Ulkomaat    |   Kommentti

Ylen kolumnisti Pekka Seppänen mollasi perusteettomasti jopa henkensä uhalla journalismia avustavaa ”fiksereiden” ammattikuntaa

Ulkomaanjournalistin työtoveri fikseri on avustaja, joka tekee arvokasta työtä jopa henkensä ja vapautensa uhalla. Fiksereiden ansiosta tunnemme maailmaa paremmin.

Yleisradio julkaisi torstaina Talouselämä-lehden entisen päätoimittajan Pekka Seppäsen kolumnin, jossa annetaan sangen omituinen kuva journalistien työstä ja moraalista. Näin tehtiin kirjoituksessa, jossa peräänkuulutettiin ”lisää avoimuutta, arvoisat toimittajat”.

Kummemmin omituista kokonaisuutta kommentoimatta syntyy tarve avata hieman ulkomaanjournalismia, jonka Seppäsen kolumni asettaa erityisen kyseenalaiseen valoon ja selkeästi ohuella tietopohjalla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Seppänen kirjoittaa ulkomailla tapahtuvista huijauksista, joita syntyisi erityisesti niin sanottujen fiksereiden vuoksi.

”Jos olen oikein ymmärtänyt, toimittajat eivät löydä kaukaisten maiden haastateltavia kulkemalla omin päin maamiinojen ja maantierosvojen seassa. Käsittääkseni toimittajat löytävät haastateltavia niin sanottujen fiksereiden avulla”, Seppänen kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tämä kohta pitää osin paikkansa, mutta sitten kolumnin juna suistuu raiteiltaan. Seppäsen mukaan ”fiksereitä voisi kutsua myös haastateltavien välittäjiksi tai haastateltavien myyjiksi”.

”Haastateltavat ehkä saavat vastaavasti palkkion fikseriltä, en tiedä varmuudella saavatko, mutta niin markkinatalous yleensä toimii. Ja siellä missä raha liikkuu, totuus usein venyy”, Seppänen sanoo.

Seppänen tietää paljon markkinataloudesta. Mutta tärkeä fikseri-instituutio on jäänyt selkeästi vieraammaksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Minulle se on tuttu, koska olen tehnyt töitä kymmenien fiksereiden kanssa. Vaikka englanninkielen sana ”fixer” on usein konnotaatioltaan negatiivinen ja viittaa jonkinlaiseen suhmurointiin, journalismin kontekstissa kyseistä mielleyhtymää ei ole. Kyse on ammattikunnan parissa neutraalisti käytetystä ja ymmärretystä slangisanasta.

Fikseri on yksinkertaisesti avustaja tai uutisassistentti, joka auttaa toimittajaa tekemään työtään: oppaana, tulkkina, kääntäjänä, kontaktien luojana, joskus autokuskina, joskus henkivartijana. Hänen ansiostaan tiedämme maailmasta enemmän ja opimme koko ajan lisää. Hän ei ole mikään haastateltavien osto- ja myyntiliike.

Esimerkiksi amerikkalaiset tv-kanavat palkkaavat Suomessa käydessään fikserin, joka voi olla esimerkiksi free-toimittaja tai opiskelija. Tämä auttaa ulkomaista toimittajaa pääsemään vaikkapa suomalaisen tutkijan, poliitikon tai leipäjonossa seisovan puheille sekä selittää, miten Suomi hänen mielestään toimii ja mistä täällä puhutaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaukaisilla mailla – joissa Seppänen pelkää kaikenlaisen vilungin tapahtuvan – fikserit tekevät samanlaista työtä. Kun kävin Tšekissä toissavuonna tekemässä juttua maan EU-vastaisuudesta, fikserini auttoi tapaamaan äärioikeistolaisen puoluejohtajan, kansalaisoikeusaktivistin, syrjittyjä romaneja ja niin edelleen. Sain juttuuni monipuolista tietoa ja äänten kirjoa.

