Ulkomaat

Missä ovat brexit-päätöksen pääsyyllinen ja EU-eron arkkitehdit nyt?

David Cameronin on kerrottu tylsistyneen pahasti jätettyään politiikan ja huhuttu tavoittelevan paluuta ministeritehtäviin.

Brexit-sotkun pääaiheuttajana voi pitää Britannian edellistä pääministeriä David Cameronia. Hän vaikuttaa kadonneen maan päältä, kun hänen uhkapelinsä seuraukset ajavat brittejä yhä syvempään epävarmuuteen.

Britannian parlamentti kaatoi EU:n kanssa neuvotellun erosopimuksen murskaluvuin tiistai-iltana. Nyt Britanniaa uhkaa äkkiero ilman sopimusta maaliskuun lopussa, mutta se saattaa pyytää EU:lta lisäaikaa. Toisaalta uusi kansanäänestys koko erosta vaikuttaa entistä todennäköisemmältä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Keskiviikkona Cameron tavoitettiin kotinsa edustalta, kun hän oli lähdössä juoksulenkille:


Cameron ei halunnut maansa eroavan Euroopan unionista, mutta hänen poliittinen virhelaskelmointinsa johdatti britit kesän 2016 kansanäänestykseen asiasta.

Konservatiivipääministeri lupasi kansanäänestyksen keinona saada äänestäjät pysymään rinnallaan, kun brexitiä kiihkeimmin ajanut itsenäisyyspuolue Ukip kasvatti uhkaavasti kannatustaan. Cameron oli valmis lupaukseen, koska hän ei uskonut, että eron kannattajat saattaisivat voittaa äänestyksen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lyhyellä tähtäimellä temppu toimi, sillä konservatiivit voittivat kevään 2015 vaalit. Brexit-kansanäänestyksen tulos, prosenttiosuudet 52–48 eron kannattajien eduksi, pakotti kuitenkin Cameronin eroamaan. Myöhemmin hän jätti myös kansanedustajan paikkansa.

Brexitiä jäi saattelemaan täytäntöön Cameronin seuraaja, nykyinen pääministeri Theresa May.

Iltapäivälehti Daily Mirror pyysi tiistaina Cameronia kommentoimaan erosopimusta, josta parlamentti oli äänestämässä samana iltana. Cameron kuitenkin pysyi vaiti ollessaan lähdössä kotoaan Notting Hillin kaupunginosassa Lontoossa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lehti kiinnitti huomiota Cameronin rusketukseen. Entinen pääministeri oli vastikään palannut perhelomalta Costa Ricasta, jossa hänen raportoitiin maksaneen luksusluokan majoituksestaan yli 1 900 euroa yöltä.

Cameronin on kerrottu tylsistyneen pahasti jätettyään politiikan ja huhuttu tavoittelevan paluuta ministeritehtäviin – onhan hän vasta 52-vuotias.

Viikkolehti The Weekin mukaan Cameron on keskittynyt kehittämään vapaaehtoiseen nuorisotyöhön perustuvaa sosiaaliohjelmaa, jonka hän pani aluelle pääministerikaudellaan. Joulukuusta 2017 hän on toiminut varapuheenjohtajana UK–China Fund -sijoitusyhtiössä, joka keskittyy Britannian ja Kiinan väliseen yritysyhteistyöhön.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Cameron myös luennoi johtajuudesta saman välitystoimiston kautta, jonka riveissä hänen liittolaisensa, entinen valtiovarainministeri George Osborne tienasi satojatuhansia euroja parissa kuukaudessa. Cameron tosin tiettävästi veloittaa esiintymisistään Osbornea vähemmän. Osborne päätoimittaa nykyään vaikutusvaltaista lontoolaislehteä Evening Standardia, joka arvostelee jatkuvasti Mayn hallitusta.

Iltapäivälehti Daily Mail uutisoi tammikuun alussa, että Cameron oli menettänyt kulkulupansa Britannian parlamenttitaloon. Yli 400 entisellä kansanedustajalla on oikeus tilojen käyttöön ja valtion tukemaan ruokailuun parlamentin kuppilassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kulkuluvan menetys johtui ilmeisesti unohduksesta anoa sille jatkoa. Daily Mirror muistutti, että Cameron on aiemmin unohtanut kahdeksanvuotiaan tyttärensä pubiin ja jopa suosikkijalkapallojoukkueensa. Lehti naljaili, että hän lienee ollut liian uppoutunut muistelmiensa kirjoittamiseen takapihallaan 28 000 euroa maksaneessa vajassaan.

Sanomalehti The Sunday Timesin mukaan Cameronin piti julkaista muistelmansa viime syksynä, mutta hän on lykännyt ajankohtaa, ”jotta hänen kommenttinsa Brexitistä eivät horjuttaisi Britanniaa tärkeissä neuvotteluissa EU:n kanssa”.

Entä mitä kuuluu muille brexitin arkkitehdeille?


Nigel Farage

Itsenäisyyspuolue Ukipin entinen pitkäaikainen johtaja nousi kansanäänestyksen alla eroa kannattavan leirin keulakuvaksi, vaikka hän ei ollut mukana suurimmassa brexitiä ajavassa organisaatiossa eli Vote Leave -kampanjassa vaan pienemmässä Leave EU -kampanjassa.

Farage luopui puolueensa johtajuudesta syksyllä 2016 katsottuaan saavuttaneensa päätavoitteensa kansanäänestyksen voiton myötä. Viime kuussa hän jätti myös Ukipin jäsenyyden syyttäen puoluetta radikalismista, pakkomielteisestä suhtautumisesta islamiin ja liiasta keskittymisestä katuaktivismiin.

Farage on alkanut ajaa brexitiä uudestaan asioiden mutkistuttua. Hän toimii varapuheenjohtajana brexitin loppuunsaattamista ajavassa Leave Means Leave -kampanjassa.

Farage on sanonut pelkäävänsä brexitin lykkäytymistä ja uutta kansanäänestystä. Hän on pohtinut hakevansa sen takia jatkokautta europarlamentissa poiketen aiemmista suunnitelmistaan. Farage tosin ennakoi, että uusi kansanäänestys toisi EU-eron kannattajille entistä suuremman voiton.Faragea ei ole koskaan valittu brittiparlamenttiin. Hän on istunut europarlamentissa vuodesta 1999 ja toimii myös radiojuontajana sekä uutiskanava Fox Newsin kommentaattorina.


Boris Johnson

Lontoon pitkäaikainen pormestari oli Vote Leave -erokampanjan näkyvimpiä hahmoja, ja voittoisan kansanäänestyksen jälkeen hänestä tuli Britannian ulkoministeri.

Johnson jätti salkkunsa viime heinäkuussa vastalauseena pääministeri Maylle, koska hän toivoi tältä tiukempaa linjaa neuvotteluissa EU:n kanssa.

”Olemme kietoneet pommiliivin Britannian perustuslain ympärille – – ja ojentaneet sytyttimen [EU:n brexit-neuvottelijalle] Michel Barnierille”, Johnson haukkui Mayn strategiaa syyskuussa Mail on Sunday -lehdessä julkaistussa kirjoituksessaan.

Puoluetoverit tuomitsivat laajalti Johnsonin kielenkäytön.

Johnson on yhä kansanedustaja parlamentin alahuoneessa. Hän kuuluu konservatiivien oikeistosiipeen, joka ei kammoksu EU-eroa, vaikka se tapahtuisi ilman sopimusta. Maanantaina hän kertoi katuvansa vetäytymistään konservatiivien johtajuuskisasta, jonka vuonna 2016.

Johnson on tiettävästi lämmitellyt suhdettaan entiseen pääministeriin Cameroniin. The Week kertoo, että kaksikko on muun pelannut tennistä ja illallistanut yhdessä.


Michael Gove

Nykyinen ympäristöministeri oli Johnsonin tavoin Vote Leave -kampanjan keulakuvia. Hänen on arveltu pyrkivän pääministeri Mayn saappaisiin, mikäli tämä joutuu eroamaan, kuten saattaa hyvin käydä jo lähitulevaisuudessa.

Gove kuitenkin puolusti voimakkaasti Mayn neuvottelemaa erosopimusta juuri ennen sen hylkäämistä alahuoneen äänestyksessä tiistaina.

”Jos emme äänestä tänään sopimuksen puolesta, Jon Snow’n sanoin ’Talvi on tulossa’”, Gove sanoi viitaten kirjasarja ja tv-hitti Game of Thronesin tunnetuimpaan hokemaan, joka ennakoi elävien kuolleiden armeijan vyöryä asumattoman ikiroudan seuduilta ihmisten asuinsijoille.

The Sunday Times ennakoi ex-pääministeri Cameronin paljastavan tulevissa muistelmissaan, että hän syyttää tappiostaan brexit-kansanäänestyksessä Johnsonin sijaan ennen kaikkea Govea.


Dominic Cummings

Michael Goven entinen erityisneuvonantaja on suurelle yleisölle tuntematon. Hän toimi Vote Leave -kampanjan operatiivisena mutta liki näkymättömänä johtajana. Hän tiettävästi keksi kampanjan tehokkaana pidetyn iskulauseen ”Take Back Control”.

Cummings on vältellyt julkisuutta, mutta hänet on nostettu pääosaan tuoreessa tv-elokuvassa Brexit – The Uncivil War, jossa häntä esittää tähtinäyttelijä Benedict Cumberbatch.

Nykyään Cummings on etääntynyt politiikan ytimestä ja tiettävästi keskittynyt opiskeluun. Talouslehti Financial Times kertoi kesällä 2017, että Cummingsilla ei ollut ”kerta kaikkiaan mitään” tekemistä silloisten vaalien kanssa. Sen sijaan hän keskittyi lehden mukaan twiittaamaan koneoppimisesta.

Cummings on myöhemminkin kommentoinut brexit-asioita blogissaan, mutta hänen viimeinen kirjoituksensa on syyskuulta.

Viime keväänä Cummings kiisti julkisuuteen väitteet Vote Leave -kampanjan rahoitusrikkomuksista, mutta organisaatio sai siitä kesällä noin 69 000 euron sakot.

Financial Timesin mukaan moni erokampanjan keskeinen vaikuttaja on siirtynyt brexit-kansanäänestyksen jälkeen yksityiselle sektorille tai muuten vain politiikan laitamille.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Autot kuuluvat teille”, julistaa kokoomuksen Orpo tienvarsi­taulussa – HS kysyi, mitä mainos tarkoittaa

  2. 2

   Joutuuko perillinen hoitamaan vihaamansa vainajan kuolinpesän? Velvollisuudelta välttyy vain täysin välinpitämätön

  3. 3

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  4. 4

   Suomen ”sorvi ei pyöri”, kun helsinkiläiset juoksevat toistensa järjestämissä seminaareissa – Muu maa elättää etelää, sanoo vaasalainen miljonääri

   Tilaajille
  5. 5

   Vanhuus on rikos, ja siitä mummia nyt rangaistaan

  6. 6

   Juutalainen akateemikko Alain Finkielkraut joutui rasistien kynsiin Pariisissa, Macron tulistui twitterissä

  7. 7

   Himoksella lasketellessa kuollut 15-vuotias oli rippileirillä Paraisilta – putosi kirkkoherran mukaan jyrkästä kohdasta

  8. 8

   Itkuinen perheenäiti pakkasi lapset ja tavarat Seppo Ylösen autoon, ja matka poliisien suojaamaan turva­kotiin alkoi – Taksin­kuljettajia koulutetaan kohtaamaan perhe­väkivaltaa

   Tilaajille
  9. 9

   Pakettiauto töytäisi suojatietä ylittänyttä naista Vantaalla – aviomies yritti vetää vaimoaan turvaan

  10. 10

   Lehti: Japanin pääministeri esitti Trumpia Nobelin saajaksi Yhdys­valtojen pyynnöstä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Himoksella lasketellessa kuollut 15-vuotias oli rippileirillä Paraisilta – putosi kirkkoherran mukaan jyrkästä kohdasta

  2. 2

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  3. 3

   Uutta tietoa Espoon vajoavasta suurkampuksesta: Pikapäätöksellä suljettavan rakennuksen vaarallisuus juontuu 30 vuotta sitten tehdystä virheestä

  4. 4

   Suomen ”sorvi ei pyöri”, kun helsinkiläiset juoksevat toistensa järjestämissä seminaareissa – Muu maa elättää etelää, sanoo vaasalainen miljonääri

   Tilaajille
  5. 5

   Vanhuus on rikos, ja siitä mummia nyt rangaistaan

  6. 6

   Stella Karlsson hankki purkukuntoiseksi tuomitun talon ja asuu siinä ilman suihkua ja sisävessaa – ”Menoni ovat pienet enkä joudu elämään yli varojeni”

   Tilaajille
  7. 7

   Nimi tekee kenraalin – ja siksi yksi ehdokas on yli muiden, kun valitaan Puolustusvoimien komentaja

  8. 8

   Mies otti Audin koeajoon Vantaalla – sen jälkeen autosta tai miehestä ei ole havaintoja

  9. 9

   Itkuinen perheenäiti pakkasi lapset ja tavarat Seppo Ylösen autoon, ja matka poliisien suojaamaan turva­kotiin alkoi – Taksin­kuljettajia koulutetaan kohtaamaan perhe­väkivaltaa

   Tilaajille
  10. 10

   Yhdysvaltain tiedotus­välineet tarkastivat Trumpin hätätila­puheen faktat ja löysivät seitsemän valhetta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Ihmisellä voi olla kehossaan litroja ylimääräistä vettä – Näillä kuudella vinkillä vähennät turvotusta

   Tilaajille
  5. 5

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  6. 6

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  7. 7

   Lojumme itsemme kuoliaaksi – Alkukantaisen Tsimané-heimon esimerkki osoittaa, miksi ”meidän on liikuttava selviytyäksemme hengissä”

   Tilaajille
  8. 8

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  9. 9

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  10. 10

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  11. Näytä lisää