Ulkomaat

Pääministeri Theresa May pitää yhä kiinni äkkieron pelotteesta: ”Jos haluaa rajata äkkieron pois, alahuoneen tulee äänestää brexit-sopimuksen puolesta”

May ei suostu takaamaan, että brexit ei tapahdu ilman erosopimusta. May lupasi, että Britanniassa asuvien EU-kansalaisten ei tarvitse maksaa uudesta brexitin jälkeisestä oleskeluoikeushakemuksestaan.

rac
Lontoo

Britannian pääministeri Theresa May yritti puhua taas maanantai-iltapäivänä brittiparlamenttia brexit-sopimuksensa taakse. Mitään mullistavaa uutta ei kuitenkaan kuultu.

May pitää yhä kiinni pelotteesta, että Britannia voi erota EU:sta tarvittaessa vaikka ilman erosopimusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Jos haluaa rajata äkkieron pois, alahuoneen tulee äänestää brexit-sopimuksen puolesta”, May patisti parlamentaarikkoja.

Pääministerin mukaan ainoa toinen keino välttää äkkiero ilman erosopimusta on perua brexit-ilmoitus: ”Ja tämä taas merkitsisi jäämistä EU:hun.”


Alahuone kaatoi brexit-sopimuksen viime viikon tiistaina murskaluvuin 432–202. Pääministerin kokema tappio oli historiallisen suuri.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”On selvää, että hallituksen linjan pitää muuttua, ja se on jo muuttunut”, May sanoi alahuoneelle.

Mayn mukaan hän on käynyt neuvotteluja eri puolueiden kanssa ”rakentavassa hengessä”. Pääministeri pahoitteli, että oppositiojohtaja Jeremy Corbyn ei neuvotteluihin osallistunut.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Meidän kaikkien täytyy tehdä töitä sen eteen, että pääsemme eteenpäin. Ministerikollegani ja minä jatkamme neuvotteluja tällä viikolla”, May sanoi.

Neuvottelujen tulokset aiotaan esitellä sen jälkeen muulle EU:lle.

Jos alahuone kääntyy brexit-sopimuksen taakse, on hallitukselta luvassa hyvittelyjä.

May lupasi, että parlamentti saa sananvaltaa ja lisää taustatietoa, kun EU ja Britannia neuvottelevat tulevasta suhteestaan. Toinen lupaus oli, että Britannia ei aio ruveta tinkimään työntekijöiden oikeuksista ja ympäristönsuojelusta brexitin jälkeenkään:
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Varmistamme, että tämä maa näyttää muille niissä mallia.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

May ei halua pidentää brexit-neuvotteluaikaa. Hänestä se tarkoittaisi vain vaikeiden päätösten lykkäämistä. On myös epätodennäköistä, että EU suostuisi pidennykseen, jos Britannialla ei ole suunnitelmaa siitä, kuinka sopimus saadaan voimaan.

”Kun ihmiset sanovat, että ’rajaa äkkiero pois’, seuraamuksena olisi käytännössä brexit-ilmoituksen peruminen, jos alahuone ei pysty sopimaan brexit-sopimuksesta. Tämä taas pettäisi EU-kansanäänestyksen”, May sanoi.

Pääministeri ei usko myöskään, että alahuoneen enemmistö tukisi uuden kansanäänestyksen järjestämistä. Toinen kansanäänestys rapauttaisi myös luottamusta demokratiaan.

Yli 500-sivuinen brexit-sopimus määrittelee Britannian EU-eron ehdot. Sopimus ei voi tulla voimaan ilman brittiparlamentin ja EU-parlamentin hyväksyntää.

”Pääministeri ei suostu vieläkään tunnustamaan tosiasioita – – hänen reunaehtojensa on muututtava. Alahuoneen enemmistö on äkkieroa vastaan, joten hänen pitää rajata EU-ero ilman sopimusta pois”, oppositiojohtaja Jeremy Corbyn sanoi maanantaina alahuoneessa.

Britanniassa asuvat yli kolme miljoonaa EU-kansalaista kuulivat kuitenkin maanantaina hyviä uutisia.

May lupasi, että EU-kansalaisten ei tarvitse maksaa 65 punnan maksua, joka on ollut uuden pysyvän oleskeluoikeushakemuksen hinta täysikäisille. Jos joku on summan jo maksanut, saa hän rahansa takaisin.

Pääministeri May yrittää nyt tekohengittää sopimusta uudelleen eloon. Se taas ei onnistu, elleivät Mayn oman konservatiivipuolueen kapinalliset sekä pienen pohjoisirlantilaisen apupuolueen (Demokraattinen unionistipuolue eli DUP) parlamentaarikot käännyt brexit-sopimuksen taakse.

Onkin mahdollista, että May yrittää saada sopimukseen vielä myönnytyksiä muulta EU:lta. Muu EU on ollut kuitenkin haluton avaamaan sopimusneuvotteluja uudelleen.

Veteraaniparlamentaarikko ja moninkertainen konservatiiviministeri Kenneth Clarke muistutti maanantaina, että alahuoneen enemmistö oli aikoinaan EU-jäsenyyden kannalla, joten heidänkin toiveita pitäisi kuunnella.

Osa parlamentaarikoista haluaa, että May rajaisi sopimuksettoman äkkieron pois vaihtoehtojen listalta. Äkkierolle ei ole myöskään parlamentin enemmistön tukea. May ei ole tähän kuitenkaan ainakaan toistaiseksi suostunut.

Kovalle brexit-leirille sen sijaan sopimukseton ero on jopa ensisijainen toive.

”Ero ilman sopimusta on todennäköisin vaihtoehto”, konservatiivipuolueen brexit-leirin keulahahmo, rivikansanedustaja Jacob Rees-Mogg sanoi maanantaina LBC-kanavalle.

Brexit-sopimuksen suurin kipukohta on yhä niin sanottu backstop-järjestelmä, jolla yritetään taata Pohjois-Irlannin ja Irlannin tasavallan välisen rajan avoimuus brexitin jälkeenkin.

Ongelma monille Britanniassa on se, että vakuusjärjestelmä jättäisi Yhdistyneen kuningaskunnan epämääräiseksi ajaksi tulliliittoon EU:n kanssa, jos rajaongelma ei ratkea tulevissa neuvotteluissa uudesta EU–Britannia-suhteesta. Toinen ongelma on se, että Pohjois-Irlanti saattaisi ajautua eri asemaan kuin muu Yhdistynyt kuningaskunta.

Brexitin luoma epävarmuus on jo alkanut heijastua Pohjois-Irlantiin uusina levottomuuksina. May vakuutti alahuoneessa, että konservatiivihallitus on sitoutunut Pohjois-Irlannin rauhansopimukseen. Rajan avoimuus on olennainen osa yli 20 vuotta vanhaa rauhansopimusta.

Kriitikot löytävät brexit-sopimuksesta kuitenkin myös paljon muuta moitittavaa.

Myös Mayn oma luottamus oli viime viikolla koetuksella. May konservatiivihallituksineen selvisi epäluottamusäänestyksestä keskiviikkona niukasti mutta odotetusti luvuin 325–306.

May hallituksineen kävi äänestysten jälkeen brexit-taustaneuvotteluja läpi puoluerajojen.

Mayn työtä vaikeuttaa se, että konservatiivihallitus ja -puolue ovat edelleenkin erittäin jakautuneita brexit-tavoitteiden suhteen.

Hajautunut on kuitenkin myös suurin oppositiopuolue eli labour. Corbyn kumppaneineen on sitoutunut brexitiin, kun taas puolueen rivijäsenten enemmistö haluaa uuden kansanäänestyksen.

Poliittisesta epävarmuudesta kärsivät myös Britanniassa asuvat noin 3,5 miljoonaa EU-kansalaisten sekä muissa EU-maissa asuvat noin miljoona brittiä.

EU-kansalaisten pitää rekisteröityä Britanniassa brexitin jälkeen, jos he haluavat jatkaa asumista maassa. Vapaan maahanmuuton loputtua EU-kansalaiset tarvitsevat niin sanotun pysyvän oleskeluoikeuden (settled status).

Britannian sisäministeriö on rakentanut uutta hakemusjärjestelmää jo parisen vuotta. Testaamisessa on edetty uuteen avoimeen vaiheeseen, joka avautui maanantaina. Järjestelmä avautuu täysin vasta Britannian erottua EU:sta eli maaliskuun 30. päivä.

Jos brexit-sopimus tulee lopulta voimaan, on Britanniassa asuvilla suomalaisilla ja muilla EU-kansalaisilla on aikaa anoa oleskeluoikeutta kesäkuun loppuun vuonna 2021. Määräaika loppuu jo vuoden 2020 lopussa, jos Britannia eroaa EU:sta ilman sopimusta.

Fakta

EU-ero lähestyy kovaa vauhtia


 Britannian on määrä erota EU:sta maaliskuun 29. päivä.

 Brittihallitus voi halutessaan anoa muilta EU-mailta määräajan pidentämistä.

 Brittiparlamentti tyrmäsi viime tiistaina brexit-sopimuksen luvuin 432–202.

 Pääministeri Theresa May voitti keskiviikkona luottamusäänestyksen 325–306.

 Kansanäänestys päätyi EU-eron kannalle kesäkuussa 2016 prosentein 52–48.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  2. 2

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  3. 3

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  4. 4

   Suomen valtiolta huijattu mahdollisesti yli neljä miljoonaa euroa Yhdysvalloissa

  5. 5

   Pariskunta luuli ostaneensa 500 neliön omakotitalon Helsingistä, todellinen huoneistoala olikin vain 360 neliötä – Hovioikeus pani pisteen erikoiselle riidalle

  6. 6

   Lentoyhtiö Norwegianin osakkeen hinta rajussa laskussa – Velkainen yhtiö yrittää saada lisää rahaa omistajiltaan

  7. 7

   Terrori-iskusta alkanut nokittelu uhkaa suistaa ydinasevallat Intian ja Pakistanin uuteen konfliktiin – kiistan keskiössä on taas Kashmir, josta ne ovat käyneet kolme sotaa

  8. 8

   Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

  9. 9

   Suomi lähettää 1 500 sotilasta ja sata panssarivaunua sotaharjoitukseen Ruotsiin

  10. 10

   Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Selvitys paljasti lohduttoman tilanteen: Tuhansien talojen jätevedet valuvat suoraan luontoon Helsingin seudulla

  2. 2

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  3. 3

   Kukaan ei tiedä, miksi tämä talo on suojeltu – Helsingin valtaväylien puristuksessa pakkohuutokaupataan 100-vuotiasta mökkiä

  4. 4

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  5. 5

   Venäjä aloitti jo hiostamisen – Kremlissä on ehkä laskelmoitu, että kiltti Suomi saadaan vetämään Venäjän vankkureita

  6. 6

   Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta

   Tilaajille
  7. 7

   Pariskunta luuli ostaneensa 500 neliön omakotitalon Helsingistä, todellinen huoneistoala olikin vain 360 neliötä – Hovioikeus pani pisteen erikoiselle riidalle

  8. 8

   Suomalaisyhtiö lähti kokeilemaan näkemäänsä markkinarakoa – Amerikkalaiset sijoittajat antoivat 175 miljoonaa euroa

  9. 9

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  10. 10

   Vauraaksi mielletyssä Töölössä yli puolet ihmisistä asuu vuokralla – HS kertoo, minne vuokra- ja omistus­asunnot kasautuvat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  5. 5

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  6. 6

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  7. 7

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  8. 8

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  9. 9

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Venezuela esti neljän europarlamentaarikon maahantulon – Oppositiojohtaja aikoo koota miljoona vapaaehtoista rajalle kuljettamaan avustustarvikkeita
  3. Terrori-iskusta alkanut nokittelu uhkaa suistaa ydinasevallat Intian ja Pakistanin uuteen konfliktiin – kiistan keskiössä on taas Kashmir, josta ne ovat käyneet kolme sotaa
  4. Yksinpurjehtija Tapio Lehtisen vene ajelehti, kun kippari nukkui pommiin – ”En herännyt edes rouva Asterian hienovaraisiin vihjeisiin”
  5. Yhdysvallat valmis toimittamaan Suomelle huippumodernin elektronisen sodankäynnin hävittäjän – aiemmin myyty vain Australialle
  6. Tutkijoiden kehittämä älykangas osaa lämmittää tai viilentää kehoa tarpeen mukaan
  7. Se oli enemmän kuin suklaarasia ja vaaleanpunaiset neilikat – Valentinen päivän kohtaaminen teki Jazzkeittiön onnelliseksi
  8. Laskettelukeskukset yrittävät lisätä valistusta ja rinnepartioita estääkseen Himoksen kaltaiset onnettomuudet – rinnekäyttäytyminen on silti laskijan vastuulla
  9. Tunti sitten
  10. NBA haluaa luoda liigan Afrikkaan ja hankkeeseen on lähdössä mukaan Barack Obama – ”Tämä voi olla paljon suurempaa kuin se, mitä tapahtuu kentällä”
  11. Lentoyhtiö Norwegianin osakkeen hinta rajussa laskussa – Velkainen yhtiö yrittää saada lisää rahaa omistajiltaan
  12. Suomi lähettää 1 500 sotilasta ja sata panssarivaunua sotaharjoitukseen Ruotsiin
  13. Näytä lisää