Ulkomaat

Grönlannin manner­jäätikköä katoaa vuodessa 45 000 Kheopsin pyramidin verran – Sulamisesta on nyt paljastunut sivu­vaikutus, joka voi osoittautua vakavaksi

Jään sulamisvesien mukana vapautuu suuria määriä metaania, joka lämmittää ilmastoa voimakkaasti.

rac
Mannerjäätiköiden sulaminen ilmaston lämpenemisen takia on kiihtynyt viime vuosina ennustettua nopeammin. Sulaminen aiheuttaa merenpinnan nousua ja uhkaa miljoonien rannikoilla asuvien ihmisten elämää.

Nyt tutkijat ovat saaneet todisteita siitä, että sulamisella voi olla muitakin vakavia vaikutuksia ilmastonmuutokseen.

Tutkijat ovat ensi kertaa todistaneet, että Grönlannin mannerjäätikön sulamisvesien mukana vapautuu ilmakehään suuria määriä metaania. Metaani on voimakas kasvihuonekaasu, joka lämmittää ilmastoa jopa yli 20 kertaa tehokkaammin kuin hiilidioksidi.


Nature-tiedelehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan mannerjäätiköiden sulamisen merkitystä metaanipäästöjen lähteenä on tähän asti aliarvioitu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Bristolin yliopiston johtamassa tutkimuksessa kansainvälinen tutkijaryhmä vietti kesällä 2015 kolme kuukautta Grönlannin jäätikön länsireunalla. Tutkijat totesivat, että metaania vapautui sulamisvesien mukana jatkuvasti ja metaania päätyi vedestä ilmakehään.

Tällä yhdellä mittauspisteellä vapautui metaania määrä, joka vastaa sadan lehmän metaanipäästöjä.


Metaani on kolmanneksi merkittävin kasvihuonekaasu hiilidioksidin ja vesihöyryn jälkeen. Ilmastonmuutosmalleissa otetaan huomioon muun muassa soista, kaatopaikoista ja lehmien suolistosta vapautuva metaani, mutta jäätiköiden metaania ei laskelmissa tunneta.

Kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n mukaan ilmakehän metaanin määrä on kolminkertaistunut ihmisen toiminnan seurauksena.

Sitä miten suuri merkitys metaanilla tulevien vuosikymmenten aikana on ilmaston lämpenemiselle, ei vielä tiedetä, toteaa Ilmatieteen laitoksen ryhmäpäällikkö Tuomas Laurila.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sitäkään ei tiedetä, miten paljon mannerjäätiköillä on kohtia, joissa sulamisvesien mukana purkautuu metaania ilmakehään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyt julkaistu brittiläisen Bristolin yliopiston tutkimus oli lyhyen ajan sisällä kolmas, jossa todettiin metaanin purkautuminen sulamisen yhteydessä. Marraskuussa julkaistiin kaksi erillistä tutkimusta, joiden mukaan metaania purkautuu sulavista jäätiköistä Islannissa ja Grönlannissa, kertoo Scientific American -lehti.

Metaanin muodostuminen tarkoittaa, että jäätikön alla jopa kilometrien syvyydessä on tuhansia vuosia sitten syntyneitä orgaanisia sedimenttejä. Metaani on muodostunut maasedimenteissä, ja sulava vesi tarjoaa kaasulle kuljetusväylän jäätikön ulkopuolelle, Laurila sanoo.

Puhutaan nimenomaan mannerjäästä, jonka alla on maata, ei meressä kelluvasta merijäästä.

Metaanin syntymiseen jäätikön alla tarvitaan orgaanista ainetta, kovaa painetta, pieni happipitoisuus ja alhainen lämpötila. Suuren metaanimäärän purkautuminen kerralla voisi aiheuttaa nopeaa lämpenemistä, mutta sellaista ei ole näköpiirissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Myös merien pohjasta purkautuu paljon metaania, mutta siitä vain pieni osa päätyy ilmakehään. Merivedessä on paljon eläviä organismeja, jotka käyttävät metaanin hyväkseen.

Jo pitkään on tiedetty, että ikiroudan sulaessa esimerkiksi Siperian laajoilla aroilla ilmakehään purkautuu metaania. Arktisella alueella on meneillään vaarallinen noidankehä: ilmaston lämpeneminen sulattaa ikiroutaa, mikä vapauttaa ilmakehään metaania, ja metaani lämmittää ilmastoa lisää.

Arktisella alueella ilmasto lämpenee kaksi kertaa nopeammin kuin maapallolla keskimäärin.

 

Metaaniräjähdykset ovat jo synnyttäneet Siperiassa kraattereita ja rotkoja.

Metaania purkautuu esimerkiksi ikiroudan sulamisvesistä syntyneiden järvien pohjassa. Metaaniräjähdykset ovat jo synnyttäneet Siperiassa kraattereita ja rotkoja.

HS vieraili 2016 Sinskin kylässä, jonka keskelle on syntynyt kymmenen metriä syvä rotko ikiroudan sulamisen vuoksi.

Jäätiköiden sulaminen johtuu eniten meriveden lämpenemisestä. Lämmin vesi sulattaa jäätiköitä alhaalta päin tehokkaammin kuin lämmin ilma ylhäältä päin.

Sulamista aiheuttavat myös noki, pöly ja levät, jotka tummentavat jäätikön pintaa ja heikentävät siten auringon­säteiden heijastumista takaisin avaruuteen.

Uutistoimisto Reutersin mukaan kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n vielä julkaisematon raportti arvioi, että merenpinta nousee 33–133 senttimetriä vuoteen 2100 mennessä. Vaikka ihmiskunta onnistuisi hillitsemään ilmaston lämpenemistä, sulaminen jatkuisi satoja vuosia.

Grönlannin mannerjäätikössä on niin paljon jäätä, että jos se kaikki sulaisi, maailman merien pinta nousisi jopa yli seitsemän metriä. Jäätikkö on paksuimmillaan yli kolme kilometriä ja laajoilla alueilla kaksi kilometriä paksu.

Nykyisin Grönlannin jään sulaminen nostaa Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan mukaan merenpintaa vuosittain 0,8 millimetriä. Sulamisveden määrä täyttäisi Reutersin mukaan 115 miljoonaa olympiakoon uima-allasta.

Mannerjää sulaa aina kesäisin jonkin verran, ja talvikuukausina satava lumi tiivistyy uudeksi jääksi. Ainakin vuodesta 2002 lähtien jäätikkö on pienentynyt enemmän kuin uutta jäätä on muodostunut.


Grönlannin mannerjäätikön pinta-ala on 1,7 miljoonaa neliökilometriä.

Suurin mannerjäätikkö on Etelämantereen mannerjäätikkö, jonka pinta-ala on noin 14 miljoonaa neliökilometriä. Tutkija Guillaume Lamarche-Gagnon toteaa Bristolin yliopiston tiedeuutisessa, että Antarktiksen mannerjään alla oletetaan olevan paljon enemmän metaania kuin Grönlannissa. Hänen mukaansa asiaa pitäisi tutkia lisää.

Myös Laurila uskoo, että metaanin purkautumista tapahtuu myös eteläisellä pallonpuoliskolla. Määriä on mahdoton arvioida, eikä tutkimusta vielä ole.

”Antarktiksessa kaikki mittasuhteet ovat isoja. On jäätiköiden alaisia järviä ja paljon mielenkiintoisia ja huonosti tunnettuja asioita. Varmasti metaaniakin liikkuu”, hän sanoo.

Tuoreen yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan ilmaston lämpeneminen sulattaa Antarktiksen jäitä ennätykselliseen tahtiin. Jäätä häviää Antarktiksella myös alueilta, joita on aikaisemmin pidetty vähemmän alttiina ilmastonmuutokselle.

Tähän asti on uskottu, että valtaosa Etelämantereen mannerjäätikön sulamisesta tapahtuu lännessä. Tuoreen tutkimuksen mukaan vaarassa on myös Itä-Antarktis. Sen jääpeite on maailman suurin, ja se sisältää noin puolet maapallon makean veden varastoista.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Venäjä aloitti jo hiostamisen – Kremlissä on ehkä laskelmoitu, että kiltti Suomi saadaan vetämään Venäjän vankkureita

  2. 2

   Selvitys paljasti lohduttoman tilanteen: Tuhansien Helsingin seudun talojen jätevedet valuvat suoraan luontoon

  3. 3

   Vauraaksi mielletyssä Töölössä yli puolet ihmisistä asuu vuokralla – HS kertoo, minne vuokra- ja omistus­asunnot kasautuvat ja paljastaa, miten naapurissasi asutaan

   Tilaajille
  4. 4

   Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta

   Tilaajille
  5. 5

   Vaateteollisuus tuottaa yhtä paljon päästöjä kuin lentoliikenne ja rahtilaivat yhteensä – ja osuus kasvaa, jos kertakäyttö­shoppailu ei vähene

  6. 6

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  7. 7

   Vuoden urheilija vuonna 2019 on jo valittu

  8. 8

   Presidentti Niinistö HS:lle: USA:n varapresidentti Pence antoi kylmää kyytiä eurooppalaisille liittolaisille Münchenissä – presidentti nostaa esille kolme kipukohtaa

  9. 9

   Stella Karlsson hankki purkukuntoiseksi tuomitun talon ja asuu siinä ilman suihkua ja sisävessaa – ”Menoni ovat pienet enkä joudu elämään yli varojeni”

   Tilaajille
  10. 10

   Oikeusoppineet joutuivat useiden kärki­poliitikkojen höykytettäväksi – ”Tämä on poikkeuksellista”, sanoo professori Martin Scheinin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  2. 2

   Suomen ”sorvi ei pyöri”, kun helsinkiläiset juoksevat toistensa järjestämissä seminaareissa – Muu maa elättää etelää, sanoo vaasalainen miljonääri

   Tilaajille
  3. 3

   Vanhuus on rikos, ja siitä mummia nyt rangaistaan

  4. 4

   Stella Karlsson hankki purkukuntoiseksi tuomitun talon ja asuu siinä ilman suihkua ja sisävessaa – ”Menoni ovat pienet enkä joudu elämään yli varojeni”

   Tilaajille
  5. 5

   Itkuinen perheenäiti pakkasi lapset ja tavarat Seppo Ylösen autoon, ja matka poliisien suojaamaan turva­kotiin alkoi – Taksin­kuljettajia koulutetaan kohtaamaan perhe­väkivaltaa

   Tilaajille
  6. 6

   ”Autot kuuluvat teille”, julistaa kokoomuksen Orpo tienvarsi­taulussa – HS kysyi, mitä mainos tarkoittaa

  7. 7

   Himoksella lasketellessa kuollut 15-vuotias oli rippileirillä Paraisilta – putosi kirkkoherran mukaan jyrkästä kohdasta

  8. 8

   Joutuuko perillinen hoitamaan vihaamansa vainajan kuolinpesän? Velvollisuudelta välttyy vain täysin välinpitämätön

  9. 9

   Oikeusoppineet joutuivat useiden kärki­poliitikkojen höykytettäväksi – ”Tämä on poikkeuksellista”, sanoo professori Martin Scheinin

  10. 10

   Nimi tekee kenraalin – ja siksi yksi ehdokas on yli muiden, kun valitaan Puolustusvoimien komentaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  5. 5

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  6. 6

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  7. 7

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  8. 8

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  9. 9

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  11. Näytä lisää