Ulkomaat

Venezuelalla on kenraaleja jopa enemmän kuin Nato-mailla yhteensä, ja he ratkaisevat maan kohtalon – hyötyvät huumekaupasta ja korruptiosta

Venezuelan presidenttinä pysyy toistaiseksi se, jonka taakse asevoimat asettuvat. Istuva presidentti Nicolás Maduro on varmistanut, että asevoimien johdolla on maassa lokoisat olot.

Venezuelan vallankumouksen suunnan ratkaisevat asiantuntijoiden mukaan asevoimat: ilman niiden tukea uudeksi presidentiksi ilmoittautuneen Juan Guiadón on vaikea hallita.

Ryhmä rivisotilaita kapinoi alkuviikosta, mutta asevoimien johto on ilmoittanut pysyvänsä uskollisena istuvalle presidentille Nicolás Madurolle huolimatta tämän epäsuosiosta.

Miksi?

Vaikuttaa siltä, että raha ja vaikutusvalta ovat merkittäviä syitä: Maduron hallinto on äärimmäisen korruptoitunut, ja siitä hyötyy myös puolustusvoimien johto.

Lue myös: Venäjä syytti Yhdysvaltoja vallankaappauksesta Venezuelassa YK:n turvallisuusneuvostossa.

Venezuela on maailman korruptoituneimpia maita. Transparency International -järjestön korruptiovertailussa Venezuela on 180 maan listalla sijalla 169, mikä on Latinalaisen Amerikan maiden heikoin sijoitus.

Vaikka ex-presidentti Hugo Chávez (1954–2013) väitti hallituksensa tavoitteeksi korruption kitkemisen, viimeistään hänen valtakaudellaan korruptiosta tuli maan tapa. Maduro on jatkanut perinnettä.

Tutkivaa journalismia tekevä Organized Crime and Corruption Reporting Project on arvioinut Maduron hallinnon kanavoivan itselleen noin 70 miljardia dollaria eli runsaat 60 miljardia euroa vuodessa. Siitä osansa saa asevoimien johto – tai ne, jotka ovat Madurolle uskollisia. Muut Maduro poistaa johtoasemista.

Näin Maduro sitouttaa asevoimat tukemaan itseään, arvioivat politiikan tutkijat.

Venezuelassa asevoimilla on päällystöä enemmän kuin monessa muussa maassa. Sanomalehti The New York Timesin mukaan kenraaleja on yli 2 000 ja uutistoimisto Bloombergin mukaan yli 4 000, mikä olisi enemmän kuin Nato-maissa yhteensä. Kenraalit nauttivat monenlaisista eduista maan ruokavarantojen hallinnasta dollarin edulliseen vaihtokurssiin.

Asevoimilla on myös voimakas rooli Venezuelan talouselämässä. Chávezin kaudella yrityksiä kansallistettiin, ja monet niistä saivat johtoonsa asevoimien upseereja.

Esimerkiksi Chávezin kotikaupungissa Sabanetassa Barinasin sokeritehdasta pyörittivät asevoimat. Vuonna 2006 yhteensä 17 upseeria neuvonantajineen asetettiin syytteeseen siitä, että heidän taskuihinsa päätyi noin 1,3 miljoonan dollarin edestä sokeritehtaan rahoja.

Viime vuonna The New York Times laski, että 23 kuvernööristä 11 on nykyisiä tai entisiä upseereita, ja maan 30 ministeriöstä 11 on upseerien johtamia.

Viime maaliskuun jälkeen yli tusina korkea-arvoista asevoimien toimijaa on asetettu Yhdysvaltain ja muiden maiden talouspakotteiden kohteiksi. Heihin kuuluu asevoimien johtaja, puolustusministeri Vladimir Padrino López, jonka hallinnoitavaksi Maduro on antanut Venezuelan satamat sekä osia öljy- ja kaivosteollisuudesta.

Padrino López on tällä viikolla vannonut asevoimien pysyvän uskollisena Madurolle.

Eduista on kuitenkin nauttinut ensisijaisesti asevoimien päällystö, eivät niinkään rivisotilaat.

Se vaikuttaa yhdeltä tärkeimmistä syistä sille, että sotilasjoukko tarttui alkuviikosta aseisiin ja irtisanoutui Maduron hallinnosta, analysoi Insight Crime, Latinalaisen Amerikan järjestäytynyttä rikollisuutta seuraava tutkivan journalismin sivusto.

 

Asevoimien on arvioitu olevan aktiivisesti mukana huumekaupassa.

Venezuelan asevoimia on toistuvasti syytetty yhteyksistä järjestäytyneeseen rikollisuuteen, erityisesti huumekaupan alalla. Tutkivat toimittajat ovat osoittaneet yhteyksiä erityisesti Venezuelan asevoimien ja Kolumbian kokaiinia tuottavien Farc-sissien välillä.

Venezuela on merkittävä läpikulkumaa erityisesti kolumbialaiselle kokaiinille. Bisneksen arvioidaan olevan miljardien dollarien arvoista.

Jotkut arvioivat asevoimien olevan aktiivisesti mukana huumekaupassa. Toisten arvioiden mukaan kyse on vain muutamista korruptoituneista upseereista.

Venezuelassa puhutaan niin sanotusta aurinkokartellista: nimi viittaa kansalliskaartin univormujen tähtiin. Nimi otettiin käyttöön vuonna 1993, kun kahta kansalliskaartin kenraalia tutkittiin huumekaupasta.

Vuonna 2005 uusi laki laajensi huumeidenvastaisen taistelun koskemaan kansalliskaartin sijaan koko asevoimia. Insight Crimen mukaan se käytännössä tarkoitti sitä, että myös maa-, meri- ja ilmavoimat liittyivät ”aurinkokartelliin”.

Vuonna 2013 Ranskan poliisi takavarikoi yli 1,3 tonnia kokaiinia 31 matkalaukkuun pakattuna Air Francen Caracasista saapuneesta koneesta. Kolme Venezuelan kansalliskaartin jäsentä pidätettiin.

Huumelasti oli pieni verrattuna vuoden 2006 tapaukseen. Silloin Caracasista Meksikoon lensi kone, josta löytyi 5,5 tonnia kokaiinia. Lentäjän mukaan kansalliskaarti oli valvonut koneen lastaamista.

Vuonna 2012 Venezuelan korkeimman oikeuden tuomari Eladio Aponte Aponte pakeni Yhdysvaltoihin ja ryhtyi yhteistyöhön Yhdysvaltain huumepoliisin kanssa. Hän syytti huumekauppayhteyksistä muun muassa entistä puolustusministeriä ja asevoimien komentajaa Henry Rangelia sekä kenraali Clíver Alcalá Cordonesia.

Aponte Aponten mukaan hallituksen korkea-arvoiset jäsenet painostivat häntä vapauttamaan syytteestä armeijan komentajan, joka oli tuomittu vuonna 2005 tapauksessa, jossa katosi kaksi tonnia takavarikoitua kokaiinia, kertoo sanomalehti El Pais.

Vuonna 2015 sanomalehti The Wall Street Journal paljasti, että Maduron oikeaa kättä, Diosdado Cabelloa, tutkitaan ”aurinkokartellin” johtajana.

Venezuelan asevoimien korruptiota tutkineen Insight Crimen mukaan Maduro on nostanut huumekaupasta syytettyjä huippuvirkoihin, ”ehkä laskelmoiden, että heillä on eniten menetettävää jos hänen hallintonsa kaatuu”.

Alla oleva video kertaa tiiviisti kaikki Venezuelan kriisin tuoreimmat käänteet.


Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  2. 2

   Simbassäng eli simpanssisänky – toimittajien virheet ovat noloja, mutta pahimmista tulee klassikoita

  3. 3

   HS selvitti vaikeasti aukeavan Fingerpori-sarja­kuvan merkitystä piirtäjä Pertti Jarlalta, nyt Jarla kommentoi selitystään toisessa sarja­kuvassaan

  4. 4

   ”Hävettävän suuri” BMW vie suomalaisen kirurgin tallinnalaiselle klinikalle: sote ja verot ajavat suomalaisia lääkäreitä muualle töihin

  5. 5

   Jussi Halla-aho sanoo osan vanhoista kirjoituksistaan olleen ”tyhmiä ja harkitsemattomia” muttei irtisanoudu teksteistä

  6. 6

   Puolikuun laulaja Kari Pesonen on kuollut

  7. 7

   Viskiyhtiön perijä tunnusti syyllisyytensä seksikulttia koskevassa oikeuden­käynnissä

  8. 8

   Via Crucis keräsi tuhansia katsojia Helsingin keskustaan

  9. 9

   Saaristoon, Mathildedaliin vai Kristiinan­kaupunkiin? Katso kymmenen vinkkiä, mihin kannattaa matkustaa Suomessa

  10. 10

   Iltalehti: Mies työnnettiin raiteille Pasilassa yöllä, sivullinen auttoi hänet pois vain pari­kymmentä sekuntia ennen junan saapumista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  2. 2

   ”Hävettävän suuri” BMW vie suomalaisen kirurgin tallinnalaiselle klinikalle: sote ja verot ajavat suomalaisia lääkäreitä muualle töihin

  3. 3

   Simbassäng eli simpanssisänky – toimittajien virheet ovat noloja, mutta pahimmista tulee klassikoita

  4. 4

   HS selvitti vaikeasti aukeavan Fingerpori-sarja­kuvan merkitystä piirtäjä Pertti Jarlalta, nyt Jarla kommentoi selitystään toisessa sarja­kuvassaan

  5. 5

   Demokratian pyhää periaatetta loukattiin vaalikeväänä, ja nyt on aika soittaa hälytyskelloja

  6. 6

   ”Minulle ei voi tapahtua mitään”, sanoi Pamela Werner iltana, jolloin hänet silvottiin – Pekingissä murhatun 19-vuotiaan kohtaloa pohditaan yhä vuosikymmeniä myöhemmin

   Tilaajille
  7. 7

   Helsinkiläisessä hätämajoituksessa viettää yönsä yhdeksän­kuukautinen vauva

   Tilaajille
  8. 8

   Poliisi selvittää: Miten auto on onnistuttu ajamaan kahden aidan ahtaaseen väliin kyljelleen?

  9. 9

   Cecilia Vuorimaa, 20, on tilausprinsessa

  10. 10

   Viskiyhtiön perijä tunnusti syyllisyytensä seksikulttia koskevassa oikeuden­käynnissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  2. 2

   Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

  3. 3

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  4. 4

   Vaalitulos ratkesi äärimmäisen niukasti: Sdp suurin, vaali­päivän äänivyöry toi perus­suomalaiset lähes tasoihin – lue HS:n analyysit tuloksesta

  5. 5

   Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

  6. 6

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  7. 7

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  8. 8

   Maiju Järvisen 7-vuotias poika eristettiin luokassa muista sermeillä – Tänä keväänä hän on viimein pystynyt kertomaan, miltä opetus­suunnitelman painottama ”inkluusio” oikeasti tuntuu

   Tilaajille
  9. 9

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  10. 10

   Long Yiru on ihaillut Kimi Räikköstä 15 vuotta – Kun kiinalaisfani vihdoin tunnusti sankarilleen rakkauttaan, vastaus oli puhdasta Räikköstä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää