Ulkomaat

Ruotsi saamassa vihdoin hallituksen: Keskusta tukee demarien Löfveniä pääministeriksi – Punavihreä hallitus vaatisi uusilta kansalaisilta kielitaitoa ja kieltäisi uusien bensa- ja dieselautojen myynnin 2030

Sosiaalidemokraattien ja ympäristöpuolueen hallitus on keskustan tuen ansiosta todennäköinen.

Sosiaalidemokraattien ja ympäristöpuolueen hallitus on Ruotsissa todennäköinen sen jälkeen, kun keskustapuolueen puoluevaltuusto hyväksyi lauantaina yhteistyön hallituksen kanssa.

Päätös tarkoittaa, että keskusta ei ole mukana hallituksessa mutta tukee Stefan Löfvenin valintaa pääministeriksi. Keskusta tukee oppositiossa sosiaalidemokraattien johtamaa hallituskokoonpanoa valtiopäivien tärkeimmissä äänestyksissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Keskustan puheenjohtaja Annie Lööf kertoi päätöksestä lauantaina iltapäivällä tiedotustilaisuudessa. Puoluevaltuusto äänesti esityksen puolesta äänin 56–2.

Lööfin mukaan puolue tukee hallitusta, joka ei tarvitse ruotsidemokraattien tukea ja joka tekee liberaalia uudistuspolitiikkaa. Hän sanoi, että keskusta tekee hallituksen kanssa yhteistyötä budjettikysymyksissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Samaan aikaan keskusta aikoo olla liberaalina piikkinä sosiaalidemokraattien lihassa eli pitää huolta siitä, että sosiaalidemokraatit pitävät lupauksensa keskustalle.

Puoluevaltuusto oli koolla Tukholman keskustassa. Keskustan puoluehallitus ja eduskuntaryhmä olivat hyväksyneet yhteistyösopimuksen jo aiemmin.

Liberaalien puoluevaltuustolta odotetaan samanlaista tukipäätöstä sunnuntaina. Liberaaleissa yhteistyötä punavihreiden kanssa on vastustettu enemmän kuin keskustassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tilanne on historiallinen, sillä vasemmistopuolueet ja porvaripuolueet eivät ole Ruotsissa perinteisesti tehneet valtiopäivillä yhteistyötä näin suunnitelmallisesti. Se tarkoittaa käytännössä myös neljän puolueen porvariallianssin hajoamista.

Puolueiden johtajat pääsivät neljän puolueen historiallisesta yhteistyösopimuksesta sopuun perjantaina. Suurimman porvaripuolueen kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson kuvaili keskustan ratkaisua ”petokseksi”.

Lööf sanoi lauantaina, että yhteistyö kokoomuksen ja kristillisdemokraattien kanssa jatkuu eri puolilla Ruotsia. Hänen mukaansa keskustalla on edelleen yhteisiä kantoja niiden kanssa monissa asioissa, kuten ulkopolitiikassa
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pääministeristä äänestetään valtiopäivillä keskiviikkona. Keskustan ja liberaalien ei tarvitse äänestää Löfveniä pääministeriksi, vaan riittää, että ne äänestävät tyhjää. Ruotsissa pääministeri tulee valituksi, jos hän ei saa parlamentilta ei-äänten enemmistöä.

Viime päivien neuvotteluissa Löfven teki keskustalle ja liberaaleille porvaripolitiikkaa noudattelevia lupauksia, jotta nämä päästäisivät hänet läpi pääministeriksi keskiviikon äänestyksessä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Keskustan toinen varapuheenjohtaja Fredrick Federley sanoi lauantaina Ruotsin radiolle, että keskusta saa yhteistyön ansiosta läpi enemmän tavoitteitaan kuin pääministeri Fredrik Reinfeldtin porvarihallituksessa kahdeksan vuoden aikana.

Federleyn mukaan keskusta sai läpi tavoitteitaan etenkin työmarkkinasääntelyn höllentämiseksi. Tämän jutun lopussa on listattu tulevan hallituksen keskeisiä tavoitteita.

Periaatteessa pelkän keskustan tuki riittäisi hallitukselle, sillä sosiaalidemokraateilla, ympäristöpuolueella ja keskustalla on yhteensä 175 parlamenttipaikkaa eli pienin mahdollinen enemmistö.

Liberaalien sunnuntaisella päätöksellä on kuitenkin merkitystä, koska yhteistyösopimuksen tekivät kaikkien neljän puolueen johtajat. Lisäksi ilman liberaaleja hallitus joutuisi äänestyksissä tukeutumaan vasemmistopuolueen tukeen. Se ei sovi keskustalle.

Ruotsi on ollut ilman hallitusta neljä kuukautta syyskuun alun vaalien jälkeen. Sosiaalidemokraatit ja ympäristöpuolue muodostivat myös edellisen hallituksen ennen vaaleja.

Sosiaalidemokraatit saivat pääministeri Löfvenin johdolla vaaleissa historiansa huonoimman tuloksen. Myöskään neljän puolueen porvariallianssi ei saanut valtiopäiville enemmistöä, joten se olisi joutunut tukeutumaan äänestyksissä nationalistipuolue ruotsidemokraattien tukeen.

Tämän keskusta ja liberaalit halusivat välttää eivätkä siksi tukeneet Kristerssonin esitystä porvarihallituksesta. Kristersson ei suostunut yhteistyöhön blokkirajan yli, vaikka keskusta ja liberaalit sitä esittivät.

Keskiviikon pääministeriäänestys on jo kolmas. Sekä Löfven että Kristersson on jo kertaalleen kaadettu parlamentin äänestyksissä.

Jos kolmas ja vielä neljäskin äänestys päättyisivät hylkäämiseen, Ruotsissa pitäisi järjestää uudet vaalit. Ne järjestettäisiin todennäköisesti huhtikuussa.

Tiukemmat ehdot kansalaisuudelle, eroon uusien bensiini- ja dieselautojen myynnistä

Mitä uusi punavihreä hallitus sitten aikoo keskustan ja liberaalien tuella tehdä?

16-sivuinen yhteistyösopimus sisältää esimerkiksi seuraavat kohdat:
 • Vasemmistopuolue ei saa vaikutusvaltaa hallituksen politiikan sisältöön. (Käytännössä Löfven tarvitsee vasemmistopuolueen tuen pääministeriäänestyksessä, mutta ruotsalaismedian arvioiden mukaan puolue tukee punavihreitä välttääkseen oikeistohallituksen.)

 • Ruotsin kansalaiseksi pääsee vastedes vain läpäisemällä kokeen, jossa testataan ruotsin kielen taitoa ja yhteiskunnan perusteiden osaamista.

 • Niin sanottujen kunniarikosten rangaistuksia kovennetaan. Turvapaikanhakijalta, joka hakeutuu itsenäisesti asumaan ongelma-alueille, voidaan evätä taloudellinen tuki.

 • Suurituloisilta peritty ylimääräinen viiden prosentin tulovero poistuu vuoden 2020 alussa. Korotettua veroa on peritty yli 662 300 kruunua eli noin 64 000 euroa vuodessa ansaitsevilta.

 • Vihreä verouudistus, jonka arvo on hallituskaudella 15 miljardia kruunua. Hallitus palauttaisi lisäbudjetilla esimerkiksi lentoveron, jonka oikeistopuolueiden enemmistö lakkautti loppuvuonna budjettiäänestyksessä.

 • Eläkeläisten verotus kevenee, ja palkansaajien eläkkeitä nostetaan.

 • Hallitus ei toteuta ehdotusta, joka olisi rajoittanut yksityisten yritysten voittoja terveydenhuollossa.

 • Työnantajamaksuja pienennetään. Irtisanomissuojaa heikennetään.

 • Kotitalousvähennystä laajennetaan.

 • Hallitus investoi teihin ja rautateihin koko maassa ja helpottaa junamatkailua ulkomaille velvoittamalla liikennelaitoksen ostamaan yöjunayhteyksiä Euroopan kaupunkeihin.

 • Uusien bensiini- ja dieselautojen myynti kielletään vuodesta 2030 lähtien.

