Ulkomaat

Uusi Gandhi sähköistää Intian valtapelin – julkisuutta vältellyt mahtisuvun tytär ryhtyi poliitikoksi juuri ennen vaaleja

Kolmen pääministerin jälkeläistä Priyanka Gandhia on verrattu vahvaan isoäitiinsä Indira Gandhiin.

Intian oppositio sai piristysruiskeen alle kolme kuukautta ennen maailman suurimpia demokraattisia vaaleja, kun Gandhien mahtisuvun tytär lähti vuosien maanittelun jälkeen viimein mukaan politiikkaan.

Priyanka Gandhi Vadra, 47, otti ensi kertaa vastaan virallisen aseman politiikassa, kun Intian kongressipuolue nimesi hänet viime keskiviikkona yhdeksi puoluevaltuuston 13 pääsihteeristä. Vastuualueekseen hän sai itäpuoliskon maan suurimmasta osavaltiosta, noin 220 miljoonan asukkaan Uttar Pradeshista, jota pidetään avaimena koko maan valtaan.

On epäselvää, asettuuko Priyanka Gandhi henkilökohtaisesti ehdolle vaaleissa, mutta se ei välttämättä ole olennaista.

”Tämä sähköistää koko maan, ei vain Uttar Pradeshia”, intoili puoluetoveri Jitin Prasada uutistoimisto Reutersin mukaan.

Gandhien poliitikkoperhe ei ole sukua kaikkein kuuluisimmalle sukunimikaimalleen, itsenäisyysliikkeen keulakuvalle Mahatma Gandhille, mutta sukupuu on silti häkellyttävä kertomus Intian lähes dynastisesta itsenäisyyden ajasta.

Priyanka Gandhin isänäidinisä oli Intian ensimmäinen pääministeri Jawaharlal Nehru. Gandhin isänäiti Indira Gandhi salamurhattiin pääministerinä ja isä Rajiv Gandhi pääministerikautensa jälkeen.

Priyanka Gandhin äiti, italialaistaustainen Sonia Gandhi, 72, johtaa parlamentin keskustavasemmistolaista puolueliittoumaa ja veli Rahul Gandhi, 48, Intian kongressipuoluetta, jota suvun poliitikot ovat aina edustaneet.


Äitiä ja veljeäkin piti suostutella politiikkaan pitkän kaavan mukaan. Uutiskanava India Todayn mukaan Sonia Gandhi totesi aikoinaan, että hän soisi lapsistaan tulevan ennemmin kerjäläisiä kuin poliitikkoja.

Tähän asti Priyanka Gandhi on tyytynyt vaikuttamaan politiikan kulisseissa. Hän on kirjoittanut äitinsä puheita ja intialaislehti The Economic Timesin mukaan puuttunut kovalla kädellä puolueensa ehdokaslistoihin.

Vuonna 2008 hän päätyi tahtomattaan mediamyllyyn, kun kävi ilmi, että hän oli vieraillut isänsä salamurhajuonesta tuomitun naisen luona vankilassa saadakseen rauhan tragedialta. Tieto herätti niin paljon kohua, että hän joutui julkisesti pyytämään yksityisyytensä kunnioittamista asiassa.

Viime vaaleissa keväällä 2014 Gandhien kongressipuolue koki historiansa rajuimman tappion ja menetti vallan. Puolueen alavireestä on syytetty Rahul Gandhin heikkoja puhujanlahjoja ja kivikasvoisuutta. Hän on vaikuttanut miltei vastentahtoiselta lunastamaan johtajan roolia itselleen.

Juuri tähän ongelmaan toivotaan apua siskolta, jota pidetään huomattavasti karismaattisempana. Hän on esiintynyt edukseen kampanjoidessaan perheenjäsentensä puolesta aiemmissa vaaleissa.


Priyanka Gandhin olemusta ja ulkonäköä on verrattu isoäiti Indira Gandhiin.

”Indira on palannut”, luki puoluetoimiston julisteissa Uttar Pradeshin pääkaupungissa Lucknow’ssa keskiviikkona.

Indira Gandhi oli rautakourainen johtaja, arvostelijoiden mukaan liiankin itsevaltainen. Intian toistaiseksi ainoa naispuolinen pääministeri muistetaan muun muassa yksilönvapauksien rajoittamisesta, lehdistön sensuroimisesta ja vastustajiensa vangitsemisista 21 kuukauden hätätilan turvin vuosina 1975–1977. Se on itsenäisen Intian kiistellyimpiä ajanjaksoja.

Indira Gandhin elämäkerran kirjoittanut intialaistoimittaja Sagarika Ghose on haastatellut Priyanka Gandhia useasti. Hän arvioi, että tällä on edellytyksiä haalia kongressipuolueelle runsaasti ääniä Uttar Pradeshissa – etenkin naisilta.

”Naispuolinen Gandhi on voimakas symboli, ja Indira Gandhi kiehtoo ihmisiä yhä”, Ghose kertoi sanomalehti The Guardianille.

