Ulkomaat

Siirrettäisiinkö Suomen pää­kaupunki Sipooseen tai Siuntioon? Näin toimii Malesian malli, jossa pää­kaupunki luodaan tyhjästä – 3d-mallit esittelevät maailman keino­tekoisia valtakeskuksia

Malesiassa valtionhallinto on siirretty uuteen uljaaseen hallintokeskukseen Putrajayaan, joka tarkoittaa ”voittoisaa ruhtinasta”. Myös Suomen uuden pääkaupungin nimi voisi olla komea, vaikka Valtametsä.

Putrajaya

Sipulikupoli siintää kauas, ja niin on tietysti tarkoituskin. Onhan se mahdin symboli.

Malesian Putrajayassa ei jää epäselväksi, kenellä maassa on valta. Pääministerin islamilaishenkinen kansliarakennus Perdana Putra hallitsee kaupunkia kukkulan laelta.

Perdana Putra on niin valtava, että se saa Suomen pääministerin työpaikan, Senaatintorin laidalla sijaitsevan Valtioneuvoston linnan, tuntumaan lähinnä polkupyörävajalta.

Perdana Putran nykyinen isäntä on Mahathir Mohamad. Hän on Malesian pääministeri ja käsittämätön tarmonpesä. Maailmasta ei taida löytyä toista 93-vuotiasta demokraattisesti valittua hallituksen johtajaa.


Putrajaya on Malesian hallinnollinen pääkaupunki. Malesian varsinaisesta pääkaupungista Kuala Lumpurista on sinne kolmen vartin ajomatka.

Kuala Lumpur on kuhiseva miljoonametropoli. Putrajaya on tyhjästä rakennettu noin 90 000 asukkaan luomus. Sieltä Malesiaa kuitenkin hallitaan.Pääministerin virkapalatsin lisäksi Putrajayaan on siirretty melkein kaikki ministeriöt. Kuala Lumpurissa ovat pysyneet parlamentti ja kuninkaanlinna. Malesia on demokratia, ja kuninkaan valtaoikeudet ovat vähäisiä.

Putrajaya on Mahathirin lempilapsi. Hän sai idean 1990-luvulla, jolloin hän oli pääministerinä ensi kertaa. Mahathirilla oli myös mahdollisuus toteuttaa hankkeensa, koska hänen tuolloinen valtakautensa kesti pitkään.

Uuden hallintokeskuksen oli tarkoitus lievittää Kuala Lumpurin liikenneruuhkia ja rakentua modernin Malesian näyteikkunaksi.

Putrajayan nimi ei ole vaatimaton. Sen voi suomentaa esimerkiksi ”voittoisaksi ruhtinaaksi”.

Kaupunkia on helpompi ymmärtää, jos kuvittelee vastaavan hankkeen Suomeen.

Ministeriöt ja valtion virastot siirrettäisiin kokonaan pois Helsingistä. Valtio lunastaisi kymmeniä neliö­kilo­metrejä, sanotaan vaikka Sipoosta tai Siuntiosta, ja alueelle rakennettaisiin kunnian­himoinen uudis­kaupunki.

Tyyli­suunta olisi kansallis­moderni myöhäisempire, eikä kustannuksissa säästeltäisi.

Suomen hallinnolliselle pääkaupungille annettaisiin komealta kalskahtava nimi, kuten Valtametsä. Kiintopisteenä olisi massiivinen pääministerin palatsi. Sen juurelta lähtisi kilometrien mittainen viivasuora akseli, valtakatu, jonka varrelle kohoaisivat prameat ministeriörakennukset.

Valtametsästä tulisi hallitusvallan synonyymi. Kun uutisissa puhuttaisiin hallituksen päätöksistä, voitaisiin esimerkiksi sanoa: ”Valtametsä kevensi keskituloisten verotusta.”

Malesiassa tämä kaikki on toteutunut.

Putrajayaa alettiin rakentaa vuonna 1995. Vuosisadan vaihteesta alkaen sinne ovat muuttaneet ministeriöiden lisäksi monet muut valtioelimet, kuten Malesian korkein oikeus.


On kuitenkin pakko todeta, että kaupungista huokuu keinotekoisuus.

Yleisilmettä on piristetty isolla tekojärvellä. Kadut taas ovat päiväsaikaankin varsin autioita. Yleisilme on kolkohko, ja etäisyydet ovat liian pitkiä ripeästi käveltäviksi.

Virka-ajan päättyessä Putrajayan valta-akseli, kolmen kilometrin pituinen Persiaran Perdana, tyhjenee kuin taikaiskusta.


