Ulkomaat

Musertava tappio: Brexit-sopimus kaatui britti­parlamentissa äänin 432–202 – oppositio haastaa nyt hallituksen

Pääministeri Theresa May myönsi tappionsa. Oppositiojohtaja Jeremy Corbyn ilmoitti käynnistävänsä epäluottamusäänestyksen hallituksesta.

rac
Lontoo

Britannian parlamentti kaatoi tiistai-iltana odotetusti brexit-sopimuksen. Sopimus kaatui äänin 432–202.

Äänestys­tulos on musertava tappio Britannian konservatiivi­hallitukselle. Istuva hallitus ei ole kokenut vastaavaa tyrmäystä sitten 1920-luvun.

Pääministeri Theresa May myönsi tappionsa heti äänestys­tuloksen selvittyä: ”On selvää, että alahuone ei kannata sopimusta. Tämän illan äänestys ei kerro kuitenkaan mitään siitä, mitä alahuone kannattaa.”

Oppositio­johtaja Jeremy Corbyn ilmoitti puolestaan heti perään, että hän käynnistää epäluottamus­äänestys­menettelyn. Hallituksen kohtalosta keskustellaan alahuoneessa jo huomenna keskiviikkona. Aikaa on varattu koko päivä iltaan asti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jättitappiosta huolimatta May ei ole lähdössä Britannian johdosta vapaaehtoisesti, vaan on jatkamassa pääministerinä: ”Jos alahuone vahvistaa, että hallitus nauttii sen luottamusta, aion pitää neuvotteluja kollegoitteni, DUP-puolueen ja parlamentaarikkojen kanssa rakentavassa hengessä.”

May hävisi äänestyksen peräti 230 äänellä. Yli sata Mayn omaa konservatiiviparlamentaarikkoa äänesti sopimusta vastaan.

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker pahoitteli äänestystulosta heti tiistai-iltana ja patisti Britanniaa kertomaan jatkotoimista mahdollisimman pian.

”Aika on lähes lopussa”, Juncker twiittasi tiistai-iltana.
Sopimuksen hylkääminen lisää riskiä, että Britannialla on edessään äkkiero unionista, Juncker varoitti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi asioiden etenevän niin, että Britannia voi päätyä erilleen unionista ilman sopimusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ensimmäinen vaihtoehto on, että asiat etenevät sopimuksettomaan eroon”, Macron totesi uutistoimisto Reutersille.

”Se on pelottavaa kaikkien kannalta. Ensimmäiset häviäjät olisivat britit.”

Macron sanoi uskovansa, että Britannia kuitenkin yrittää saada sopimusta suotuisammaksi itselleen ja pyrkii äänestämään uudestaan. Macronin mukaan pieniä viilauksia suurempia muutoksia sopimukseen tuskin tulee.

EU-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk puolestaan vihjaisi twiitissään, että Britannian kannalta positiivinen ratkaisu olisi jäädä EU:hun:

”Jos sopimusta on mahdotonta hyväksyä, eikä kukaan halua eroa ilman sopimustakaan, niin kellä on viimeinkin rohkeutta sanoa mikä ainoa positiivinen ratkaisu on?”
Myös pääministeri Juha Sipilä (kesk) kommentoi äänestystä Twitterissä.

”Britannian äänestystulos on valitettava, mutta ei yllätys. Lähipäivinä ratkeavat seuraavat askeleet. EU27 ja Suomi jatkavat valmistautumista myös sopimuksettomaan eroon”, Sipilä kirjoitti.
Ennen lopullista äänestystä sopimuksen kohtalosta alahuone äänesti sopimukseen liittyvistä muutosehdotuksista. Muutosehdotuksia piti olla alun perin neljä, mutta määrä supistui yhteen. Äänestys alkoi kello 21 Suomen aikaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Uskon, että velvollisuutemme on panna kansa tahto täytäntöön”, May puolusti brexit-sopimusta alahuoneessa vielä juuri ennen äänestysten alkua.

Mayn mukaan äänestystulos tulee vaikuttamaan tavallisten brittien elämään vuosikausien ajan:

”Ääni sopimusta vastaan on ääni epävarmuudelle, hajaannukselle ja sille riskille, että EU-ero koittaa ilman erosopimusta.”

Brexit-sopimusta vastustetaan yli puoluerajojen niin kovan brexit-leirin kuin EU-jäsenyyden kannattajienkin joukossa. Myös iso joukko Mayn omia konservatiiviparlamentaarikkoja on sopimusta vastaan.

”Hylätkäämme tämä sopimus, koska siitä on pelkkää harmia ja se on vaaraksi maallemme”, oppositiojohtaja Jeremy Corbyn sanoi tiistai-iltana ennen äänestystä.

Corbyn haluaa uudet ennenaikaiset parlamenttivaalit, jotta työväenpuolue pääsisi yrittämään valtaan pääsyä.Jo etukäteen laskettiin, että Mayn konservatiivihallitus voisi hävitä tiistai-illan äänestyksen jopa parilla sadalla äänellä. Vastaavaa murskatappiota yksikään brittihallitus ei ole kokenut vuosikymmeniin.

Jos tappio olisi ollut lähempänä sataa ääntä, olisi sitä voinut pitää pääministerille jopa pienenä voittona, vaikka itse sopimusta se ei pelastakaan.

”Mitä te oikein leikitte? Emme ole mitään leikkikentällä pelaavia lapsia, olemme lainsäätäjiä”, puolusti brexit-sopimusta tiistaina parlamentaarikko-oikeuskansleri Geoffrey Cox, joka kuuluu Mayn tukijoihin.

Kiinnostavinta on nyt se, mitä tapahtuu itse äänestyksen jälkeen.

Pääministerin täytyy esittää varasuunnitelmansa kolmen istuntopäivän sisällä. Takaraja on ensi maanantaina.

May voi myös yrittää tuoda saman brexit-sopimuksen uudelleen parlamentin äänestykseen.

”Tämä ei voi olla yksi vaihtoehdoista”, konservatiivipuolueen kansanedustaja ja parlamentin valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Nicky Morgan sanoi tiistaina.

Pääministeri May antoi heti äänestystuloksen selvittyä lyhyen lausunnon. Tulevien toimien yksityiskohtia pääministeri ei ryhtynyt valottamaan.

Brittihallitus toivoo, että muulta EU:lta tulisi vielä myönnytyksiä, joilla sopimus saataisiin syötettyä brittiparlamentaarikoille. Muu EU on ollut kuitenkin haluton avaamaan jo kertaalleen päätettyjä neuvotteluja.

On vaikea kuvitella, että kukaan konservatiiveista tai Mayn hallituksen pohjoisirlantilaisen tukipuolueen (DUP) kansanedustajista kääntyisi Mayta vastaan, vaikka itse brexit-sopimus ei miellytäkään.

Konservatiivit ja DUP:n parlamentaarikot eivät halua asettautua työväenpuolueen puheenjohtajan Corbyn puolelle. Konservatiiveille hallitusvallan menettäminen labourille on pahin mahdollinen uhkakuva ja yhdistävä huoli.

Brexit-sopimuksen kaatuminen tarkoittaa käytännössä sitä, että brittiparlamentti ei hyväksy Mayn hallituksen ja EU:n neuvottelemaa sopimusta EU-eron ehdoista.

Itse EU-eroa eli brexitiä sopimuksen kaatuminen alahuoneessa ei kuitenkaan pysäytä.

”Meidän täytyy lisätä valmisteluita sen varalle, että [lähdemme EU:sta ja] jäämme Maailman kauppajärjestön sääntöjen varaan”, marraskuussa eronnut entinen brexit-ministeri Dominic Raab vaati alahuoneessa tiistaina.

Niin EU- kuin brittilainsäädännönkin nojalla Britannian on määrä erota unionista maaliskuun 29. päivä. Silloin tulee täyteen tasan kaksi vuotta siitä, kun May käynnisti brexit-neuvottelut. Britanniassa EU-ero on sinetöity lain muotoon.

Ero ilman sopimusta tarkoittaisi sinkoutumista ulos unionista heti eropäivänä. Tällöin ei tulisi myöskään eroa pehmentävää noin parin vuoden pituista siirtymäkautta.

Brittiparlamentin enemmistö ei sopimuksetonta eroa kuitenkaan hyväksy.

Onkin mahdollista, että osa alahuoneen kansanedustajista yrittää ottaa ohjat käsiinsä pian brexit-sopimuksen kaaduttua. Ensimmäinen tavoite voi olla muuttaa lakia niin, että sopimukseton EU-ero ei olisi enää mahdollinen.

Britannia voi myös anoa EU:lta lisäaikaa brexitin käsittelyyn. Tämä tarkoittaisi EU-sopimuksen määrittelemän kahden vuoden neuvottelumääräajan pidentämistä.

”Lienee väistämätöntä, että [neuvottelujen pituudesta säätävää] artikla 50:tä täytyy pidentää”, parlamentin brexit-valiokunnan työväenpuoluelainen puheenjohtaja Hilary Benn sanoi tiistaina alahuoneessa.

Mahdollinen lisäaika ei kuitenkaan välttämättä ratkaisisi Britannian syviä poliittisia brexit-erimielisyyksiä. Lisäaikapykälää ei ole myöskään tarkoitettu maan sisäisten poliittisten kiistelyjen pitkittämiseen. Itse erosopimuksestahan on jo sovittu Britannian ja muun EU:n välillä viime marraskuussa.

EU-tuomioistuin päätti joulukuussa, että Britannia saa halutessaan perua EU-eroilmoituksensa. Peruminen palauttaisi EU-jäsenyyden entiselleen, mutta se pitää tehdä neuvotteluajan kuluessa.

Mayn konservatiivihallituksella ei ole kuitenkaan haluja perua brexitiä, eikä perumisella ole myöskään alahuoneen enemmistön tukea.

Yksi mahdollisuus on se, että muiden vaihtoehtojen kaatuessa Britannia päättää järjestää uuden EU-kansanäänestyksen. Toista kansanäänestystä ajaa syksyn aikana vahvistunut People’s Vote -kansanliike.

”Ainoa keino ratkaista tilanne on antaa sananvalta kansalle – – Brexit-sopimus on huono sopimus, ja meidän täytyy äänestää se kumoon. Kukaan ei valitse sitä, että köyhtyy”, konservatiivipuolueen kansanedustaja Anna Soubry sanoi tiistaina alahuoneessa.

Hallituksen tai parlamentin enemmistön tukea tälle ei ole. Vaikka uusi kansanäänestys tulisikin, ei sen tuloksesta voi olla varma etukäteen.

Mielipidemittausten mukaan brexitin kannatus on hiipunut sitten kesän 2016, mutta eri leirien puntit ovat silti yhä melko tasan. EU-eron kannattajia ja vastustajia on yhä kutakuinkin yhtä paljon.

Britannian konservatiivihallituksen ja muun EU:n brexit-neuvottelut olivat kivuliaat. Etenemistä hidasti se, että jopa brittihallituksen sisällä ei ollut selkeää ja yhtenäistä näkemystä siitä, minkälainen EU-ero oli tavoitteena.

Saavutettu brexit-sopu on ollut Britanniassa pettymys lähes kaikille. Merkittävin syy tähän on se, että brexitiin liittyvät toiveet ja ennakko-odotukset olivat ylimitoitettuja.

Brexit-leiri lupaili keväällä 2016 helppoa EU-eroa, jossa Britannia saisi pitää EU-jäsenyyden edut päästessään eroon jäsenyyden velvoitteista.

Vuoden 2016 kansanäänestys voitettiin valheilla, muistutti tiistaina Skotlannin kansallispuolueen SNP:n parlamentaarikko Joanna Cherry.

Ylimitoitetut toiveet eivät toteutuneet. Muu EU pysyi brexit-neuvotteluissa yhtenäisenä, eikä antanut brittien noukkia rusinoita pullasta.

May itse on sinnitellyt pääministerinä vaikeuksista huolimatta. Joulukuuna hän selvisi oman puolueensa syrjäyttämisyrityksestä. Mayta on auttanut se, että labourin Corbyn ei ole haastanut brexitiä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jos tämä kuva näyttää pyörivän, se johtuu viiveestä päässäsi

  2. 2

   Osa Ison Omenan kauppakeskuksesta suljettiin tuhkarokkoepäilyn takia

  3. 3

   Suomi palautti turvapaikanhakijan Irakiin – nyt EIT vaatii Suomelta selvitystä miehen kuolemasta

  4. 4

   Uusi yhtiö markkinoi Suomessa pikavippejä luottotietonsa menettäneille

  5. 5

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  6. 6

   Seitsemän saman perheen lasta kuoli tulipalossa Kanadassa

  7. 7

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  8. 8

   Ympäri maailman huomiota herättänyt suomalainen startup julkisti kohutut ja odotetut vr-lasinsa – pääsimme kokeilemaan

  9. 9

   Suomalaismalli Angelika Kalliosta tuli Karl Lagerfeldin suojatti, jota muotiguru puolusti ärhäkästi: ”Chanelin työntekijät eivät pitäneet minusta mutta Karl käski heitä sulkemaan suunsa”

  10. 10

   Helsingin yliopiston dekaanille moite Keski-Karjalan savolaismurteella kirjoitetun gradun epäasiallisesta kommentoinnista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  2. 2

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  3. 3

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  4. 4

   Espoolaislähiössä tapahtuu kummia: Kauaksi keskikaupungin vilinästä on syntynyt kivijalkakauppojen keskittymä

  5. 5

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  6. 6

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  7. 7

   ”Jokaisen kroppa tiesi, paljonko D-vitamiinia pitää vapauttaa vereen” – väitöstutkimuksesta uutta tietoa kiistellyn vitamiinin tarpeesta

  8. 8

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  9. 9

   Jos tämä kuva näyttää pyörivän, se johtuu viiveestä päässäsi

  10. 10

   Putkiremontti ilmaiseksi – Anna-Liisa Kuisman taloyhtiö sai omituisen hyvän tarjouksen, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  4. 4

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  9. 9

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  10. 10

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  11. Näytä lisää