Ulkomaat

Kommentti: Poika­koulun oppilaat nöyryyttivät alkuperäis­kansan aktivistia – Video tapauksesta on herättänyt järkytystä, koska se kertoo Yhdys­valtojen poliittisesta ilmapiiristä

Alkuperäiskansojen asema on Yhdysvalloissa herkkä, sillä 1700–1800-lukujen sodissa ja pakkosiirroissa tuhottiin kokonaisia kansoja, kirjoittaa HS:n Ville Similä.

rac
Video on piinallista katsottavaa.

Mies seisoo yksin keskellä riemuitsevaa poikajoukkoa ja soittaa rummulla rukousta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nuori poika seisoo aivan miehen edessä, katsoo tätä silmiin ja hymyilee pilkallisesti.

Vieressä koulutoverit hyppivät ja huutavat ”build that wall”, rakentakaa muuri. Suuri osa on pukeutunut Trumpin kannattajien univormuksi muodostuneeseen Make America Great Again -lippalakkiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mies ei murru, vaan jatkaa soittamista.

Myöhemmin poika kielsi hakeneensa konfliktia alkuperäiskansan edustajan kanssa.

Rumpua soittava mies on omaha-alkuperäiskansaan kuuluva aktivisti Nathan Phillips. Pojat ovat katolisen poikakoulun oppilaita Kentuckysta, ja he ovat tulleet Washingtoniin osoittamaan mieltä aborttioikeutta vastaan.

Video on järkyttänyt Yhdysvalloissa, koska se kertoo poliittisesta ilmapiiristä. Pojat tukeutuvat muuri-huudoillaan ja lippalakeillaan presidentti Donald Trumpin nostattamaan joukkohurmokseen ja vihaan, vaikka eivät ole edes äänestysiässä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mikään vähemmistöryhmä ei ole ollut tarpeeksi haavoittuva välttyäkseen joutumasta Trumpin pilkan kohteeksi: muslimit, vammaiset, seksuaalisen ahdistelun uhrit.

Ja alkuperäiskansat.

Alkuperäiskansojen asema on Yhdysvalloissa herkkä, sillä 1700–1800-lukujen sodissa ja pakkosiirroissa tuhottiin kokonaisia kansoja.

Se ei estänyt Trumpia käymästä kansojen kimppuun, päinvastoin. Ensimmäisiä Trumpin allekirjoittamia presidentin asetuksia tammikuussa 2017 oli kiistellyn Dakota Access -öljyputken nopeuttaminen.


Se oli suora isku alkuperäiskansojen aktivisteille, jotka olivat vastustaneet öljyputkea, jonka aktivistit pelkäävät vaarantavan reservaatin vedet ja hautauspaikat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Standing Rockin myötä alkuperäiskansojen asioista on puhuttu Yhdysvalloissa enemmän kuin ehkä vuosikymmeniin. Mielenosoitukset ovat yhdistäneet usein keskenään eripuraisia kansoja.

Myös Nathan Phillips on ollut mukana Standing Rockissa. Hän on aktivisti, joka on muun muassa järjestänyt alkuperäiskansojen sotaveteraanien muistotilaisuuksia Arlingtonin sotilashautausmaalla.

Poikien käytöstä Phillipsiä kohtaan on vaikea kuvailla muuksi kuin puhtaaksi ilkeydeksi. Muuta motiivia ei ole kuin puolustuskyvyttömän miehen nöyryyttäminen joukolla.

Tilanne sai ilmeisesti alkunsa, kun abortinvastaisesta mielenosoituksesta tulleet koulupojat ajautuivat sanaharkkaan neljän mustan nuoren kanssa.

Philips alkoi esittää Omaha-kansan parannusrukousta joukkoa rauhoittaakseen. Kävi päinvastoin. Yksi poika ei väistänyt Phillipsiä, ja joukko riehaantui.

Phillips ei murtunut, mutta lauantaina hän kertoi nöyryytyksestä kyyneleet silmissä.

”Kuulin, kuinka he huusivat ’rakentakaa muuri, rakentakaa muuri’. Nämä ovat alkuperäiskansojen maita, ei näille rakenneta mitään muureja. Toivoisin, että nuorten miesten energia voitaisiin panna siihen, että maasta tehtäisiin todella, todella suurenmoinen ja autettaisiin niitä, jotka ovat nälkäisiä”, Phillips sanoi.

Covingtonin katolinen hiippakunta pyysi lauantaina Phillipsiltä poikien puolesta anteeksi.

Myös Covingtonin kaupungin pormestari sanoi saaneensa ”hyökyaallon” tuomitsevaa palautetta ”vastenmielisestä” tapauksesta ja pahoitteli, että pojat olivat pilanneet kaupungin maineen.

Kentuckyn osavaltion Alison Lundergan Grimes sanoi, että ainoastaan lapsia ei voi syyttää tapahtuneesta. ”Käännän katseeni aikuisiin ja hallintoon ja muihin, jotka hiljaisesti sallivat tällaisen käytöksen.”

Deb Haaland, yksi ensimmäisistä alkuperäiskansoihin kuuluvista kongressiedustajista, tuomitsi tapauksen Twitterissä.

”Tämä veteraani pani henkensä alttiiksi maamme puolesta. Opiskelijoiden häpeämätön viha, epäkunnioitus ja suvaitsemattomuus ovat osoituksia siitä, kuinka perussäädyllisyys on murentunut hallinnon aikana. Sydäntäsärkevää.”

Oikaisu 22.1. klo 14.35: Dakota Access -öljyputken linjaus ei kulje Standing Rock -reservaatin läpi, kuten tekstissä aiemmin virheellisesti sanottiin. Oikaisu 24.1. klo 14.28: Poistettu lause, jonka mukaan Phillips on Vietnamin sodan veteraani. Phillips ei itse ole sanonut palvelleensa Vietnamissa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  2. 2

   Suvi Pitkänen kärsii yhä epäonnistuneesta huulten täyttämisestä – pistoshoitojen seurauksena voi olla jopa sokeutuminen

  3. 3

   Espoolaislähiössä tapahtuu kummia: Kauaksi keskikaupungin vilinästä on syntynyt kivijalkakauppojen keskittymä

  4. 4

   Putkiremontti ilmaiseksi – Anna-Liisa Kuisman taloyhtiö sai omituisen hyvän tarjouksen, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa?

  5. 5

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana traagisesti kuolleen hevikitaristin elämä katkesi tragediaan, johon niin moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  6. 6

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  7. 7

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  8. 8

   Vastapuoli ei ole paha, vaikka olisi eri mieltä – tervetuloa kuplasi ulkopuolelle!

  9. 9

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  10. 10

   Ikonisessa kuvassa suuteleva merimies on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  2. 2

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  3. 3

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  4. 4

   Selvitys paljasti lohduttoman tilanteen: Tuhansien talojen jätevedet valuvat suoraan luontoon Helsingin seudulla

  5. 5

   Kukaan ei tiedä, miksi tämä talo on suojeltu – Helsingin valtaväylien puristuksessa pakkohuutokaupataan 100-vuotiasta mökkiä

  6. 6

   Pariskunta luuli ostaneensa 500 neliön omakotitalon Helsingistä, todellinen huoneistoala olikin vain 360 neliötä – Hovioikeus pani pisteen erikoiselle riidalle

  7. 7

   Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

  8. 8

   Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta

   Tilaajille
  9. 9

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  10. 10

   Venäjä aloitti jo hiostamisen – Kremlissä on ehkä laskelmoitu, että kiltti Suomi saadaan vetämään Venäjän vankkureita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  4. 4

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  9. 9

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  10. 10

   Keskellä espoolaista lähiötä on valtava kivilinna, johon kuuluu 200 metriä omaa uimarantaa

  11. Näytä lisää