Kaupungin asuinalueet ovat hallintokeskuksen ulkopuolella, mutta asukkaat – virkamiehet ja -naiset – vaikuttavat elämäänsä tyytyväisiltä.

”Elämänlaatu on kohdillaan”, sanoo Ahmad Zakuan, nelikymppinen opetusministeriön virkamies.

”Täällä on rauhallista, on viheralueita, töihin ajaa kymmenessä minuutissa.”

Zakuan ja hänen puolisonsa Hanan Hamzah ovat kotoisin Malakan niemimaan eteläosasta, Johor Bahrun miljoonakaupungista.

”Johor Bahrussa on jatkuva väentungos, ruuhkaa ja stressiä”, Hamzah sanoo. Hän työskentelee opettajana alakoulussa.


Malesiassa valtion virat on käytännössä varattu malaijeille, etniselle enemmistölle. Valtauskonto on islam. Sitä korostaa myös näyttävä suurmoskeija Putrajayan ytimessä.

Virkamiehilleen valtio suo etuuksia sangen avokätisesti. Esimerkiksi asuminen on tuettua.

Ahmad Zakuan kertoo, että hänen ja Hanan Hamzahin viisilapsinen perhe asuu kahden kerroksen ja kolmen makuuhuoneen talossa. Kuukausivuokra on 1 400 ringitiä eli noin 300 euroa.

Putrajayasta ei ole tullut aivan sitä, mitä pääministeri Mahathir halusi.

Viime lokakuussa hän valitteli yhdysvaltalaisen Wall Street Journalin haastattelussa, että tornitalot ovat pilanneet maiseman ja virkamiehet taittavat lyhyetkin matkat autoillaan. Pääkadulla ei ole elämää.


”Halusin rakentaa Pariisin Champs-Élysées’n kaltaisen bulevardin”, Mahathir sanoi.

”Olisi sivukatuja ja paljon liikkeitä. Ihmiset kulkisivat jalan, nauttisivat kahvia katukahviloissa ja niin edelleen.”

Putrajaya tarjoaa ainakin sen opetuksen, ettei kaupungista saa eloisaa mahtikäskyillä. Tämä on hyvä pitää mielessä, kun Siuntioon tai Sipooseen rakennetaan Valtametsää.

Brasíliasta tehtiin lentokoneen muotoinen, Myanmarin Naypyidaw perustui sotilasjuntan taikauskoon – ”tyhjästä polkaistuja” pää­kaupunkeja on useita

Malesian Putrajayan kaltaiset pääkaupunkihankkeet eivät ole maailmassa aivan tavattomia harvinaisuuksia. Uusia valtakeskuksia ovat rakennuttaneet niin itsevaltiaat kuin demokraattisetkin hallitsijat.

Esimerkkejä on aivan lähelläkin. Pietari rakennettiin suomaalle Venäjän tsaarin Pietari I:n eli Pietari Suuren käskyllä 1700-luvun alussa.

Helsinki kuuluu melkein samaan sarjaan. Helsinki kyllä perustettiin jo vuonna 1550, mutta 1800-luvun alussa se oli vain muutaman tuhannen asukkaan tuppukylä. Kehitys alkoi toden teolla vasta vuoden 1812 jälkeen, kun Helsingistä oli tullut tsaari Aleksanteri I:n päätöksellä Suomen suuriruhtinaskunnan pääkaupunki.

Seuraavassa on joitain esimerkkejä 1900- ja 2000-lukujen pääkaupunkihankkeista.

Abuja

Nigeriassa päätettiin jo 1970-luvulla, että Abujasta tulee uusi pääkaupunki.

”Pääkaupunki Lagos on jo tukehtunut ruuhkaansa niin, että uusi päätettiin rakentaa hallintoa varten Abujaan”, kirjoitti HS vuonna 1983.Hankkeen toteuttaminen kuitenkin kesti. Pääkaupungiksi Abuja julistettiin virallisesti joulukuussa 1991.

Abujan kaupunkisuunnittelusta vastasivat yhdysvaltalaiset yritykset ja japanilainen huippuarkkitehti Kenzo Tange.

Brasília

Brasília on Brasilian sisämaahan 1950-luvun lopulla rakennettu, asemakaavaltaan lentokoneen muotoinen pääkaupunki. Kaupunkisuunnittelussa imettiin vaikutteita sveitsiläiseltä Le Corbusierilta.

Brasília otti pääkaupungin valtikan Rio de Janeirolta vuonna 1960.HS kertoi huhtikuussa 1960 ”eräisiin tahoihin viitaten”, että Suomen uuden suurlähetystön ”suunnittelun voisi saada tehtäväkseen Alvar Aalto”. Vuonna 1974 valmistuneet lähetystörakennukset ovat kuitenkin arkkitehti Jonas Cedercreutzin käsialaa.

Brasília on nykyään neljän miljoonan asukkaan kaupunki.

Canberra

Australian Canberrasta oli vähällä tulla ”suomalainen” kaupunki, sillä arkkitehti Eliel Saarinen sijoittui vuoden 1912 asemakaavakilpailussa toiseksi.

Canberra rakennettiin kompromissiksi Sydneyn ja Melbournen välillä. Logiikka oli sama kuin Yhdysvaltain Washingtonissa ja Kanadan Ottawassa.”Samoin oli Australiankin pääkaupunki siirrettävä ’puolueettomalle’ pohjalle kokonaan asumattomaan, neitseelliseen luontoon”, HS kirjoitti tammikuussa 1928.

Tuoretta pääkaupunkia esiteltiin HS:ssä näyttävästi. Canberran avajaisjuhlallisuuksia oli vietetty vuonna 1927.

Ciudad de la Paz

Päiväntasaajan Guineassa rakennetaan uutta monumentaalista pääkaupunkia nimeltä Ciudad de la Paz (rauhan kaupunki). Se nousee keskelle sademetsää, ja siitä on tarkoitus tulla 200 000 asukkaan kaupunki. Väistyvä pääkaupunki on Malabo.Päiväntasaajan Guinea on rutiköyhä valtio, jonka pitäisi olla upporikas. Diktaattori Teodoro Obiang on kuitenkin rohmunnut öljystä saatavat miljarditulot itselleen ja lähipiirilleen.

Ciudad de la Paz onkin räikeä esimerkki suuruudenhullun itsevaltiaan järjettömästä rahankäytöstä.

Dodoma

Helsingin Sanomissa oli toukokuussa 1985 iso juttu Tansaniasta. Siinä todettiin, että ”muutto Dar es Salaamista uuteen pääkaupunkiin Dodomaan on kesken”.

Tilanne on ennallaan. Sisämaakaupunki Dodomasta kaavailtiin 1970-luvulla ”kylien kansakunnan ensimmäistä kylää”, mutta tosiasiallisesti Tansaniaa hallitaan yhä Dar es Salaamista, eikä muutosta ole näköpiirissä.Keväällä 1978 HS seurasi pääministeri Kalevi Sorsan Tansanian-vierailua. Maata hallitsi tuolloin presidentti Julius Nyerere.

”Monet pitävät Nyerereä poliittisena idealistina”, HS kirjoitti. Esimerkkinä idealismista mainittiin Dodoma-hanke, jota HS luonnehti ”maan voimavaroihin nähden mittavaksi yritykseksi”.

Virallisesti Dodoma on Tansanian pääkaupunki.

Naypyidaw

Myanmarin Naypyidaw on maailman omituisimpia pääkaupunkeja. Kenraali Than Shwen sotilasjuntta ilmoitti pääkaupungin siirrosta vuonna 2005 ilman sen kummempia perusteluja.

Entinen pääkaupunki Yangon on edelleen maan ylivoimaisesti vilkkain kaupunki ja liiketoiminnan keskus.Myanmar on rutiköyhä maa, mutta uuden pääkaupungin rakennustöihin upposi miljardeja euroja. Siirron motiiviksi arvellaan sitä, että sotilasjuntta halusi syrjäisen pääkaupungin vailla uhkaa kansanjoukoista.

Naypyidaw’ssa on mahtipontisia rakennuksia ja jopa 20-kaistaisia valtaväyliä.

”Vaikuttaa siltä, että Naypyidaw’sta puuttuvat vain ihmiset”, kirjoitti brittilehti The Guardian, jonka toimittaja vieraili kaupungissa vuonna 2015.

Uusi Kairo

Egyptissä on meneillään pääkaupunkihanke, joka saattaa olla lajissaan maailman suurin.

Itsevaltainen presidentti Abdel Fattah al-Sisi rakennuttaa Kairon itäpuoliselle aavikolle uutta megakaupunkia, jonka asukasluvuksi kaavaillaan kuutta miljoonaa. Yksi syy hankkeeseen on se, että 19 miljoonan asukkaan Kairo on tukahtua väkimääräänsä ja liikenneruuhkiinsa.Egyptin uutta hallinnollista pääkaupunkia kutsutaan toistaiseksi nimellä Uusi hallinnollinen pääkaupunki.

Kairo saattaa menettää pääkaupungin asemansa tulokkaalle jo tänä vuonna. Hanke on edennyt nopeasti, sillä se julkistettiin vuonna 2015.

Tammikuun alussa al-Sisi oli vihkimässä käyttöön uuden pääkaupungin suurmoskeijaa ja kristillistä katedraalia.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yhdysvaltalais­mies rakensi kodin tolpan nokkaan avomerelle, ja nyt häntä uhkaa kuoleman­tuomio Thaimaassa

  2. 2

   Yhdysvaltalaiset veteraanit jahtaavat siirtolaisia oman käden oikeudella Meksikon rajalla

  3. 3

   Isä kävi kiinni sosiaalityöntekijään, joka oli poliisien kanssa noutamassa kiireellisesti sijoitettua poikaa ja uhkasi tapauksen jälkeen toista työntekijää asepuheilla

  4. 4

   Matti Nykänen varoitti suomalaisia haalimasta omaisuutta, ja suomalaiset uskoivat: osakkeisiin ja rahastoihin sijoitettiin keski­määrin 42 euroa henkeä kohti, raha­peleihin 570 euroa

  5. 5

   Nämä ovat Helsingin upeimmat työpaikat

  6. 6

   Emilia Clarke valehteli olevansa kipeä ja livahti koe­kuvauksiin – Nyt hän on maailman parhaiten palkattuja tv-näyttelijöitä, jonka elämän Game of Thrones muutti

   Tilaajille
  7. 7

   Miltä kuulostaisi viiden euron neliö­vuokra pää­kaupungin keskustassa? Wien keksi, miten asuminen pysyy halpana

  8. 8

   Valmentajan mielestä Patrik Laine pelasi pudotuspeleissä uransa parhaan NHL-pelin

  9. 9

   Demokraatit pöyristyivät Muellerin raportin uudesta paljastuksesta, mutta presidentin virka­syyte ei maksaisi vaivaa: ”Amerikkalaiset tekevät itse johto­päätöksensä vaaleissa”

  10. 10

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  2. 2

   Suomen futuristisin huoltoasema tuli myyntiin – lähtöhinta 10 000 euroa

  3. 3

   Timo Soini erehtyi luullessaan, että äänestäjät noudattaisivat hänen toiveitaan

  4. 4

   ”Enkä itse näe suurta eroa Israelin valtion ja Isisin välillä” – Kansan­edustajaksi valittu Hussein al-Taee pyytää anteeksi kirjoituksiaan, Sdp:ssä aiotaan keskustella asiasta

  5. 5

   Maasta poistaminen keskeytettiin, kun sidottu mies rikkoi kahleensa ja yritti purra poliisia Helsinki-Vantaan lentokentällä

  6. 6

   Miltä kuulostaisi viiden euron neliö­vuokra pää­kaupungin keskustassa? Wien keksi, miten asuminen pysyy halpana

  7. 7

   Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

   Tilaajille
  8. 8

   ”Kuplapoikasairautta” poteneet lapset parannettiin hi-viruksen avulla

  9. 9

   Isä sai taas tuomion tyttärensä raiskauksista, vuosia sitten hänet oli tuomittu vanhempaan tyttäreen kohdistuneista seksuaalirikoksista

  10. 10

   Emilia Clarke valehteli olevansa kipeä ja livahti koe­kuvauksiin – Nyt hän on maailman parhaiten palkattuja tv-näyttelijöitä, jonka elämän Game of Thrones muutti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  2. 2

   Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

  3. 3

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  4. 4

   Vaalitulos ratkesi äärimmäisen niukasti: Sdp suurin, vaali­päivän äänivyöry toi perus­suomalaiset lähes tasoihin – lue HS:n analyysit tuloksesta

  5. 5

   Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

  6. 6

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  7. 7

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  8. 8

   Maiju Järvisen 7-vuotias poika eristettiin luokassa muista sermeillä – Tänä keväänä hän on viimein pystynyt kertomaan, miltä opetus­suunnitelman painottama ”inkluusio” oikeasti tuntuu

   Tilaajille
  9. 9

   Näin Ozan Yanar, Paavo Väyrynen, Touko Aalto ja muut eduskunnasta pudonneet kommentoivat tappiotaan

  10. 10

   Long Yiru on ihaillut Kimi Räikköstä 15 vuotta – Kun kiinalaisfani vihdoin tunnusti sankarilleen rakkauttaan, vastaus oli puhdasta Räikköstä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää