
Trump tapasi perjantaina Pohjois-Korean lähettilään Kim Yong-cholin https://www.hs.fi/haku/?query=kim+yong-cholinja keskusteli puolitoista tuntia ydinaseriisunnasta ja maiden johtajien tulevasta tapaamisesta.
Tapaamispaikka vahvistetaan myöhemmin. Vahvoilla spekulaatioissa on ollut Vietnam.
Kenraali Kim kuuluu Kim Jong-unin lähipiiriin, ja häntä on kuvailtu diktaattorin oikeaksi kädeksi. Hän on valtapuolueen keskuskomitean varapuheenjohtaja, joka vastaa suhteista Etelä-Koreaan.
Kimin oli ennakkotietojen mukaan määrä luovuttaa Trumpille kirje Pohjois-Korean diktaattorilta. Kim tapasi perjantaina myös ulkoministeri Mike Pompeonhttps://www.hs.fi/haku/?query=mike+pompeon.

Maiden johtajat tapasivat ensi kertaa viime kesäkuussa Singaporessa.
Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean diplomaatit neuvottelevat paraikaa myös Ruotsissa, kertoivat uutistoimisto Reuters ja sanomalehti Dagens Nyheterhttps://www.dn.se/nyheter/varlden/hemligt-mote-mellan-nordkorea-och-usa-i-sverige/ perjantaina.
Keskusteluja käydään lähipäivät salaisessa kohteessa Tukholman seudulla, ja niitä on alustettu kaikessa hiljaisuudessa kuukausien ajan, kertoo DN.
Ruotsissa ovat muiden muassa Yhdysvaltain Pohjois-Korea-erityisedustaja Stephen Biegunhttps://www.hs.fi/haku/?query=stephen+biegun ja Pohjois-Korean varaulkoministeri Choe Son-huihttps://www.hs.fi/haku/?query=choe+son-hui. Neuvotteluihin osallistuu DN:n mukaan myös Ruotsin ulkoministeri Margot Wallströmhttps://www.hs.fi/haku/?query=margot+wallstrom.

Viime maaliskuussa samankaltaisia Pohjois-Korea-neuvotteluja käytiin Königstedtin kartanossa Vantaallahttps://www.hs.fi/politiikka/art-2000005610979.html, ja niitä on käyty myös muun muassa Norjassahttps://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005202768.html. Tällaisia neuvotteluja on kutsuttu ”raiteen 1,5” diplomatiaksi, millä tarkoitetaan virallisia ja epävirallisia tahoja yhdisteleviä neuvotteluja.
Tukholmassa yritetään luultavasti jatkaa siitä, mihin jäätiin Trumpin ja Kim Jong-unin tavattua Singaporessahttps://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005929244.html viime kesäkuussa. Silloisen huippukokouksen tuloksia on arvioitu onnettomiksihttps://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005929244.html, mutta silti Trump on pitänyt esillä uuden huippukokouksen mahdollisuutta.
Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean suhteiden suurin koetinkivi ovat Pohjois-Korean ydinaseet ja niillä uhittelu.
- Ulkopolitiikka Seuraa
- Pohjois-Korea Seuraa
- Ruotsi Seuraa
- Yhdysvallat Seuraa
- Tommi Hannula Seuraa
Kommentit
Kommenttisi on moderoitavana. Viestejä julkaistaan sitä mukaa, kun toimitus ehtii niitä tarkistaa. Viestejä tarkistetaan arkisin kello 7–24 ja viikonloppuisin kello 8–24