ahtaasti asuminen on yleistymässä, ja Helsingin Alppilassa asuvat Estradat ovat siitä osoitus – neli­henkisen perheen kodissa on vain keittiö ja makuu­huone

  4. 4

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  5. 5

   Kommentti: Poika­koulun oppilaat nöyryyttivät alkuperäis­kansan aktivistia – Video tapauksesta on herättänyt järkytystä, koska se kertoo Yhdys­valtojen poliittisesta ilmapiiristä

  6. 6

   Suomeen on jo saattanut levitä uusi peto – ensi­havainto kulta­sakaalista voidaan tehdä hetkenä minä hyvänsä

  7. 7

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  8. 8

   Helsingin Iso Roobertinkadulta löytyi luvaton salahotelli, väittää rakennusvalvonta – Osakas: ”Huippuhinnan” asunnoistaan maksaneet kärsivät

  9. 9

   Tein vuosia sitten väärän valinnan opiskelu­paikasta ja nyt saan siitä rangaistuksen

  10. 10

   Miksi ihmiset vain näpräävät kännyköitään bussissa? Kuljettaja Raimo Lampea asia vaivasi niin paljon, että hän päätti tehdä jotain

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  3. 3

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  4. 4

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  6. 6

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  7. 7

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  8. 8

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  9. 9

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  10. 10

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää