Ulkomaat

Suomi jälleen maailman kolmanneksi korruptoitumattomin – Yhdysvallat putosi ensi kertaa 20 kärkimaan joukosta

Suomi ei ole kyennyt palaamaan Transparency International -järjestön korruptiovertailun kärkeen, josta se putosi viime vuonna.

Suomi säilytti kolmannen sijansa Transparency International -järjestön korruptioindeksissä. Suomi on siis maailman kolmanneksi korruptoimattomin valtio.

Indeksin voi lukea tästä linkistä.

Korruptoitumattomin maa oli tänä vuonna Tanska, ja kakkosena oli Uusi-Seelanti.

Suomi sai 85 pistettä asteikolla, jossa sata tarkoittaa hyvin puhdasta ja nolla erittäin korruptoitunutta valtiota.

Suomen pisteet vertailussa olivat pitkään maailman parhaat, ja useana vuonna Suomi saavutti pistemäärän 90.

Vuonna 2017 Suomi ryvettyi muun muassa pääministeri Juha Sipilän painostettua Yleisradiota. Samaan aikaan myös valtakunnansyyttäjä, Helsingin huumepoliisi ja Tullin pääjohtaja olivat osallisina esteellisyyteen liittyvissä kohuissa.

Pisteet eivät ole palanneet huippuvuosien tasalle, ja Suomi on jämähtänyt sijalle kolme, jota ei toki voi huononakaan pitää. Järjestö ei määrittele tarkemmin, miksi korruptiottomuus ei ole palannut huippuvuosien tasalle.

Kärkiseitsikon maat olivat kolmatta vuotta samat: Tanska, Ruotsi, Suomi, Norja, Uusi-Seelanti, Singapore ja Sveitsi.

Ne kaikki saivat 84–88 pistettä. Ne ovat siis vielä paljon puhtoisempia kuin Länsi-Euroopan ja EU:n keskiarvo 66 pistettä.

Maailma on varsin korruptoitunut paikka. Koko maailman keskiarvo on 43 pistettä sadasta, ja yli kaksi kolmasosaa maista on alle 50 pisteen.

Huonoimman alueen, Saharan eteläpuolisen Afrikan, keskiarvo on vain 32 pistettä sadasta.

Länsi-Eurooppa ja EU on vähiten korruptoitunut alue maailmassa.

Korruptio linkittyykin indeksin perusteella hyvin demokraattisuuden asteeseen. Mitä demokraattisempi valtio, sitä vähemmän siellä melkein aina on korruptiota.

Hyvinvoivassa demokratiassa kansalaisten ei tarvitse turvautua lahjuksiin, ja terve kulttuuri ulottuu huipulle asti.

Demokratia tarkoittaa kansalaisten oikeutta kertoa mielipiteensä vapaissa vaaleissa, mutta ei ainoastaan sitä. Vertailun kärkimaita yhdistävät kehittynyt talous, toimiva oikeusvaltio ja vahvat instituutiot.

Mitä harvempiin käsiin valta kasautuu, sitä läpinäkymättömämmäksi se helposti muuttuu. Asiat päätetään pienessä piirissä kaverien kesken.

Siksi onkin odotettua, että Unkarin ja Turkin sijoitus on pudonnut korruptiolistauksella nopeasti. Molemmat maat ovat keskittäneet valtaa voimakkaasti kansalaisvapauksien kustannuksella.

Unkarissa vapaa lehdistö on ajettu ahtaalle, ja suursijoittaja George Sorosin Open Society -säätiö ja hänen rahoittamansa yliopisto pakotettiin ulos maasta. Myös ulkomaisia kansalaisjärjestöjä ja maahanmuuttajia auttavia järjestöjä on ajettu ahtaalle.

Unkari on pudonnut 46 pisteellään samaa sarjaan Euroopan korruptoituneimpien maiden Kreikan (45 pistettä) ja Bulgarian (42) kanssa.

Myös Yhdysvallat on pudonnut ensimmäistä kertaa listauksen kahdenkymmenen kärjestä. Siihen on syynä presidentti Donald Trumpin yhä autoritaarisemmaksi käynyt politiikka. Se haastaa vallan kolmijako-oppia, josta Yhdysvalloissa nimellä checks and balances.

Tilanne on heikentynyt myös Maltalla ja Australiassa. Viro, Senegal, Guayana ja Norsunluurannikko sen sijaan saavat kiitosta korruption kitkemisestä.

Mikään maa ei koskaan ole täysin korruptioton.

Tämän vuoden ykkösmaana olevassa Tanskassa Danske Bankissa on suuri rahanpesuskandaali, Danske Bankin Viron-konttorin kautta on siirretty yli 200 miljoonaa euroa epäilyttäviä varoja.

Indeksi tosin mittaa julkisen sektorin korruptiota eikä ota huomioon rahanpesua. Se saattaisikin muuttaa tuloksia merkittävästi. Myös kärkisijoilla olevassa Sveitsissä tiedetään pestävän pankkisalaisuuden varjolla paljon rahaa.

Listauksen pahnanpohjimmaisiksi pääsi monilla mittareilla maailman vähiten demokraattinen valtio, totalitaarinen kommunistivaltio Pohjois-Korea (179.).

Vielä sitäkin korruptoituneempia ovat romahduksen partaalla keikkuvat Etelä-Sudan, Jemen, Syyria ja vihoviimeisenä Somalia (183.).

Transparency International suosittaa kaikkia valtioita panemaan toimeen korruptionvastaiset säädöksensä ja suojelemaan lehdistön vapautta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmiskunnan kohtaloon – Tässä on hiilinielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  2. 2

   Vantaalaispitseriaan käveli nälkäinen mies, jolla ei ollut rahaa – omistaja Ahmet Ciray päätti alkaa jakaa ruokaa ilmaiseksi

  3. 3

   Helsingin seudulla kulkee busseja, joissa penkit ovat selkä menosuuntaan – Mistä on kyse, HSL?

  4. 4

   Bernie Sanders ja Trumpin entinen YK-lähettiläs ottivat yhteen synnytyksen hinnasta ”sosialistisessa” Suomessa

  5. 5

   Kaikkeen tottuu, myös Donald Trumpiin Yhdysvaltain presidenttinä

  6. 6

   EU-johtajat: May saa lisäaikaa, mutta ehtona joko erosopimus tai mahdolliset eurovaalit

  7. 7

   ”Kuka sä oikein oot?” kysyi Spike Lee ja tarjosi Jasper Pääkköselle huippuroolia – Läpimurron ratkaisi yksi Sisu-pastilli ja se, että Pääkkönen oli tehnyt 17-vuotiaana jotain pöyristyttävää

   Tilaajille
  8. 8

   Puhelu kesti yhdeksän minuuttia, ja sen aikana luonto käänsi Becky Boydin kodin ympäri ja tappoi 23 naapuria

   Tilaajille
  9. 9

   ”Hymyt ovat hyytyneet jokaiselta naureskelijalta” – Näin syntyi legendaariseksi hehkutettu kappale, jota lukuisat pitävät suomiräpin vaikuttavimpana biisinä

   Tilaajille
  10. 10

   Uusi laskelma: Vuonna 2050 Suomessa pitäisi olla 1,4 miljoonaa ulkomaalaista, jotta eläkemaksujen merkittävä nousu vältettäisiin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

   Tilaajille
  2. 2

   Bernie Sanders ja Trumpin entinen YK-lähettiläs ottivat yhteen synnytyksen hinnasta ”sosialistisessa” Suomessa

  3. 3

   Keskellä kauniaislaista metsää on satavuotias, valtavan talon kivijalka – Taustalla on tarina Stockmannin suvun unelmasta, joka loppui tragediaan

  4. 4

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa yötä päivää Kumpulassa – Operaation hinta jopa 60 000 euroa kuukaudessa, arvioi turvallisuusalan yritys

  6. 6

   Maailman ehkä harvinaisin muumi­muki saattaa olla peräisin thaimaalaiselta jätelavalta, josta se päätyi 40 eurolla Pohjois-Pohjanmaalle

  7. 7

   ”Esitin, etten ymmärrä mistään mitään” – Nyt puhuu Iltalypsyn karjakko, jonka ikimuistoinen katse pyyhki poliitikoilla pöytää 25 vuotta sitten

   Tilaajille
  8. 8

   Helsingin seudulla kulkee busseja, joissa penkit ovat selkä menosuuntaan – Mistä on kyse, HSL?

  9. 9

   Jatkuva hyvä päivä saattaa olla merkki toksisesta positiivisuudesta

  10. 10

   Amsterdam sai tarpeekseen seksi­työläisiä pällistelevistä turisti­ryhmistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  3. 3

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  4. 4

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  5. 5

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  6. 6

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  7. 7

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  8. 8

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  9. 9

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalainen keksintö lupaa vähentää autojen päästöjä jopa 80 prosenttia: ”Mitä järkeä on tuoda fossiilista polttoainetta ulkomailta?”

  11. Näytä lisää