Ulkomaat

Britannian äkkiero EU:sta näyttää entistä todennäköisemmältä – HS vastaa viiteen kysymykseen sen vaikutuksista

Haluan Britanniaan opiskelemaan, mitä pitää huomioida? Ruuhkautuuko passintarkastus huhtikuussa? HS vastaa konkreettisiin kysymyksiin tilanteessa, jossa Britannia lähtee EU:sta ilman sopimusta.

Bryssel

Brittiparlamentti tyrmäsi erosopimuksen tiistaina. Samalla kasvoi riski, että Britannia eroaa Euroopan unionista ilman sopimusta 29. maaliskuuta. Äkkieroa halutaan välttää kaikin tavoin. Mikäli näin kuitenkin tapahtuisi, HS selvitti, mitä se käytännössä tarkoittaisi.

Haluan matkustaa huhtikuussa Lontooseen, mikä muuttuu?

On hyvin todennäköistä, että huhtikuussa matka Britanniaan onnistuu vaikeuksitta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jo tällä hetkellä Britanniaan matkaava joutuu näyttämään passinsa tai virallisen henkilökorttinsa, sillä Britannia ei kuulu Schengen-alueeseen.

On todennäköistä, että Suomen passi ja henkilökortti käyvät matkustusasiakirjoina myös huhtikuussa entiseen tapaan. Niiden on oltava voimassa matkan ajan. Britannia on linjannut, että 1. tammikuuta 2021 henkilökortti ei enää todennäköisesti käy matkustusasiakirjana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

On epätodennäköistä, että Britannia vaatii viisumia. Britannia on linjannut, että Britanniaan matkustava EU-kansalainen ei tarvitse viisumia, jos EU-maat eivät vaadi viisumia briteiltä.

Suomen Britannian-lähetystöstä kysytään nyt yhä enemmän brexit-aiheisia kysymyksiä, kertoo lähetystön lehdistövirkamies Johanna Sumuvuori. Yksi suosituimmista aihealueista on matkustaminen: voiko henkilökortilla matkustaa ja mihin asti passin pitää olla voimassa.

Lähetystö ei kuitenkaan vastaa kysymyksiin Britannian mahdollisista maahantulosäännöksistä. Ne voi tarkistaa tältä sivulta. Sivustoa päivitetään kun tiedot tarkentuvat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Äkkiero muuttaa merkittävästi itse brittien matkustamista. Uudet käytännöt saattavat ruuhkauttaa passintarkastuksia sekä lähtömaassa että Britanniassa.

Lentoliikenteessä on odotettavissa ruuhkaa ja sekaannuksia. Kun lentoliikennettä koskevat sopimukset lakkaavat, se vaikeuttaa esimerkiksi kauttakulkuliikennettä. Useat lentoyhtiöt ovat varmistaneet reittejään, jotta ne kulkisivat myös äkkieron jälkeen. Brittilomalentoyhtiöt ovat jatkaneet kevään ja kesän lomien myymistä normaalisti. EU-komissio on luvannut taata lentoliikenteestä perustason, joten reittilentojen esimerkiksi Suomesta Lontooseen pitäisi kulkea. Lentoyhtiö Finnair ei ole vielä antanut tarkempaa ilmoitusta lennoistaan, mutta kertoo varautuvansa ”kaikkiin skenaarioihin”.

Lue lisää vaikutuksista lentoliikenteeseen tästä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Haluan opiskella ensi syksynä Britanniassa, mitä pitää ottaa huomioon?

Suomalaiset opiskelevat Britanniassa sekä itsenäisinä tutkinto-opiskelijoina että vaihto-opiskelijoina valtaosin Euroopan unionin Erasmus-ohjelman kautta.

Mikäli Britanniaan muuttaa EU-eron jälkeen, tulijan status on erilainen kuin aiemmin tulleilla. Äkkieron kohdalla siirtymäaikaa ei ole. Tämä tarkoittaa, että opiskelijan pitää rekisteröityä oleskelulupaa varten, ja esimerkiksi pakollista sairausvakuutusta saatetaan vaatia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Britannia on luvannut pyrkiä tekemään opiskelija- ja tutkimusyhteistyön sujuvaksi myös tulevaisuudessa. Tämä tarkoittaa, että suomalaisen opiskelu brittiyliopistossa on jatkossakin mahdollista. Lukukausimaksujen nousuun kannattaa varautua, sillä yliopistot perivät tällä hetkellä korkeampia lukukausimaksuja EU:n ulkopuolisilta mailta.

