Ulkomaat    |   HS-haastattelu

Venäläisistä 66 prosenttia harmittelee Neuvostoliiton hajoamista – mielialoja vuosikymmeniä tutkinut Lev Gudkov kertoo nyt, haluavatko venäläiset todella Neuvostoliiton takaisin

Tutkimuslaitos Levada-keskuksen johtajan Lev Gudkovin mukaan neuvostonostalgia on merkki tyytymättömyydestä nykytilanteeseen.

Moskova

Venäläisten neuvostonostalgia on korkeimmillaan lähes 15 vuoteen, riippumattomana pidetty mittauslaitos Levada-keskus kertoi joulun alla.

Marraskuun lopussa tehdyssä kyselyssä Neuvostoliiton hajoamista harmitteli 66 prosenttia vastaajista. Se oli korkein osuus sitten joulukuun 2004. Lisäksi vastaajista 60 prosenttia oli sitä mieltä, että hajoaminen olisi voitu välttää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tulokset herättivät huomiota niin Venäjällä kuin ulkomaillakin. Haluavatko venäläiset todellakin Neuvostoliiton takaisin?

Tähän osaa parhaiten vastata Levada-keskuksen johtaja Lev Gudkov, joka on tutkinut venäläisten mielenmaisemaa jo vuosikymmeniä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kyse ei ole tietenkään sellaisesta nostalgiasta, jota on vaikkapa siirtolaisten keskuudessa eli kaipuusta entiseen kotimaahan”, Gudkov sanoo työhuoneessaan Moskovan ydinkeskustassa.

Siksi lukuja ei saa tulkita venäläisten toiveeksi neuvostoaikojen paluusta.

”Tämä on pääosin virtuaalista nostalgiaa, eikä mitään todellista nostalgiaa. Kukaan ei kaipaa Neuvostoliittoon. Tai no, kukaan ja kukaan, ehkä 8–10 prosenttia.”


Neuvostonostalgian suosion seuranta onkin yksi monista keinoista yrittää selvittää venäläisten yleistä mielialaa. Gudkovin mukaan venäläisten haikailu neuvostoaikaan on nimittäin pääasiassa keino osoittaa tyytymättömyyttä nykytilanteeseen, siksi se on yleistä erilaisten kriisien aikaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tyytymättömyyttä pitää osoittaa näin, kun poliittinen järjestelmä ei ole kansanvaltainen ja tärkeimmät viestimet ovat vallanpitäjien valvonnassa.

”Myyttiseen menneisyyteen” vetoamisessa ei ole mitään uutta, Gudkov sanoo. Hän muistelee, kuinka neuvostojohtaja Leonid Brežnevin aikana 1970-luvulla taksi- ja bussikuskeilla oli usein näkyvällä paikalla neuvostodiktaattori Josif Stalinin kuva.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Eivät he silti mitään stalinisteja olleet. Se oli vain keino näyttää vastentahtoisuutta Brežnevin ajan pysähtyneisyyteen, korruptioon ja niin edelleen. Nyt on kyse tästä aivan samasta mekanismista.”

Levada-keskus pyrkii kartoittamaan yleistä mielialaa useilla erilaisilla kysymyspatteristoilla. Tuorein oli maanantaina julkaistu mittaus, jonka mukaan 53 prosenttia haluaisi hallituksen eroavan. Lännessä niistä saa yleensä eniten huomiota presidentti Vladimir Putinin suosion mittaus.

Gudkovin mukaan parasta on kuitenkin katsoa useampia eri mittauksia ja niistä syntyvää kokonaiskuvaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hänen mukaansa useat eri mittaukset osoittavat selkeän trendin. Vuonna 2014 alkanut Krimin valtauksen jälkeinen ”euforia” alkoi kadota syksyllä 2016. Loppuvuodesta 2017 alkaen tyytymättömyys on yleistynyt voimakkaasti.

Suuri selittäjä on taloustilanteen huonontuminen. Kansalaisten reaalitulot ovat laskeneet vuosia. Esimerkiksi työttömyyden uhka on kasvanut ja palkkojen myöhästyminen yleistynyt. Vallalla on näköalattomuutta ja tunnetta, ettei asioihin voi vaikuttaa.

Vallanpitäjien suosio laski – ja esimerkiksi neuvostonostalgian suosio kasvoi – lisää viime vuonna, kun vallanpitäjät ilmoittivat veronkorotuksista ja epäsuositusta eläkeuudistuksesta.

Neuvostohaikailussa on toki omat erityispiirteensä. Se näyttää erityisen selvästi tulevaisuudenuskon puutteen nyky-Venäjällä.

Toisaalta kyse on myös itsekunnioituksesta ja osin sen puutteesta. Moni kokee edelleen ylpeyttä siitä, että Neuvostoliitto oli kunnioitettu tai ainakin pelätty suurvalta. Gudkovin mukaan se kompensoi monille nykyajan epävarmuutta.

Nyt haikaillussa myyttisessä Neuvostoliitossa lääkkeet ja opinnot olivat ilmaisia, työpaikka taattu, suurvalta voimakas ja ensimmäisen satelliitin kaltaiset saavutukset upeita. Diktatuuria, köyhyyttä ja harmautta ei sen sijaan haluta muistella. Tässä oma roolinsa on myös nykyisellä propagandalla, joka maalaa Neuvostoliitosta siloiteltua kuvaa.

Gudkov muistelee, kuinka Putinin edeltäjän Boris Jeltsinin lähtiessä vuosituhannen vaihteessa ihmisiltä kysyttiin, mitä seuraajalta odotetaan.

”Ensimmäisellä sijalla oli talouskriisin selätys, toisena suurvalta-aseman palauttaminen.”

Gudkovin mukaan Putinin pääsaavutus onkin suurvalta-aseman palauttaminen, vaikka se onkin osin luuloteltu.

”Monien silmissä se on kuitenkin todellinen.”

Levada-keskus haastatteli neuvostonostalgiaa selvittävään mielipidemittaukseen 1 600 ihmistä.

Kuka?

Lev Gudkov, 72


 Venäjän tunnetuimman sosiologin Juri Levadan (1930–2006) työtoveri.

 Nousi Venäjän arvostetuimman mielipidemittauslaitoksen Levada-keskuksen johtajaksi Levadan kuoltua.

 Oli myös mukana Juri Levadan tunnetussa venäläisiä käsittelevässä pitkäaikaistutkimuksessa Neuvostoihminen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  2. 2

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  3. 3

   Suomi antoi 50 vuotta sitten itselleen lahjan, jonka piti valaa miljoonilla uskoa tulevaisuuteen – Nyt aarre­arkku halutaan ryöstää, koska tulokset jäävät ”uskon asiaksi”

   Tilaajille
  4. 4

   Toimi näin, ellet halua päätyä elämään jonkun toisen unelmaa

  5. 5

   Isis-morsiameksi vuonna 2015 lähtenyt teini menettää Britannian kansalaisuutensa

  6. 6

   74 pendelöijän vetoomus VR:lle: Meidän lisäksemme jatkuvasta myöhästelystä kärsivät perheemme, työn­antajamme, työ­toverimme, lastemme hoitajat ja harrastusten vetäjät

  7. 7

   Suomalaisilla on EU-tilaston mukaan 15 tervettä elin­vuotta vähemmän kuin ruotsalaisilla

  8. 8

   ”Jokaisen kroppa tiesi, paljonko D-vitamiinia pitää vapauttaa vereen” – väitöstutkimuksesta uutta tietoa kiistellyn vitamiinin tarpeesta

  9. 9

   ”Se, joka käyttää juoksuhousuja, on menettänyt kontrollin elämästään” – Muotiguru Karl Lagerfeld muistetaan myös sivalluksistaan, tässä kuuluisimmat

  10. 10

   New York Times: Trump yritti saada vaitiolorahoja koskevaan tutkintaan itselleen myötämielisen johtajan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  2. 2

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  3. 3

   ”Jokaisen kroppa tiesi, paljonko D-vitamiinia pitää vapauttaa vereen” – väitöstutkimuksesta uutta tietoa kiistellyn vitamiinin tarpeesta

  4. 4

   Jos tämä kuva näyttää pyörivän, se johtuu viiveestä päässäsi

  5. 5

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  6. 6

   Espoolaislähiössä tapahtuu kummia: Kauaksi keskikaupungin vilinästä on syntynyt kivijalkakauppojen keskittymä

  7. 7

   Suomi palautti turvapaikanhakijan Irakiin – nyt EIT vaatii Suomelta selvitystä miehen kuolemasta

  8. 8

   Yksi parisuhteen perusharha voi johtaa pahoihin ristiriitoihin

  9. 9

   Lapset tuovat uskomatonta onnea, mutta puhumme vanhemmuudesta kuin se olisi yhtä pitkittynyttä talvisotaa – ”Meillä elää ilon ja onnen mitätöinnin perinne”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  10. 10

   Asukas ihmetteli nelikuisen vauvan oireita, nyt hän epäilee vakavaa home­ongelmaa – Tältä näyttää, kun kosteus puskee ikkunoista asuntoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  2. 2

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  3. 3

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  4. 4

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  5. 5

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  6. 6

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  9. 9

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  10. 10

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  11. Näytä lisää