Ulkomaat

Helsingin kokoinen Malakka oli 1400-luvulla maailmankaupan johtava metropoli – Nyt Malesian rujo helmi on psykedeelinen maailmanperintökohde

Malakansalmen satama oli 1400-luvulla maailmankaupan johtava metropoli, jonka kaduilla saattoi kuulla yli 80:tä kieltä.

Malakka

Voiko maailmanperintökohde olla psykedeelinen?

Tällaisen perimmäisen kysymyksen äärelle ihminen joutuu Malakassa, ja vastaus on kyllä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Psykedeelinen olo aiheutuu rikšoista. Trishaw, niin kuin niitä Malakassa kutsutaan.

Kolmipyöräisiä polkupyörätakseja pörrää joka puolella Malakan historiallista keskustaa. Turistien suosimat menopelit on koristeltu räikeän kirjaviksi. Aiheita ovat muun muassa Paavo Pesusieni ja Hello Kitty -hahmo Kitty White.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Silmiä särkee – ja korvia. Rikšakuskit tuuttaavat ilmoille mökämusiikkia, eivätkä nupit tunne muita ilmansuuntia kuin kaakon.

Kaakossa nyt ollaankin, Kaakkois-Aasiassa.

Malakan tarina on vuosisatainen ja kiehtova. Keskustakortteleissa turismi on kiistatta ryöpsähtänyt hallitsemattomiin mittasuhteisiin, mutta sen ei pidä antaa häiritä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Malakka – malaijiksi Melaka – on Malesian rujo helmi. Se oli maailmankaupan ensimmäisiä hermokeskuksia niin hyvässä kuin pahassakin.

”Se, joka hallitsee Malakkaa, pitää kättään Venetsian kurkulla”, kirjoitti 1400–1500-luvuilla elänyt portugalilainen kronikoitsija Tomé Pires teoksessaan Suma Oriental que trata do Mar Roxo até aos Chins.

Kirjan nimen voisi suomentaa vaikka näin: Idän käsikirja Punaiseltamereltä kiinalaisten piiriin. Pires aloitti kirjoittamisen vuonna 1512 Malakassa. Portugalilainen amiraali Afonso de Albuquerque oli juuri vallannut kaupungin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Portugalin meri-imperiumin rakentajilla oli kolme tavoitetta: islamin vastustaminen, kristinuskon levittäminen ja tuottoisa maustekauppa.

Ensimmäiset kaksi pyrkimystä olivat hurskaita, mutta todellinen motiivi taisi olla kolmas. Valloittajat olivat väkivaltaisia ja ahneita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaukaa idästä, Molukeilta eli Maustesaarilta, saatiin muskottipähkinää ja neilikkaa. Meritie länteen kohti Eurooppaa kulki Malakansalmen kautta. Maustelastit olivat käsittämättömän arvokkaita.

Malakka taas oli ylivertainen kauppakaupunki ja avain Malakansalmen hallintaan.

”Mitä Malakan suuruuteen ja tuottoihin tulee, sen arvoa ei edes osata arvioida”, Albuquerque luonnehti valloitustaan. ”Malakka on tehty kaupankäyntiä varten, ja siihen se on oivallisempi kuin mikään maailman kaupunki.”Pienellä Portugalilla ei ollut lopulta edellytyksiä ylläpitää maailmanlaajuista imperiumiaan. Emämaassa oli 1500-luvun taitteessa vain noin miljoona asukasta.

Portugali menetti Malakan tammikuussa 1641, ja uuden valtiaan nimi oli Hollanti.

Historia kulkee harvoin jälkiä jättämättä. Malakan nähtävyyksien joukossa on vaikuttavat, jykevät portin rauniot. Porta de Santiago johti portugalilaisten rakentamaan kukkulalinnoitukseen, A’famosaan.

Portissa on näkyvissä kaiverrus ”VOC”. Se tarkoittaa Hollannin perustamaa Itä-Intian kauppakomppaniaa, joka oli oman aikansa valtias näillä merillä.

Kukkulan laella taas on Pyhän Paavalin rauniokirkko. Sen alle on haudattu silmäätekeviä siirtomaaherroja, mistä todistavat säilyneet hollanninkieliset muistolaatat: ”Tässä lepää ylikauppamies Hendrik Schenkenbergh, edesmennyt 29. heinäkuuta 1671.”


Valloittajat ovat Malakassa tulleet ja menneet. Hollantilaisten jälkeen vuorossa oli Britannia, jonka imperiumista Malesia itsenäistyi vuonna 1957. Sitä ennen koettiin vielä raakalaismainen välivaihe: toinen maailmansota ja japanilaisten miehitys.

Malakansalmen vesistöt ovat olleet konfliktiherkkä paikka läpi historian. Alla oleva kooste näyttää harvinaisia videoita salmen tapahtumista. Juttu jatkuu videon jälkeen.


On Malakassa tuoreitakin historian kerrostumia: elävät ihmiset.

Vartin ajomatkan päässä keskustasta on tiivis asujaimisto, portugalilaiskorttelit. Aukiolla tervehtii käsivarret levällään suuri Jeesus Vapahtajan patsas – varsin harvinainen näky Malesiassa, jonka valtauskonto on islam.


Sunnuntaiaamuna kello 7 portugalilaiskirkossa alkaa katolinen messu. Kirkko on täpötäynnä sanankuulijoita.

”Maailma on rikki, korjausta vailla”, pappi julistaa. Siinä hän on epäilemättä oikeassa.

Jumalanpalveluksen kieli on englanti, joka on Malesiassa käyttökieli. Malakan portugalilaisvähemmistöllä on myös oma, vuosisatojen saatossa syntynyt kielensä. Sen nimi on kristang, ja puhujia lienee enää muutama sata.

”Grande mersey”, opastaa 54-vuotias Leonard Lowe. ”Bong Natal.”

Ensimmäinen esimerkki tarkoittaa ”paljon kiitoksia”, jälkimmäinen ”hyvää joulua”.

Lowe asuu tätä nykyä Singaporessa. Hän on saapunut Malakkaan muistamaan äitiään, jonka kuolemasta on tasan vuosi. Samoilla asioilla on Lowen sisko Luisa Lowe, joka asuu Malesian pääkaupungissa Kuala Lumpurissa.

Messun jälkeen menemme Lowen sisarusten kanssa katukahvilaan nauttimaan maittavan malesialaisen nasi lemak -aamiaisen.


”Yritämme pitää yhteisöä elossa”, Leonard Lowe sanoo.

Toivotaan, että kristangit pitävät pintansa. Onhan ajatus häkellyttävä: Portugalilaiset seilasivat tänne laivoillaan 500 vuotta sitten. Seurasi suhteita malaijilaisnaisten ja portugalilaismiesten kesken. Nyt Malakassa sinnittelee vähemmistö, joka pitää yllä portugalilaisia perinteitä.

Helppoa se ei ole. Globalisaatio on väkevä voima, ja moni vähemmistö katoaa maailmalle.


Malakka kehittyi 1400-luvulla vilkkaaksi kauppasatamaksi paitsi strategisen sijaintinsa myös suotuisien ilmavirtausten ansiosta.

Yhdysvaltalainen taloushistorioitsija William Bernstein on puhunut suorastaan runollisesti ”monsuunien tanssista”. Tuota sanaparia hän käytti vuoden 2008 teoksessaan A Splendid Exchange, joka on sivumennen sanoen aivan rautainen opus kaikille maailmankaupan historiasta kiinnostuneille.

Monsuunien tanssilla Bernstein tarkoitti, että tuulet noudattavat tiettyä vuodenaikojen kiertoa. Purjelaivojen aikakaudella Malakka oli luonteva välietappi idän ja lännen välillä. Puhurien kääntymistä odotellessa saattoi myydä ja ostaa laivalastejaan.

Itä tarkoitti muun muassa Kiinaa. Lännessä olivat Intian kauppasatamat, Persia, Arabian niemimaa, Afrikan itärannikko sekä Eurooppa.