Opiskelija- ja tutkimusvaihtojen osalta EU-maiden on sovittava Euroopan unionin rahoittamien Erasmus-ohjelmien jatkosta. On todennäköistä, että meneillään olevat ja jo sovitut vaihtojaksot rahoitetaan. Esimerkiksi Suomen opetushallitus ei kehota opiskelijoita keskeyttämään tai peruuttamaan Britanniaan suuntautuvia vaihtojaksoja. Haku Britanniaan jatkuu normaalisti. Brittiyliopistot ovat jo olleet aktiivisia ja yhteydessä suoraan suomalaisyliopistoihin, jotta vaihto-ohjelmia jatketaan myös tulevaisuudessa.

Lue lisää Erasmus-vaihtojen tulevaisuudesta tästä jutusta.

Britannian hallituksen ohjeet Erasmus-vaihtojen tulevaisuudesta äkkierossa.

Olen suomalainen ja asunut Britanniassa vuodesta 2017. Voinko jäädä maahan?

Britannian hallituksen mukaan Britanniassa parhaillaan asuvan EU-kansalaisen asemaan ja oikeuksiin ei tule muutoksia ennen 30. kesäkuuta 2021 tai 31.joulukuuta 2020, vaikka äkkiero tapahtuisi. Britanniassa asuvalla EU-kansalaisella on 31.joulukuuta 2020 asti aikaa rekisteröityä.

Yli viisi vuotta Britanniassa asuneet ja heidän perheenjäsenensä saavat pysyvän oleskeluoikeuden. Alle viisi vuotta maassa olleet saavat väliaikaisen oleskeluoikeuden, joka voi muuttua pysyväksi kun viisi vuotta pysyvää oleskelua tulee täyteen. Osa Britanniassa asuvan perheenjäsenistä voi muuttaa Britanniaan vielä äkkieronkin jälkeen rajattuna aikana.

Lue tästä tarkemmin, mitä rekisteröityminen tarkoittaa.

Britannian hallituksen ohjeet rekisteröitymiselle löydät täältä. Palvelun on tarkoitus aueta täysimääräisesti maaliskuussa.

Täältä voit tutkia tarkemmin, miten uudet maahanmuuttosäännökset vaikuttavat sinuun.


Haluan muuttaa Britanniaan syksyllä ja etsin töitä paikan päältä. Voinko tehdä näin?

Britannian EU-eron taustalla on ajatus, että se voi määritellä itse ketkä pääsevät sinne asumaan, töihin tai opiskelemaan. Tämä tarkoittaa, että mahdollisen äkkieron 29. maaliskuuta jälkeen maahantuloehdot todennäköisesti kiristyvät.

Britannia on sanonut, ettei se voi taata äkkieron jälkeen maahan saapuville samoja oikeuksia kuin ennen sitä maahan tulleille EU-kansalaisille.

Britannia on äkkieron jälkeen niin kutsuttu kolmas maa, ja se voi vaatia maahantulijoilta tarkempia selvityksiä esimerkiksi toimeentulosta ja sairausvakuutuksesta. Lisäksi se voi rajoittaa oleskelun kestoa. Myös perheenjäsenien muuttaminen voi vaikeutua.

On todennäköisesti helpompaa, jos sinulla on jo työpaikka valmiina Britanniaan muuttaessa. Mikäli näin ei ole, maahantuloviranomaiset arvioivat, onko sinulla oikeutta tulla Britanniaan.

Tästä dokumentista löytyy lisätietoa.

Olen yrittäjä ja vien luomuhilloa Britanniaan. Mihin pitää varautua?

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) mukaan brexitistä kysytään jonkin verran. Lisäksi EK järjestää keskustelutilaisuuksia yritysten kanssa. Toiveita tulee enemmän brexit-päivän lähestyessä, kertoo liiton EU-asiantuntija Janica Ylikarjula.

Äkkiero vaikuttaisi hillonvientiin monella tavalla. Britannian ja EU:n rajalla aletaan silloin noudattaa kolmansiin maihin sovellettavia tullisäädöksiä- ja -tariffeja sekä terveys- ja kasvinsuojelusäännöksien valvontaa. Erilaiset tarkastukset aiheuttavat todennäköisesti huomattavia viivästyksiä tieliikenteessä ja satamissa. Tämä tarkoittaa, että tuorehillo voi ehtiä pilaantua.

Äkkiero vaikuttaa myös arvonlisäveron tilityksiin. Yrittäjän pitää selvittää, miten verotus muuttuu ja mitä tulliselvitysten muuttuminen tarkoittaa: tarvitaanko esimerkiksi huolintaliikettä avuksi, ja pitääkö myyjän ja ostajan välisiä sopimuksia tarkistaa muuttuneiden kustannusten takia.

Lisäksi muutoksia tulee todennäköisesti pakkausvaatimuksiin ja -merkintöihin. Myös itse tuotevaatimukset esimerkiksi luomun osalta ovat auki. Myös EU-tuote- ja alkuperäismerkintöjen käytöstä on sovittava erikseen.

Lue lisää EK:n varautumisohjeesta yrityksille.

Miten pitää varautua brittiyhtiöiden osakkeisiin tai sijoitustuotteisiin sijoittamisessa?

Pankkikonserni Nordean päästrategin Antti Saaren mukaan brittiosakkeet eivät ole lähtökohtaisesti kovin iso sijoituskohde suomalaisten salkuissa.

”Sopimuksettoman eron mahdollisuutta on ehditty markkinoilla hinnoitella siihen pisteeseen, että tämä koskee lähinnä enää brittisijoituksia ja joissain määrin muuta Eurooppaa. Brittisijoitusten kohdalla kannattaa edelleen olla hieman varovainen. Suosittelemme itse asiassa koko Eurooppaan tällä hetkellä alipainoa osittain näiden poliittisten huolien takia.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Autot kuuluvat teille”, julistaa kokoomuksen Orpo tienvarsi­taulussa – HS kysyi, mitä mainos tarkoittaa

  2. 2

   Joutuuko perillinen hoitamaan vihaamansa vainajan kuolinpesän? Velvollisuudelta välttyy vain täysin välinpitämätön

  3. 3

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  4. 4

   Suomen ”sorvi ei pyöri”, kun helsinkiläiset juoksevat toistensa järjestämissä seminaareissa – Muu maa elättää etelää, sanoo vaasalainen miljonääri

   Tilaajille
  5. 5

   Vanhuus on rikos, ja siitä mummia nyt rangaistaan

  6. 6

   Himoksella lasketellessa kuollut 15-vuotias oli rippileirillä Paraisilta – putosi kirkkoherran mukaan jyrkästä kohdasta

  7. 7

   Itkuinen perheenäiti pakkasi lapset ja tavarat Seppo Ylösen autoon, ja matka poliisien suojaamaan turva­kotiin alkoi – Taksin­kuljettajia koulutetaan kohtaamaan perhe­väkivaltaa

   Tilaajille
  8. 8

   Lehti: Japanin pääministeri esitti Trumpia Nobelin saajaksi Yhdys­valtojen pyynnöstä

  9. 9

   Juutalainen akateemikko Alain Finkielkraut joutui rasistien kynsiin Pariisissa, Macron tulistui twitterissä

  10. 10

   Pakettiauto töytäisi suojatietä ylittänyttä naista Vantaalla – aviomies yritti vetää vaimoaan turvaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Himoksella lasketellessa kuollut 15-vuotias oli rippileirillä Paraisilta – putosi kirkkoherran mukaan jyrkästä kohdasta

  2. 2

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  3. 3

   Uutta tietoa Espoon vajoavasta suurkampuksesta: Pikapäätöksellä suljettavan rakennuksen vaarallisuus juontuu 30 vuotta sitten tehdystä virheestä

  4. 4

   Suomen ”sorvi ei pyöri”, kun helsinkiläiset juoksevat toistensa järjestämissä seminaareissa – Muu maa elättää etelää, sanoo vaasalainen miljonääri

   Tilaajille
  5. 5

   Vanhuus on rikos, ja siitä mummia nyt rangaistaan

  6. 6

   Stella Karlsson hankki purkukuntoiseksi tuomitun talon ja asuu siinä ilman suihkua ja sisävessaa – ”Menoni ovat pienet enkä joudu elämään yli varojeni”

   Tilaajille
  7. 7

   Nimi tekee kenraalin – ja siksi yksi ehdokas on yli muiden, kun valitaan Puolustusvoimien komentaja

  8. 8

   Mies otti Audin koeajoon Vantaalla – sen jälkeen autosta tai miehestä ei ole havaintoja

  9. 9

   Itkuinen perheenäiti pakkasi lapset ja tavarat Seppo Ylösen autoon, ja matka poliisien suojaamaan turva­kotiin alkoi – Taksin­kuljettajia koulutetaan kohtaamaan perhe­väkivaltaa

   Tilaajille
  10. 10

   Yhdysvaltain tiedotus­välineet tarkastivat Trumpin hätätila­puheen faktat ja löysivät seitsemän valhetta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Ihmisellä voi olla kehossaan litroja ylimääräistä vettä – Näillä kuudella vinkillä vähennät turvotusta

   Tilaajille
  5. 5

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  6. 6

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  7. 7

   Lojumme itsemme kuoliaaksi – Alkukantaisen Tsimané-heimon esimerkki osoittaa, miksi ”meidän on liikuttava selviytyäksemme hengissä”

   Tilaajille
  8. 8

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  9. 9

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  10. 10

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  11. Näytä lisää