Ulkomaat

Helsingin kokoinen Malakka oli 1400-luvulla maailmankaupan johtava metropoli – Nyt Malesian rujo helmi on psykedeelinen maailmanperintökohde

Malakansalmen satama oli 1400-luvulla maailmankaupan johtava metropoli, jonka kaduilla saattoi kuulla yli 80:tä kieltä.

Malakka

Voiko maailmanperintökohde olla psykedeelinen?

Tällaisen perimmäisen kysymyksen äärelle ihminen joutuu Malakassa, ja vastaus on kyllä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Psykedeelinen olo aiheutuu rikšoista. Trishaw, niin kuin niitä Malakassa kutsutaan.

Kolmipyöräisiä polkupyörätakseja pörrää joka puolella Malakan historiallista keskustaa. Turistien suosimat menopelit on koristeltu räikeän kirjaviksi. Aiheita ovat muun muassa Paavo Pesusieni ja Hello Kitty -hahmo Kitty White.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Silmiä särkee – ja korvia. Rikšakuskit tuuttaavat ilmoille mökämusiikkia, eivätkä nupit tunne muita ilmansuuntia kuin kaakon.

Kaakossa nyt ollaankin, Kaakkois-Aasiassa.

Malakan tarina on vuosisatainen ja kiehtova. Keskustakortteleissa turismi on kiistatta ryöpsähtänyt hallitsemattomiin mittasuhteisiin, mutta sen ei pidä antaa häiritä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Malakka – malaijiksi Melaka – on Malesian rujo helmi. Se oli maailmankaupan ensimmäisiä hermokeskuksia niin hyvässä kuin pahassakin.

”Se, joka hallitsee Malakkaa, pitää kättään Venetsian kurkulla”, kirjoitti 1400–1500-luvuilla elänyt portugalilainen kronikoitsija Tomé Pires teoksessaan Suma Oriental que trata do Mar Roxo até aos Chins.

Kirjan nimen voisi suomentaa vaikka näin: Idän käsikirja Punaiseltamereltä kiinalaisten piiriin. Pires aloitti kirjoittamisen vuonna 1512 Malakassa. Portugalilainen amiraali Afonso de Albuquerque oli juuri vallannut kaupungin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Portugalin meri-imperiumin rakentajilla oli kolme tavoitetta: islamin vastustaminen, kristinuskon levittäminen ja tuottoisa maustekauppa.

Ensimmäiset kaksi pyrkimystä olivat hurskaita, mutta todellinen motiivi taisi olla kolmas. Valloittajat olivat väkivaltaisia ja ahneita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaukaa idästä, Molukeilta eli Maustesaarilta, saatiin muskottipähkinää ja neilikkaa. Meritie länteen kohti Eurooppaa kulki Malakansalmen kautta. Maustelastit olivat käsittämättömän arvokkaita.

Malakka taas oli ylivertainen kauppakaupunki ja avain Malakansalmen hallintaan.

”Mitä Malakan suuruuteen ja tuottoihin tulee, sen arvoa ei edes osata arvioida”, Albuquerque luonnehti valloitustaan. ”Malakka on tehty kaupankäyntiä varten, ja siihen se on oivallisempi kuin mikään maailman kaupunki.”Pienellä Portugalilla ei ollut lopulta edellytyksiä ylläpitää maailmanlaajuista imperiumiaan. Emämaassa oli 1500-luvun taitteessa vain noin miljoona asukasta.

Portugali menetti Malakan tammikuussa 1641, ja uuden valtiaan nimi oli Hollanti.

Historia kulkee harvoin jälkiä jättämättä. Malakan nähtävyyksien joukossa on vaikuttavat, jykevät portin rauniot. Porta de Santiago johti portugalilaisten rakentamaan kukkulalinnoitukseen, A’famosaan.

Portissa on näkyvissä kaiverrus ”VOC”. Se tarkoittaa Hollannin perustamaa Itä-Intian kauppakomppaniaa, joka oli oman aikansa valtias näillä merillä.

Kukkulan laella taas on Pyhän Paavalin rauniokirkko. Sen alle on haudattu silmäätekeviä siirtomaaherroja, mistä todistavat säilyneet hollanninkieliset muistolaatat: ”Tässä lepää ylikauppamies Hendrik Schenkenbergh, edesmennyt 29. heinäkuuta 1671.”


Valloittajat ovat Malakassa tulleet ja menneet. Hollantilaisten jälkeen vuorossa oli Britannia, jonka imperiumista Malesia itsenäistyi vuonna 1957. Sitä ennen koettiin vielä raakalaismainen välivaihe: toinen maailmansota ja japanilaisten miehitys.

Malakansalmen vesistöt ovat olleet konfliktiherkkä paikka läpi historian. Alla oleva kooste näyttää harvinaisia videoita salmen tapahtumista. Juttu jatkuu videon jälkeen.


On Malakassa tuoreitakin historian kerrostumia: elävät ihmiset.

Vartin ajomatkan päässä keskustasta on tiivis asujaimisto, portugalilaiskorttelit. Aukiolla tervehtii käsivarret levällään suuri Jeesus Vapahtajan patsas – varsin harvinainen näky Malesiassa, jonka valtauskonto on islam.


Sunnuntaiaamuna kello 7 portugalilaiskirkossa alkaa katolinen messu. Kirkko on täpötäynnä sanankuulijoita.

”Maailma on rikki, korjausta vailla”, pappi julistaa. Siinä hän on epäilemättä oikeassa.

Jumalanpalveluksen kieli on englanti, joka on Malesiassa käyttökieli. Malakan portugalilaisvähemmistöllä on myös oma, vuosisatojen saatossa syntynyt kielensä. Sen nimi on kristang, ja puhujia lienee enää muutama sata.

”Grande mersey”, opastaa 54-vuotias Leonard Lowe. ”Bong Natal.”

Ensimmäinen esimerkki tarkoittaa ”paljon kiitoksia”, jälkimmäinen ”hyvää joulua”.

Lowe asuu tätä nykyä Singaporessa. Hän on saapunut Malakkaan muistamaan äitiään, jonka kuolemasta on tasan vuosi. Samoilla asioilla on Lowen sisko Luisa Lowe, joka asuu Malesian pääkaupungissa Kuala Lumpurissa.

Messun jälkeen menemme Lowen sisarusten kanssa katukahvilaan nauttimaan maittavan malesialaisen nasi lemak -aamiaisen.


”Yritämme pitää yhteisöä elossa”, Leonard Lowe sanoo.

Toivotaan, että kristangit pitävät pintansa. Onhan ajatus häkellyttävä: Portugalilaiset seilasivat tänne laivoillaan 500 vuotta sitten. Seurasi suhteita malaijilaisnaisten ja portugalilaismiesten kesken. Nyt Malakassa sinnittelee vähemmistö, joka pitää yllä portugalilaisia perinteitä.

Helppoa se ei ole. Globalisaatio on väkevä voima, ja moni vähemmistö katoaa maailmalle.


Malakka kehittyi 1400-luvulla vilkkaaksi kauppasatamaksi paitsi strategisen sijaintinsa myös suotuisien ilmavirtausten ansiosta.

Yhdysvaltalainen taloushistorioitsija William Bernstein on puhunut suorastaan runollisesti ”monsuunien tanssista”. Tuota sanaparia hän käytti vuoden 2008 teoksessaan A Splendid Exchange, joka on sivumennen sanoen aivan rautainen opus kaikille maailmankaupan historiasta kiinnostuneille.

Monsuunien tanssilla Bernstein tarkoitti, että tuulet noudattavat tiettyä vuodenaikojen kiertoa. Purjelaivojen aikakaudella Malakka oli luonteva välietappi idän ja lännen välillä. Puhurien kääntymistä odotellessa saattoi myydä ja ostaa laivalastejaan.

Itä tarkoitti muun muassa Kiinaa. Lännessä olivat Intian kauppasatamat, Persia, Arabian niemimaa, Afrikan itärannikko sekä Eurooppa.

Malakan nousu oli 1400-luvun malaijilaisten sulttaaneiden ansiota. Kauppasataman asiat oli järjestetty tavalla, joka tarjoaa kestäviä opetuksia. Hallintokoneisto oli tehokas, ja kaukomailta purjehtineet kauppiaat saattoivat luottaa pelisääntöihin.

Intiasta ja Arabiasta saapuneet laivat maksoivat lastistaan kuuden prosentin kiinteää tuontitullia. Idästä tulijat oli vapautettu tullista kokonaan. Vientitulleja ei peritty.


Kaikki käytännöt eivät olleet matkimisen arvoisia. Merenkulkijoiden täytyi antaa sulttaanille ja sataman ylimmille päällysmiehille ”lahjoja”, joiden arvo oli 1–2 prosenttia laivan lastista.

1500-luvun taitteessa Malakka oli maailman kosmopoliittisimpia kaupunkeja. Asukkaita oli kymmeniätuhansia tai jopa satatuhatta, sen ajan mittapuulla valtava määrä.

Portugalin Tomé Pires laski kuulleensa Malakassa 84:ää eri kieltä. Hän kuvaili kansojen sulatusuunia:

”Maureja Kairosta, Mekasta, Adenista, abessinialaisia, Kilwan, Malindin ja Hormuzin miehiä, ruumilaisia, turkkilaisia, turkomeeneja, kristittyjä armenialaisia, gujarateja – –”

Lista jatkui vielä pitkään.

Nykypäivän Malakka on osapuilleen Helsingin kokoinen, ja loiston kausi on jäänyt kauas taa. Joitakin yksittäisiä kortteleita lukuun ottamatta Malakka on varsin arkinen malesialainen suurkaupunki.

Mutta kansojen ja kulttuurien sekoitus on edelleen ainutlaatuinen, niin kuin koko Malesiassa. Malaijeja, intialaisia, kiinalaisia, malaijilais-kiinalaisia...

Jälkimmäisiä kutsutaan nimellä peranakan tai baba-nonya. Yksi Malakan komeimmista nähtävyyksistä on upporikkaan baba-nonya-kauppiasperheen kotimuseo.

”Useimmat esi-isistämme olivat kauppiaita”, kertoo museonjohtaja Lee Yuen Thien.

”Alun perin kyse oli mausteista, mutta myöhemmin vauraus perustui kumiin ja sitten palmuöljyyn.”


Lee arvelee, että Malesiassa on kymmenisentuhatta baba-nonyaa. Ei se paljon ole yli 30 miljoonan asukkaan maassa.

Etnisiä kiinalaisia malesialaisista on noin neljännes. He ovat vuosisataisten muuttoliikkeiden perua.

Malakan kuuluisin kiinalaisvierailija oli amiraali Zheng He 1400-luvulla.

Hän purjehti Malakansalmen läpi sen seitsemän kertaa. Zheng Hen retkikunnat olivat mahtavia sekä laivojen ja miesten määrässä että laivojen koossa mitattuna.

Jos eurooppalaiset olisivat 1400-luvun alussa seilanneet Malakan vesillä, heistä ei olisi ollut mitään vastusta Kiinan armadoille.

Zheng He on saanut Malakaan oman museonsa, joka on kummallinen paikka ja ehdottomasti käymisen väärti.

Museossa ei säästellä ylisanoja: Zheng He oli ”suurisydäminen rauhanlähettiläs”, ”ylivertainen sodankäynnin strategi” ja ”suuri konfutselainen kauppamies”.

Nykyisen kommunisti-Kiinan hallitus luonnehtii Zheng Hen kaukomatkoja ”ystävyyden retkikunniksi”. Todellisuus oli raadollisempi: ainakin Sumatralla ja Jaavalla hänen tiedetään panneen toimeen suuria joukkomurhia.

Kiinalla olisi ollut mahdollisuus pystyttää laaja imperiumi, mutta jostain syystä keisarit päättivät 1430-luvulta lähtien eristäytyä. Ulkomaanpurjehdukset kiellettiin ja telakat purettiin.

Nyt Kiina on palannut Malakkaan. Kiinalaiset valtionyhtiöt tekevät kaupunkiin miljardi-investointeja, ja rakenteilla on muun muassa uusi syväsatama.

Malakka on vain pieni palanen suuressa pelissä, mutta kyse on edelleen maailmankaupasta.

”Kiinalaiset yrittävät saada kaupankäynnillä vaikutusvaltaa koko maailmassa”, sanoo museonjohtaja Lee Yuen Thien.

Viime vuosisadat ovat merkinneet lännen hallintaa, Lee huomauttaa.

”Ehkä Kiina nousee vuorostaan valta-asemaan.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tutkijat selvittivät, kuinka ihmiset yrittävät selviytyä rasittavista tehtävistä: Neljä keinoa nousi ylitse muiden, yhdestä oli pelkästään haittaa

  2. 2

   Autoja hyytynyt pakkaseen kolminkertainen määrä tavalliseen päivään verrattuna – Autoliitto: Muista tärkeät toimenpiteet ennen käynnistystä

  3. 3

   Vältä tätä yleistä toimintatapaa sängyssä – sen lopettaminen voi johtaa parempaan seksiin kuin aikoihin

  4. 4

   Netflixin uutuusdokumentti paljastaa ruman totuuden Fyre-festivaalista, yhdestä 2010-luvun suurimmasta huijauksesta – ihmiset uskoivat loppuun asti silkkaan valheeseen

  5. 5

   Äiti ja eno sitoivat ilmastointi­teipillä 5-vuotiaan raajat ja suun, selittivät leikiksi – Oikeus tuomitsi pahoinpitelystä

  6. 6

   Näistä povataan tämän vuoden hittidieettejä – toisessa keho polttaa täysillä rasvaa ja paino putoaa nopeasti, mutta ruokavalio voi myös vahingoittaa suolistoa

   Tilaajille
  7. 7

   Viisi vuotta sitten Kaisa kirjoitti kirjeen, sitten hän yritti tappaa itsensä – Nyt hän kertoo, mikä lopetti loputtomalta tuntuneen pimeyden ja miten muutkin voisivat ehkä selvitä