Sota- ja katastrofialueilla asiat ovat usein tavallista mutkikkaampia. Esimerkiksi Indonesian Ambonin saarella piti löytää kaksi fikseriä, joista toinen auttoi minua kristittyjen ja toinen muslimien puolella, koska kumpaisellekin olisi ollut liian vaarallista toimia vastapuolen alueella. Oli tärkeää löytää fikseri, joka oli rakentanut luottamuksen toisella puolella asuvaan fikseriin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Somaliassa fikserini tehtävä oli löytää autokuskin ja neljän aseistetun vartijan lisäksi yhdellä tieosuudella niin sanottu teknikaali. Se oli raskaalla konekiväärillä ja parillakymmenellä taistelijalla varustettu lava-auto, joka auttoi kulkemaan levottoman tieosuuden läpi Mogadishusta Baidoaan.

On vaikea olla ylistämättä joidenkin fiksereiden neuvokkuutta arvaamattomissa ja nopeasti muuttuvissa tilanteissa. Sen yhden kerran kun minut on palkittu ulkomaanjournalismista, jaoin palkintorahat juttujen teossa auttaneen kiinalaisavustajani kanssa, koska ilman häntä mitään palkittavaa ei olisi ollut.

Sota-alueilla fikserit auttavat ihan sellaisilla perustiedoilla kuin että missä miinat sijaitsevat, missä taloissa tarkka-ampujat vaanivat ja missä ne Seppäsenkin mainitsemat maantierosvot toimivat. Sadat ulkomaiset toimittajat ja valokuvaajat ovat hengissä fiksereiden arvokkaan työn ja paikallistuntemuksen ansiosta.

On totta, että fiksereiden osaamistaso vaihtelee, kuten kaikissa ammattikunnissa. Jotkut ovat rautaisia journalismin ammattilaisia ja usein itsekin toimittajia tai valokuvaajia, kun taas toisinaan fikserinä käytetään opiskelijoita, joille journalismin periaatteet täytyy selittää pikakurssituksella.

Toimittajan – ei fikserin – vastuulla on se, että toiminta seuraa journalismin etiikkaa.

Markkinatalous on sellaista, että kun työn kysyntä kasvaa nopeasti, hyvästä työvoimasta syntyy kilpailua ja pulaa. Tätä tapahtuu usein vaikkapa luonnonkatastrofien tai uusien sotien puhjetessa.

Syyskuun 11. päivän 2001 terrori-iskujen jälkeen Pakistaniin ja sittemmin Afganistaniin syntyi kohtuuton kysynnän ja tarjonnan kohtaanto-ongelma. The Miami Heraldin kokoisilla amerikkalaislehdillä oli alueella jopa 5–10 hengen toimittaja-kuvaaja-tiimejä, jotka kaikki olivat fiksereitä vailla.

Hinnat nousivat, hyvistä tekijöistä oli pulaa ja alalle ilmaantui monenlaista onnenonkijaa. Kuten toimittajissa, poliitikoissa ja poliisipäälliköissä, fiksereissä on huijareita.

Toimittajan työn ydintä on oppia tunnistamaan vilunki ja itsekin olen joutunut antamaan parille fikserille potkut. Yhden kerran rahan varastelun vuoksi, toisella kerralla, koska fikseri yritti aivopestä minua omaan maailmankatsomukseensa.

Mutta murskaava valtaosa käyttämistäni fiksereistä ovat olleet rehtiä porukkaa, jotka ovat arvostaneet sitä, että joku heidän maansa asioista kiinnostuu.

On kummallista kyseenalaistaa sitä, että moni fikseri tekee työtä ensisijaisesti rahasta – olosuhteissa, joissa ympäröivä yhteiskunta on romahtanut ja omaiset hädässä. Journalismin avoimuuden nimissä voin paljastaa, että minä kirjoitan tätä tekstiä juuri nyt osin siksi, että saan tästä palkkaa.

Fikseri on toimittajan työtoveri, joka ansaitsee sekä asiallisen palkan että arvostuksen. Näin erityisesti siksi, että fikseri tekee varsinkin kriisialueilla usein vaarallisempaa työtä kuin toimittaja: henkensä ja vapautensa uhalla.

Ulkomaiset toimittajat tulevat ja menevät, kun taas fiksereiden tulee pystyä elämään kotimaassaan myös toimittajien lähdettyä. Ulkomaalaisten kanssa työskentely panee joskus fikserit hengenvaaraan, koska sodan osapuolet hallituksesta oppositioon saattavat nähdä heidät uhaksi ja jonkinlaisiksi ulkomaailman kätyreiksi.

Irakin sodan alku puolitoista vuosikymmentä sitten aiheutti suuren piikin fiksereiden tarpeessa. Pian kävi ilmi, että ulkomaalaisten toimittajien oli usein liian vaarallista kerätä tietojaan itse: silloin asialle lähetettiin fikseri haistelemaan tilanteen vaarallisuutta.

Committee to Protect Journalists (CPJ) - järjestö kertoi tuolloin, että fikserit tarvitsivat enemmän suojaa vaarallisen työnsä tekemiseen. Elettiin lokakuuta 2004 ja siihen mennessä kyseistä vuotta yhdeksän irakilaista fikseriä, tulkkia ja autokuskia oli menettänyt henkensä kansainvälisen journalismin palveluksessa.

Oikaisu 11.1. kello 15.19: Kuvatekstissä kerrottiin aiemmin, että Raniah Salloum olisi free-toimittaja. Hän työskentelee Der Spiegel -lehdelle.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  2. 2

   Entinen poikaystävä huoritteli ja musa-alan sedät nauroivat päin naamaa – sitten Ronja Stanley otti ohjat omiin käsiinsä ja nyt hän laulaa laukeamisesta

  3. 3

   Valmisteliko Venäjä hyökkäystä länteen Zapad-sotaharjoituksessa?

  4. 4

   HS:n jakelussa häiriöitä – lue päivän näköis­lehti ilmaiseksi täältä

  5. 5

   Muistatko nämä tavat, jotka eivät tulisi lentokoneessa enää kuuloonkaan? 1950-luvulla matka Kanarialle vei neljä päivää, mutta sitten seuramatkoilla alettiin käydä kuin lähiökapakassa

   Tilaajille
  6. 6

   Vantaalla hyvätuloinen eläkeläinen voi maksaa hoivasta satoja euroja enemmän kuin Porvoossa – uusi laki panee kaikki samalle viivalle, katso HS:n laskurilla mitä itse maksaisit

   Tilaajille
  7. 7

   Teollisuusalueen ytimessä Helsingin Malmilla lepää hämmentävä salaisuus – Georg Porokara on haalinut kokoelmiinsa neljän ison omakotitalon verran leluja

  8. 8

   Äänikirjan lukija yllätti Ruotsissa: lateli nauhalle omia, eriäviä mielipiteitään sukupuolentutkimusta koskevasta kirjasta

  9. 9

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  10. 10

   Bostonin maalivahti Tuukka Rask nousi seuralegendan rinnalle – viiltävä vastaus ”mitä tämä merkitsee sinulle” -kysymykseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  2. 2

   Keskellä Helsingin liikenteen jylyä uinuu unohdettu maalaisidylli – Kaupunki haluaa jyrätä 100-vuotiaan pihapiirin

  3. 3

   Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

  4. 4

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  5. 5

   Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla

  6. 6

   Maailman suurin tietovuoto: Yli 770 miljoonaa osoitetta ja salasanaa löytyi hakkeripalstalta

  7. 7

   Kiinan kanadalaiselle langettama kuolemantuomio on viesti, ja se on hyvä tiedostaa Suomessakin

  8. 8

   Espoolaisnainen hiihti töihin Helsingin keskustaan – ”Ruttopuistossa matka eteni vauhdilla”

  9. 9

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  10. 10

   Tania Karumaa, 43, hyppäsi aamukahdelta aura-auton rattiin, jotta muut pääsisivät aamulla töihin Helsingissä – ”Välillä tuntuu, että ihmiset luulevat meidän olevan vain muiden kiusana”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  3. 3

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  4. 4

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  5. 5

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  6. 6

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  10. 10

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat