Ulkomaat    |   HS-analyysi

Yhdysvallat jatkaa saksalais­yhtiöiden painostamista Nord Stream 2 -hankkeen estämiseksi – Saksan ulkoministeri Maas: ”Päätökset Euroopan energiapolitiikasta tehdään Euroopassa, ei Yhdysvalloissa”

Yhdysvaltain Saksan-lähettilään kirje Nord Stream 2 -hankkeessa mukana oleville energiayhtiöille kiristää Saksan ja Yhdysvaltain välejä.

Berliini

Yksi keskeisistä Venäjältä Saksaan vievään Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeeseen liittyvistä poliittisista riskeistä on jo moneen kertaan toteutunut: kaasuputkihanke kiristää yhtenään eri maiden keskinäisiä välejä ja etenkin Saksan ja Yhdysvaltojen suhdetta.

Uusin vaihe poliittisesti kiistanalaisessa kaasuputkihankkeessa ovat Yhdysvaltojen Saksan-suurlähettilään Richard Grenellin saksalaisyrityksille lähettämät kirjeet, joissa yrityksiä uhataan Yhdysvaltain pakotteilla, mikäli ne osallistuvat Nord Strem 2 -kaasuputkihankkeeseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Grenellin 3. tammikuuta lähettämistä kirjeistä kertoi sunnuntaina saksalaislehti Bild.

Grenell kirjoittaa Nord Stream 2- ja Turk Stream -kaasuputkihankkeisiin osallistuvien yritysten heikentävän keskeisesti Ukrainan ja Euroopan turvallisuutta. Kirjeessä Grenell sanoo, että Venäjän energiavientihankkeisiin osallistuvat yritykset osallistuvat toimintaan, joka voi aiheuttaa niille itselleen merkittäviä pakoteseuraamuksia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Talouslehti Handelsblattin mukaan Grenellin kirjeen ovat saaneet Nord Stream 2 -hankkeen päärahoittajat, energiajätit BASF ja Uniper. Suomalainen energiayhtiö Fortum on Uniperin suurin omistaja noin 47 prosentin omistusosuudella.

Uhkaus Yhdysvaltain eurooppalaisyhtiöihin kohdistamista pakotteista ei ole uusi, sillä Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tekee hyvin nationalistista ulkopolitiikkaa ja kauppapolitiikkaa sekoittamalla ne toisiinsa. Saksalle ja Euroopalle tällä on monia vakavia seurauksia, mikä näkyy transatlanttisten suhteiden kireydessä.

Liittolainen Yhdysvallat painostaa Saksaa ja monia muita maita talouskysymyksillä auto- ja terästulleista ja energiapolitiikkaan. Viime kesän Nato-kokouksen yhteydessä Brysselissä Trump hyökkäsi kovin sanoin Saksaa vastaan ja kytki Nord Strem 2-hankkeen Saksan puolustusmenoihin käyttämään summaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Trump otti saman esiin myös YK:n yleiskokouksessa syyskuussa: ”Saksasta tule täysin riippuvainen Venäjän energiasta, ellei se muuta kurssia.”

Pakotteiden uhka on leijunut Nord Stream 2 -hankkeen yllä koko Trumpin kauden. Kirje tuo uhkauksiin kuitenkin uutta konkretiaa.

Handelsblattin mukaan yhtiöt ovat kääntyneet Saksan ulkoministeriön puoleen kysyäkseen neuvoa siitä, miten kirjeeseen olisi reagoitava. Ulkoministeriö neuvoi yhtiöitä olemaan reagoimatta mitenkään. Saksan johdossa pidetään ennenkuulumattomana sitä, että jonkin maan suurlähettiläs kohdistaa tällaisen viestin suoraan saksalaisyhtiöille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Saksan ulkoministerin Heiko Maasin reaktio kirjeeseen kuultiin Maasin viime torstaina Itä-Euroopan ulkomaankauppayhdistyksen Osteuropavereins der Deutschen Wirtschaftin uudenvuodenvastaanotolla pitämässä puheessa.

Maas otti esiin Yhdysvaltain uhkailun uusilla pakotteilla ja arvosteli niitä. Hän myös sanoi, ettei Nord Stream 2 -hankkeen suhteen mikään ei ole muuttunut.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Päätökset Euroopan energiapolitiikasta tehdään Euroopassa, ei Yhdysvalloissa.”

Yhdysvallat ei ole Nord Stream 2 -kritiikissään yksin, vaan putkihanke hiertää myös Saksan ja Puolan sekä Baltian maiden välejä. Myös Tanska panee vastaan eikä halua putken kulkevan vesialueensa kautta.

Putken vastustajat ovat sitä mieltä, että Nord Stream 2 vie pohjan EU:n tuelta Ukrainalle, jonka kautta kulkee Eurooppaan huomattava määrä kaasua Venäjältä. Yhdysvalloilla puolestaan on omat talousintressinsä myydä Eurooppaan amerikkalaista LNG-kaasua.