  8. 8

   HS selvitti Lemmenjoen harjoituksen yksityiskohtia: 33 osanottajaa, ohjelmassa muun muassa tehtävä­rasteja, veneilyä ja vierailu porotilalla

  9. 9

   Rinteen tuuraajaksi nousi monikärkiohjus, joka saattaa tulevaisuudessa haastaa puheenjohtajan

  10. 10

   Huumeparoni El Chapon oikeudenkäynti paljasti huumekartellin luovuuden: Peiteyrityksiä, kokaiinia jalapeno-tölkeissä ja biljardipöydän alta alkava tunneli

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vältä tätä yleistä toimintatapaa sängyssä – sen lopettaminen voi johtaa parempaan seksiin kuin aikoihin

  2. 2

   Autoja hyytynyt pakkaseen kolminkertainen määrä tavalliseen päivään verrattuna – Autoliitto: Muista tärkeät toimenpiteet ennen käynnistystä

  3. 3

   Viisi vuotta sitten Kaisa kirjoitti kirjeen, sitten hän yritti tappaa itsensä – Nyt hän kertoo, mikä lopetti loputtomalta tuntuneen pimeyden ja miten muutkin voisivat ehkä selvitä

  4. 4

   Suosittu taiwanilainen ”bikini­kiipeilijä” Gigi Wu kuoli paleltumiseen pudottuaan ensin vuorelta

  5. 5

   Näistä povataan tämän vuoden hittidieettejä – toisessa keho polttaa täysillä rasvaa ja paino putoaa nopeasti, mutta ruokavalio voi myös vahingoittaa suolistoa

   Tilaajille
  6. 6

   Nykytila ei ole normaali – Raha tulee kallistumaan ainakin hetkittäin, ja nämä asiat on syytä tietää ennen suurta asunto­lainaa

   Tilaajille
  7. 7

   Netflixin uutuusdokumentti paljastaa ruman totuuden Fyre-festivaalista, yhdestä 2010-luvun suurimmasta huijauksesta – ihmiset uskoivat loppuun asti silkkaan valheeseen

  8. 8

   50-vuotias nainen löytyi surmattuna Kirkkonummella – Epäiltynä pari päivää ennen tapahtunutta naapuriin muuttanut mies

  9. 9

   Eroa haluava helsinkiläispariskunta joutuu jatkamaan avioliitossa vastoin tahtoaan – Ero­prosessi raukesi käräjäoikeuden virheen vuoksi

  10. 10

   Kuka nousi kukkulalle Korsossa? Aamos Vesaikko etsii ihmistä, jonka hän näki kaukoputkellaan 15 kilometrin päästä Pohjois-Haagasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  3. 3

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  4. 4

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  5. 5

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  6. 6

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  7. 7

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  8. 8

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  9. 9

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  10. 10

   Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Käpylässä – ”Mies sanoi rauhallisesti, että nyt alkoi synnytys”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Tunti sitten
  2. Huumeparoni El Chapon oikeudenkäynti paljasti huumekartellin luovuuden: Peiteyrityksiä, kokaiinia jalapeno-tölkeissä ja biljardipöydän alta alkava tunneli
  3. Grönlannin mannerjäätikön sulamisvauhti nelinkertaistui vuosikymmenessä – Tutkijoiden mukaan ollaan käännekohdassa
  4. Kokoomus käynnisti kampanjansa ottamalla demarit päävastustajakseen Tilaajille
  5. Tämän vuoden Oscar-ehdokkuudet olivat Netflixille lopullinen voitto – ja voivat kieliä isosta muutoksesta, jossa me kaikki voitamme
  6. Hajonnut vesiputki sinkosi vettä ilmaan Helsingin Etu-Töölössä – Pakkassää on kolminkertaistanut vesijohtovuodot
  7. Valioliigajoukkueen ennätyshankinta kateissa: lentokone katosi tutkasta Englannin kanaalin yllä – ”Etsintä- ja pelastustyöt on keskeytetty auringon laskeuduttua”
  8. Tottenhamilta putoaa tähtipelaajia sivuun liikaa: Dele Alli on loukkaantuneena maaliskuun alkuun asti – valtava takaisku lontoolaisseuran tavoitteille
  9. Aeroflotin kone teki hätälaskun Venäjällä, kun matkustaja vaati muuttamaan reittiä – video näyttää miehen poistamisen koneesta
  10. THL: Rokottamattomalla lapsella on todettu tuhkarokko Kotkassa
  11. 2 tuntia sitten
  12. Tutkijat selvittivät, kuinka ihmiset yrittävät selviytyä rasittavista tehtävistä: Neljä keinoa nousi ylitse muiden, yhdestä oli pelkästään haittaa
  13. Näytä lisää