Ulkomaat

Yhdysvaltain hallinnon sulusta tulee pidempi kuin koskaan aikaisemmin – satojatuhansia lomautettu, työntekijöiltä loppuvat rahat ja kohta vaarassa on myös ruoka-apu

Perjantaina oli Yhdysvalloissa monen julkisen sektorin työntekijän palkkapäivä. Koska Trumpin ja kongressin muurikiista ei ole ratkennut, palkkaa ei tule. Lauantaina saavutetaan uusi sulkuennätys.

Yhdysvaltain liittovaltion hallinto ajettiin alas lauantaina 22. joulukuuta, joten hallinnon sulku on jatkunut perjantaina 21 päivää. Samalla siitä on tulossa maan historian pisin.

Jos sulku nimittäin jatkuu vielä lauantaina, sulku on kestänyt pidempään kuin koskaan aiemmin – 22 vuorokautta. Ja sulku näyttäisi jatkuvan, sillä Yhdysvaltain kongressi pitää viikonlopun taukoa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Republikaanipresidentti Donald Trumpin ja demokraattienemmistöisen kongressin välisen budjettikiistan seurauksena noin neljäsosa eli 800 000 liittovaltion työntekijöistä ei tällä hetkellä saa palkkaa.

Näistä 800 000 työntekijästä 420 000:ta pidetään välttämättöminä, ja he tekevät edelleen töitä. Loput 380 000 on lomautettu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Perjantaina 11. tammikuuta olisi monien liittovaltion työntekijöiden palkkapäivä, mutta jos Trump ja kongressi eivät pääse sopuun, jäävät palkat maksamatta.

Kun sulku aikanaan lopetetaan, liittovaltion työntekijöiden on määrä saada palkkaa takautuvasti. Ennen sitä moni pienipalkkainen työntekijä on kuitenkin jo pulassa vuokranantajien ja velkojien kanssa.

Vaikka osa julkisen sektorin työntekijöistä ansaitsee hyvin, keskimääräiselle työntekijälle jää käteen viikossa noin 500 dollaria eli 430 euroa, kertoo Yhdysvaltain julkisen alan ammattiliitto. Kaikilla ei myöskään ole säästöjä. Tutkimuksen mukaan 40 prosentilla amerikkalaisista ei ole rahaa edes 400 dollarin yllättäviin kuluihin.


”Ei minulla ole puskuria”, sanoo Yhdysvaltain väestönlaskentavirastossa työskentelevä yksinhuoltaja Tanisha Keller The New York Timesille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hänen tilinsä on jo 169 dollaria eli 147 euroa miinuksella, ja ensi kuussa pitäisi maksaa 1 768 dollarin vuokra. Lisäksi pitäisi lähettää rahaa yliopistossa opiskelevalle pojalle ja hoitaa muut juoksevat kulut.

Moni lomautettu on ottanut uuden luottokortin, lainannut rahaa sukulaisiltaan tai harkitsee irtisanoutumista päästäkseen töihin, joista maksetaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tänä viikonloppuna perheen aika on Uber-aikaa”, sanoo New York Timesille floridalainen vanginvartija Joe Rojas.

Hän on aloittanut sivutyön Uber-kyytipalvelun kuljettajana saadakseen kokoon rahat ensi kuun 2 000 dollarin lainanlyhennystä varten.

Liittovaltion työntekijät jakavat kokemuksiaan Twitterissä tunnisteella #Shutdownstories.
Vaikka vailla palkkaa on vain pieni osa amerikkalaisia, sululla voi pian olla laajempia vaikutuksia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jos sulku ei ratkea helmikuuhun mennessä, on vaarassa esimerkiksi ruoka-apu.

Noin 39 miljoonaa Yhdysvaltain kansalaista eli 12 prosenttia väestöstä saa liittovaltion vähävaraisille suunnattua ruoka-apua, keskimäärin 125 dollaria eli noin 110 euroa kuussa. Yhdysvaltain maatalousviraston mukaan ruoka-apua on tarjolla vielä helmikuussa, mutta siitä eteenpäin sitä ei voida taata.

Asumistuista vastaava virasto on jo aiemmin joutunut lähettämään kirjeen 1 500 vuokranantajalle pyytääkseen, ettei asumistukea saavia vuokralaisia häädetä vaikka tuet ovat katkolla.

Posti kulkee Yhdysvalloissa yhä ja eläkkeet maksetaan, mutta tammikuun alussa esimerkiksi Washington D.C.:n Smithsonian-museo, kansallisgalleria ja eläintarha sulkivat ovensa. Myös osa kansallispuistoista on kiinni tai vailla palveluita.


Lentokenttien turvatarkastusten työntekijöiden pitäisi työskennellä ilman palkkaa, joten monet heistä ovat jääneet sairauslomalle, kertoo The New York Times.

Sulku vaikuttaa myös siihen, miten Yhdysvalloissa käsitellään passihakemuksia tai testataan ruokatarvikkeiden turvallisuutta.

Alkuperäisväestöjen yhteisöille maksettavat tuet ovat katkolla, sanoo demokraattien kansanedustaja Sharice Davids radiokanava NPR:lle.

”Keskustelin heimopäällikön kanssa, joka kertoi heidän menettäneen yhden jäsenen siksi, etteivät he voineet aurata teitä eikä ambulanssi päässyt perille”, Davids kertoo NPR:n haastattelussa.

Kansasilaissyntyinen Davids kuuluu Ho-Chunk-alkuperäiskansaan. Liittovaltio korvaa heimoyhteisöille niiltä pakkolunastettuja maita rahalla, jota käytetään muun muassa peruspalveluiden järjestämiseen.

Hallinnon sulun syynä on kädenvääntö budjetista: republikaanipresidentti Trump haluaa noin viiden miljardin euron rahoituksen Yhdysvaltain ja Meksikon väliselle rajamuurille. Demokraatti­enemmistöinen kongressi ei kannata muuria. Siksi Trump syyttää demokraatteja siitä, että liittovaltion hallinto on edelleen suljettuna.

Myös presidentin oma puolue on jakaantunut. Kaikki republikaanit eivät tue rajamuuria, koska pitävät sitä liian kalliina tai tehottomana tapana puuttua siirtolaisuuteen.


Torstain vastaisena yönä Trump marssi ulos demokraattien kanssa käydyistä neuvotteluista, kun demokraatit eivät edelleenkään myöntyneet muuribudjettiin.

Kansan mielestä muuritaistelu ei ole hallinnon alasajon arvoista: Reutersin ja Ipsos-laitoksen kyselyn mukaan vain 25 prosenttia yhdysvaltalaisista on sitä mieltä, että liittovaltion virastoja voi pitää suljettuina muurikiistan vuoksi.

Hallinnon sulkemisella uhkailusta on tullut osa Yhdysvaltojen politiikkaa, ja se on jo lähes jokavuotista rutiinia.

Tähän mennessä hallinto on ollut yhtäjaksoisesti pisimpään alasajettuna presidentti Bill Clintonin kaudella vuodenvaihteessa 1995–1996. Tuolloin sulku kesti 21 päivää. Silloin Clintonin ja puhemies Newt Gingrichin välinen kiista koski talousarvion tasapainottamisen aikataulua.

Vuonna 1978 presidentti Jimmy Carterin kaudella sulku kesti 18 päivää. Silloin riideltiin muun muassa ydinkäyttöisestä lentotukialuksesta, jota varten kongressi oli varannut rahaa mutta jota Carter piti tuhlauksena.

Barack Obaman kaudella hallinto oli suljettuna 16 päivää. Vuoden 2013 pattitilanteen aiheutti niin sanotun Obamacaren eli Yhdysvaltain terveydenhuoltouudistuksen jatko.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Haartmanin sairaalan päivystys on täysin sekaisin, hoitajat sanovat – Johdon mielestä toiminta ”hidastui jonkin verran”

  2. 2

   Grönlannin manner­jäätikköä katoaa vuodessa 45 000 Kheopsin pyramidin verran – Sulamisesta on nyt paljastunut sivu­vaikutus, joka voi osoittautua vakavaksi

  3. 3

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  4. 4

   Valmisteliko Venäjä hyökkäystä länteen Zapad-sotaharjoituksessa?

  5. 5

   Entinen poikaystävä huoritteli ja musa-alan sedät nauroivat päin naamaa – sitten Ronja Stanley otti ohjat omiin käsiinsä ja nyt hän laulaa laukeamisesta

  6. 6

   HS:n jakelussa häiriöitä – lue päivän näköis­lehti ilmaiseksi täältä

  7. 7

   Muistatko nämä tavat, jotka eivät tulisi lentokoneessa enää kuuloonkaan? 1950-luvulla matka Kanarialle vei neljä päivää, mutta sitten seuramatkoilla alettiin käydä kuin lähiökapakassa

   Tilaajille
  8. 8

   Uutissivusto: Trump määräsi asian­ajajansa valehtelemaan kongressille Venäjä-hankkeista

  9. 9

   Äänikirjan lukija pisti omiaan Ruotsissa, kirjailija uhkaa nyt oikeusjutulla: ”Minulla oli huono päivä, ja provosoiduin kirjan liian helpoista tulkinnoista”

  10. 10

   Teollisuusalueen ytimessä Helsingin Malmilla lepää hämmentävä salaisuus – Georg Porokara on haalinut kokoelmiinsa neljän ison omakotitalon verran leluja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  2. 2

   Keskellä Helsingin liikenteen jylyä uinuu unohdettu maalaisidylli – Kaupunki haluaa jyrätä 100-vuotiaan pihapiirin

  3. 3

   Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

  4. 4

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  5. 5

   Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla

  6. 6

   Maailman suurin tietovuoto: Yli 770 miljoonaa osoitetta ja salasanaa löytyi hakkeripalstalta

  7. 7

   Kiinan kanadalaiselle langettama kuolemantuomio on viesti, ja se on hyvä tiedostaa Suomessakin

  8. 8

   Espoolaisnainen hiihti töihin Helsingin keskustaan – ”Ruttopuistossa matka eteni vauhdilla”

  9. 9

   Tania Karumaa, 43, hyppäsi aamukahdelta aura-auton rattiin, jotta muut pääsisivät aamulla töihin Helsingissä – ”Välillä tuntuu, että ihmiset luulevat meidän olevan vain muiden kiusana”

  10. 10

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  3. 3

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  4. 4

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  5. 5

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  6. 6

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  7. 7

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  10. 10

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Jättiyllätys jalkapallon Naisten liigassa: hallitseva mestari PK-35 Vantaa ei saanut liigalisenssiä ensi kaudelle – ongelmia tilinpäätöksen asiakirjoissa, palkkioiden maksu viivästynyt
  3. Afrikan unioni vaatii lykkäämään Kongon lopullisen vaalituloksen julkistusta – miljoonien äänten vilpistä on painavaa näyttöä
  4. Uutissivusto: Trump määräsi asian­ajajansa valehtelemaan kongressille Venäjä-hankkeista
  5. Grönlannin manner­jäätikköä katoaa vuodessa 45 000 Kheopsin pyramidin verran – Sulamisesta on nyt paljastunut sivu­vaikutus, joka voi osoittautua vakavaksi
  6. Haartmanin sairaalan päivystys on täysin sekaisin, hoitajat sanovat – Johdon mielestä toiminta ”hidastui jonkin verran”
  7. Bogotassa verinen pommi-isku 16 vuoden hiljaiselon jälkeen – Ainakin 21 kuollut ja 68 haavoittunut
  8. Äänikirjan lukija pisti omiaan Ruotsissa, kirjailija uhkaa nyt oikeusjutulla: ”Minulla oli huono päivä, ja provosoiduin kirjan liian helpoista tulkinnoista”
  9. Miljoonasateen historiikki paljastaa: uhkarohkea konsertti oli lähellä päätyä koko yhtyeen kuolemaan uima-altaan pohjalla
  10. Kaupassa leivotun leivän suosio ajaa leipomoita ahtaalle – suurissa marketeissa voi olla töissä toista­kymmentä leipuria
  11. Bostonin maalivahti Tuukka Rask nousi seuralegendan rinnalle – viiltävä vastaus ”mitä tämä merkitsee sinulle” -kysymykseen
  12. Näytä lisää