Ulkomaat

Kiina runttaa itsestään talviurheilumaata vaikka väkisin – siksi jääkiekkovalmentajat Mika ja Juuso muuttivat Pekingiin, ja suurlähettilään saunan nurkalle kipattiin yhdeksän kuorma-autollista lunta

Suomi haluaa olla mukana, kun Kiina luo maahan talviurheilukulttuuria. Siksi Kisakallio rakensi hiihtoladun Pekingin ydinkeskustaan, ja jääkiekkovalmentajat Juuso Nieminen ja Mika Uramo nostelevat pikkupelaajia kaukaloon Pekingiläisessä ostoskeskuksessa. He ovat saaneet palautetta, että lapsilla on harjoituksissa liian hauskaa.

Peking

Jos pekingiläisiä haluaa opettaa hiihtämään, ensin pitää kertoa, mitä hiihto tarkoittaa. Seuraavaksi on hankittava lunta.

Sitä ei nimittäin juuri koskaan sada. Pekingissä on kyllä pakkasta – viime aikoina öisin yli kymmenenkin astetta – mutta ilma on niin kuivaa, ettei lunta tule.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyt Suomen suurlähettilään saunan nurkalla on kuitenkin iso valkoinen kasa. Lunta on edellispäivänä tuotu yhdeksän kuorma-autollista, ja siitä aiotaan rakentaa 60 metriä pitkä hiihtolatu. Se lienee ainoa laatuaan Pekingin ydinkeskustassa.

Antti Lauslahti seisoo runsaan metrin levyisellä lumikaistaleella laskettelusukset jalassa. Hän polkee paakkuja rikki.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tämä lumijuttu on hauska idea, mutta vähän työläs, Lauslahti sanoo. Aurinko paistaa siniseltä taivaalta. Hiihtokeli, sanottaisiin Suomessa.

Lauslahti on lohjalaisen Kisakallion myyntijohtaja. Hänen työtään on viedä talviurheilua Itä-Aasiaan. Latu rakennetaan, koska Kisakallio haluaa tutustuttaa kiinalaislapsia murtomaahiihtoon. Projektissa ovat mukana myös Reima, Karhu, Exel ja Moi-ravintola.

”Kiinalaiset eivät oikein tajunneet, miksi tarvitsemme oikeaa lunta. Heillä oli kaikenlaisia korvaavia ehdotuksia, kuten että laitetaan mieluummin muovirakeita, ne eivät sula ja näyttävät ihan lumelta.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sellainen ei tietenkään käy, Lauslahti sanoo. Jos Kiina haluaisi tuoda teekulttuuria esille Suomessa, se tuskin tekisi sitä halvan pussiteen avulla.

”He epäilivät myös, että lumi sulaa viikossa. Minä sanoin, että tämä on tässä maaliskuulle asti.”Kiina on päättänyt ryhtyä talviurheilumaaksi. Pekingin olympialaiset pidetään helmikuussa kolmen vuoden kuluttua, ja sitä ennen ihmisille pitäisi saada käsitys siitä, mistä hommassa oikein on kyse.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Siinä, jos missä, Suomi voi auttaa – toki samalla lailla ajatellaan myös vaikkapa Pohjois-Amerikassa, kaikissa alppimaissa ja Suomen naapurustossa.

Kiinan hanke on kuitenkin niin valtava, että pienikin siivu riittäisi Suomelle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kiinan tavoite on tuoda talviurheilun pariin 300 miljoonaa uutta harrastajaa. Vuonna 2015 maa julkaisi ohjelman, jonka mukaan olympialasiin mennessä uusia jäähalleja rakennetaan 650 ja laskettelukeskuksia 800.

Tähän mennessä vasta yksi sadasta kiinalaisesta on kokeillut hiihtämistä edes kerran.

Lukuun halutaan muutos, ja siksi Antti Lauslahti tamppaa latua keskelle Pekingiä. Tämä vuosi on virallisesti Suomen ja Kiinan yhteinen talviurheilun teemavuosi, jota juhlistaa osaltaan myös tasavallan presidentti Sauli Niinistön maanantaina alkava valtiovierailu.

Niinistön, kahden ministerin ja Kisakallion väen ohella Pekingiin saapuu lukuisia muitakin talviurheiluapajilla olevia tai sinne haluavia suomalaisyrityksiä. Osa keskittyy huippu-urheiluun, osa välineisiin ja rakentamiseen ja osa kansan kouluttamiseen.

”Me haluamme luoda pitkäaikaista innostusta talviurheiluun. Teemme esimerkiksi yhteistyötä koulujen kanssa”, Kisakallion Lauslahti sanoo.

Myyntijohtaja on kova puhumaan. Välillä hän horjahtaa suksineen hankeen – tuore lumi on vähän nahkeaa ja suksi kanttaa – mutta juttu ei katkea. Uskon, että Kiinan hanke voi onnistua, hän sanoo. Lauslahti vaihtaa sukset ja selittää tuoneensa matkatavaraa 200 kilon edestä.

”Yritin etsiä murtomaasuksien siteitä, mutta en löytänyt niitä Kiinasta. Kaikki piti tuoda itse.”

Lauslahden Kiina-kokemus ulottuu parinkymmenen vuoden päähän. Silloin hän työskenteli hiusvärien parissa. Ne olivat silloin uusi juttu Kiinassa, ja kiellettyjä monissa kouluissa ja työpaikoissa.

”Silloin piti opettaa ihmisille, miten värjätä hiukset niin, että tietyllä jakauksella ne eivät näytä värjätyiltä. Sanoisin, että tämän talviurheiluprojekti on siihen verrattuna helpompi, koska tällä on presidentti Xin tuki.”

Parinkymmenen kilometrin päässä ladusta on yksi Pekingin vajaasta 200:sta kauppakeskuksesta. Sen neljännessä kerroksessa on luisteluareena, jolla liukuvat jääkiekkovalmentajat Juuso Nieminen ja Mika Uramo.

Hekin ovat talviurheilun asialla, mutta Bewin Sportsin palkkalistoilla.

Kello on puoli kahdeksan illalla, ja harjoitukset ovat juuri alkamassa. Yhteistä kieltä ei ole, mutta mikäpä siinä. Jääkiekkovalmentaminen on muutenkin osoittautunut aika erilaiseksi kuin Suomessa, Rovaniemeltä Pekingiin muuttaneet miehet naureskelevat

27-vuotias Nieminen ja 44-vuotias Uramo saapuivat Kiinaan viime keväänä. Uramo tuli seurapomoksi ja Nieminen valmentajaksi Victory Dragons -seuraan. He valmentavat 4–12-vuotiaita.


Suomalaisista kiekkomiehistä haluttiin Kiinan jääkiekkotarinan rakentajia. Sellainen kuulostaa ylevältä, ja Uramo kertookin saapuneensa suunnitelmia puhkuen.

”Aika nopeasti idealismi karisi. Ei tämä käykään kuin Suomessa. Jos joku asia muutetaan, se tarkoittaisi, että aiemmin on tehty väärin. Ja se ei sovi paikalliseen kulttuuriin.”


Jääkiekon suosio on nousussa Kiinassa. Viime toukokuussa Kiinan jääkiekkoliiton johdon juhlapuheessa kerrottiin, että jääkiekon harrastajamäärä kuusinkertaistui vuosina 2015–2017.

Se kuulostaa paljolta, kunnes katsoo harrastajamääriä: Vuonna 2015 kiekkoilijoita oli 2 000, ja kahta vuotta myöhemmin 12 000. Kiinalaisia on kaikkiaan lähes 1,4 miljardia.

Suomalaiskaksikon pesti päättyy keväällä. He ovat saaneet työstään kiitosta, mutta silti miehistä kuultaa pettymys. Ammatillisesti annettavaa olisi enemmän, jos se otettaisiin vastaan.

”Mutta täällä hamutaan pikavoittoja”, Uramo sanoo.

Vanhemmille joutuu perustelemaan valtavasti, että miksi harjoituksissa tehdään, mitä tehdään.

”Joskus vanhemmat vaativat, että viisivuotiaiden pitäisi tehdä asioita, joita tekevät viisitoistavuotiaat. Ja siitäkin on tullut palautetta, että lapsilla näyttää olevan harjoituksissa liian hauskaa”, Nieminen sanoo.

”Sen sijaan siitä kukaan ei valita, ettei oma lapsi saa peliaikaa. Käsitys siitä, että vain parhaat pelaavat, on vahva.”

Uramon mieleen on jäänyt, miten kauppakeskuksessa yksi pikkupelaajista juoksi halaamaan. Täälläkin lapset ovat mahtavia, hän sanoo.


Jääkiekko on joukkuepeli, mutta silti valtaosa valmennuksesta on yksilötunteja. Suomalaisvalmentajan silmin siinä ei ole järkeä, mutta tapaa ei haluta muuttaa, sillä niillä seurat tekevät rahansa. Kiinassa seuraurheilu on ennen kaikkea bisnestä.

Yksityistunteja myydään Uramon ja Niemisen kuvilla. Mainoksessa Uramo on ”Mika Juhani – Lapin paras valmentaja”. Treeneistä maksetaan kertamaksu, joka euroissa on noin 33–40 euroa per puolitoista tuntia.

Kiinan talviurheilubuumi on tuonut Pekingiin kourallisen suomalaisvalmentajia. Viisi tai kuusi, miehet laskevat, ja arvioivat, että ulkomaalaisia kiekkovalmentajia on kaikkiaan kaupungissa noin sata.

Kannattiko Kiinaan lähteä? Vastoinkäymisistä huolimatta rovaniemeläiset sanovat, että kannatti. Kokemuksen takia.

Harvoin Suomessa on sellaista, että viisivuotiaiden joukkue ilmoitetaan puoliväkisin kuusivuotiaiden sarjaan, vaikka joukkue on vastustajia päätä lyhyempi ja pelaa ilman maalivahtia.

Eräskin peli päättyi 72–1, eikä se ollut edes tylyin tappio.

”Meidän pelaajat olivat niin pieniä, etteivät pystyneet kiipeämään kaukaloon itse. Heidät piti aina nostaa kentälle ja sieltä pois. Emme ehtineet nostella tarpeeksi nopeasti, joten vastustaja pelasi jatkuvasti ylivoimaa”, Juuso Nieminen nauraa.

”Mutta yritin vakuuttaa vanhemmille, ettei lopputuloksella ole mitään väliä näin pienillä. Tärkeintä on tehdä oikeita asioita, ja muutaman vuoden päästä tämä voi olla voittava joukkue.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jussi Halla-aho: Twitter-tilini on lukittu

  2. 2

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  3. 3

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  4. 4

   Oulun imaamilla on vahva viesti seksuaalirikoksista epäillyille miehille: ”Te olette leimanneet koko muslimiyhteisön”

  5. 5

   Vierailimme Saariselän luksus­loma­kylässä, jossa yöpyvät Hollywood-tähdet – Omistaja Jussi Eiramo kertoo HS:lle, miksi hän maksoi ”muutaman miljoonan” rakentaakseen nykytaide­gallerian keskelle korpea

   Tilaajille
  6. 6

   NBA-tähden vaimolta viiltävä kuitti Donald Trumpille, joka tarjosi 2 900 dollarilla pikaruokaa jalkapallomestareille: ”Ei mitään 10 sentin dippiä”

  7. 7

   Lumimyräkkä sotkee torstaina Etelä-Suomen liikenteen, Finnair peruu yli 40 lentoa – Tieliikennekeskus: Pysykää kotona, jos mahdollista

  8. 8

   Helsingin liikenne takkuaa torstaina: Junia peruttu, kaikkia katuja ei mitenkään ehditä aurata – ”Vähän realismia toivoisin”

  9. 9

   Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

  10. 10

   ”Se on täysin seko­päistä” – Ruotsalaiset hullaannuttanut huuli­täytetrendi leviää myös Suomessa, eikä toimintaa valvo kukaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  3. 3

   Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

  4. 4

   ”Se on täysin seko­päistä” – Ruotsalaiset hullaannuttanut huuli­täytetrendi leviää myös Suomessa, eikä toimintaa valvo kukaan

   Tilaajille
  5. 5

   New Yorkin rotat puolustavat reviiriään vimmatusti – Maailman vallannut jyrsijä yllättää yhä tutkijat käytöksellään

  6. 6

   Lumimyräkkä sotkee torstaina Etelä-Suomen liikenteen, Finnair peruu yli 40 lentoa – Tieliikennekeskus: Pysykää kotona, jos mahdollista

  7. 7

   Asukas jonotti edullista kotia hyvällä paikalla 27 vuoden ajan – Vain sinnikkäimmät saivat asumisoikeus­asunnon Kalasataman kupeesta

  8. 8

   Vuosikausia odotettu suomalainen suurelokuva Iron Sky 2 on valtava pettymys – ”Aivan hirveän huono elokuva”, kirjoittaa HS:n elokuvakriitikko yhden tähden arviossaan

  9. 9

   Vierailimme Saariselän luksus­loma­kylässä, jossa yöpyvät Hollywood-tähdet – Omistaja Jussi Eiramo kertoo HS:lle, miksi hän maksoi ”muutaman miljoonan” rakentaakseen nykytaide­gallerian keskelle korpea

   Tilaajille
  10. 10

   Luottohäiriön siemen kylvetään jo lapsena – Fiksuun rahan­käyttöön täytyy kasvattaa, ja näillä viidellä ohjeella se onnistuu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Tämä tanskalainen vodkamainos on nyt paras asia internetissä, koska pääosassa on absurdein suomalainen dialogi koskaan – kysyimme tekijöiltä, mitä heidän päässään liikkuu

  3. 3

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  4. 4

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  5. 5

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  6. 6

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  7. 7

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  8. 8

   Kirkon perustuksista kaivettiin kyynärän mittainen kuparikapseli Vantaalla – Sisältä löytyi viesti menneisyydestä

  9. 9

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  10. 10

   Jokin voimakas lähde lähettää arvoituksellisia radiosignaaleja kaukaa avaruudesta, sanovat tähtitieteilijät

  11. Näytä lisää