Ukraina pelkää menettävänsä venäläiskaasun kauttakulusta saamansa tulot – ja myös Euroopan turvallisuuspoliittisen tuen ja huomion, mikäli Ukraina ei jatkossa ole enää EU-maille strategisesti tärkeä kaasun kauttakulkumaa.

Saksan liittokansleri Angela Merkel on vakuuttanut, ettei kaasuputkihanke Nord Stream 2 etene ilman, että kaasun jatkotoimituksista tehdään sopimus myös Ukrainan kanssa.

Mutta vaikka Saksa vakuuttaa, ettei Nord Stream 2 -hankkeesta peräännytä, myös Saksa joutuu jatkuvasti arvioimaan kantaansa.

Venäjän ja Ukrainan marraskuussa nopeasti kiristynyt konflikti Asovanmerellä oli vakava muistutus siitä, miten nopeasti tilanne Ukrainassa voi kärjistyä. Myös Grenellin kirjeessä energiayhtiöille viitataan Venäjän ja Ukrainan yhteenottoon Kertšinsalmessa. Kirjeen mukaan Nord Stream 2 -hanke antaa Venäjälle välineen kiristää Ukrainaa entisestään.

Maasen sanoi torstain puheessaan, että mikäli eurooppalaisyritykset painostettaisiin pakotteilla vetäytymään Nord Stream 2 -hankkeesta, ei myöskään enää olisi ketään, joka voisi vaikuttaa siihen, että Venäjä toimittaa jatkossakin kaasua Eurooppaan Ukrainan kautta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Selvitys paljasti lohduttoman tilanteen: Tuhansien Helsingin seudun talojen jätevedet valuvat suoraan luontoon

  2. 2

   Venäjä aloitti jo hiostamisen – Kremlissä on ehkä laskelmoitu, että kiltti Suomi saadaan vetämään Venäjän vankkureita

  3. 3

   Vauraaksi mielletyssä Töölössä yli puolet ihmisistä asuu vuokralla – HS kertoo, minne vuokra- ja omistus­asunnot kasautuvat ja paljastaa, miten naapurissasi asutaan

   Tilaajille
  4. 4

   Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta

   Tilaajille
  5. 5

   Presidentti Niinistö HS:lle: USA:n varapresidentti Pence antoi kylmää kyytiä eurooppalaisille liittolaisille Münchenissä – presidentti nostaa esille kolme kipukohtaa

  6. 6

   Sähköautojen yleistyminen ei synnytä Suomeen energiapulaa – "Tilanne on aika paljon erilainen kuin vaikkapa Keski-Euroopassa”

  7. 7

   ”Autot kuuluvat teille”, julistaa kokoomuksen Orpo tienvarsi­taulussa – HS kysyi, mitä mainos tarkoittaa

  8. 8

   Oikeusoppineet joutuivat useiden kärki­poliitikkojen höykytettäväksi – ”Tämä on poikkeuksellista”, sanoo professori Martin Scheinin

  9. 9

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  10. 10

   Vuoden urheilija vuonna 2019 on jo valittu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  2. 2

   Suomen ”sorvi ei pyöri”, kun helsinkiläiset juoksevat toistensa järjestämissä seminaareissa – Muu maa elättää etelää, sanoo vaasalainen miljonääri

   Tilaajille
  3. 3

   Vanhuus on rikos, ja siitä mummia nyt rangaistaan

  4. 4

   Stella Karlsson hankki purkukuntoiseksi tuomitun talon ja asuu siinä ilman suihkua ja sisävessaa – ”Menoni ovat pienet enkä joudu elämään yli varojeni”

   Tilaajille
  5. 5

   ”Autot kuuluvat teille”, julistaa kokoomuksen Orpo tienvarsi­taulussa – HS kysyi, mitä mainos tarkoittaa

  6. 6

   Itkuinen perheenäiti pakkasi lapset ja tavarat Seppo Ylösen autoon, ja matka poliisien suojaamaan turva­kotiin alkoi – Taksin­kuljettajia koulutetaan kohtaamaan perhe­väkivaltaa

   Tilaajille
  7. 7

   Himoksella lasketellessa kuollut 15-vuotias oli rippileirillä Paraisilta – putosi kirkkoherran mukaan jyrkästä kohdasta

  8. 8

   Joutuuko perillinen hoitamaan vihaamansa vainajan kuolinpesän? Velvollisuudelta välttyy vain täysin välinpitämätön

  9. 9

   Oikeusoppineet joutuivat useiden kärki­poliitikkojen höykytettäväksi – ”Tämä on poikkeuksellista”, sanoo professori Martin Scheinin

  10. 10

   Nimi tekee kenraalin – ja siksi yksi ehdokas on yli muiden, kun valitaan Puolustusvoimien komentaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  5. 5

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  6. 6

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  7. 7

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  8. 8

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  9. 9

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  11. Näytä lisää