Ulkomaat

Ruotsi saamassa vihdoin hallituksen: Keskusta tukee demarien Löfveniä pääministeriksi – Punavihreä hallitus vaatisi uusilta kansalaisilta kielitaitoa ja kieltäisi uusien bensa- ja dieselautojen myynnin 2030

Sosiaalidemokraattien ja ympäristöpuolueen hallitus on keskustan tuen ansiosta todennäköinen.

Sosiaalidemokraattien ja ympäristöpuolueen hallitus on Ruotsissa todennäköinen sen jälkeen, kun keskustapuolueen puoluevaltuusto hyväksyi lauantaina yhteistyön hallituksen kanssa.

Päätös tarkoittaa, että keskusta ei ole mukana hallituksessa mutta tukee Stefan Löfvenin valintaa pääministeriksi. Keskusta tukee oppositiossa sosiaalidemokraattien johtamaa hallituskokoonpanoa valtiopäivien tärkeimmissä äänestyksissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Keskustan puheenjohtaja Annie Lööf kertoi päätöksestä lauantaina iltapäivällä tiedotustilaisuudessa. Puoluevaltuusto äänesti esityksen puolesta äänin 56–2.

Lööfin mukaan puolue tukee hallitusta, joka ei tarvitse ruotsidemokraattien tukea ja joka tekee liberaalia uudistuspolitiikkaa. Hän sanoi, että keskusta tekee hallituksen kanssa yhteistyötä budjettikysymyksissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Samaan aikaan keskusta aikoo olla liberaalina piikkinä sosiaalidemokraattien lihassa eli pitää huolta siitä, että sosiaalidemokraatit pitävät lupauksensa keskustalle.

Puoluevaltuusto oli koolla Tukholman keskustassa. Keskustan puoluehallitus ja eduskuntaryhmä olivat hyväksyneet yhteistyösopimuksen jo aiemmin.

Liberaalien puoluevaltuustolta odotetaan samanlaista tukipäätöstä sunnuntaina. Liberaaleissa yhteistyötä punavihreiden kanssa on vastustettu enemmän kuin keskustassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tilanne on historiallinen, sillä vasemmistopuolueet ja porvaripuolueet eivät ole Ruotsissa perinteisesti tehneet valtiopäivillä yhteistyötä näin suunnitelmallisesti. Se tarkoittaa käytännössä myös neljän puolueen porvariallianssin hajoamista.

Puolueiden johtajat pääsivät neljän puolueen historiallisesta yhteistyösopimuksesta sopuun perjantaina. Suurimman porvaripuolueen kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson kuvaili keskustan ratkaisua ”petokseksi”.

Lööf sanoi lauantaina, että yhteistyö kokoomuksen ja kristillisdemokraattien kanssa jatkuu eri puolilla Ruotsia. Hänen mukaansa keskustalla on edelleen yhteisiä kantoja niiden kanssa monissa asioissa, kuten ulkopolitiikassa
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pääministeristä äänestetään valtiopäivillä keskiviikkona. Keskustan ja liberaalien ei tarvitse äänestää Löfveniä pääministeriksi, vaan riittää, että ne äänestävät tyhjää. Ruotsissa pääministeri tulee valituksi, jos hän ei saa parlamentilta ei-äänten enemmistöä.

Viime päivien neuvotteluissa Löfven teki keskustalle ja liberaaleille porvaripolitiikkaa noudattelevia lupauksia, jotta nämä päästäisivät hänet läpi pääministeriksi keskiviikon äänestyksessä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Keskustan toinen varapuheenjohtaja Fredrick Federley sanoi lauantaina Ruotsin radiolle, että keskusta saa yhteistyön ansiosta läpi enemmän tavoitteitaan kuin pääministeri Fredrik Reinfeldtin porvarihallituksessa kahdeksan vuoden aikana.

Federleyn mukaan keskusta sai läpi tavoitteitaan etenkin työmarkkinasääntelyn höllentämiseksi. Tämän jutun lopussa on listattu tulevan hallituksen keskeisiä tavoitteita.

Periaatteessa pelkän keskustan tuki riittäisi hallitukselle, sillä sosiaalidemokraateilla, ympäristöpuolueella ja keskustalla on yhteensä 175 parlamenttipaikkaa eli pienin mahdollinen enemmistö.

Liberaalien sunnuntaisella päätöksellä on kuitenkin merkitystä, koska yhteistyösopimuksen tekivät kaikkien neljän puolueen johtajat. Lisäksi ilman liberaaleja hallitus joutuisi äänestyksissä tukeutumaan vasemmistopuolueen tukeen. Se ei sovi keskustalle.