 • Poliisien määrää lisätään 10 000:lla vuoteen 2024 mennessä.

 • Aseiden vientisopimuksia ei hyväksytä epädemokraattisiin maihin, jotka osallistuvat sotilaallisesti Jemenin konfliktiin.

Oikaisu 10.1.2019 kello 10.02: Jutussa väitettiin virheellisesti, että sosiaalidemokraatit kokivat viime vaaleissa historiansa suurimman tappion. Tappio ei ollut suurin, mutta kannatusosuus oli pienin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tein vuosia sitten väärän valinnan opiskelu­paikasta ja nyt saan siitä rangaistuksen

  2. 2

   Suomi laittoi miljoonia euroja saksalaisiin ruoka­messuihin – HS kiersi Suomen osaston berliiniläisen ruoka­gurun kanssa, tällainen on hänen tuomionsa

  3. 3

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  4. 4

   Maanantaina Suomessa voi nähdä harvinaisen kuunpimennyksen – Lähetä kuvia ruosteenpunaiseksi värjäytyvästä kuusta HS:lle

  5. 5

   Maanantai on kouluissa isojen ruoka-annosten päivä – asian­tuntijat näkevät ilmiön taustalla useita syitä

  6. 6

   Heistä piti tulla super­tähtiä, mutta toisin kävi – Kolme suomalaista ykkös­kierroksen NHL-varausta kertoo HS:lle, miksi ura ei auennutkaan

   Tilaajille
  7. 7

   Tätä on rakenne­muutos yhdessä Suomen vilkkaimmista kesä­kunnista: Puumalassa ei riitä nuoria kesä­työn­tekijöiksi edes oman kylän kaupalle

  8. 8

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  9. 9

   Lesken oikeudet ovat suurin perinnön­jakoon liittyvä harha­käsitys – ”Kaiken­laiset epäilykset aiheuttavat verisiä riitoja”, sanoo asianajaja

  10. 10

   Ahtaasti asuminen on yleistymässä, ja Helsingin Alppilassa asuvat Estradat ovat siitä osoitus – neli­henkisen perheen kodissa on vain keittiö ja makuu­huone

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  2. 2

   Entä jos lentämisen sijasta matkustaisi Málagaan, Berliiniin tai New Yorkiin maitse ja meritse? Laskimme päästöt, hinnat ja matka-ajat

  3. 3

   Lesken oikeudet ovat suurin perinnön­jakoon liittyvä harha­käsitys – ”Kaiken­laiset epäilykset aiheuttavat verisiä riitoja”, sanoo asianajaja

  4. 4

   Toimittaja Lea Pakkanen matkusti läpi Venäjän ja huomasi olevansa ruumiiden keskellä – Pienessä siperialais­kylässä valkeni Pakkasen suvun salaperäinen painajainen

   Tilaajille
  5. 5

   Maanantaina Suomessa voi nähdä harvinaisen kuunpimennyksen – Lähetä kuvia ruosteenpunaiseksi värjäytyvästä kuusta HS:lle

  6. 6

   Kommentti: Poika­koulun oppilaat nöyryyttivät alkuperäis­kansan aktivistia – Video tapauksesta on herättänyt järkytystä, koska se kertoo Yhdys­valtojen poliittisesta ilmapiiristä

  7. 7

   Ahtaasti asuminen on yleistymässä, ja Helsingin Alppilassa asuvat Estradat ovat siitä osoitus – neli­henkisen perheen kodissa on vain keittiö ja makuu­huone

  8. 8

   Suomeen on jo saattanut levitä uusi peto – ensi­havainto kulta­sakaalista voidaan tehdä hetkenä minä hyvänsä

  9. 9

   Poliisi: Taksikuski tunkeutui asunnolle Turussa, asiakas joutui seksuaalirikoksen uhriksi

  10. 10

   Lähes kaikki kuntohiihtäjät sortuvat kahteen perusvirheeseen, jotka korjaamalla eteneminen helpottuisi hetkessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  3. 3

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  4. 4

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  6. 6

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  7. 7

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  8. 8

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  9. 9

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  10. 10

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää