Ulkomaat

Mielenosoittajat vaativat Moskovassa, ettei Kuriileista saa neuvotella – Japanin pääministeri Abe saapuu tiistaina Venäjälle neuvottelemaan rauhansopimuksesta

Japanissa innostuttiin syksyllä sovun voivan olevan lähellä, mutta Aben Moskovan-vierailun alla juuri kukaan ei odota vuosikymmeniä jatkuneeseen kiistaan mitään muutosta.

Moskova

Moskovan Suvorovinaukiolla oltiin sunnuntaina iltapäivällä tiukkoina. Venäjä ei saa edes neuvotella Kuriilien saariryhmän omistuksesta Japanin kanssa, mielenosoittajat vaativat.

Lavalla puhunut Igor Skurlatov kutsui saarten luovuttamisesta puhumista maanpetokseksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tänään annamme Kuriilit, huomenna Krimin”, Skurlatov sanoi.

Punaisten lippujen seassa näkyi kylttejä, joissa vaadittiin pitämään ”näpit irti” Kuriileista.


Kiista Kuriilien saariryhmän eteläisimmistä saarista on hiertänyt Venäjän ja Japanin suhteita jo vuosikymmeniä. Kiistan vuoksi maat eivät ole vieläkään allekirjoittaneet rauhansopimusta, vaikka sodan päättymisestä on kulunut jo yli 70 vuotta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Neuvostoliitto valtasi neljä saarta aivan toisen maailmansodan lopulla vuonna 1945. Japani oli siinä vaiheessa jo antautunut, joten Japanissa saarten valtausta on pidetty vääryytenä ja laittomana. Japanin mukaan ne kuuluvat sille vuoden 1855 sopimuksen nojalla.

Kiista on ollut säännöllisesti esillä, mutta viime syksynä varsinkin Japanissa heräsi toivo jonkinlaisen sovun löytymisestä. Venäjän presidentti Vladimir Putin kun sanoi syyskuussa Vladivostokin talousfoorumissa yllättäen ja omasta aloitteestaan, että Venäjän ja Japanin pitäisi alkaa neuvotella rauhansopimuksesta ”ilman ennakkoehtoja”. Marraskuussa Putin ja Japanin pääministeri Shinzo Abe sopivat Singaporessa neuvottelujen jatkamisesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sen vuoksi Abe pysähtyy tiistaina Moskovassa matkalla Davosin talouskokoukseen.

Odotukset eivät kuitenkaan ole lainkaan niin korkealla kuin syksyllä: kukaan ei odota minkäänlaista ratkaisua.

Esimerkiksi Putinin ulkopoliittinen neuvonantaja Juri Ušakov sanoi, että Putinin ja Aben tapaamisesta ”ei tule helppo”.

”Tämän vuoden alussa tähän kysymykseen liittyvä yleinen sävy, yleinen tunnelma ja yleinen keskustelu muuttuivat”, Venäjän diplomaattikorkeakoulun Mgimon tutkija Dmitri Streltsov arvioi perjantaina televisiokanava Doždilla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Abe on jo pitkään halunnut Kuriilien eli japanilaisittain Pohjoisen territorion kysymykseen jonkinlaisen ratkaisun ikään kuin kruunuksi pitkälle pääministerikaudelleen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Japanilaisten lähteiden mukaan Abe olisi siksi valmis neuvottelemaan aluksi vain kahden kiistellyn saaren palauttamisesta Japanille, vaikka tällainen kompromissi todennäköisesti söisikin hänen kannatustaan. Saaret ovat iso poliittinen kysymys Japanissa periaatteellisista mutta myös strategisista syistä. Lähin niistä sijaitsee alle 10 kilometrin päässä Japanin pohjoisimmasta pääsaaresta Hokkaidosta.

Aben kerrotaan päätelleen, että viimeiset hetket sovun löytymiseksi alkavat olla käsillä. Toisaalta Japanissa on arveltu Venäjän olevan aiempaa halukkaampi saamaan suhteensa Japaniin kuntoon, koska se tarvitsee vastavoimaa taloudellisesti ja sotilaallisesti vahvistuvalle Kiinalle.

Venäjällä japanilaisten innostus pantiin kasvavalla ärtymyksellä merkille, varsinkin kun vallanpitäjien suosio laski koko syksyn ja enemmistö venäläisistä vastustaa Kuriilien luovuttamista.

Niinpä tammikuussa Venäjän ulkoministeriö kutsui Japanin Moskovan-suurlähettilään puhutteluun. Tällä viikolla Japanin ulkoministerin Taro Konon vieraillessa Moskovassa sävy oli jo tiukka. Venäjä vaati Japania tunnustamaan saarten kuuluminen Venäjälle, mikä Japanissa koettiin vaatimukseksi ehdottomasta antautumisesta.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov puolestaan sanoi suuressa vuotuisessa lehdistötilaisuudessaan keskiviikkona, että on vielä pitkä matka siihen, että Venäjää ja Japania voitaisiin kutsua ”kumppaneiksi”. Lavrov sanoi Japanin esimerkiksi äänestävän YK:ssa aina Venäjään vastaan.

Saarikiistaan hän viittasi sanomalla Japanin olevan ainoa maa, joka ei tunnusta toisen maailmansodan lopputulosta. Hänen mukaansa vaatimus Kuriilien tunnustamisesta Venäjän osaksi ei ole mikään uhkavaatimus vaan ”väistämätön osa nykyaikaista kansainvälistä järjestelmää”.

Tosin epäilijöiden mukaan sopu ei ollut missään vaiheessa kovin lähellä. Putinin ehdotus rauhansopimuksen neuvottelusta ”ilman ennakkoehtoja” oli Japanille vaikea, sillä sen päätavoite on saada aluekiista ratkaistua. Toisaalta Venäjää häiritsevät Yhdysvaltain joukot Japanissa. Poliittisesti alueluovutus on Venäjän johdolle hyvin vaikea.