Malakan nousu oli 1400-luvun malaijilaisten sulttaaneiden ansiota. Kauppasataman asiat oli järjestetty tavalla, joka tarjoaa kestäviä opetuksia. Hallintokoneisto oli tehokas, ja kaukomailta purjehtineet kauppiaat saattoivat luottaa pelisääntöihin.

Intiasta ja Arabiasta saapuneet laivat maksoivat lastistaan kuuden prosentin kiinteää tuontitullia. Idästä tulijat oli vapautettu tullista kokonaan. Vientitulleja ei peritty.


Kaikki käytännöt eivät olleet matkimisen arvoisia. Merenkulkijoiden täytyi antaa sulttaanille ja sataman ylimmille päällysmiehille ”lahjoja”, joiden arvo oli 1–2 prosenttia laivan lastista.

1500-luvun taitteessa Malakka oli maailman kosmopoliittisimpia kaupunkeja. Asukkaita oli kymmeniätuhansia tai jopa satatuhatta, sen ajan mittapuulla valtava määrä.

Portugalin Tomé Pires laski kuulleensa Malakassa 84:ää eri kieltä. Hän kuvaili kansojen sulatusuunia:

”Maureja Kairosta, Mekasta, Adenista, abessinialaisia, Kilwan, Malindin ja Hormuzin miehiä, ruumilaisia, turkkilaisia, turkomeeneja, kristittyjä armenialaisia, gujarateja – –”

Lista jatkui vielä pitkään.

Nykypäivän Malakka on osapuilleen Helsingin kokoinen, ja loiston kausi on jäänyt kauas taa. Joitakin yksittäisiä kortteleita lukuun ottamatta Malakka on varsin arkinen malesialainen suurkaupunki.

Mutta kansojen ja kulttuurien sekoitus on edelleen ainutlaatuinen, niin kuin koko Malesiassa. Malaijeja, intialaisia, kiinalaisia, malaijilais-kiinalaisia...

Jälkimmäisiä kutsutaan nimellä peranakan tai baba-nonya. Yksi Malakan komeimmista nähtävyyksistä on upporikkaan baba-nonya-kauppiasperheen kotimuseo.

”Useimmat esi-isistämme olivat kauppiaita”, kertoo museonjohtaja Lee Yuen Thien.

”Alun perin kyse oli mausteista, mutta myöhemmin vauraus perustui kumiin ja sitten palmuöljyyn.”


Lee arvelee, että Malesiassa on kymmenisentuhatta baba-nonyaa. Ei se paljon ole yli 30 miljoonan asukkaan maassa.

Etnisiä kiinalaisia malesialaisista on noin neljännes. He ovat vuosisataisten muuttoliikkeiden perua.

Malakan kuuluisin kiinalaisvierailija oli amiraali Zheng He 1400-luvulla.

Hän purjehti Malakansalmen läpi sen seitsemän kertaa. Zheng Hen retkikunnat olivat mahtavia sekä laivojen ja miesten määrässä että laivojen koossa mitattuna.

Jos eurooppalaiset olisivat 1400-luvun alussa seilanneet Malakan vesillä, heistä ei olisi ollut mitään vastusta Kiinan armadoille.

Zheng He on saanut Malakaan oman museonsa, joka on kummallinen paikka ja ehdottomasti käymisen väärti.

Museossa ei säästellä ylisanoja: Zheng He oli ”suurisydäminen rauhanlähettiläs”, ”ylivertainen sodankäynnin strategi” ja ”suuri konfutselainen kauppamies”.

Nykyisen kommunisti-Kiinan hallitus luonnehtii Zheng Hen kaukomatkoja ”ystävyyden retkikunniksi”. Todellisuus oli raadollisempi: ainakin Sumatralla ja Jaavalla hänen tiedetään panneen toimeen suuria joukkomurhia.

Kiinalla olisi ollut mahdollisuus pystyttää laaja imperiumi, mutta jostain syystä keisarit päättivät 1430-luvulta lähtien eristäytyä. Ulkomaanpurjehdukset kiellettiin ja telakat purettiin.

Nyt Kiina on palannut Malakkaan. Kiinalaiset valtionyhtiöt tekevät kaupunkiin miljardi-investointeja, ja rakenteilla on muun muassa uusi syväsatama.

Malakka on vain pieni palanen suuressa pelissä, mutta kyse on edelleen maailmankaupasta.

”Kiinalaiset yrittävät saada kaupankäynnillä vaikutusvaltaa koko maailmassa”, sanoo museonjohtaja Lee Yuen Thien.

Viime vuosisadat ovat merkinneet lännen hallintaa, Lee huomauttaa.

”Ehkä Kiina nousee vuorostaan valta-asemaan.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tein vuosia sitten väärän valinnan opiskelu­paikasta ja nyt saan siitä rangaistuksen

  2. 2

   Miksi ihmiset vain näpräävät kännyköitään bussissa? Kuljettaja Raimo Lampea asia vaivasi niin paljon, että hän päätti tehdä jotain

  3. 3

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  4. 4

   Maanantaina Suomessa voi nähdä harvinaisen kuunpimennyksen – Lähetä kuvia ruosteenpunaiseksi värjäytyvästä kuusta HS:lle

  5. 5

   Suomi laittoi miljoonia euroja saksalaisiin ruoka­messuihin – HS kiersi Suomen osaston berliiniläisen ruoka­gurun kanssa, tällainen on hänen tuomionsa

  6. 6

   Maanantai on kouluissa isojen ruoka-annosten päivä – asian­tuntijat näkevät ilmiön taustalla useita syitä

  7. 7

   Heistä piti tulla super­tähtiä, mutta toisin kävi – Kolme suomalaista ykkös­kierroksen NHL-varausta kertoo HS:lle, miksi ura ei auennutkaan

   Tilaajille
  8. 8

   Lesken oikeudet ovat suurin perinnön­jakoon liittyvä harha­käsitys – ”Kaiken­laiset epäilykset aiheuttavat verisiä riitoja”, sanoo asianajaja

  9. 9

   Suomeen on jo saattanut levitä uusi peto – ensi­havainto kulta­sakaalista voidaan tehdä hetkenä minä hyvänsä

  10. 10

   Tätä on rakenne­muutos yhdessä Suomen vilkkaimmista kesä­kunnista: Puumalassa ei riitä nuoria kesä­työn­tekijöiksi edes oman kylän kaupalle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  2. 2

   Entä jos lentämisen sijasta matkustaisi Málagaan, Berliiniin tai New Yorkiin maitse ja meritse? Laskimme päästöt, hinnat ja matka-ajat

  3. 3

   Lesken oikeudet ovat suurin perinnön­jakoon liittyvä harha­käsitys – ”Kaiken­laiset epäilykset aiheuttavat verisiä riitoja”, sanoo asianajaja

  4. 4

   Toimittaja Lea Pakkanen matkusti läpi Venäjän ja huomasi olevansa ruumiiden keskellä – Pienessä siperialais­kylässä valkeni Pakkasen suvun salaperäinen painajainen

   Tilaajille
  5. 5

   Maanantaina Suomessa voi nähdä harvinaisen kuunpimennyksen – Lähetä kuvia ruosteenpunaiseksi värjäytyvästä kuusta HS:lle

  6. 6

   Kommentti: Poika­koulun oppilaat nöyryyttivät alkuperäis­kansan aktivistia – Video tapauksesta on herättänyt järkytystä, koska se kertoo Yhdys­valtojen poliittisesta ilmapiiristä

  7. 7

   Ahtaasti asuminen on yleistymässä, ja Helsingin Alppilassa asuvat Estradat ovat siitä osoitus – neli­henkisen perheen kodissa on vain keittiö ja makuu­huone

  8. 8

   Suomeen on jo saattanut levitä uusi peto – ensi­havainto kulta­sakaalista voidaan tehdä hetkenä minä hyvänsä

  9. 9

   Poliisi: Taksikuski tunkeutui asunnolle Turussa, asiakas joutui seksuaalirikoksen uhriksi

  10. 10

   Lähes kaikki kuntohiihtäjät sortuvat kahteen perusvirheeseen, jotka korjaamalla eteneminen helpottuisi hetkessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  3. 3

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  4. 4

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  6. 6

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  7. 7

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  8. 8

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  9. 9

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  10. 10

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää