Ulkomaat

Valtataistelu kärjistyi Venezuelassa: Vallassa roikkuva Maduro katkaisi diplomaattisuhteet Yhdysvaltoihin, asevoimien johto ei tue presidentiksi julistautunutta oppositiojohtajaa

Parlamentin puhemies Juan Guaidó nimitti itsensä virkaa tekeväksi presidentiksi. Armeijan ylin johto ilmoitti tukevansa istuvaa presidenttiä Nicolás Maduroa.

rac
Venezuelan pääkaupungissa Caracasissa oli kymmeniätuhansia ihmisiä keskiviikkona kaduilla osoittamassa mieltään. Kaduilla oli presidentti Nicolás Maduron vastustajia ja kannattajia, kertoi uutistoimisto AFP.

Venezuelan tilanne sai keskiviikkona uuden käänteen, kun oppositiojohtaja, parlamentin puhemies Juan Guaidó, 35, nimitti itsensä virkaa tekeväksi presidentiksi ja lupasi maahan vapaat vaalit.

Maduro ei ole kuitenkaan osoittanut merkkejä aikeista astua sivuun. Keskiviikkona Venezuelassa oli näin ollen kaksi kilpailevaa presidenttiä.


Myöhään keskiviikkoiltana Suomen aikaa Venezuelan vaikutusvaltainen puolustusministeri Vladimir Padrino ilmoitti Twitterissä, että Venezuelan asevoimat eivät tue presidentiksi julistautunutta Guaidóa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Paljolti asevoimien suhtautumisesta riippuu, mihin suuntaan tilanne Venezuelassa etenee kahden kilpailevan presidentin pattitilanteesta.

”Isänmaan sotilaat eivät hyväksy presidenttiä, joka on asetettu [virkaan] hämärien etujen varjoissa tai asettanut itse itsensä lain ulkopuolella”, Padrino muotoili twiitissään.
Venezuelassa puolustusministeri johtaa asevoimia. Illalla myös asevoimien toiseksi ylin johtaja, operatiivinen komentaja Remigio Ceballos twiittasi, että asevoimat on uskollinen Madurolle.

Asevoimat on kuitenkin kovan paineen alla, kun tuhansittain ihmisiä on kaduilla vastustamassa presidenttiä.


Uutistoimisto Reutersin mukaan Venezuelan turvallisuusjoukot käyttivät keskiviikkona kyynelkaasua opposition mielenosoittajia vastaan. AFP:n mukaan mellakkapoliisit ampuivat mielenosoittajia myös kumiluodein.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mielenosoittajat olivat tukkineet moottoritien Caracasissa. Yhteenotto puhkesi, kun kansalliskaarti yritti purkaa tiesulkua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mielenilmauksia oli keskiviikkona myös monissa muissa Venezuelan kaupungeissa. Reutersin mukaan eri puolilla maata mielenosoittajia oli yhteensä satojatuhansia.

Eri puolilla Venezuelaa oli mielenosoituksia myös päivää aiemmin tiistaina. Keskiviikon kokoontumisista odotettiin huomattavasti edellistä suurempia.

Levottomuuksissa on kahden päivän aikana kuollut ainakin 13 ihmistä, kertoi caracasilainen oikeusryhmä AFP:n mukaan.

Keskiviikkona Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ilmoitti antavansa tuen Guaidón nousulle Venezuelan väliaikaiseksi presidentiksi. Hän kehotti myös muita länsimaita tunnustamaan Guaidón presidenttiyden.
Valkoisen talon julkistamassa lausunnossa Trump ilmoittaa käyttävänsä ”Yhdysvaltojen täyttä taloudellista ja diplomaattista voimaa painostaakseen Venezuelan demokratian palauttamiseen”. Tällä hän viittasi talouspakotteisiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Venezuelan Maduro ilmoitti Yhdysvaltojen ilmoituksen jälkeen, että Venezuela katkaisee diplomaattisuhteet Yhdysvaltojen kanssa. Yhdysvaltalaisilla diplomaateilla on kolme vuorokautta aikaa poistua Venezuelasta, Maduro ilmoitti Reutersin mukaan.

Guaidó puolestaan ilmoitti, että diplomaattisuhteet kaikkien maiden kanssa säilyvät.

Televisioidussa puheessaan Maduro sanoi opposition yrittävän vallankaappausta Yhdysvaltojen tukemana.

Yhdysvaltojen lisäksi muun muassa Kanada, Brasilia, Peru, Kolumbia, Chile, Peru, Argentiina, Guatemala ja Costa Rica ilmoittivat keskiviikkona tukensa oppositiojohtaja Guaidólle.

Myös Amerikkojen valtioiden yhteistyöjärjestön OAS:n pääsihteeri Luis Almagro ilmoitti tukevansa Guaidóa. Hän onnitteli Guaidóa Twitterissä.

Ainakin Meksiko, Bolivia ja Kuuba sitä vastoin ilmoittivat tukevansa Maduroa. Meksikon tuore vasemmistohallitus ilmoitti myös vastustavansa OAS:n päätöstä tukea Guaidóa.

Kiina ja Venäjä ovat Maduron hallinnon pitkäaikaisia liittolaisia. Torstaina myös Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan tarjosi tukeaan Madurolle.

EU:sta sanottiin keskiviikkona, että venezuelalaisten ääntä ei voida jättää huomioimatta, kertoi AFP. Unioni vaati Venezuelaan vapaita ja uskottavia vaaleja.

”Venezuelalaiset ovat laajasti vaatineet demokratiaa ja mahdollisuutta vapaasti päättää tulevaisuudestaan”, EU:n ulkosuhdejohtaja Federica Mogherini sanoi jäsenmaiden puolesta AFP:n mukaan.

”Väkivaltaa ja turvallisuusjoukkojen liiallista voimankäyttöä on mahdotonta hyväksyä, eivätkä ne ratkaise kriisiä”, Mogherini sanoi.

Venezuelan tilanteen kärjistymisessä on kyse siitä, että oppositio haluaa erottaa Maduron. Oppositio pitää hänen juuri alkanutta toista presidenttikauttaan laittomana ja tuloksena epärehellisistä vaaleista. Maduro astui virkaan toiselle kaudelle 10. tammikuuta.

Oppositio on saanut viime päivinä pontta, kun useat maat ovat tuominneet Maduron vallan jatkumisen. Oppositiolla on tarjota Madurolle myös selkeä haastaja, parlamentin uusi puhemies Guaidó. Parlamentissa oppositiolla on enemmistö.


Valtakamppailussa Madurolla on ollut valttina se, että armeija on tukenut häntä. Keskiviikkoillan lausuntojen perusteella armeijan tuki Madurolle näytti jatkuvan ainakin toistaiseksi.

”Sotilasjohto on uskollinen Madurolle ja pysyy uskollisena, kunnes hän on mennyttä”, sanoi Reutersin haastattelema sotilasjohtaja ennen kuin Guaidó keskiviikkona ilmoittautui uudeksi presidentiksi.

Guaidó oli aiemmin ilmoittanut olevansa valmis ryhtymään väliaikaisesti presidentiksi uusiin vaaleihin asti, jos armeija tukee ajatusta. Keskiviikkona oli epäselvää, tukiko jokin osa asevoimista häntä.


Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo kehotti keskiviikkona Venezuelan asevoimia tukemaan demokratian palauttamista eli Guaidón väliaikaista presidenttiyttä ja uusia vaaleja.

”Kehotamme Maduroa astumaan sivuun ja päästämään tilalleen laillisen johtajan, joka edustaa Venezuelan kansan tahtoa”, Pompeo sanoo lausunnossaan.

Jo maanantaina joukko sotilaita yritti tehdä Venezuelassa vallankaappauksen, mutta kapina tukahdutettiin ja 27 vallankaappausta yrittänyttä pidätettiin.

Venezuelassa kansa oli kaduilla vastustamassa presidentti Maduroa sankoin joukoin myös vuonna 2017. Tuolloin yhteensä reilusti yli sata ihmistä kuoli yhteenotoissa turvallisuusjoukkojen kanssa.


”Vaikka on totta, että Guaido on saanut kansainvälistä tukea, todellinen valta on edelleen Nicolas Maduron käsissä”, sanoi Venezuelaan erikoistunut politiikantutkija Ronal Rodriguez Bogotan Rosario-yliopistosta Reutersille.

Kansainvälisen tuen avulla Guaido pystyisi ehkä hankkimaan talouskriisistä kärsivälle kansalle ruokaa ja lääkkeitä, Rodriguez sanoi, mutta niiden saaminen maahan Maduron tukijoiden kontrolloimien satamien kautta olisi vaikeaa.

Kommunistimaa Venezuelassa on runsaat öljyvarat, mutta Venezuela on vajonnut köyhyyteen lähinnä huonon hallinnon takia. Talouden romahdus vaikeuttaa ihmisten elämää erittäin paljon. Esimerkiksi arviot inflaatiosta eli hintojen noususta ovat vaihdelleet miljoonasta kahteen miljoonaan prosenttiin vuodessa.

Syöksykierre alkoi edesmenneen presidentin Hugo Chávezin aikana. Maduro kuului Chávezin lähimpään sisäpiiriin tämän eläessä, ja Chávezin kuoltua Madurosta tuli hänen seuraajansa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Autot kuuluvat teille”, julistaa kokoomuksen Orpo tienvarsi­taulussa – HS kysyi, mitä mainos tarkoittaa

  2. 2

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  3. 3

   Joutuuko perillinen hoitamaan vihaamansa vainajan kuolinpesän? Velvollisuudelta välttyy vain täysin välinpitämätön

  4. 4

   Suomen ”sorvi ei pyöri”, kun helsinkiläiset juoksevat toistensa järjestämissä seminaareissa – Muu maa elättää etelää, sanoo vaasalainen miljonääri

   Tilaajille
  5. 5

   Vanhuus on rikos, ja siitä mummia nyt rangaistaan

  6. 6

   Himoksella lasketellessa kuollut 15-vuotias oli rippileirillä Paraisilta – putosi kirkkoherran mukaan jyrkästä kohdasta

  7. 7

   Lehti: Japanin pääministeri esitti Trumpia Nobelin saajaksi Yhdys­valtojen pyynnöstä

  8. 8

   Pakettiauto töytäisi suojatietä ylittänyttä naista Vantaalla – aviomies yritti vetää vaimoaan turvaan

  9. 9

   Itkuinen perheenäiti pakkasi lapset ja tavarat Seppo Ylösen autoon, ja matka poliisien suojaamaan turva­kotiin alkoi – Taksin­kuljettajia koulutetaan kohtaamaan perhe­väkivaltaa

   Tilaajille
  10. 10

   Juutalainen akateemikko Alain Finkielkraut joutui rasistien kynsiin Pariisissa, Macron tulistui twitterissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Himoksella lasketellessa kuollut 15-vuotias oli rippileirillä Paraisilta – putosi kirkkoherran mukaan jyrkästä kohdasta

  2. 2

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  3. 3

   Uutta tietoa Espoon vajoavasta suurkampuksesta: Pikapäätöksellä suljettavan rakennuksen vaarallisuus juontuu 30 vuotta sitten tehdystä virheestä

  4. 4

   Suomen ”sorvi ei pyöri”, kun helsinkiläiset juoksevat toistensa järjestämissä seminaareissa – Muu maa elättää etelää, sanoo vaasalainen miljonääri

   Tilaajille
  5. 5

   Vanhuus on rikos, ja siitä mummia nyt rangaistaan

  6. 6

   Stella Karlsson hankki purkukuntoiseksi tuomitun talon ja asuu siinä ilman suihkua ja sisävessaa – ”Menoni ovat pienet enkä joudu elämään yli varojeni”

   Tilaajille
  7. 7

   Nimi tekee kenraalin – ja siksi yksi ehdokas on yli muiden, kun valitaan Puolustusvoimien komentaja

  8. 8

   Mies otti Audin koeajoon Vantaalla – sen jälkeen autosta tai miehestä ei ole havaintoja

  9. 9

   Itkuinen perheenäiti pakkasi lapset ja tavarat Seppo Ylösen autoon, ja matka poliisien suojaamaan turva­kotiin alkoi – Taksin­kuljettajia koulutetaan kohtaamaan perhe­väkivaltaa

   Tilaajille
  10. 10

   Yhdysvaltain tiedotus­välineet tarkastivat Trumpin hätätila­puheen faktat ja löysivät seitsemän valhetta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Ihmisellä voi olla kehossaan litroja ylimääräistä vettä – Näillä kuudella vinkillä vähennät turvotusta

   Tilaajille
  5. 5

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  6. 6

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  7. 7

   Lojumme itsemme kuoliaaksi – Alkukantaisen Tsimané-heimon esimerkki osoittaa, miksi ”meidän on liikuttava selviytyäksemme hengissä”

   Tilaajille
  8. 8

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  9. 9

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  10. 10

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  11. Näytä lisää