Ulkomaat

Tyytymättömät venäläiset vitsailevat nyt ”kadonneesta” munasta – ankea taloustilanne syö jo Putininkin kannatusta

Venäjällä internetiin ilmestyi tammikuussa kuva aiempaa pienemmästä yhdeksän munan kotelosta. Kananmunasta tuli hetkessä symboli sille, että venäläisten ostovoima on laskenut jo viisi vuotta.

Moskova

Munalla voi olla iso merkitys.

Se huomattiin pari viikkoa sitten Venäjällä, kun internetiin ilmestyi kuva uudesta neliönmuotoisesta munakotelosta. Siinä oli yhdeksän kananmunaa eli yksi vähemmän kuin perinteisissä pitkulaisissa koteloissa. Hinnan kerrottiin olevan tietenkin sama kuin kymmenestä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pian kaikki tuntuivat puhuvan, valittavan ja vitsailevan siitä. Kananmunasta tuli hetkessä symboli sille, että venäläisten ostovoima on laskenut jo viisi vuotta.

Verkossa on naurettu muun muassa mielenosoittajan Putin, palauta muna -kyltille.
Oppositiohahmo Aleksei Navalnyi puolestaan epäili Instagramissa suursuosion saavuttaneen munan olevankin venäläisten kotelosta kadonnut.
Puhelinyhtiö MTS, jonka logo on muna, puolestaan vitsaili kauhistuneena MUNAN POISTAMISTA.
Ja jääkiekkoseura Moskovan Spartak ilmoitti vastaisuudessa ilmoittavansa joukkueen kokoonpanon samalla lailla kuin munat ovat yhdeksän munan kotelossa.
Harva on oikeasti nähnyt kuuluisaa yhdeksän munan koteloa. Moskovan keskustan kupeessa Hevoskujan Diksi-supermarketissa kaikki ovat silti siitä kuulleet.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”En yllättynyt yhtään. Tilanne on sama vaikkapa ryyneissä. Niitä ei ole enää kilon pakkauksessa, vaan kauan sitten valmistajat siirtyivät 900 gramman pakkauksiin. Pitävät meitä idiootteina”, Albina Borisovna sanoo.

Hän katselee kananreisiä. Ne maksoivat hänen mukaansa kesällä 180 ruplaa, syksyllä 200 ja nyt 230.

”Venäläisillä ei enää pitkään aikaan ole ollut rahaa. Itsekin olin töissä 70-vuotiaaksi, kun eläke ei riittänyt. Nyt olen 81 ja elän eläkkeellä. Saa olla todella tarkkana.”

Valter Pipijaa yhdeksän munan kotelo huvitti, kun hän kuuli siitä. Hänkin on silti huomannut elintarvikkeiden hinnan nousun.

”Kyllähän sen tuntee, että rahaa kuluu enemmän ja enemmän ruokaan. Tilanne on vaikea.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Diksissä kuultu valitus ei ole mitenkään poikkeuksellista, tyytymättömyys on nyt laajaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Se näkyy myös mielipidemittauksissa lähes kautta linjan. Esimerkiksi viime perjantaina valtiollinen Vtsiom-tutkimuslaitos kertoi luottamuksen presidentti Vladimir Putiniin olevan alimmillaan sitten tammikuun 2006.

Tärkein selittäjä on talous. Talouskasvu on kituliasta, tänä vuonna ennusteiden mukaan talous kasvaa noin prosentin – parhaassa tapauksessa. Kuluttajahinnat nousevat sellaista vauhtia, että ostovoima saattaa tänäkin vuonna laskea.

Yksi selittäjä kaiken kallistumiselle on arvonlisäveron korotus. Sen nosto 18 prosentista 20:een oli toinen viime kesänä tehdyistä epäsuosituista uudistuksista. Toinen oli eläkeiän korotus. Molemmat astuivat voimaan nyt tammikuun alussa.

Sekä arvonlisäveron että eläkeiän korottaminen liittyivät vallanpitäjien päätökseen hamstrata rahaa Kansallisen hyvinvoinnin rahastoon. Se on myös osa Venäjän keskuspankin yli 410 miljardin euron kulta- ja valuuttavarantoja.

Hyvinvointirahaston koko oli viime vuoden lopulla 58 miljardia dollaria eli 51 miljardia euroa. Tavoitteena on nelinkertaistaa rahasto vuoden 2021 loppuun mennessä.

Iso osa rahasta tulee öljytuloista, mutta lisää haalitaan muun muassa teollisuuden uusista veroista ja arvonlisäveron korotuksesta. Eläkeiän nosto on osa tätä kulukuuria.


Tavoitteena on makrotalouden vakaus.

”Nyt kiristetään, koska halutaan rakentaa puskuria”, arvioi Danske Bankin vanhempi ekonomisti Vladimir Miklashevsky.

Sillä varaudutaan muun muassa Yhdysvaltain uusiin pakotteisiin. Taustalla on muisto vuodesta 2014, jolloin pakotteiden ja öljynhinnan laskun seurauksena ruplan arvo romahti.

Rahastointi hidastaa talouskasvua, koska rahaa ei kanavoida talouteen. Se myös vaikeuttaa talouden uudistamista ja kehittämistä, mihin tosin ei näytä olevan kovin paljon halua.

”On luotu vakautta, mutta vakaus ei nyt riitä. Tällä asetelmalla on vaikea odottaa 3–4 prosentin kasvua”, Miklashevsky sanoo.

Se olisi kuitenkin välttämätöntä, jotta terveydenhoitoon ja koulutukseen olisi riittävästi rahaa ja elintaso kohenisi. Nyt köyhyys yleistyy, Maailmanpankin syksyllä julkaiseman arvion mukaan alle puolet venäläisistä on turvassa köyhyyden uhalta.

Lisääntyvä tyytymättömyys puhutti viime viikolla myös Moskovassa Gaidar-foorumissa. Politiikan analyytikoiden paneelissa oltiin yhtä mieltä siitä, että tunnelma on nyt sellainen, että jotain yllättävää voi tapahtua.

”Tapa jolla eläkereformi viime kesänä tehtiin, ajoi ihmiset kiehumispisteeseen”, Talouskorkeakoulun professori Nikolai Petrov sanoi.

Moskovan Carnegie-keskuksen tutkija Andrei Kolesnikov arvioi ihmisten haluavan muutosta, mutta kukaan ei vielä oikein tarkkaan tiedä, millaista.

Kertšinsalmen yhteenotto marraskuun lopulla ei muuttanut vallanpitäjien kannatusta suuntaan tai toiseen, mikä Kolesnikovin mukaan on merkki siitä, ettei sellainen mobilisointi enää toimi.

”Ihmiset sanovat, että Venäjä on jo ’Great Again’. Se tavoite on saavutettu, joten mennään eteenpäin. Tai älkää ainakaan tehkö eloamme huonommaksi”, hän sanoi.

Kesällä vallanpitäjät kuitenkin tekivät niin päättäessään korottaa arvonlisäveroa ja eläkeikää.

”Se näkyy.”

”Kadonneesta” kananmunasta tuli meemi eli internetvitsi, mutta kaikille kyse ei ole lainkaan vitsistä. Kananmunat kallistuivat viime vuonna 26 prosenttia.

Hevoskujan Diksissä ei siksi oikein uskota virallista inflaatiolukua, joka oli viime vuonna noin 4 prosenttia.

”Selvästi korkeampi”, Albina Borisovna sanoo.

”On se korkeampi, mutta ei välttämättä heijastu voimakkaimmin elintarvikkeisiin vaan tavaroihin. Vaatteisiin ja kenkiin”, Jelena Paramonova sanoo.

Parin korttelin päässä Šabalovkajan Euro Sparissa ollaan samaa mieltä.

”En usko siihen viralliseen lukuun. Minusta kaikki tuntuu paljon kalliimmalta”, Sergei Grigorjev sanoo.

Danske Bankin Miklashevskyn mukaan Venäjän tilastokeskuksen Rosstatin inflaatiolukuja voi pitää luotettavina, ”toisin kuin Kiinasta tulevia”. Inflaation laskemiseen valittu tavara- ja palveluvalikoima ei kuitenkaan vastaa monen arkea, hän sanoo.

”Se on vähän kuin vanha venäläinen vitsi, että sairaalassa keskilämpötila on 36,6 astetta, kun mukaan lasketaan kuumepotilaat ja kuolleet”, Miklashevsky sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Maailman ikonisimpiin muotisuunnittelijoihin kuulunut Karl Lagerfeld on kuollut

  2. 2

   ”Jokaisen kroppa tiesi, paljonko D-vitamiinia pitää vapauttaa vereen” – väitöstutkimuksesta uutta tietoa kiistellyn vitamiinin tarpeesta

  3. 3

   Puolustusministeri Niinistö: Eduskunnan pitäisi ”ryhdistäytyä” eikä antaa ”totalitäärisen neuvosto­yhteiskunnan ihailijoiden” vaikuttaa

  4. 4

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  5. 5

   Korkeimman oikeuden uudet linjaukset seksuaalirikosten tiukemmista rangaistuksista alkavat näkyä: Nukkuvan naisen yökerhoillan jälkeen raiskannut mies passitettiin vankilaan

  6. 6

   Finanssikriisin jäljet alkavat näkyä: Kolmekymppisten tulotaso jopa pudonnut vauraassa Espoossa – HS:n laskuri kertoo, millaiset tulosi ovat ikäryhmääsi verrattuna

  7. 7

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  8. 8

   Espoolaislähiössä tapahtuu kummia: Kauaksi keskikaupungin vilinästä on syntynyt kivijalkakauppojen keskittymä

  9. 9

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  10. 10

   Yksi elämän osa-alue tuo ihmisten piilotetut ennakkoluulot pintaan – ilmiö on erityisen kiusallinen nuorille liberaaleille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  2. 2

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  3. 3

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  4. 4

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  5. 5

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  6. 6

   Espoolaislähiössä tapahtuu kummia: Kauaksi keskikaupungin vilinästä on syntynyt kivijalkakauppojen keskittymä

  7. 7

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  8. 8

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  9. 9

   Pariskunta luuli ostaneensa 500 neliön omakotitalon Helsingistä, todellinen huoneistoala olikin vain 360 neliötä – Hovioikeus pani pisteen erikoiselle riidalle

  10. 10

   Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  4. 4

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  9. 9

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  10. 10

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  11. Näytä lisää