40 vuotta sitten Iranin vallankumous muutti maailman

40 vuotta sitten ajatolla Ruhollah Khomenini laskeutui Teheraniin ja ratkaisi Iranin suuren vallankumouksen. Lehtikuvaaja Jore Puusa oli tapahtumien keskipisteessä joulukuussa 1978.

Lento 4721 Pariisista laskeutui Teheraniin aamupäivällä hieman ennen puolta kymmentä.

Boeing 747 -lentokoneessa oli 120 toimittajaa ja 1900-luvun jälkipuoliskon suurin vallankumousjohtaja.

Suurajatolla Ruhollah Khomeini laskeutui koneen portaita helmojaan pidellen. Oli helmikuun ensimmäinen päivä 1979, ja Iranin vallankumous oli päättymässä yli vuoden kamppailun jälkeen.

Tuhansia ihmisiä oli kuollut. Vihattu šaahi Mohammad Reza Pahlavi oli paennut. Khomeinia vastassa lentokentällä oli vähintään kaksi miljoonaa ihmistä – niin paljon, että Khomeini jouduttiin kuljettamaan lentokentältä helikopterilla. Yksikään rockbändi maailmassa ei vuonna 1979 saanut aikaan samanlaista hysteriaa kuin 78-vuotias hengenmies.

Khomeini oli tehnyt vallankumouksen eteen töitä monta vuosikymmentä, 14 viimeisintä vuotta maanpaossa.

Miltä nyt tuntuu, kysyi toimittaja Khomeinilta lentokoneessa.

”Ei miltään”, Khomeini vastasi.


Khomeinin paluusta ja Iranin vallankumouksesta on kulunut tasan 40 vuotta.

Vallankumous oli 1900-luvun lopun suurimpia mullistuksia. Iraniin syntynyt aggressiivinen pappisvaltio innosti radikaaleja islamisteja ja myöhemmin jihadisteja Saudi-Arabiasta Afganistaniin, ja Lähi-idän liittolaissuhteet menivät kerralla uusiksi. Vaikutukset ulottuvat tähän päivään asti.

Vallankumous oli kytenyt vuosikymmeniä. Irania hallitsi šaahi eli kuningas Reza Pahlavi, joka modernisoi maata nopeasti mutta jätti monet ihmiset osattomaksi.

Maan korkein uskonnollinen johtaja Khomeini oli paennut maasta jo 1964.

Kumouksen aktiivinen vaihe kesti runsaan vuoden.

Tammikuussa 1978 tapahtumat alkoivat vyöryä sellaista vauhtia, ettei niitä enää saanut pysähtymään. Kaikki alkoi valeuutisesta. Hallituksen lehdessä julkaistiin artikkeli, jossa sanottiin, että oppositiojohtaja Khomeini oli vakoilija ja lisäksi homo.

Juttu oli täyttä soopaa, mutta jostain syystä juuri se sai noin 4 000 opiskelijaa ja uskonnollista johtajaa osoittamaan mieltään Qomin kaupungissa. Qom on Iranin shiialaisen islamin keskuskaupunki.

Šaahin salainen poliisi Savak ampui mielenosoittajien väkijoukkoon. Ainakin kymmenen ihmistä kuoli.

Järkyttyneet opiskelijat järjestivät suruajan jälkeen uuden protestin, johon tuli hieman enemmän mielenosoittajia. Poliisi vastasi yhä suuremmalla voimalla. Mielenosoitukset levisivät 40 päivän suruajan syklissä. Vastarinta muuttui yhä väkivaltaisemmaksi.

Mielenosoittajat olivat aluksi lähinnä opiskelijoita ja keskiluokkaa. Kesäkuussa satoja ihmisiä kuoli elokuvateatterin tuhopoltossa. Köyhä työväkikin liittyi kesän mittaan kumoukseen.


Khomeini tuntuu yllättävältä vallankumousjohtajalta. Hänen sanomansa oli outo, ankara ja vanhoillinen uskonnollisuus. 1900-luvulla useimmat vallankumoukset olivat sosialistisia.