Sunnuntain mielenosoitus oli useiden vasemmistolaisten ja kansallismielisten järjestöjen ja puolueiden koolle kutsuma, osallistujia oli noin useampi sata. Järjestäjien joukossa oli myös Itä-Ukrainan niin sanotuilla kapinallisalueilla aiemmin aktiivisena toiminut Igor Strelkov eli Igor Girkin.


Kansallismielisten lippujen lisäksi paikalla oli useita lippuja, joissa oli neuvostodiktaattori Josif Stalinin kuva.

Niinpä mielenosoittajien keskuudessa tuli sanaharkkaa muun muassa Putinista. Joillakin kun oli kylttejä, joissa luvattiin antaa Japanille Kuriilien sijaan Putin. Toisten mielestä taas Moskovan lakeuksilla ei pitäisi Putinia pilkata.

Kuriilien kuulumisesta Venäjälle mielipide oli kuitenkin yhtenäinen. Samoin siitä, että Skurlatovin mainitsema, Venäjän 2014 valtaama Krim kuuluu Venäjälle. Siitä ei sen sijaan puhuttu, että monet venäläiset perustelevat Krimin valtausta melko samanlaisin perustein kuin japanilaiset vaativat Kuriileja eli vetoamalla historiaan.

Krimin valtauksesta puhui lavalla myös rovasti Vsevolod Tšaplin, joka sanoi melko suoraan, että Kiovakin pitisi vallata.

”Venäjä on perääntynyt liian kauan, Kuuban ohjuskriisistä asti. Krim oli hyvä vastahyökkäys, muttei riittävä. Muinaisen pääkaupunkimme, Kiovan Rusin keskuksen menetykseen vihamielisten läntisten voimien hyökkäyksen tuloksena pitäisi suhtautua niin kuin suhtauduimme Hitlerin hyökkäykseen 1940-luvulla”, Tšaplin sanoi.

Väkijoukon keskellä moskovalainen Ildar Rahmedov oli paljon maltillisempi.

”Meillä Venäjällä on sellainen käsite kuin isänmaa. Eikä isänmaata myydä mistään hinnasta”, hän sanoi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Venäjä aloitti jo hiostamisen – Kremlissä on ehkä laskelmoitu, että kiltti Suomi saadaan vetämään Venäjän vankkureita

  2. 2

   Selvitys paljasti lohduttoman tilanteen: Tuhansien Helsingin seudun talojen jätevedet valuvat suoraan luontoon

  3. 3

   Vauraaksi mielletyssä Töölössä yli puolet ihmisistä asuu vuokralla – HS kertoo, minne vuokra- ja omistus­asunnot kasautuvat ja paljastaa, miten naapurissasi asutaan

   Tilaajille
  4. 4

   Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta

   Tilaajille
  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Vaateteollisuus tuottaa yhtä paljon päästöjä kuin lentoliikenne ja rahtilaivat yhteensä – ja osuus kasvaa, jos kertakäyttö­shoppailu ei vähene

  7. 7

   Vuoden urheilija vuonna 2019 on jo valittu

  8. 8

   Presidentti Niinistö HS:lle: USA:n varapresidentti Pence antoi kylmää kyytiä eurooppalaisille liittolaisille Münchenissä – presidentti nostaa esille kolme kipukohtaa

  9. 9

   Suomen ”sorvi ei pyöri”, kun helsinkiläiset juoksevat toistensa järjestämissä seminaareissa – Muu maa elättää etelää, sanoo vaasalainen miljonääri

   Tilaajille
  10. 10

   Sähköautojen yleistyminen ei synnytä Suomeen energiapulaa – "Tilanne on aika paljon erilainen kuin vaikkapa Keski-Euroopassa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  2. 2

   Suomen ”sorvi ei pyöri”, kun helsinkiläiset juoksevat toistensa järjestämissä seminaareissa – Muu maa elättää etelää, sanoo vaasalainen miljonääri

   Tilaajille
  3. 3

   Vanhuus on rikos, ja siitä mummia nyt rangaistaan

  4. 4

   Stella Karlsson hankki purkukuntoiseksi tuomitun talon ja asuu siinä ilman suihkua ja sisävessaa – ”Menoni ovat pienet enkä joudu elämään yli varojeni”

   Tilaajille
  5. 5

   Itkuinen perheenäiti pakkasi lapset ja tavarat Seppo Ylösen autoon, ja matka poliisien suojaamaan turva­kotiin alkoi – Taksin­kuljettajia koulutetaan kohtaamaan perhe­väkivaltaa

   Tilaajille
  6. 6

   ”Autot kuuluvat teille”, julistaa kokoomuksen Orpo tienvarsi­taulussa – HS kysyi, mitä mainos tarkoittaa

  7. 7

   Himoksella lasketellessa kuollut 15-vuotias oli rippileirillä Paraisilta – putosi kirkkoherran mukaan jyrkästä kohdasta

  8. 8

   Joutuuko perillinen hoitamaan vihaamansa vainajan kuolinpesän? Velvollisuudelta välttyy vain täysin välinpitämätön

  9. 9

   Oikeusoppineet joutuivat useiden kärki­poliitikkojen höykytettäväksi – ”Tämä on poikkeuksellista”, sanoo professori Martin Scheinin

  10. 10

   Nimi tekee kenraalin – ja siksi yksi ehdokas on yli muiden, kun valitaan Puolustusvoimien komentaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  5. 5

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  6. 6

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  7. 7

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  8. 8

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  9. 9

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  11. Näytä lisää