Ulkomaat

Naisten marssi yritti näyttää, että kaikki ovat terve­tulleita – Mutta mielen­osoitusten osallistuja­määrä romahti Yhdysvalloissa, ja yksi ryhmä puuttui taas kokonaan

Kolmatta Naisten marssia varjostivat syytökset juutalaisvastaisuudesta.

Washington

Juutalainen jumalanpalvelus on kesken, kun ovi käy ja kirkkoon tulee lisää väkeä. Yhdellä tulijoista on mukanaan kyltti, johon on maalattu alaston naisen torso ja teksti: Meidän kehomme. Meidän mielemme. Meidän valtamme.

Ensin rukoillaan ja palvellaan Jumalaa. Sitten marssitaan kaduilla naisten oikeuksien puolesta. On lauantaiaamu. Washingtonin keskustassa ja eri puolilla Yhdysvaltoja on alkamassa kolmas vuosittainen Naisten marssi.

Naiset johtavat jumalanpalvelusta, keskenään erinäköiset naiset. Yhdellä on korkea afrokampaus. Hepreankielisen laulun vielä soidessa jumalanpalvelusväki alkaa poistua ulos.


”Marssijat tänne päin”, Miriam Messinger kokoaa joukkoja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ei-valkoisia juutalaisia pyydetään marssimaan edessä.”

Kuvaukseen sopivat naiset kerääntyvät poseeraamaan valokuvaan. Myöhäisiä huudellaan mukaan.

”Meidän pitää näyttää, että meitä on enemmän kuin seitsemän.”


Ensimmäinen Naisten marssi järjestettiin tammikuussa 2017 presidentti Donald Trumpin virkaanastujaisia seuranneena päivänä. Sitä pidetään Yhdysvaltain historian suurimpana yhden päivän aikana järjestettynä mielenilmauksena.

Washingtoniin kerääntyi puoli miljoonaa Trumpin vaalivoitosta järkyttynyttä ihmistä. Eri puolilla maata marssijoita oli yhteensä miljoonia. Suurin osa oli naisia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tänä vuonna marssijoita on murto-osa aiemmista vuosista. Osallistujia verottavat huono sää ja kansanliikkeille tyypillinen väsähtäminen, mutta osansa oli myös liikkeen sisäisillä ristiriidoilla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Naisten marssia syytettiin alusta asti valkoisten, hyväosaisten naisten liikkeeksi, joka sysäsi muut syrjään. Mutta tänä vuonna suurin huomio kohdistui siihen, onko liikkeen johdossa juutalaisvastaisuutta.

Viime vuonna yksi puheenjohtajista Tamika Mallory osallistui Nation of Islam -järjestön johtajan Louis Farrakhanin tilaisuuteen ja kehui Farrakhania sosiaalisessa mediassa. Farrakhan tunnetaan juutalaisvastaisista puheistaan.

Tämä herätti syytökset myös Naisten marssin antisemitismistä. Niihin ei kriitikoiden mielestä vastattu tarpeeksi nopeasti.


Kohu hallitsi marssia edeltäviä otsikoita. Osa mielenosoittajista päätti jäädä kotiin, osa järjesti erillisiä marsseja. Demokraattipuolueen kattojärjestö ilmoitti, ettei se tänä vuonna osallistu marssille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ei siis ihme, että ei-valkoiset juutalaiset halutaan eturiviin. Ryhmä lähtee liikkeelle, ja mielenosoitushuudot kajahtavat komeasti.

”Tältä näyttää demokratia! Tältä näyttävät juutalaiset! Tältä näyttävät amerikkalaiset!”


Jennifer Friedlin on tullut marssille New Yorkista. Hänestä oli tärkeää näyttää, että mukana on myös juutalaisia ja että liike on yhtenäinen.

Mutta tunnelma on hyvin erilainen kuin kaksi vuotta sitten, eikä se johdu vain siitä, että marssi on ohjattu eri reitille, koska liittovaltion hallinto on osin suljettu.

Friedlinillä on ystäviä, jotka tänä vuonna sanoivat, etteivät voi osallistua.

”Varmaan jokainen tässä porukassa on käynyt asiasta keskusteluja.”

Friedlinistä kasvukivut kuuluvat kaikkiin kansanliikkeisiin. Juutalaisaktivisti Liana Smith on samaa mieltä. Naisasialiike on pitkään ollut valkoisten naisten liike, hän sanoo, mutta vain koska muiden naisten työtä ei ole tunnustettu ja tehty näkyväksi.

”Meidän kuuluukin käydä epämukavia keskusteluita.”

Ensimmäinen Naisten marssi oli voimannäyttö, jota on vaikea toistaa. Se kuitenkin sysäsi liikkeelle ison joukon naisia, jotka eivät olleet aiemmin olleet poliittisesti aktiivisia.

Aktivismi taas on johtanut naisia kaduilta päättäviin asemiin. Demokraattien vaalivoittoa viime syksyn välivaaleissa pidettiin ennen kaikkea naisten ansiona.


Saavutuksista huolimatta Naisten marssin voi olla vaikea toipua kohuista, kalifornialainen Johanna Maska arvioi puhelimessa perjantaina. Maska on presidentti Barack Obaman entinen avustaja, jolla on pitkä kokemus poliittisten liikkeiden organisoinnista.

15 vuotta sitten hän oli mukana järjestämässä bussilasteittain opiskelijoita Keskilännestä Washingtoniin vastustamaan aborttilakien tiukennuksia. Silloinkin pääkaupunkiin kokoontui satojatuhansia naisia, ja puhuttiin kaikkien aikojen suurimmasta mielenosoituksesta.

”Tiedän omasta kokemuksesta, että sellaista on vaikea pitää yllä.”

Maskan mielestä johdon virheet ovat kaapanneet Naisten marssin ja siitä voi olla vaikea toipua. Se ei kuitenkaan tarkoita, että koko amerikkalainen feministinen liike kärsisi.

”Se on enemmän kuin marssi.”


Maska toivoo ristiriitojen johtavan lopulta siihen, että mukaan tulee kaikenlaisia naisia – ja miehiä. Hän ei tarkoita vain juutalaisia, muslimeita, mustia, latinoja tai muita etnisiä ja uskonnollisia vähemmistöjä.

”Toivon, että mukaan saadaan myös republikaaninaisia.”

Maska muistuttaa, että Yhdysvaltain historiassa feministien tavoitteet ovat usein kaatuneet konservatiivinaisten vastustukseen. Siksi heidät tarvitaan samalle puolelle. Maska perää lisää arvostusta kotiäideille ja hoiva-ammateissa toimiville naisille.

Hän on itse työskennellyt republikaaninaisten kanssa tasa-arvon takaavan lisäyksen saamiseksi Yhdysvaltain perustuslakiin.

”En usko, että puoluerajat ylittävä yhteistyö on kuollut sukupuuttoon.”

Lauantain marssilla republikaaneja ei näy. Ei ihme. Iso osa kylteistä ja iskulauseista on yhä kohdistettu Trumpia vastaan.


Republikaanit olivat Washingtonin kaduilla edellisenä päivänä vuosittaisessa abortinvastaisessa mielenosoituksessa, johon myös varapresidentti Mike Pence osallistui

Abortti näkyy myös lauantain mielenosoituksessa. Kylteissä ei ajeta niinkään palkkatasa-arvoa tai vanhemmuuden jakamista tasan vaan naisten oikeutta päättää omasta kehostaan: Kunpa kohtuni ampuisi luoteja. Silloin hallitus ei yrittäisi säädellä sitä.

Hannah Elliott ja Nina Elmore ovat tulleet Naisten marssille konservatiivisesta Kentuckyn osavaltiosta. Kotiosavaltiossaan he ovat vähemmistössä. Kentuckyssa sekä osavaltion kongressi että kuvernöörin paikka ovat republikaanien hallussa.

Naiset eivät jaa Maskan optimismia siitä, että tasa-arvoasioissa tehtäisiin yhteistyötä puoluerajojen yli.

”Se on vaikeaa. Se on aina ollut vaikeaa”, Elliott sanoo.

Vaikeus johtuu abortista. Siitä käytävät keskustelut eivät ole vain epämukavia vaan usein mahdottomia.

”Kentuckyssa on tätä nykyä vain yksi aborttiklinikka. Ja sen pitäisi olla terveydenhoitoa”, Elmore sanoo.

Vaan sitten naisille tulee mieleen, että kyllä puolueet joskus osaavat ajaa naisten asiaa myös yhdessä. Kentuckyssa ne ovat molemmat parhaillaan luomassa lainsäädäntöä, joka turvaisi raskaana oleville ja imettäville naisille nykyistä turvallisemman aseman työelämässä.

Marssiaskel sekin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  2. 2

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  3. 3

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  4. 4

   Suomen valtiolta huijattu mahdollisesti yli neljä miljoonaa euroa Yhdysvalloissa

  5. 5

   Pariskunta luuli ostaneensa 500 neliön omakotitalon Helsingistä, todellinen huoneistoala olikin vain 360 neliötä – Hovioikeus pani pisteen erikoiselle riidalle

  6. 6

   Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

  7. 7

   Lentoyhtiö Norwegianin osakkeen hinta rajussa laskussa – Velkainen yhtiö yrittää saada lisää rahaa omistajiltaan

  8. 8

   Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta

   Tilaajille
  9. 9

   Suomi lähettää 1 500 sotilasta ja sata panssarivaunua sotaharjoitukseen Ruotsiin

  10. 10

   Terrori-iskusta alkanut nokittelu uhkaa suistaa ydinasevallat Intian ja Pakistanin uuteen konfliktiin – kiistan keskiössä on taas Kashmir, josta ne ovat käyneet kolme sotaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Selvitys paljasti lohduttoman tilanteen: Tuhansien talojen jätevedet valuvat suoraan luontoon Helsingin seudulla

  2. 2

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  3. 3

   Kukaan ei tiedä, miksi tämä talo on suojeltu – Helsingin valtaväylien puristuksessa pakkohuutokaupataan 100-vuotiasta mökkiä

  4. 4

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  5. 5

   Venäjä aloitti jo hiostamisen – Kremlissä on ehkä laskelmoitu, että kiltti Suomi saadaan vetämään Venäjän vankkureita

  6. 6

   Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta

   Tilaajille
  7. 7

   Pariskunta luuli ostaneensa 500 neliön omakotitalon Helsingistä, todellinen huoneistoala olikin vain 360 neliötä – Hovioikeus pani pisteen erikoiselle riidalle

  8. 8

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  9. 9

   Suomalaisyhtiö lähti kokeilemaan näkemäänsä markkinarakoa – Amerikkalaiset sijoittajat antoivat 175 miljoonaa euroa

  10. 10

   Vauraaksi mielletyssä Töölössä yli puolet ihmisistä asuu vuokralla – HS kertoo, minne vuokra- ja omistus­asunnot kasautuvat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  5. 5

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  6. 6

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  7. 7

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  8. 8

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  9. 9

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Venezuela esti neljän europarlamentaarikon maahantulon – Oppositiojohtaja aikoo koota miljoona vapaaehtoista rajalle kuljettamaan avustustarvikkeita
  3. Terrori-iskusta alkanut nokittelu uhkaa suistaa ydinasevallat Intian ja Pakistanin uuteen konfliktiin – kiistan keskiössä on taas Kashmir, josta ne ovat käyneet kolme sotaa
  4. Yksinpurjehtija Tapio Lehtisen vene ajelehti, kun kippari nukkui pommiin – ”En herännyt edes rouva Asterian hienovaraisiin vihjeisiin”
  5. Yhdysvallat valmis toimittamaan Suomelle huippumodernin elektronisen sodankäynnin hävittäjän – aiemmin myyty vain Australialle
  6. Tutkijoiden kehittämä älykangas osaa lämmittää tai viilentää kehoa tarpeen mukaan
  7. Se oli enemmän kuin suklaarasia ja vaaleanpunaiset neilikat – Valentinen päivän kohtaaminen teki Jazzkeittiön onnelliseksi
  8. Laskettelukeskukset yrittävät lisätä valistusta ja rinnepartioita estääkseen Himoksen kaltaiset onnettomuudet – rinnekäyttäytyminen on silti laskijan vastuulla
  9. Tunti sitten
  10. NBA haluaa luoda liigan Afrikkaan ja hankkeeseen on lähdössä mukaan Barack Obama – ”Tämä voi olla paljon suurempaa kuin se, mitä tapahtuu kentällä”
  11. Lentoyhtiö Norwegianin osakkeen hinta rajussa laskussa – Velkainen yhtiö yrittää saada lisää rahaa omistajiltaan
  12. Suomi lähettää 1 500 sotilasta ja sata panssarivaunua sotaharjoitukseen Ruotsiin
  13. Näytä lisää