Ulkomaat

Venäjä toisti uhkauksensa jättää Euroopan neuvosto – Presidentti Niinistö: ”Neuvosto on tällä hetkellä vaikeassa poliittisessa tilanteessa”

Presidentti Niinistö Strasbourgissa: ”Suomi tuomitsi julkisesti ensimmäisten maiden joukossa Krimin liittämisen Venäjään. Venäjän lähtö Euroopan neuvostosta olisi silti menetys kaikille osapuolille.”

Moskova

Venäjän edustajat toistivat keskiviikkona taas uhkauksen siitä, että Venäjä on valmis jättämään ihmisoikeuksia, demokratiaa ja oikeusvaltioperiaatetta edistävän Euroopan neuvoston.

”Joko Venäjä pysyy, mutta siinä tapauksessa Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen jäsenten tasa-arvoiset oikeudet pitää turvata. Tai sitten Venäjä lähtee, jolloin mitään keskusteltavaa ei enää ole”, Venäjän parlamentin ylähuoneen eli liittoneuvoston viestintävaliokunnan puheenjohtaja Aleksei Puškov sanoi keskiviikkona Moskovassa.


Tasa-arvoisella kohtelulla Puškov viittasi siihen, että yleiskokous päätti vuosina 2014 ja 2015 poistaa Venäjän delegaatiolta äänioikeuden Krimin valtauksen ja Itä-Ukrainan sodan vuoksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Venäjän tulkinnan mukaan päätös rikkoo jäsenmaiden tasa-arvoa. Se lopetti 2016 valtuuskuntien lähettämisen yleiskokoukseen. Seuraavana vuonna se lopetti jäsenmaksujen maksamisen. Viime viikolla parlamentin alahuone duuma päätti jatkaa käytäntöä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Venäjän velka on jo 60 miljoonaa euroa. Ensi kesänä Venäjä on ollut maksamatta kaksi vuotta, joten periaatteessa erottamisprosessi voidaan käynnistää. Kriisi onkin nyt kärjistynyt, sillä jokin ratkaisu pitäisi löytää nopeasti.

Kriisi on myös Suomen sylissä, sillä Suomi on parhaillaan Euroopan neuvoston puheenjohtamaa. Siksi tasavallan presidentti Sauli Niinistö oli keskiviikkona Strasbourgissa puhumassa neuvoston parlamentaariselle yleiskokoukselle.

”Euroopan neuvosto on tällä hetkellä vaikeassa poliittisessa tilanteessa. Saatamme menettää yhden jäsenistämme”, Niinistö sanoi puheessaan.

”Haluan korostaa, että tilanteen perimmäisistä syistä ei ole minkäänlaisia epäilyksiä. Suomi tuomitsi julkisesti ensimmäisten maiden joukossa Krimin liittämisen Venäjään”, Niinistö jatkoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Venäjän lähtö Euroopan neuvostosta olisi silti menetys kaikille osapuolille. Ja lopulta yksi isku lisää koko sääntöpohjaiseen kansainväliseen järjestykseen.”

Ennen puhettaan pidetyssä lehdistötilaisuudessa Niinistö sanoi, ettei Euroopan ja Venäjän välillä ole nyt ”muita institutionaalisia yhteyksiä”. Hän sanoi siksi olevansa tilanteesta huolissaan ja lisäsi kannattavansa vuoropuhelua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Puškovkin otti Suomen puheenjohtajuuden esiin.

”Nyt Suomi on Euroopan neuvoston puheenjohtaja. Tiedän, että Suomi ottaa tämän tilanteen vakavasti”, Puškov sanoi.

Hän kertoi keskustelleensa asiasta suomalaisten kanssa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vuonna 1949 perustettu Euroopan neuvosto on Euroopan vanhin yhteistyöjärjestö. Se ei ole osa EU:ta, vaan hallitusten välinen erillinen järjestö. Tätä nykyä siihen kuuluu 47 maata.

Suomi liittyi Euroopan neuvostoon vuonna 1989, Venäjä vuonna 1996.

Euroopan neuvosto on parhaiten tunnettu Euroopan ihmisoikeussopimuksesta, johon jäsenmaat ovat sitoutuneet. Sen noudattamista valvoo Euroopan ihmisoikeustuomioistuin, johon jäsenmaiden kansalaiset voivat valittaa käytyään koko valitustien läpi omassa maassaan.

Ihmisoikeustuomioistuin on ollut tärkeä valitustie monille suomalaisille, mutta vielä suurempi merkitys sillä on venäläisille, sillä Venäjä ei ole oikeusvaltio.

Euroopan neuvoston pääsihteeri Thorbjørn Jagland sanoi keskiviikkona, että jos Venäjä lähtee, se ei myöskään ole enää ihmisoikeustuomioistuimen alla.

Hän sanoikin, ettei kyse siksi ole rahasta, vaikka Venäjän maksamattomat jäsenmaksut ovat ongelma budjetille. Hän on jo aiemmin arvioinut, että lähtö olisi ”valtava takaisku” ihmisoikeuksille Venäjällä. Tilanne on nytkin ongelmallinen, mutta olisi ilman jäsenyyttä todennäköisesti selvästi pahempi. Venäjällä erityisesti ihmisoikeusväki on samaa mieltä.

Samaan viittasi myös Puškov, joka tunnetaan yhtenä Venäjän virallisista äänistä ulkomaille.

”Olemme jäädyttäneet kuolemantuomion. Mikäli Venäjä lähtee Euroopan neuvostosta, se on vapaa päättämään asiasta sisäisesti. Kansainvälisiä sitoumuksia ei silloin enää ole”, Puškov sanoi.

Puškov tosin sanoi, että Venäjä on ollut mukana Euroopan neuvostossa esimerkiksi siksi, että identifioituu eurooppalaiseksi maaksi.

Kiista koskee siis parlamentaarista yleiskokousta, joka koostuu jäsenmaiden lähettämistä kansanedustajista. Valtuuskuntien koot on suhteutettu jäsenmaiden kokoon, Suomella on yleiskokouksessa viisi paikkaa.

Koska Euroopan neuvosto on hallitusten välinen järjestö, varsinainen päätöksentekoelin on jäsenmaiden ulkoministereistä ja pysyvistä edustajista eli suurlähettiläistä koostuva ministerikomitea.

Venäjä on jatkanut toimintaansa ministerikomiteassa normaalisti.

Ulos sulkeminen parlamentaarisesta yleiskokouksesta ei kuitenkaan ole Venäjälle vain arvovaltakysymys, sillä parlamentaarinen yleiskokous valitsee Euroopan neuvoston pääsihteerin, ihmisoikeustuomioistuimen tuomarit ja ihmisoikeusvaltuutetun.

Seuraavasta pääsihteeristä päätetään ensi kesänä.

Tilannetta vaikeuttaa se, että se on uusi. Euroopan neuvostosta ei ole tarvinnut erottaa jäsenmaita. Säännötkin ovat hiukan monitulkintaiset siinä, voiko ministerikomitea erottaa jäsenmaan kokonaan vai vaan ikään kuin jäädyttää jäsenyyden.

Lopulta päätös on tietenkin poliittinen. Toiset haluvat pitää Venäjän mukana, vaikka jäsenyys ei ole tehnyt Venäjästä oikeusvaltiota tai demokratiaa. Toiset taas tulkitsevat Venäjän kiristävän Euroopan neuvostoa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  2. 2

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  3. 3

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  4. 4

   Suomen valtiolta huijattu mahdollisesti yli neljä miljoonaa euroa Yhdysvalloissa

  5. 5

   Lentoyhtiö Norwegianin osakkeen hinta rajussa laskussa – Velkainen yhtiö yrittää saada lisää rahaa omistajiltaan

  6. 6

   Pariskunta luuli ostaneensa 500 neliön omakotitalon Helsingistä, todellinen huoneistoala olikin vain 360 neliötä – Hovioikeus pani pisteen erikoiselle riidalle

  7. 7

   Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

  8. 8

   Suomi lähettää 1 500 sotilasta ja sata panssarivaunua sotaharjoitukseen Ruotsiin

  9. 9

   Yhdysvallat valmis toimittamaan Suomelle huippumodernin elektronisen sodankäynnin hävittäjän – aiemmin myyty vain Australialle

  10. 10

   Suomalaisten suosima Škoda sähköistää automallistonsa – ja vaikuttaa tekevän autojen tyylissä täyskäännöksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Selvitys paljasti lohduttoman tilanteen: Tuhansien talojen jätevedet valuvat suoraan luontoon Helsingin seudulla

  2. 2

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  3. 3

   Kukaan ei tiedä, miksi tämä talo on suojeltu – Helsingin valtaväylien puristuksessa pakkohuutokaupataan 100-vuotiasta mökkiä

  4. 4

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  5. 5

   Venäjä aloitti jo hiostamisen – Kremlissä on ehkä laskelmoitu, että kiltti Suomi saadaan vetämään Venäjän vankkureita

  6. 6

   Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta

   Tilaajille
  7. 7

   Pariskunta luuli ostaneensa 500 neliön omakotitalon Helsingistä, todellinen huoneistoala olikin vain 360 neliötä – Hovioikeus pani pisteen erikoiselle riidalle

  8. 8

   Suomalaisyhtiö lähti kokeilemaan näkemäänsä markkinarakoa – Amerikkalaiset sijoittajat antoivat 175 miljoonaa euroa

  9. 9

   Vauraaksi mielletyssä Töölössä yli puolet ihmisistä asuu vuokralla – HS kertoo, minne vuokra- ja omistus­asunnot kasautuvat

   Tilaajille
  10. 10

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  5. 5

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  6. 6

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  7. 7

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  8. 8

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  9. 9

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Venezuela esti neljän europarlamentaarikon maahantulon – Oppositiojohtaja aikoo koota miljoona vapaaehtoista rajalle kuljettamaan avustustarvikkeita
  3. Terrori-iskusta alkanut nokittelu uhkaa suistaa ydinasevallat Intian ja Pakistanin uuteen konfliktiin – kiistan keskiössä on taas Kashmir, josta ne ovat käyneet kolme sotaa
  4. Yksinpurjehtija Tapio Lehtisen vene ajelehti, kun kippari nukkui pommiin – ”En herännyt edes rouva Asterian hienovaraisiin vihjeisiin”
  5. Yhdysvallat valmis toimittamaan Suomelle huippumodernin elektronisen sodankäynnin hävittäjän – aiemmin myyty vain Australialle
  6. Tutkijoiden kehittämä älykangas osaa lämmittää tai viilentää kehoa tarpeen mukaan
  7. Se oli enemmän kuin suklaarasia ja vaaleanpunaiset neilikat – Valentinen päivän kohtaaminen teki Jazzkeittiön onnelliseksi
  8. Laskettelukeskukset yrittävät lisätä valistusta ja rinnepartioita estääkseen Himoksen kaltaiset onnettomuudet – rinnekäyttäytyminen on silti laskijan vastuulla
  9. Tunti sitten
  10. NBA haluaa luoda liigan Afrikkaan ja hankkeeseen on lähdössä mukaan Barack Obama – ”Tämä voi olla paljon suurempaa kuin se, mitä tapahtuu kentällä”
  11. Lentoyhtiö Norwegianin osakkeen hinta rajussa laskussa – Velkainen yhtiö yrittää saada lisää rahaa omistajiltaan
  12. Suomi lähettää 1 500 sotilasta ja sata panssarivaunua sotaharjoitukseen Ruotsiin
  13. Näytä lisää