Ulkomaat

Suomi ehdottaa rajat ylittäviä sotaharjoituksia Ruotsin ja Norjan kanssa – puolustusministeri Niinistön mukaan suurin uhka tulee Suomen sisältä, Ruotsin Hultqvist taas puhuu Venäjästä

Suomen puolustusministeri Jussi Niinistö ehdotti maanantaina Ruotsin Sälenissä Pohjoismaiden maavoimien yhteisharjoituksia ja sai ajatukselleen kannatusta. Kysymykseen vuoden 2019 suurimmasta turvallisuusuhasta hän vastasi kuitenkin hyvin eri tavalla kuin ruotsalaiskollega.

Sälen

Suomi ehdottaa, että Suomen, Ruotsin ja Norjan maajoukot alkaisivat harjoitella säännöllisesti yhdessä maiden pohjoisosissa. Harjoitukset voisivat olla rajat ylittäviä.

Ruotsi ja Norja suhtautuvat ehdotukseen myönteisesti. Vastaavat säännölliset yhteisharjoitukset ovat jo arkea ilmavoimien kesken.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ehdotus kuultiin maanantaina Suomen puolustusministeriltä Jussi Niinistöltä Sälenin turvallisuus­konferenssissa Ruotsissa.

Ruotsin maavoimat ovat olleet vuosia melko heikossa tilassa, mutta joukkojen vahvuus kasvaa asevelvollisuuden rajatun palauttamisen vuoksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Heilläkin alkaa muodostua joukkoja, joiden kanssa pitää harjoitella”, Niinistö sanoi Sälenissä suomalaistoimittajille.

Ruotsi kouluttaa tänä vuonna noin 5 000 asevelvollista. Suomi kouluttaa noin 21 000.

”Uskon, että tämä on yksi painopistealue tässä Pohjoismaisessa yhteistyössä tulevaisuudessa”, Niinistö sanoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Niinistö arvioi, että Ruotsin maanpuolustus on vahvistunut merkittävästi viime vuosina.

”Kyllä siellä uskottavuutta löytyy etenkin ilma- ja merivoimissa, mutta maavoimien kehitys on selvästi tökkinyt”, Niinistö sanoi.

”Mutta tässä mielessä Suomi ja Ruotsi täydentävät toisiaan. Meillä on Pohjois-Euroopan suurimmat maavoimat.”


Ministeri korosti, että Ruotsin ja Suomen nopeasti syventynyt puolustusyhteistyö hyödyttää molempia. Samaa mieltä oli myös Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist, jonka Niinistö on tavannut ministerikautensa aikana yli 40 kertaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Me suhtaudumme tähän positiivisesti ja teemme jo nyt töitä sen eteen, miten voisimme paremmin harjoitella yhdessä. Maavoimien puolella siinä on paljon tekemistä”, Hultqvist vastasi HS:n kysymykseen ehdotuksesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hultqvist muisteli samalla vierailuaan Rovajärven harjoitusalueella. ”Se tapahtui vieläpä Suomen armeijan univormussa.”

Niinistö oli varmistanut Hultqvistin ja Norjan puolustusministerin Frank Bakke-Jensenin tuen ehdotukselle etukäteen.

”Minusta tämä on hyvä idea ja nyt ammattilaiset puolustusvoimissamme saavat katsoa, miten se toimisi käytännössä”, Bakke-Jensen totesi.

Maanantaina Sälenin lavalla nähtiin yhdessä Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan puolustusministerit. Kaikki Pohjoismaat tekevät puolustusyhteistyötä vuonna 2009 aloitetun Nordefco-yhteistyön kautta.

Siinä missä Norja, Tanska ja Islanti ovat Naton jäseniä, Suomi ja Ruotsi pysyttelevät yhä sotilasliiton ulkopuolella sen läheisinä kumppaneina. Silti hyvät suhteet Natoon ja Yhdysvaltoihin ovat tärkeitä myös Suomen ja Ruotsin puolustuksen uskottavuudelle.

Tanskan puolustusministeri Claus Hjort Frederiksen sanoi suoraan, että hän on huolissaan Yhdysvaltojen viime aikaisesta kehityksestä.

”Kun Yhdysvaltojen puolustusministeri James Mattis tapasi pohjoismaiset ministerit 2017, hän teki selväksi, että Yhdysvaltojen huomio kohdistuu myös meidän haasteisiin. Meidän on pidettävä huoli, että se ei muutu.”

Nyt Donald Trump kutsuu EU:ta kauppaneuvotteluissa viholliseksi ja kokenut puolustusministeri Mattis on eronnut. Syy eroon oli tapa, jolla Trump kohtelee liittolaisiaan.

Hultqvist vakuutti kuitenkin kuulleensa viimeksi nyt Sälenissä Yhdysvaltojen puolustusministeriön edustajalta, että Pohjola on yhä korkealla Yhdysvaltojen asialistalla.

”Hän oli hyvin selkeä sanoessaan, että Atlantin ylittävä side on olemassa myös tulevaisuudessa.”

Nato-maa Norjan ministeri Bakke-Jensen oli puolestaan päässyt puhumaan asiasta Yhdysvaltain puolustusministerin tehtäviä nykyään hoitavan Patrick Shanahanin kanssa.

”Hän sanoi, että hän haluaa jatkaa niitä hyviä suhteita, jotka James Mattis loi Pohjoismaiden kanssa.”

Mitkä ovat Pohjoismaiden suurimmat turvallisuusuhat vuonna 2019?

Huoli Yhdysvaltojen sitoutumisesta on yksi Pohjoismaiden ajankohtaisista turvallisuushaasteista, mutta ei suinkaan ainoa. HS kysyi yhdeksältä Sälenin turvallisuuskonferenssin osanottajalta, mitkä ovat Pohjoismaiden suurimmat turvallisuusuhat.


Peter Hultqvist, Ruotsin puolustusministeri

”Se on yhteiskuva monesta tekijästä. Oli Georgian sota 2008, Krimin valtaus 2014 ja on yhä jatkuva konflikti Ukrainassa. On Venäjän kasvava varustelu Kaliningradissa, läntisellä sotilasalueellaan, Murmanskissa ja arktisella alueella. Lisäksi on provokatiivista käytöstä Itämeren alueella. On kyberhyökkäyksiä, jotka kohdistuvat kaikkiin Pohjoismaihin. On kiinnostusta Ruotsin infrastruktuuriin, kuten satamiin ja telekommunikaatioon. On jatkuvia yrityksiä heikentää Euroopan maiden yhteenkuuluvuutta. Ja on myös pakolaistilanne, jota EU:ssa ei ole käsitelty tyydyttävällä tavalla.”


Jussi Niinistö, Suomen puolustusministeri

”Kyllä tällä hetkellä näyttää, että nämä sisäisen turvallisuuden uhat ovat kärjessä, ainakin jos kansalaisilta kysytään. Viittaan tällä vuosien 2015 ja 2016 siirtolaisliikkeeseen, joka Suomeenkin kohdistui ja nyt sitten viime aikoina Suomessa on muun muassa näitä seksuaalirikosepäilyjä tullut ilmi. Tämä on sellainen asia, joka uhkaa kansakunnan sisäistä eheyttä. En niinkään näe, että Suomeen tai Pohjoismaihin kohdistuisi mitään välitöntä sotilaallista uhkaa. Mutta tietenkään naiivi ei kannata olla, kuten täällä on monta kertaa sanottu. Pitää varautua pahempaan ja tehdä työtä sen eteen, että Suomessa säilyisi rauha.”


Hanna Lidström, Ruotsin vihreiden nuorten johtaja

”Ilmastonmuutokseen liittyvät riskit ovat ehdottomasti suurin uhka. Ne ovat todennäköisimpiä ja myös lähimpänä ajallisesti. Muut uhat, kuten Venäjän ja Kiinan, näen kaukaisempina. Ilmastonmuutos tulee varmasti vaikuttamaan Pohjoismaihin. Viime kesä oli esimakua. Ruuan hinta nousee, tulee tulvia, metsäpaloja, tautien riskit kasvavat. Voisimme korvamerkitä puolustusbudjetin lisärahoja siviilipuolen kriisivalmiuteen. Puolustusvoimissa on suuri asiantuntemus siitä, miten kriisejä käsitellään ja johdetaan. Sitä ei kannata heittää pois, vaikka ei haluaisikaan enempää sotilaallista varustautumista.”


Mats Helgesson, Ruotsin ilmavoimien komentaja

”Huolestuttavaa on esimerkiksi Venäjän käytös Itä-Ukrainan ja Krimin tapahtumien jälkeen, terrorismi ja ulkomaisten tiedustelupalvelujen toiminta. Ja uusi teknologia tuo uusia uhkia. Pitää ottaa huomioon esimerkiksi lennokit ja tilannekuva avaruudessa. Ruotsin ilmavoimat kuitenkin vahvistuvat. Olemme alkaneet harjoitella uudella tavalla, myös teknisesti ylivoimaista vastustajaa vastaan. Suomen kanssa harjoittelemme paljon. Opimme toisiltamme. Hävittäjähankinnassa meille on tärkeintä, että Suomi hankkii hävittäjiä, joihin he ovat itse tyytyväisiä.”


Ewa Skoog-Haslum, Ruotsin maanpuolustus­korkeakoulun vararehtori

”Vaikuttamisoperaatiot, joilla yritetään luoda epävakautta yhteiskuntaan. Minusta ne ovat suurin uhka tässä ja nyt. Siinä vaikutetaan medioiden kautta, vaikutetaan päätöksentekijöihin ja yritetään asettaa ryhmiä toisiaan vastaan. Se on pitkäjänteistä ja hidasta työtä, minkä vuoksi sitä ei ole helppo huomata. Arvopohjaa muutetaan hitaasti. Nakerretaan esimerkiksi luottamusta yhteiskuntaan sosiaalisen median negatiivisten viestien avulla. Tätä tutkimme jatkuvasti ja käytämme sitä myös uusien upseereiden koulutuksessa.”


Ola Wong, ruotsalainen journalisti ja Kiina-asiantuntija

”Kiinaa ei voi kutsua suurimmaksi uhaksi, mutta voi sanoa, että Kiina on kasvava haaste. Se on myös uudenlainen haaste. Sen pohjana on perustavanlaatuinen vastakkainasettelu. Kiinan kommunistisen puolue haluaa puolustaa diktatuuriaan, kun taas Ruotsi ja muut EU-maat ovat demokratioita, jotka uskovat vapauteen. Tämä jännite tulee leimaamaan maailman kehitystä. Kiina ostaa ruotsalaisia yrityksiä, on uusi silkkitiehanke ja on valtioita, joista tulee Kiinan projektien myötä Kiinan velkavankeja. Lisäksi Kiina puolustaa turvallisuusetujaan arktisella alueella.”


Elisabeth Braw, ohjelmajohtaja, RUSI-ajatushautomo

”Suurin haaste Pohjoismaille ovat aggressiot, jotka eivät ole aseellisia ja eivät siten esimerkiksi laukaise Naton turvatakuita. Tarkoitan pahantahtoisia vaikuttamisyrityksiä ja kyberhyökkäyksiä. Niitä on niin helppo tehdä ja vaikea jäljittää. Kyse voi olla esimerkiksi hakkeroinnista tai viruksesta tai valheellisen tiedon levittämisestä. Meidän puolustusvoimiamme ei ole suunniteltu niitä varten, ja se tekee meistä hyvin haavoittuvia. Venäjä on tässä erittäin hyvä. Puolustautumisessa on tärkeää ymmärtää, että hyökkäykset eivät ole vain yksittäisiä epämukavuuksia vaan osa orkestroitua operaatiota.”


Arvid Blix, Sälenin turvallisuuskonferenssin ääniteknikko

”Voimat, jotka yrittävät lietsoa pelkoa. Oli se sitten terroristit, venäläinen trollitehdas tai voimat omassa yhteiskunnassa. Pelkopropaganda voi aiheuttaa sen, että teemme päätöksiä, jotka ovat huonoja maallemme pitkällä tähtäimellä. Rajat sille, mitä demokratiassa saa sanoa, liikkuvat. Donald Trump on siitä esimerkki. Se on hirvittävää, puhdasta kiusaamista. Ja puhetavat tarttuvat ylhäältä alas. Meidän kansalaisten pitää muistaa puhua myös siitä, mikä on hienoa yhteiskunnissamme. Voimme myös toimia ja auttaa, kuten moni vapaaehtoinen teki pakolaiskriisissä ja kesän metsäpaloissa.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jussi Halla-aho: Twitter-tilini on lukittu

  2. 2

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  3. 3

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  4. 4

   Vierailimme Saariselän luksus­loma­kylässä, jossa yöpyvät Hollywood-tähdet – Omistaja Jussi Eiramo kertoo HS:lle, miksi hän maksoi ”muutaman miljoonan” rakentaakseen nykytaide­gallerian keskelle korpea

   Tilaajille
  5. 5

   Oulun imaamilla on vahva viesti seksuaalirikoksista epäillyille miehille: ”Te olette leimanneet koko muslimiyhteisön”

  6. 6

   Helsingin liikenne takkuaa torstaina: Junia peruttu, kaikkia katuja ei mitenkään ehditä aurata – ”Vähän realismia toivoisin”

  7. 7

   NBA-tähden vaimolta viiltävä kuitti Donald Trumpille, joka tarjosi 2 900 dollarilla pikaruokaa jalkapallomestareille: ”Ei mitään 10 sentin dippiä”

  8. 8

   Lumimyräkkä sotkee torstaina Etelä-Suomen liikenteen, Finnair peruu yli 40 lentoa – Tieliikennekeskus: Pysykää kotona, jos mahdollista

  9. 9

   Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

  10. 10

   ”Se on täysin seko­päistä” – Ruotsalaiset hullaannuttanut huuli­täytetrendi leviää myös Suomessa, eikä toimintaa valvo kukaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  3. 3

   Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

  4. 4

   ”Se on täysin seko­päistä” – Ruotsalaiset hullaannuttanut huuli­täytetrendi leviää myös Suomessa, eikä toimintaa valvo kukaan

   Tilaajille
  5. 5

   New Yorkin rotat puolustavat reviiriään vimmatusti – Maailman vallannut jyrsijä yllättää yhä tutkijat käytöksellään

  6. 6

   Lumimyräkkä sotkee torstaina Etelä-Suomen liikenteen, Finnair peruu yli 40 lentoa – Tieliikennekeskus: Pysykää kotona, jos mahdollista

  7. 7

   Asukas jonotti edullista kotia hyvällä paikalla 27 vuoden ajan – Vain sinnikkäimmät saivat asumisoikeus­asunnon Kalasataman kupeesta

  8. 8

   Vuosikausia odotettu suomalainen suurelokuva Iron Sky 2 on valtava pettymys – ”Aivan hirveän huono elokuva”, kirjoittaa HS:n elokuvakriitikko yhden tähden arviossaan

  9. 9

   Vierailimme Saariselän luksus­loma­kylässä, jossa yöpyvät Hollywood-tähdet – Omistaja Jussi Eiramo kertoo HS:lle, miksi hän maksoi ”muutaman miljoonan” rakentaakseen nykytaide­gallerian keskelle korpea

   Tilaajille
  10. 10

   Luottohäiriön siemen kylvetään jo lapsena – Fiksuun rahan­käyttöön täytyy kasvattaa, ja näillä viidellä ohjeella se onnistuu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Tämä tanskalainen vodkamainos on nyt paras asia internetissä, koska pääosassa on absurdein suomalainen dialogi koskaan – kysyimme tekijöiltä, mitä heidän päässään liikkuu

  3. 3

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  4. 4

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  5. 5

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  6. 6

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  7. 7

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  8. 8

   Kirkon perustuksista kaivettiin kyynärän mittainen kuparikapseli Vantaalla – Sisältä löytyi viesti menneisyydestä

  9. 9

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  10. 10

   Jokin voimakas lähde lähettää arvoituksellisia radiosignaaleja kaukaa avaruudesta, sanovat tähtitieteilijät

  11. Näytä lisää