”Tämä on rohkea liike. Mitä sitä kiertelemään: hän on tyrmäävä ja valokuvauksellinen, ja politiikassa on kyse spektaakkelista.”

Sonia Gandhin elämäkerran kirjoittanut intialaistoimittaja ja politiikan kommentaattori Rasheed Kidwai arvioi sanomalehti The Washington Postille, että uuden Gandhin mukaantulo ”muuttaa pelin” tiellä vaaleihin, joissa on yli 850 miljoonaa äänioikeutettua.

”Priyanka on poliitikko luonnostaan. Hän tietää, mitä ihmiset haluavat.”

Maallisia arvoja korostava kongressipuolue on vastavoima Intian nykyisen pääministerin Narendra Modin johtamalle hindunationalistiselle Bharatiya Janata -puolueelle (BJP), jonka valtakaudella maan hinduenemmistön ja suurimman uskonvähemmistön muslimien välit ovat kiristyneet.

BJP:n valtakauden jatkuminen vaikutti selviöltä vielä muutama kuukausi sitten, mutta puolueen kannatus on alkanut hiipua. Marras–joulukuussa puolue kärsi murskatappiot Gandhien kongressipuolueelle kolmen tärkeän osavaltion vaaleissa hindulaisuuden sydänmailla Rajasthanissa, Madhya Pradeshissa ja Chhattisgarhissa.

Asiantuntijat arvioivat, että tuloksen taustalla piilee kansan tyytymättömyys nuorison työttömyyteen ja maatalouden heikkoon kehitykseen, vaikka Modi itse on yhä varsin suosittu.

Romahdus vaaleissa Priyanka Gandhin vastuulleen saamassa Uttar Pradeshissa olisi BJP:lle katastrofi.

Toisaalta uuden Gandhin loikka politiikkaan tarjoaa hindunationalisteille aseita.

”Haluamme onnitella kongressipuoluetta tästä siirrosta. Käytännössä he myöntävät, että Rahul on epäonnistunut ja nyt tarvitaan hänen siskoaan”, sanoi BJP:n edustaja Sambit Patra Reutersin mukaan.

BJP on jo aiemmin leimannut kongressipuolueen nepotismin pesäksi, jossa kultalusikka periytyy yhä uusille sukupolville.

Pääministeri Modi korostaa mielellään vaatimatonta taustaansa teekojun pitäjänä.

”Joillekin perhe on puolue, mutta BJP:lle puolue on perhe”, Modi kommentoi Reutersin mukaan Priyanka Gandhin lähtöä politiikkaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Maailman ehkä harvinaisin muumi­muki saattaa olla peräisin thaimaalaiselta jätelavalta, josta se päätyi 40 eurolla Pohjois-Pohjanmaalle

  2. 2

   Trump kuittasi Isisin kukistamisen omaksi ansiokseen – rehentely on paitsi mautonta myös totuudenvastaista

  3. 3

   Helsingin seudulla kulkee busseja, joissa penkit ovat selkä menosuuntaan – Mistä on kyse, HSL?

  4. 4

   Juha Sipilä puhui Ylen tentissä pehmoisia velkaantumisesta ja liioitteli työmarkkinoiden surkeutta – tässä parhaat palat giffeinä

  5. 5

   Bernie Sanders ja Trumpin entinen YK-lähettiläs ottivat yhteen synnytyksen hinnasta ”sosialistisessa” Suomessa

  6. 6

   Vammaiset ja vanhukset pettyivät uuteen taksilakiin – Helsingin seudulla pelkona myös taksihuijarit

  7. 7

   FT: Boeing asentaa hälytysvalot 737 Max -matkustajakoneisiin

  8. 8

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

   Tilaajille
  9. 9

   Nuohous vapautuu ja markkinoille on jo tulossa yritys, joka viranomaisten mukaan kaupittelee remontteja lainvastaisesti

  10. 10

   Vantaalaispitseriaan käveli nälkäinen mies, jolla ei ollut rahaa – omistaja Ahmet Ciray päätti alkaa jakaa ruokaa ilmaiseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

   Tilaajille
  2. 2

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  3. 3

   Keskellä kauniaislaista metsää on satavuotias, valtavan talon kivijalka – Taustalla on tarina Stockmannin suvun unelmasta, joka loppui tragediaan

  4. 4

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  5. 5

   Bernie Sanders ja Trumpin entinen YK-lähettiläs ottivat yhteen synnytyksen hinnasta ”sosialistisessa” Suomessa

  6. 6

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa yötä päivää Kumpulassa – Operaation hinta jopa 60 000 euroa kuukaudessa, arvioi turvallisuusalan yritys

  7. 7

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  8. 8

   Amsterdam sai tarpeekseen seksi­työläisiä pällistelevistä turisti­ryhmistä

  9. 9

   Jatkuva hyvä päivä saattaa olla merkki toksisesta positiivisuudesta

  10. 10

   ”Esitin, etten ymmärrä mistään mitään” – Nyt puhuu Iltalypsyn karjakko, jonka ikimuistoinen katse pyyhki poliitikoilla pöytää 25 vuotta sitten

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää