

Nuori poika seisoo aivan miehen edessä, katsoo tätä silmiin ja hymyilee pilkallisesti.
Vieressä koulutoverit hyppivät ja huutavat ”build that wall”, rakentakaa muuri. Suuri osa on pukeutunut Trumpin kannattajien univormuksi muodostuneeseen Make America Great Again -lippalakkiin.
Mies ei murru, vaan jatkaa soittamista.
Myöhemmin poika kielsi hakeneensa konfliktia alkuperäiskansan edustajan kanssa.https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005972564.html
Rumpua soittava mies on omaha-alkuperäiskansaan kuuluva aktivisti Nathan Phillipshttps://www.hs.fi/haku/?query=nathan+phillips. Pojat ovat katolisen poikakoulun oppilaita Kentuckysta, ja he ovat tulleet Washingtoniin osoittamaan mieltä aborttioikeutta vastaan.
Video on järkyttänyt Yhdysvalloissa, koska se kertoo poliittisesta ilmapiiristä. Pojat tukeutuvat muuri-huudoillaan ja lippalakeillaan presidentti Donald Trumpinhttps://www.hs.fi/haku/?query=donald+trumpin nostattamaan joukkohurmokseen ja vihaan, vaikka eivät ole edes äänestysiässä.
Mikään vähemmistöryhmä ei ole ollut tarpeeksi haavoittuva välttyäkseen joutumasta Trumpin pilkan kohteeksi: muslimit, vammaiset, seksuaalisen ahdistelun uhrit.
Ja alkuperäiskansat.
Alkuperäiskansojen asema on Yhdysvalloissa herkkä, sillä 1700–1800-lukujen sodissa ja pakkosiirroissa tuhottiin kokonaisia kansoja.
Se ei estänyt Trumpia käymästä kansojen kimppuun, päinvastoin. Ensimmäisiä Trumpin allekirjoittamia presidentin asetuksia tammikuussa 2017 oli kiistellyn Dakota Access -öljyputken nopeuttaminen.

Se oli suora isku alkuperäiskansojen aktivisteille, jotka olivat vastustaneet öljyputkea, jonka aktivistit pelkäävät vaarantavan reservaatin vedet ja hautauspaikat.
Standing Rockin myötä alkuperäiskansojen asioista on puhuttu Yhdysvalloissa enemmän kuin ehkä vuosikymmeniin. Mielenosoitukset ovat yhdistäneet usein keskenään eripuraisia kansoja.
Myös Nathan Phillips on ollut mukana Standing Rockissa. Hän on aktivisti, joka on muun muassa järjestänyt alkuperäiskansojen sotaveteraanien muistotilaisuuksia Arlingtonin sotilashautausmaalla.
Poikien käytöstä Phillipsiä kohtaan on vaikea kuvailla muuksi kuin puhtaaksi ilkeydeksi. Muuta motiivia ei ole kuin puolustuskyvyttömän miehen nöyryyttäminen joukolla.
Tilanne sai ilmeisesti alkunsa, kun abortinvastaisesta mielenosoituksesta tulleet koulupojat ajautuivat sanaharkkaan neljän mustan nuoren kanssa.
Philips alkoi esittää Omaha-kansan parannusrukousta joukkoa rauhoittaakseen. Kävi päinvastoin. Yksi poika ei väistänyt Phillipsiä, ja joukko riehaantui.
Phillips ei murtunut, mutta lauantaina hän kertoi nöyryytyksestä kyyneleet silmissä.
”Kuulin, kuinka he huusivat ’rakentakaa muuri, rakentakaa muuri’. Nämä ovat alkuperäiskansojen maita, ei näille rakenneta mitään muureja. Toivoisin, että nuorten miesten energia voitaisiin panna siihen, että maasta tehtäisiin todella, todella suurenmoinen ja autettaisiin niitä, jotka ovat nälkäisiä”, Phillips sanoi.
Covingtonin katolinen hiippakunta pyysi lauantaina Phillipsiltä poikien puolesta anteeksi.
Myös Covingtonin kaupungin pormestari sanoi saaneensa ”hyökyaallon” tuomitsevaa palautetta ”vastenmielisestä” tapauksesta ja pahoitteli, että pojat olivat pilanneet kaupungin maineen.
Kentuckyn osavaltion Alison Lundergan Grimeshttps://www.hs.fi/haku/?query=alison+lundergan+grimes sanoi, että ainoastaan lapsia ei voi syyttää tapahtuneesta. ”Käännän katseeni aikuisiin ja hallintoon ja muihin, jotka hiljaisesti sallivat tällaisen käytöksen.”
Deb Haalandhttps://www.hs.fi/haku/?query=deb+haaland, yksi ensimmäisistä alkuperäiskansoihin kuuluvista kongressiedustajista, tuomitsi tapauksen Twitterissä.
”Tämä veteraani pani henkensä alttiiksi maamme puolesta. Opiskelijoiden häpeämätön viha, epäkunnioitus ja suvaitsemattomuus ovat osoituksia siitä, kuinka perussäädyllisyys on murentunut hallinnon aikana. Sydäntäsärkevää.”
Oikaisu 22.1. klo 14.35: Dakota Access -öljyputken linjaus ei kulje Standing Rock -reservaatin läpi, kuten tekstissä aiemmin virheellisesti sanottiin. Oikaisu 24.1. klo 14.28: Poistettu lause, jonka mukaan Phillips on Vietnamin sodan veteraani. Phillips ei itse ole sanonut palvelleensa Vietnamissa.
- Yhdysvallat Seuraa
- Alkuperäiskansat Seuraa
- Donald Trump Seuraa
- Ville Similä Seuraa
Kommentit
Kommenttisi on moderoitavana. Viestejä julkaistaan sitä mukaa, kun toimitus ehtii niitä tarkistaa. Viestejä tarkistetaan arkisin kello 7–24 ja viikonloppuisin kello 8–24