Ulkomaat

Sipilä puhui EU:lle ilmaston­muutoksesta: Suomi ei anna puheen­johtaja­krääsää, vaan kompensoi rahoilla lento­päästöjä

Suomen pääministeri Juha Sipilä piti torstaina Brysselissä suuren puheen EU:n tulevaisuudesta. Esillä olivat muun muassa teemat Suomen EU-puheenjohtajuudesta, joka alkaa heinäkuussa.

Bryssel

Suomen pääministeri Juha Sipilä (kesk) kertoi torstaina EU-parlamentille visionsa Euroopan unionin tulevaisuudesta. Puhe on osa sarjaa, jossa kunkin EU-jäsenmaan johtava poliitikko puhuu EU-parlamentaarikoille. Puhujina ovat jo käyneet esimerkiksi Ranskan Emmanuel Macron ja Saksan Angela Merkel.

Puhe oli merkittävä myös siksi, että se oli kenties Sipilän viimeinen suuri EU-puhe Suomen pääministerinä.

Sipilä piti puheen, jossa korostuivat käytännönläheisyys, insinööritaidot ja konkreettiset teot. Macronin ja Merkelin kaltaista suurten eurooppalaisten visioiden maalaamista ei kuultu.

Sipilän mielestä EU:n uskottavuus perustuu siihen, miten se saavuttaa konkreettisia ratkaisuja. Sovituista asioista on pidettävä kiinni ja niitä on noudatettava, oli Sipilän viesti.

”Tärkeimmät kulmakivet, jotka määrittävät Suomen suhtautumista EU:n sekä rahaliiton kehittämiseen, ovat tehtyjen sopimusten kunnioittaminen ja tehokas toimeenpano.”

Sipilä viittasi puheessaan sekä omiin yrittäjäaikoihinsa että oman hallituksensa saavutuksiin. Kun kolmekymppinen Sipilä oli matkalla liiketapaamiseen Ranskaan, hän valmistautui lukemalla lentokoneessa vaimon lainaamaa opasta. Oppaan ohje on, ettei tapaamisessa kannata kysyä perheestä.

Perillä toimitusjohtaja odotti vaimonsa ja tyttärensä kanssa, ja pyysi heti kertomaan perheestä.

”Silloin ymmärsin, että me eurooppalaiset tulemme toimeen ja että meillä on enemmän yhteistä kuin uskommekaan”, Sipilä sanoi.

Sipilä kehui oman hallituksensa työtä, jolla Suomi kuroi umpeen julkisen talouden alijäämän. Keinoista Sipilä mainitsee muun muassa palkkojen jäädyttämisen ja leikkaamisen sekä vuotuisen työajan pidentämisen.

”Kuten arvata saattaa, nämä toimet eivät olleet kansalaisten mieleen. Nyt kolme vuotta myöhemmin julkisen talouden alijäämä on kuitenkin katettu, julkinen talous on tasapainossa ja työllisyysaste on korkein 30 vuoteen.”

Suomi on vetänyt tiukkaa linjaa talous- ja rahaliiton kehittämisessä ja vastustanut Ranskan aloitteita yhteisvastuun lisäämisestä. Sipilän puheen rivienvälinen kritiikki osui Ranskaan ja Italiaan, jotka eivät ole saavuttaneet sovittuja budjettitavoitteita.

”Emme voi hyväksyä ajatusta siitä, että tällaisiin ongelmiin haettaisiin ratkaisuja lisäämällä eurooppalaista yhteisvastuullisuutta. Tasapainoinen talousarvio ja alhainen velkasuhde ovat paras keino suojautua talouden shokeilta.”

Suomen puheenvuoro on vuorossa kiinnostavalla hetkellä. Brexitistä ei olla päästy vielä sopuun, ja toukokuussa käydään EU-vaalit. Suomi aloittaa oman EU-puheenjohtajuutensa heinäkuussa omien eduskuntavaalien jälkeen.

Sipilän puheen isot teemat käsitelivätkin Suomen puheenjohtajuudelle tärkeitä asioita. EU:n pitää esimerkiksi päästä sopuun pitkän aikavälin rahankäytöstä, jossa Sipilä korosti maaseudun kehittämistä. Muuttoliikkeen ongelmiin pitää löytää ratkaisut, ja turvallisuus- ja puolustusyhteistyötä syventää.

Merkittävä osa puheesta käsitteli ilmastonmuutosta, jonka Sipilä kertoi ottaneensa myös esiin jokaisen pääministerin kanssa EU-puheenjohtajuutta valmistellessa.

Parlamentaarikot taputtivat, kun Sipilä lupasi, ettei Suomi jaa perinteisiä puheenjohtajalahjoja. Näitä ovat olleet muun muassa huivit, kravatit ja sateenvarjot. Kertyneen puolen miljoonan euron potin Suomi aikoo käyttää lento- ja muiden päästöjen kompensoimiseen, kertoo Sipilä puheen jälkeen suomalaistoimittajille.

”Lahjat ovat aina krääsää, jotka omalta osaltaan tuovat lisää hiilidioksidipäästöjä niitä valmistettaessa. Kompensoimme päästöjä esimerkiksi metsää istuttamalla, ja sijoittamalla sellaisiin rahastoihin, jotka istuttavat metsää.”

Sipilä ehdotti EU:n vuoden 2030 päästövähennysvelvoitteiden tiukentamista vähintään 55 prosenttiin vuoden 1990 tasosta. Sipilä puhui parlamentaarikoille myös hiilinielujen kasvattamisesta ja peltojen potentiaalista hiilen sitojana.

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker kehui omassa kommenttipuheenvuorossaan Suomen luotettavuutta.

”Alusta asti Suomi on käyttäytynyt kuin yksi perustajajäsenistä. Niin kuin se olisi aina ollut täällä.”

Juncker kehui myös pitkää yhteistyötä Suomen eri pääministereiden kanssa alkaen Paavo Lipposesta.

”Suomi osaa kuunnella. Mutta ei vain kuunnella mutta myös kuulla.”

Lue Sipilän puhe kokonaisuudessaan täältä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Bernie Sanders ja Trumpin entinen YK-lähettiläs ottivat yhteen synnytyksen hinnasta ”sosialistisessa” Suomessa

  2. 2

   Hus myöntää Apotin aiheuttaneen ongelmia – Lääkäri haukkui järjestelmän satoja miljoonia maksaneeksi sudeksi

  3. 3

   Keskellä kauniaislaista metsää on satavuotias, valtavan talon kivijalka – Taustalla on tarina Stockmannin suvun unelmasta, joka loppui tragediaan

  4. 4

   Vaatimus istuttaa puita on outo vastaus nuorten huoleen ilmastosta

  5. 5

   Amsterdam sai tarpeekseen seksi­työläisiä pällistelevistä turisti­ryhmistä

  6. 6

   Tietosuoja­valtuutettu harkitsee Euroopan laajuista selvitystä Nokia-puhelimista: Norjan yleisradion kertoo puhelimen lähettävän tietoja Kiinaan

  7. 7

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  8. 8

   Kun poptähdet pysyvät vaiti homoudestaan, he antavat ymmärtää, että siinä on jotain väärää. Alman peloton avoimuus on muutos, jota olemme odottaneet

  9. 9

   Keravalle rakennetaan uusi vankila 22 miljoonalla eurolla

  10. 10

   Venäjä vakoilee Suomen tietoverkkoja yhä ärhäkämmin – ulkoministeriön koneilta löytynyt salamyhkäinen kampanja teki paluun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  2. 2

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  3. 3

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

   Tilaajille
  4. 4

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  5. 5

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  6. 6

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa yötä päivää Kumpulassa – Operaation hinta jopa 60 000 euroa kuukaudessa, arvioi turvallisuusalan yritys

  7. 7

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  8. 8

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  9. 9

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  10. 10

   Keskellä kauniaislaista metsää on satavuotias, valtavan talon kivijalka – Taustalla on tarina Stockmannin suvun unelmasta, joka loppui tragediaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää