Ulkomaat

Grönlannin manner­jäätikköä katoaa vuodessa 45 000 Kheopsin pyramidin verran – Sulamisesta on nyt paljastunut sivu­vaikutus, joka voi osoittautua vakavaksi

Jään sulamisvesien mukana vapautuu suuria määriä metaania, joka lämmittää ilmastoa voimakkaasti.

rac
Mannerjäätiköiden sulaminen ilmaston lämpenemisen takia on kiihtynyt viime vuosina ennustettua nopeammin. Sulaminen aiheuttaa merenpinnan nousua ja uhkaa miljoonien rannikoilla asuvien ihmisten elämää.

Nyt tutkijat ovat saaneet todisteita siitä, että sulamisella voi olla muitakin vakavia vaikutuksia ilmastonmuutokseen.

Tutkijat ovat ensi kertaa todistaneet, että Grönlannin mannerjäätikön sulamisvesien mukana vapautuu ilmakehään suuria määriä metaania. Metaani on voimakas kasvihuonekaasu, joka lämmittää ilmastoa jopa yli 20 kertaa tehokkaammin kuin hiilidioksidi.


Nature-tiedelehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan mannerjäätiköiden sulamisen merkitystä metaanipäästöjen lähteenä on tähän asti aliarvioitu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Bristolin yliopiston johtamassa tutkimuksessa kansainvälinen tutkijaryhmä vietti kesällä 2015 kolme kuukautta Grönlannin jäätikön länsireunalla. Tutkijat totesivat, että metaania vapautui sulamisvesien mukana jatkuvasti ja metaania päätyi vedestä ilmakehään.

Tällä yhdellä mittauspisteellä vapautui metaania määrä, joka vastaa sadan lehmän metaanipäästöjä.


Metaani on kolmanneksi merkittävin kasvihuonekaasu hiilidioksidin ja vesihöyryn jälkeen. Ilmastonmuutosmalleissa otetaan huomioon muun muassa soista, kaatopaikoista ja lehmien suolistosta vapautuva metaani, mutta jäätiköiden metaania ei laskelmissa tunneta.

Kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n mukaan ilmakehän metaanin määrä on kolminkertaistunut ihmisen toiminnan seurauksena.

Sitä miten suuri merkitys metaanilla tulevien vuosikymmenten aikana on ilmaston lämpenemiselle, ei vielä tiedetä, toteaa Ilmatieteen laitoksen ryhmäpäällikkö Tuomas Laurila.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sitäkään ei tiedetä, miten paljon mannerjäätiköillä on kohtia, joissa sulamisvesien mukana purkautuu metaania ilmakehään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyt julkaistu brittiläisen Bristolin yliopiston tutkimus oli lyhyen ajan sisällä kolmas, jossa todettiin metaanin purkautuminen sulamisen yhteydessä. Marraskuussa julkaistiin kaksi erillistä tutkimusta, joiden mukaan metaania purkautuu sulavista jäätiköistä Islannissa ja Grönlannissa, kertoo Scientific American -lehti.

Metaanin muodostuminen tarkoittaa, että jäätikön alla jopa kilometrien syvyydessä on tuhansia vuosia sitten syntyneitä orgaanisia sedimenttejä. Metaani on muodostunut maasedimenteissä, ja sulava vesi tarjoaa kaasulle kuljetusväylän jäätikön ulkopuolelle, Laurila sanoo.

Puhutaan nimenomaan mannerjäästä, jonka alla on maata, ei meressä kelluvasta merijäästä.

Metaanin syntymiseen jäätikön alla tarvitaan orgaanista ainetta, kovaa painetta, pieni happipitoisuus ja alhainen lämpötila. Suuren metaanimäärän purkautuminen kerralla voisi aiheuttaa nopeaa lämpenemistä, mutta sellaista ei ole näköpiirissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Myös merien pohjasta purkautuu paljon metaania, mutta siitä vain pieni osa päätyy ilmakehään. Merivedessä on paljon eläviä organismeja, jotka käyttävät metaanin hyväkseen.

Jo pitkään on tiedetty, että ikiroudan sulaessa esimerkiksi Siperian laajoilla aroilla ilmakehään purkautuu metaania. Arktisella alueella on meneillään vaarallinen noidankehä: ilmaston lämpeneminen sulattaa ikiroutaa, mikä vapauttaa ilmakehään metaania, ja metaani lämmittää ilmastoa lisää.

Arktisella alueella ilmasto lämpenee kaksi kertaa nopeammin kuin maapallolla keskimäärin.

 

Metaaniräjähdykset ovat jo synnyttäneet Siperiassa kraattereita ja rotkoja.

Metaania purkautuu esimerkiksi ikiroudan sulamisvesistä syntyneiden järvien pohjassa. Metaaniräjähdykset ovat jo synnyttäneet Siperiassa kraattereita ja rotkoja.

HS vieraili 2016 Sinskin kylässä, jonka keskelle on syntynyt kymmenen metriä syvä rotko ikiroudan sulamisen vuoksi.

Jäätiköiden sulaminen johtuu eniten meriveden lämpenemisestä. Lämmin vesi sulattaa jäätiköitä alhaalta päin tehokkaammin kuin lämmin ilma ylhäältä päin.

Sulamista aiheuttavat myös noki, pöly ja levät, jotka tummentavat jäätikön pintaa ja heikentävät siten auringon­säteiden heijastumista takaisin avaruuteen.

Uutistoimisto Reutersin mukaan kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n vielä julkaisematon raportti arvioi, että merenpinta nousee 33–133 senttimetriä vuoteen 2100 mennessä. Vaikka ihmiskunta onnistuisi hillitsemään ilmaston lämpenemistä, sulaminen jatkuisi satoja vuosia.

Grönlannin mannerjäätikössä on niin paljon jäätä, että jos se kaikki sulaisi, maailman merien pinta nousisi jopa yli seitsemän metriä. Jäätikkö on paksuimmillaan yli kolme kilometriä ja laajoilla alueilla kaksi kilometriä paksu.

Nykyisin Grönlannin jään sulaminen nostaa Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan mukaan merenpintaa vuosittain 0,8 millimetriä. Sulamisveden määrä täyttäisi Reutersin mukaan 115 miljoonaa olympiakoon uima-allasta.

Mannerjää sulaa aina kesäisin jonkin verran, ja talvikuukausina satava lumi tiivistyy uudeksi jääksi. Ainakin vuodesta 2002 lähtien jäätikkö on pienentynyt enemmän kuin uutta jäätä on muodostunut.


Grönlannin mannerjäätikön pinta-ala on 1,7 miljoonaa neliökilometriä.

Suurin mannerjäätikkö on Etelämantereen mannerjäätikkö, jonka pinta-ala on noin 14 miljoonaa neliökilometriä. Tutkija Guillaume Lamarche-Gagnon toteaa Bristolin yliopiston tiedeuutisessa, että Antarktiksen mannerjään alla oletetaan olevan paljon enemmän metaania kuin Grönlannissa. Hänen mukaansa asiaa pitäisi tutkia lisää.

Myös Laurila uskoo, että metaanin purkautumista tapahtuu myös eteläisellä pallonpuoliskolla. Määriä on mahdoton arvioida, eikä tutkimusta vielä ole.

”Antarktiksessa kaikki mittasuhteet ovat isoja. On jäätiköiden alaisia järviä ja paljon mielenkiintoisia ja huonosti tunnettuja asioita. Varmasti metaaniakin liikkuu”, hän sanoo.

Tuoreen yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan ilmaston lämpeneminen sulattaa Antarktiksen jäitä ennätykselliseen tahtiin. Jäätä häviää Antarktiksella myös alueilta, joita on aikaisemmin pidetty vähemmän alttiina ilmastonmuutokselle.

Tähän asti on uskottu, että valtaosa Etelämantereen mannerjäätikön sulamisesta tapahtuu lännessä. Tuoreen tutkimuksen mukaan vaarassa on myös Itä-Antarktis. Sen jääpeite on maailman suurin, ja se sisältää noin puolet maapallon makean veden varastoista.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Maahanmuuttajien rikoksia selitetään usein kulttuurilla tai mielenterveysongelmilla, mutta syy voikin löytyä miehisyyden pönkittämisestä tai heikosta koulutuksesta

   Tilaajille
  2. 2

   Suomesta, osa 43: Markus Jokela on kuvannut yli 30 vuotta suomalaisten lauantai-iltoja, tuulipukuja, Kanarian-matkoja, papiljotteja ja pitsansyöntiä

  3. 3

   HS vieraili Vienan Kemijoen viimeisessä karjalaiskylässä: Se on henkitoreissaan, vaikka pian valmistuva vesivoimala ei sitä hukutakaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolisoni työ sekoittaa perhe-elämän ja lomat – Lapsetkin ovat oppineet, että aina kun puhelin soi, isän pitää tehdä töitä

  5. 5

   Kun Neuvostoliiton pommikoneet ilmestyivät Helsingin kattojen ylle, vain 16-vuotias Tauno Hammar päätti toimia – ”En osannut pelätä”

  6. 6

   Thaimaan rinnalle on noussut takuulämmin, monipuolinen ja melko edullinen lomakohde, jonne kaikki tuntuvat nyt matkaavan

  7. 7

   Mukava mies on joskus tasa-arvon tulppana, vahingossa tosin

  8. 8

   Ulkopuolisilla ei ollut 120 vuoteen mitään asiaa Suomen kulta­kauden taideaarteeseen – Tältä Järnefeltin ainutlaatuisessa jugendhuvilassa näyttää nyt

  9. 9

   IS: Antti Rinne menetti sairauden vuoksi liikuntakykynsä – artikkelin yhteydessä ollut lääkärintodistus herätti ihmetystä

  10. 10

   Ensin kadulla oli Pasi, sitten syöksyi Marko – Jääkiekkoilija Marko Jantusen elämän pelasti ystävä, jonka kanssa hän lapsena aloitti juomisen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Thaimaan rinnalle on noussut takuulämmin, monipuolinen ja melko edullinen lomakohde, jonne kaikki tuntuvat nyt matkaavan

  2. 2

   IS: Antti Rinne menetti sairauden vuoksi liikuntakykynsä – artikkelin yhteydessä ollut lääkärintodistus herätti ihmetystä

  3. 3

   ”Pesulla käyn milloin missäkin” – Riitta-Liisa Tauriainen muutti syvimpään Lappiin, ja 12 neliön koti on oikeasti peräkärry

   Tilaajille
  4. 4

   ”Luulin sitä vitsiksi” – Tanska alkaa eristää karkotuspäätöksen saaneita ulkomaalaisia viruskokeisiin erikoistuneelle pikkusaarelle

   Tilaajille
  5. 5

   Venäläiset hävittivät kaiken eteensä tulevan nykyisen Vantaan alueella 300 vuotta sitten – Keskeltä liikenteen melua löytyy kuitenkin vielä 1700-luvun aarre

  6. 6

   Keihäänheittäjä Jarkko Kinnunen, 48, on kuollut

  7. 7

   Uusi pettämätön matkakonsepti säästää rahaa, aikaa ja luontoa

  8. 8

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  9. 9

   Oikeustieteilijät kehuvat perustuslakivaliokunnan sote-lausuntoa ja ihmettelevät hallituksen jääräpäisyyttä

  10. 10

   Ihmiset sanovat arvostavansa puhdasta ruokaa, mutta tutkija Helena Siipi ei ymmärrä, mitä se tarkoittaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  2. 2

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  3. 3

   Thaimaan rinnalle on noussut takuulämmin, monipuolinen ja melko edullinen lomakohde, jonne kaikki tuntuvat nyt matkaavan

  4. 4

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  5. 5

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  6. 6

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  7. 7

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  8. 8

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  9. 9

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  10. 10

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  11. Näytä lisää