Ulkomaat

Berliinissä asuva näyttelijä Meri Koivisto on mukana dokumenttiteatteriryhmässä, joka käsittelee Saksalle arkoja aiheita

”Berliini voi olla näyttelijälle tosi raju paikka. Täällä on paljon näyttelijöitä, vähän rahaa ja valtava kilpailu.”

Jos vähän kärjistää, niin jokaisen saksalaisen näyttelijän unelma on päästä rikossarja Tatortin komisarioksi, sanoo Berliinissä asuva ja Saksassa työskentelevä suomalainen näyttelijä Meri Koivisto, 41.

Tatort eli Rikospaikalla on saksalainen poliisisarjaklassikko, joka kerää sunnuntai-iltaisin saksalaiset ruudun ääreen, osan jopa pubiin yhteiskatsomoon.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Koivistoa naurattaa berliiniläisessä kahvilassa. Myös hänellä oli rooli Tatortissa. Ei tosin komisarion – vaan itäeurooppalaisen prostituoidun. Sekin on omanlaisensa saksalaisten poliisisarjojen klassikkorooli. ”Noh, olin bordellin sihteeri.”

Elokuva- ja teatteriala on varmasti kilpailtu missä vain, Koivisto sanoo. Vaikka Koivisto näyttää ja kuulostaa saksalaiselta ja on saanut oppinsa teatterikoulu Europäisches Theaterinstitutissa Berliinissä, vasta tänä vuonna hänellä on ensimmäinen tv-rooli, jossa hän esittää saksalaista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Koivisto on Bianca Keller -niminen rikollinen Hampuriin sijoittuvassa Großstadtrevier-poliisisarjassa. Se on pyörinyt Saksassa vuodesta 1986.

”Pakko myöntää, että saksassani on pieni aksentti, vaikkakaan ei helposti tunnistettava. Aksentin häivähdyksen olen joutunut antamaan vuosien varrella itselleni anteeksi, vaikka olen tehnyt kielen eteen paljon töitä.”

Juuri nyt Koivisto on työtilanteeseensa tyytyväinen. KiKA-lastenkanavalla jatkuu lasten ja nuorten suosittu Schloss Einstein -sarja, jossa Koivisto on esittänyt kaksi vuotta suomalaista opettajaa Ainikki Holopaista. Muutakin on vireillä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ura Saksassa on vaatinut Koivistolta itsetunnon kasvattamista. ”Berliini voi olla näyttelijälle tosi raju paikka. Täällä on paljon näyttelijöitä, vähän rahaa ja valtava kilpailu. Henki on se, että jos ei ole nyt töitä, et ole näyttelijä.”

Alun perin Koivistosta piti tulla tanssija. Selkävamma jo opiskeluaikoina Turun konservatoriossa pakotti kuitenkin etsimään jotain muuta. Mutta mitä, sitä Koivisto etsi kauan. Hän kävi Lahden kansanopiston teatterilinjan ja lähti sitten Saksaan miettimään, mitä seuraavaksi. ”Saksa oli tuttu maa au pair -vuodelta lukion jälkeen.”

Koivisto harrasti capoeiraa ja päätyi niiden piirien kautta harjoittelijaksi Bremenin kaupunginteatteriin. Sitten hän aloitti teatteritieteen opinnot Berliinin Frei-yliopistossa. Eikä vieläkään tiennyt, mitä todella halusi. ”Opiskelukaverit olivat pyrkimässä teatterikouluun. Niin hain sitten minäkin.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Teatterikoulu avasi ihan uudella tavalla taiteen maailman. ”Koulussa tehtiin paljon omia esityksiä. Se kehitti itse itsensä ohjaamiseen. Olin myös onnekas ja sain heti koulun jälkeen töitä.”

Koivisto näytteli vuoden turkkilaisessa lastenteatterissa Berliinin Kreuzbergissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vuosia Saksassa on kertynyt jo 19. Koivistolla on saksalainen puoliso ja kaksi lasta. Tulevaisuus tuo toivottavasti lisää töitä kameran edessä, hän sanoo.

Näyttämöä Koivisto ei silti jätä. Yksi tärkeimmistä projekteista on kestänyt jo 11 vuotta. Koivisto kiertää yhdessä Bühne für Menschenrechte -ryhmän näyttelijöiden kanssa Saksaa.

Bühne für Menschenrechte tarkoittaa suomeksi ihmisoikeuksien näyttämöä. Se on ohjaaja Michael Rufin perustama dokumenttiteatteria tekevä näyttelijöiden verkosto, jonka esikuva on Englannissa.

Asetelma on yksinkertainen: näyttelijät esittävät monologeja, jotka pohjautuvat todellisten ihmisten kertomaan. Bühne für Menschenrechte antaa äänen pakolaisille ja rikosten uhreille. Tarinat ovat totta.

”Ruf haastattelee ihmisiä tuntikausia”, Koivisto kertoo.

Hän esitti Bühne für Menschenrechten ensimmäisen monologin koskaan. Monologi pohjaa Saksaan paenneen kurdinaisen tarinaan. Nainen oli itse paikalla ensi-illassa.

”Tämän projektin edessä on monin tavoin nöyrä. Miten minä, blondi eurooppalainen, jolla on kaikki kunnossa, kerron tämän naisen silmiensä edessä hänen oman tarinansa siitä, miten häntä on kidutettu. Mutta hän oli hyvin otettu.”

Bühne für Menschenrechtessä on mukana kolmisensataa näyttelijää eri puolilta Saksaa. ”Mukaan tulee koko ajan uusia. Itse ohjaan parhaillaan työpajassa viittä uutta näyttelijää mukaan.”

Moni näyttelijä osaa saman monologin, ja näyttelijät vaihtuvat vaikka joka esitykseen. Kiertäviä esityksiä on kolme, Asyl-Monologe kertoo kolmen pakolaisen tarinat, Asyl-Dialogessa on kyse pakolaisten ja saksalaisten kohtaamisista. Sitten on vielä NSU-Monologi.

Nationalsozialistischer Untergrund (NSU) -niminen uusnatsiryhmä murhasi Saksassa vuosina 2000–2006 kahdeksan turkkilaista ja yhden kreikkalaistaustaisen siirtolaisen sekä yhden poliisin. NSU-murhat todella ravistelivat Saksaa, varsinkin, kun poliisilta kesti vuosia edes ymmärtää, että murhat liittyivät toisiinsa ja niitä yhdisti uusnatsien maahanmuuttajaviha.

NSU-murhat ovat osa Saksan lähihistoriaa, jota ei ole vielä mitenkään käsitelty, Koivisto sanoo. ”Me omalta osaltamme vähän raaputamme saksalaisen yhteiskunnan pintaa.” Tämä on ihmisoikeuksien puolesta puhumista. Annamme äänen niille, joita ei kuunnella.”

Koivisto on ääni Elif Kubaşıkille, jonka aviomiehen Mehmet Kubaşıkin NSU murhasi.

Elif Kubaşık oli paikalla ensi-illassa. Esityksen jälkeen Kubaşık pyörtyi. ”Tunnelataus oli niin raju. Mutta kun hän pääsi sairaalasta, hän alkoi heti järjestää mielenosoitusta. Hän kertoi saaneensa esityksestä voimaa.”

Projekti on antanut ja ottanut paljon. ”Yhdessä välissä pidin vuoden taukoa. Tarvitsin sitä myös siksi, etten itse turtuisi siihen, mitä sanon yleisölle.”

Bühne für Menschenrechtellä on erilaisia tukijoita, ja näyttelijät saavat palkkaa. ”Ei sillä rikastu. Minulle tämä yhteiskunnallista vaikuttamista. Kaikista töistä ei voi sanoa samaa, mutta tässä teen jotain rasismin estämiseksi. Tärkeä osa esitystä ovat yleisökeskustelut esityksen jälkeen.”

Kuka?

Meri Koivisto


  41-vuotias.

 Syntyi Ylitorniossa, varttui Kuhmossa.

 Asuu saksalaisen puolisonsa ja kahden lapsensa kanssa Berliinissä ja työskentelee Saksassa.

 Valmistunut näyttelijäksi Berliinin Europäisches Theaterinstitutista vuonna 2005.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Thaimaan rinnalle on noussut takuulämmin, monipuolinen ja melko edullinen lomakohde, jonne kaikki tuntuvat nyt matkaavan

  2. 2

   ”Pesulla käyn milloin missäkin” – Riitta-Liisa Tauriainen muutti syvimpään Lappiin, ja 12 neliön koti on oikeasti peräkärry

   Tilaajille
  3. 3

   IS: Antti Rinne menetti sairauden vuoksi liikuntakykynsä –”Nyt on tilanne se, että 150 metriä kävelen helposti”

  4. 4

   Venäläiset hävittivät kaiken eteensä tulevan nykyisen Vantaan alueella 300 vuotta sitten – Keskeltä liikenteen melua löytyy kuitenkin vielä 1700-luvun aarre

  5. 5

   Uusi pettämätön matkakonsepti säästää rahaa, aikaa ja luontoa

  6. 6

   ”Luulin sitä vitsiksi” – Tanska alkaa eristää karkotuspäätöksen saaneita ulkomaalaisia viruskokeisiin erikoistuneelle pikkusaarelle

   Tilaajille
  7. 7

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  8. 8

   Ihmiset sanovat arvostavansa puhdasta ruokaa, mutta tutkija Helena Siipi ei ymmärrä, mitä se tarkoittaa: ”Mitä on puhdas ruisleipä tai naudanliha?”

   Tilaajille
  9. 9

   Työntekijöiden kiusaamisesta syytetty Amnestyn johto tarjoutuu irtisanoutumaan

  10. 10

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  2. 2

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  3. 3

   ”Näyttäähän se irvokkaalta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla” – Kallion kirkkoherra Riikka Reinan mukaan kirkossa rehottaa naisten vähättely

  4. 4

   Thaimaan rinnalle on noussut takuulämmin, monipuolinen ja melko edullinen lomakohde, jonne kaikki tuntuvat nyt matkaavan

  5. 5

   Sipoon murhatutkinta valmistui: Ystävät kuvailivat poliisille henkirikoksen tehneen miehen muuttumista

  6. 6

   SRV:n Majakka-tornitaloon valui vettä tuntien ajan Kalasatamassa – Asunnon ostaneet pettyneitä: ”Luotto ei ole korkealla”

  7. 7

   Henna Poikonen ajatteli 2010, että liki purkukuntoisen puutalon ostaminen Korsosta olisi hyvä idea – Tältä talossa näyttää nyt

  8. 8

   Ennuste vuodelle 2040: Suomessa on vain kolme kaupunkiseutua, jotka kasvavat – muu maa näivettyy

  9. 9

   Muumit uudistuivat 30 vuoden jälkeen – Historian kallein suomalaissarja alkaa Ylellä, ja meno Muumilaaksossa on hetkittäin hyytävä

   Tilaajille
  10. 10

   Saako syöpäpotilasta hieroa? Osa hierojista ei halua tehdä sitä – ja siinä on myös riskinsä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  2. 2

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  3. 3

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  4. 4

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  7. 7

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  8. 8

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  9. 9

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  10. 10

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  11. Näytä lisää