Ulkomaat

EU haluaa suitsia ”kultaisten viisumien” käytäntöä – Malta ja Kypros myyvät venäläisille EU-passeja ilman taustatarkistuksia

Maltan myöntämä niin sanottu kultapassi oli muun muassa Airiston helmen omistavalla venäläismiehellä.

Euroopan unioni haluaa jäsenmaiden suitsivan niin sanottujen ”kultaisten viisumien” jakamista. Kultaviisumeilla ja -passeilla viitataan varakkaille sijoittajille räätälöityyn oikopolkuun EU-kansalaiseksi tai ainakin oleskeluluvan haltijaksi.

Euroopan komissio julkaisi keskiviikkona raportin, joka kehottaa jäsenmaita tiukentamaan sääntöjään ja toimimaan läpinäkyvämmin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jos EU-jäsenmaat eivät näin toimi, komissio uhkaa ”ryhtyvänsä toimiin”.

EU:n mukaan kultaviisumijärjestelmä voi auttaa järjestäytynyttä rikollisuutta asettumaan EU-maihin. Lisäksi järjestelmään liittyy muun muassa rahanpesu- ja veronkiertoriskejä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Järjestelmä on laillinen, mutta usein tulijoiden taustoja ei tarkasteta riittävän hyvin, jotta riskit voitaisiin sulkea pois.

”Jäsenmaan kansalaisuuden saaminen tarkoittaa myös EU-kansalaisuuden saamista kaikkine oikeuksineen, mukaan lukien vapaa liikkuvuus ja pääsy sisämarkkinoille”, sanoo EU:n oikeuskomissaari Věra Jourová tiedotteessa.

”EU-kansalaisuuden saavilla ihmisillä täytyy olla aito yhteys kyseiseen jäsenmaahan. Haluamme enemmän läpinäkyvyyttä siihen, miten kansalaisuus myönnetään, sekä enemmän yhteistyötä jäsenmaiden kesken. EU:ssa ei pitäisi olla heikkoa lenkkiä.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Uuden raportin mukaan yhteensä 20 EU-maata tarjoaa passeja tai oleskelulupia rahaa vastaan. Usein halukkaat tulijat ovat kiinalaisia, venäläisiä tai amerikkalaisia.

Passeja tarjoavat Kypros ja Malta. Passeja on myynyt myös Bulgaria, joka kertoi tiistaina luopuvansa käytännöstä. EU-passin turvin voi liikkua vapaasti koko EU:n alueella.

Oleskelulupia tarjoavat muun muassa Kreikka, Latvia ja Portugali.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomella ei ole kultaista passia tai viisumia, jonka saisi ostettua rahalla. Eräänlainen ohituskaista on startup-yrittäjille tarkoitettu oleskelulupa, jota on voinut hakea huhtikuusta lähtien. Se voidaan myöntää hakijalle, joka on perustanut tai perustaa Suomeen startup-yrityksen.

Viime lokakuussa kansalaisjärjestöt Transparency International ja Global Witness julkaisivat oman raporttinsa kultaviisumeista. Raportti kuvaili EU-kansalaisuutta ja EU-maiden oleskelulupia ”luksushyödykkeeksi”, jonka riittävän varakas voi ostaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kultaviisumijärjestelmät ovat houkutteleva ajatus rikollisille ja korruptoituneille”, järjestöt kirjoittivat raportissaan.

Passin on saanut EU:n raportin mukaan 1–2 miljoonalla eurolla. Oleskeluluvan on saanut edullisimmillaan noin 15 000 eurolla Kroatiassa, mutta Luxemburgissa samasta saa maksaa yli viisi miljoonaa euroa.

Syksyn talousrikostutkinnassa selvisi, että Airiston helmen venäläisellä omistajalla oli Maltan kansalaisuus. Maltan kansalaisia ovat myös Venäjän suosituimman hakukoneen Yandexin perustaja Arkadi Volož ja metallimiljardööri Aleksandr Nesis.

EU-raportin mukaan tämäntyyppisten järjestelmien kautta on myönnetty passeja noin 6 000 ihmiselle ja oleskelulupia noin 100 000 ihmiselle kymmenen viimeisen vuoden aikana. EU ei arvioi kultaviisumeilla houkuteltujen sijoitusten arvoa, mutta kansalaisjärjestöjen mukaan kymmenen vuoden aikana summa on saattanut nousta noin 25 miljardiin euroon.

Eniten järjestelmästä ovat kansalaisjärjestöjen mukaan hyötyneet Espanja, Kypros, Portugali ja Britannia.

EU on arvostellut kultaviisumikäytäntöä jo pitkään. EU:n oikeuskomissaari Věra Jourová sanoi elokuussa Financial Times -lehden haastattelussa, että hän on erityisen huolissaan Maltan kansalaisuuden saaneiden venäläisten varallisuuden alkuperästä.

”On suuri huolenaihe, jos Venäjän kansalaisella, joka on työskennellyt koko ikänsä keskijohdossa tai ylimmässä johdossa, jossa palkat eivät ole kovin korkeita, on yhtäkkiä rahaa ostaa Maltan kansalaisuus”, Jourová sanoi.

”Meillä ei ole valtaa kieltää sellaista käytäntöä, mutta meillä on velvollisuus asettaa jäsenmaille tiukat vaatimukset varovaisuudesta”, Jourová sanoi FT:lle.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  2. 2

   Espoolaislähiössä tapahtuu kummia: Kauaksi keskikaupungin vilinästä on syntynyt kivijalkakauppojen keskittymä

  3. 3

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuolleen hevikitaristin elämä katkesi tragediaan, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  4. 4

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  5. 5

   Putkiremontti ilmaiseksi – Anna-Liisa Kuisman taloyhtiö sai omituisen hyvän tarjouksen, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa?

  6. 6

   Koulun hätäpoistumistiet lukittiin riippulukolla Hakunilassa

  7. 7

   Yksi parisuhteen perusharha voi johtaa pahoihin ristiriitoihin

  8. 8

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  9. 9

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  10. 10

   Lapset tuovat uskomatonta onnea, mutta puhumme vanhemmuudesta kuin se olisi yhtä pitkittynyttä talvisotaa – ”Meillä elää ilon ja onnen mitätöinnin perinne”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  2. 2

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  3. 3

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  4. 4

   Pariskunta luuli ostaneensa 500 neliön omakotitalon Helsingistä, todellinen huoneistoala olikin vain 360 neliötä – Hovioikeus pani pisteen erikoiselle riidalle

  5. 5

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  6. 6

   Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

  7. 7

   Kukaan ei tiedä, miksi tämä talo on suojeltu – Helsingin valtaväylien puristuksessa pakkohuutokaupataan 100-vuotiasta mökkiä

  8. 8

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  9. 9

   Suomalaisyhtiö lähti kokeilemaan näkemäänsä markkinarakoa – Amerikkalaiset sijoittajat antoivat 175 miljoonaa euroa

  10. 10

   Internet on juuri nyt täynnä tästä kokoomuksen vaalimainoksesta tehtyjä pilaversioita – kokosimme kaikki parhaat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  4. 4

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  9. 9

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  10. 10

   Keskellä espoolaista lähiötä on valtava kivilinna, johon kuuluu 200 metriä omaa uimarantaa

  11. Näytä lisää