Ruotsi on ollut ilman hallitusta neljä kuukautta syyskuun alun vaalien jälkeen. Sosiaalidemokraatit ja ympäristöpuolue muodostivat myös edellisen hallituksen ennen vaaleja.

Sosiaalidemokraatit saivat pääministeri Löfvenin johdolla vaaleissa historiansa huonoimman tuloksen. Myöskään neljän puolueen porvariallianssi ei saanut valtiopäiville enemmistöä, joten se olisi joutunut tukeutumaan äänestyksissä nationalistipuolue ruotsidemokraattien tukeen.

Tämän keskusta ja liberaalit halusivat välttää eivätkä siksi tukeneet Kristerssonin esitystä porvarihallituksesta. Kristersson ei suostunut yhteistyöhön blokkirajan yli, vaikka keskusta ja liberaalit sitä esittivät.

Keskiviikon pääministeriäänestys on jo kolmas. Sekä Löfven että Kristersson on jo kertaalleen kaadettu parlamentin äänestyksissä.

Jos kolmas ja vielä neljäskin äänestys päättyisivät hylkäämiseen, Ruotsissa pitäisi järjestää uudet vaalit. Ne järjestettäisiin todennäköisesti huhtikuussa.

Tiukemmat ehdot kansalaisuudelle, eroon uusien bensiini- ja dieselautojen myynnistä

Mitä uusi punavihreä hallitus sitten aikoo keskustan ja liberaalien tuella tehdä?

16-sivuinen yhteistyösopimus sisältää esimerkiksi seuraavat kohdat:
 • Vasemmistopuolue ei saa vaikutusvaltaa hallituksen politiikan sisältöön. (Käytännössä Löfven tarvitsee vasemmistopuolueen tuen pääministeriäänestyksessä, mutta ruotsalaismedian arvioiden mukaan puolue tukee punavihreitä välttääkseen oikeistohallituksen.)

 • Ruotsin kansalaiseksi pääsee vastedes vain läpäisemällä kokeen, jossa testataan ruotsin kielen taitoa ja yhteiskunnan perusteiden osaamista.

 • Niin sanottujen kunniarikosten rangaistuksia kovennetaan. Turvapaikanhakijalta, joka hakeutuu itsenäisesti asumaan ongelma-alueille, voidaan evätä taloudellinen tuki.

 • Suurituloisilta peritty ylimääräinen viiden prosentin tulovero poistuu vuoden 2020 alussa. Korotettua veroa on peritty yli 662 300 kruunua eli noin 64 000 euroa vuodessa ansaitsevilta.

 • Vihreä verouudistus, jonka arvo on hallituskaudella 15 miljardia kruunua. Hallitus palauttaisi lisäbudjetilla esimerkiksi lentoveron, jonka oikeistopuolueiden enemmistö lakkautti loppuvuonna budjettiäänestyksessä.

 • Eläkeläisten verotus kevenee, ja palkansaajien eläkkeitä nostetaan.

 • Hallitus ei toteuta ehdotusta, joka olisi rajoittanut yksityisten yritysten voittoja terveydenhuollossa.

 • Työnantajamaksuja pienennetään. Irtisanomissuojaa heikennetään.

 • Kotitalousvähennystä laajennetaan.

 • Hallitus investoi teihin ja rautateihin koko maassa ja helpottaa junamatkailua ulkomaille velvoittamalla liikennelaitoksen ostamaan yöjunayhteyksiä Euroopan kaupunkeihin.

 • Uusien bensiini- ja dieselautojen myynti kielletään vuodesta 2030 lähtien.

 • Poliisien määrää lisätään 10 000:lla vuoteen 2024 mennessä.

 • Aseiden vientisopimuksia ei hyväksytä epädemokraattisiin maihin, jotka osallistuvat sotilaallisesti Jemenin konfliktiin.

Oikaisu 10.1.2019 kello 10.02: Jutussa väitettiin virheellisesti, että sosiaalidemokraatit kokivat viime vaaleissa historiansa suurimman tappion. Tappio ei ollut suurin, mutta kannatusosuus oli pienin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tuore alokas lähetti äidilleen kuvan pakkaspäivän armeijalounaasta: muovipussissa proteiinipatukka ja pähkinöitä

  2. 2

   Aavemainen ostoskeskus tekee kuolemaa Myyrmäessä – Muualla vanhoja ostareita jo arvostetaan, Vantaa ei ole suojellut yhtäkään

  3. 3

   Selänteiden kodissa Teemu seurasi tarkkaan Sirpan puheita, Maria Nordin hermostui ohjelmasta etukäteen – Maria Veitolan uudet yökyläilyt alkavat ja osa katsojista ihmettelee, kiusaako hän ihmisiä tahallaan

   Tilaajille
  4. 4

   Tietyn iän jälkeen ystävien saamisesta tulee älyttömän kiusallista – kokeilin kolmea eri tapaa iskeä itselleni kaverin

  5. 5

   Kansainvälisesti tuntematon poliitikko julisti itsensä Venezuelan presidentiksi ja sai heti Donald Trumpin tuen – Kuka on 35-vuotias Juan Guaidó?

  6. 6

   Conan O’Brien vitsailee kuin olisi vuosi 2006

  7. 7

   ”Minä en tuota paskaa syö”, teini-ikäinen tytär huusi, ja Reita Nyberg huomasi tämän laihtuneen – Sitten hän sai tietää käänteentekevästä menetelmästä, joka saattoi pelastaa tyttären hengen

   Tilaajille
  8. 8

   ”Kauhujen liikenneympyrä” pelottaa kokeneitakin kuskeja Espoossa – Näin Suomen kohutuimmassa kiertoliittymässä kuuluisi ajaa

  9. 9

   Pikkulasten vanhemmat syyllistyvät parisuhteessa yksinkertaiseen perusvirheeseen – ja sitten tyytymättömyys alkaa lisääntyä

  10. 10

   Alaselkäkipu voi johtua siitä, että kehoa tukeva psoas-lihas on heikko – Katso kuusi liikettä, joilla pidät kehon sisäfileet kunnossa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomiräppäri MKDMSK eli Maski on kuollut 21-vuotiaana, oli juuri julkaisemassa esikoisalbumia – Pyhimys: ”Teknisesti hyvin taitava ja lupaava artisti”

  2. 2

   Pikkulasten vanhemmat syyllistyvät parisuhteessa yksinkertaiseen perusvirheeseen – ja sitten tyytymättömyys alkaa lisääntyä

  3. 3

   Tuore alokas lähetti äidilleen kuvan pakkaspäivän armeijalounaasta: muovipussissa proteiinipatukka ja pähkinöitä

  4. 4

   Henriika Tulivirta, 29, luki vuodessa 367 kirjaa – ja se sai nettivihaajat suunniltaan

  5. 5

   ”Kauhujen liikenneympyrä” pelottaa kokeneitakin kuskeja Espoossa – Näin Suomen kohutuimmassa kiertoliittymässä kuuluisi ajaa

  6. 6

   Poikajoukko juoksi oven läpi Oodissa, lasi räsähti pieniksi sirpaleiksi – ”Paine rikkoi turvalasin”

  7. 7

   Selänteiden kodissa Teemu seurasi tarkkaan Sirpan puheita, Maria Nordin hermostui ohjelmasta etukäteen – Maria Veitolan uudet yökyläilyt alkavat ja osa katsojista ihmettelee, kiusaako hän ihmisiä tahallaan

   Tilaajille
  8. 8

   153 maan vertailu: Suomi tuottaa eniten hyvää muille maille ja maailmalle

  9. 9

   Hyvin pieni asia voi ratkaista sen, sairastuuko ihminen masennukseen vai ei – ”Pelkkä reseptin kirjoittaminen ei riitä”, sanoo riittämättömyyttä kokenut tutkija

  10. 10

   Suomalaispanimo vastaa nyt tanskalaisen vodkavalmistajan Suomi-vitsailulle – käsittämättömällä videolla mongerretaan kelvotonta tanskaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  2. 2

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  3. 3

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  4. 4

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  5. 5

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  6. 6

   Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Käpylässä – ”Mies sanoi rauhallisesti, että nyt alkoi synnytys”

  7. 7

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  8. 8

   Vältä tätä yleistä toimintatapaa sängyssä – sen lopettaminen voi johtaa parempaan seksiin kuin aikoihin

  9. 9

   Autoja hyytynyt pakkaseen kolminkertainen määrä tavalliseen päivään verrattuna – Autoliitto: Muista tärkeät toimenpiteet ennen käynnistystä

  10. 10

   Helsingin Isolta Roobertinkadulta löytyi luvaton salahotelli, väittää rakennusvalvonta – Osakas: ”Huippu­hinnan” asunnoistaan maksaneet kärsivät

  11. Näytä lisää