Eihän Khomeini ollut edes maassa, vaan oli viettänyt vuosia maanpaossa, lähinnä Irakissa. Miten sellainen mies voisi olla vaaraksi mahtavan kuninkaan joukoille?

Suunnilleen näin šaahi Reza Pahlavi ehkä ajattelikin, samoin kuningassukua tukenut Yhdysvallat. He pitivät suurimpana uhkana kommunismia, joka oli suosittua myös Iranissa 1960- ja 1970-luvuilla. Salainen poliisi Savak vangitsi kidutettaviksi tuhansia vasemmistolaisia.


Jäljelle jäi uskonto. ”Se oli viimeinen linnake, jonka toimintaa šaahi ei pystynyt täysin suitsimaan, vaikka sen toimintaa rajoitettiin, väitöskirjatutkija Joonas Maristo sanoo.

Khomeini ei toiminut yksin, vaan papisto oli enimmäkseen hänen rinnallaan. Moskeijoiden verkosto toimi, vaikka sananvapautta muuten tukahdutettiin.

”Moskeijoiden johtajat, mullahit, toimivat koko Iranissa ruohonjuuritasolla. Tieto kulki moskeijoiden kautta, ja uskonto oli ainoa mahdollinen voima, joka saattoi pistää pystyyn vallankumouksen”, Maristo sanoo.

Apunaan Khomeini käytti nokkelasti uusinta teknologista innovaatiota. Vuonna 1963 markkinoille tullut c-kasetti oli yleistymässä, ja Khomeini äänitti puheitaan kaseteille.

Kasetteja oli helppo salakuljettaa, ja niitä pystyi monistamaan ja levittämään rajattomasti. Näin moskeijoissa saattoi kuulla Khomeinin saarnoja, vaikka mies itse oli poissa.

”Maanpako teki Khomeinista idolin, hallinnon sortaman sankarin. Kasettien kautta hänen sanomansa välittyi Iraniin, vaikka ei ollut mitään mediaa eikä hän käynyt siellä”, Maristo sanoo.


Vallankumous oli tulossa, sen tiesivät syksyllä 1978 jo kaikki. Amerikkalaiset olivat jättämässä maata, ja elokuussa mielenosoittajien määrä laskettiin jo sadoissatuhansissa.

Šaahi antoi mielenosoittajille myönnytyksiä, mutta samalla Savak kiristi terroriaan. Ristiriitaiset viestit pahensivat tilannetta.

Kriisiä seurattiin Suomessakin tarkasti.

Joulukuussa Lehtikuvan toimitusjohtaja Patricia Seppälä (1924–2001) lähetti Teheraniin lehtikuvaaja Jore Puusan.

Puusa sanoo muistikuviensa vallankumouksen partaalla olevasta Iranista olevan jo hämäriä, eikä hän tehnyt muistiinpanoja.

”En muista paljoa enkä tarkkaan, koska olen aktiivisesti pyyhkinyt ’kovalevyäni’ tyhjäksi. Ajat ja paikat ovat muuttuneet sumuiseksi alueeksi, josta nousee ajoittain pahoja asioita, jotka sotkevat elämää joskus päivän, joskus viikon ajan”, Puusa sanoo.

Hän muistaa saaneensa ensimmäisen kosketuksensa vallankumoukseen jo matkalla lentokentältä kaupunkiin. Se oli järkyttävä.

”Teheraniin vievän moottoritien varressa oli teurastamoalue, jossa oli mielenosoitus. Nousin autosta ja rupesin kuvaamaan. Viereen tuli pikkutyttö. Jostain tuli harhaluoti ja osui tytön päähän. Siinä tajusin, millaiseen hommaan olin ryhtynyt.”

Teheranissa Puusaa odotti tyhjä toimisto. ”Amerikkalainen henkilökunta oli lähtenyt pois, ilmeisesti siksi, että henkeä oli uhattu”, Puusa sanoo.


Toimiston iranilaisella autonkuljettajalla oli hyvät kontaktit, ja hän kuljetti Puusaa ympäri Teherania ja sen ulkopuolellekin.

Ihmiset puhuivat vain yhdestä aiheesta, vallankumouksesta. Kaduilla nousi spontaaneja mielenosoituksia jatkuvasti.

”Fiilis oli se, että kiehui”, Puusa sanoo. ”Nuoret jätkät ryntäsivät kahviloista kaduille, ja pian alkoi kuulua poliisin jeeppien sireenejä. Laukauksia kuului jatkuvasti. Kyllä sen näki, että vanha valta ei tule kestämään.”

Iran oli kehittynyt nopeasti 60- ja 70-luvuilla. Maahan oli virrannut suunnattomasti öljyrahaa.

Šaahi liittoutui ensin brittien ja sitten Yhdysvaltojen kanssa. Talous kasvoi, mutta elintasokuilu leveni. Iranissa työskenteli satojatuhansia amerikkalaisia eripituisilla komennuksilla.

He kohtelivat Irania kuin siirtomaata. ”Amerikkalaiset käyttäytyivät ylimielisesti, asuivat omilla alueillaan eivätkä olleet tekemisissä ympäröivän maan kanssa. Monet alat syrjäytyivät, ja kauppiaat kärsivät”, tutkija Joonas Maristo sanoo.

Amerikkalaisten myötä kulttuuri muuttui nopeasti. Elokuvateatterit näyttivät uusimpia Hollywood-filmejä, ja pukeutumistyyli muuttui länsimaiseksi.

Eliitti oli innoissaan, mutta kansan syvät rivit karsastivat nopeaa muutosta. Raivo kanavoitui amerikkalaisiin.

Vallankumouksen ydin oli šaahin vastustaminen. Mutta amerikkalaisuudesta tuli šaahin symboli.

”Amerikasta tuli vallankumouksen vastakohta, paha josta haluttiin pois. Amerikka ja amerikkalainen elämäntapa symboloivat rappiota, röyhkeyttä ja kapitalismia”, Maristo sanoo.

Joulun alla 1978 kaikkia länsimaisia luultiin jo herkästi amerikkalaiseksi – ja mitä pidemmälle syksy eteni, sitä vähemmän länsimaalaisia Teheranissa oli.

Toimittajat tietysti jäivät. Lehtikuvaaja Jore Puusa vietti jouluaaton hotelli Inter-Contintentalissa. ”Pat lupasi kalleimman sapuskan jota raflasta löytyy. Sain kylmää kanaa ja soijakastiketta, koska minua pidettiin amerikkalaisena”, Puusa muistelee.

Välttääkseen sekaannukset Puusa ompeli kuvausliivinsä selkämykseen Suomen lipun. Hän oppi nopeasti, että esittäytyessä oli viisaampaa ääntää ranskalaisittain fänlaand, jottei tullut sekoitetuksi jenkkiin.

Mustallamerellä häntä hakattiin omalla kamerallaan kasvoihin.

Mutta Puusa kiersi Teherania autonkuljettajan kanssa ja kuvasi kaduilla ja ruumishuoneilla. ”Savak tappoi mielenosoittajia läjäpäin”, hän kertoo.


Väkivalta saattoi kohdata missä tahansa. Vaarallisin vaihtoehto oli poliisi, ja kerran se onnistuikin nappaamaan Puusan. Hän oli kuvaamassa ”punaisten kämmenten kujaa”, jossa seinään oli painautunut ammuttujen mielenosoittajien verisiä kämmenenjälkiä.

”Tuli armeijan jeeppi, ja ne pani minut käsirautoihin ja seinää vasten. Poliisi pani jonkin konepistoolin piipun niskaan ja veti liikkuvat taakse. Ja minulla meni saman tien kuset housuun, ihan automaattisesti. Sitten se veti liipasimesta, ja ase sanoi ’klonks’, ja ne poliisit nauroivat. Se oli jatkuvasti tällaista.”

Kriisialuekuvaajana Puusa oli vielä uransa alkuvaiheessa. ”Saattoi mennä päiväkausia, ettei saanut unta ollenkaan. Väkivallan näkeminen läheltä ja sen kohdistuminen itseen. Ei niitä voi ymmärtää.”

Todellisuus oli kauhea, mutta vallankumoukselliset liioittelivat sitä entisestään. Loppuvuodesta 1978 informaatiota ei ollut Teheranissa lainkaan. Sanomalehtiä ei ilmestynyt lakkojen vuoksi. Tv-kanavat taas olivat šaahin hallussa, eikä niihin uskonut kukaan.

Huhuja oli helppo levittää. Vallankumoukselliset väittivät, että šaahin joukot olivat murhanneet jopa 60 000 ihmistä. Se oli noin 20-kertainen vale, jota ei olisi tarvittu.

Ihmisiä kuoli päivittäin. Uskottavien laskelmien mukaan vallankumousvuonna 1978–1979 kuoli ainakin 2 781 ihmistä, siis keskimäärin useita päivässä.

Islamilaisen tavan mukaan ruumiit piti haudata nopeasti. Marttyyrien hautauskulkueihin törmäsi kaupungilla jatkuvasti.

Marraskuussa 1978 šaahi yritti rauhoittaa tilannetta ja lupasi televisiopuheessa myönnytyksiä.

Oli jo myöhäistä. Khomeini kieltäytyi yhteistyöstä, ja vallankumousrintama oli yhtenäinen. Keskiluokka, opiskelijat, työläiset, kommunistit ja islamistit halusivat kaataa šaahin. Yhdysvallat oli jo varustautunut šaahin kaatumiseen.

Tilanne ei ollut enää kenenkään hallussa. Sotilaita oli loikannut vallankumouksellisten puolelle. Köyhän Etelä-Teheranin moskeijoista lähti teinipoikia tuhoamaan amerikkalaista omaisuutta.

”Vallankumouskaarti oli jo voimissaan. Ne olivat sellaista maastopukuista partaista isoa kundia, jotka kulkivat kolmen neljän jätkän ryhmissä. Ne hakkasivat myös naisia. Se prostituutioviha oli suunnaton”, Puusa sanoo.


Vallankumouskaartit hyökkäsivät myös uskonnollisten vähemmistöjen kimppuun. Iranissa oli kristittyjä, juutalaisia. Pahimmin terrorisoitiin baha’i-uskontoa.

Šaahi ja Khomeini vaihtoivat valtikkaa läpsystä. Šaahi lähti lopulta ”lomalle” tammikuun 16. päivänä ja lensi Ranskaan. Kaikki tiesivät, että hän ei enää palaa.

Väistämätön tapahtui pari viikkoa Khomeinin paluun jälkeen. Helmikuun puolivälissä hallituksen joukot laskivat aseensa.

Voitto sinetöitiin huhtikuussa kansanäänestyksessä. Murskaenemmistö kannatti siirtymistä ”islamilaiseen tasavaltaan”.


Vallankumous oli muuttunut islamilaiseksi vallankumoukseksi.

”Khomeini onnistui nerokkaalla tavalla yhdistämään maan sisällä jylläävät voimat: pyrkimyksen demokraattisempaan järjestelmään ja kansan syvien rivien uskonnollisuuden”, Joonas Maristo sanoo.

Khomeinin oivallus oli tehdä Iranista islamilainen tasavalta. Maassa järjestetään edelleen säännöllisesti vaaleja, vaikka ylin valta onkin tiukasti papistolla.

”Iran ei ole edustuksellinen demokratia länsimaiden tapaan, mutta kansa pystyy valitsemaan parlamentin ja presidentin. Papistolla on kuitenkin ylivalta. Tämä tyydytti vallankumouksellisten monia ryhmittymiä ja oli valtiomuoto, joka toimi aluksi kaikille”, Maristo sanoo.

Tätä ei kestänyt kauan. Lähivuosina Khomeini murskasi vallankumouksessa mukana olleet vasemmistolaiset, ja Savakin terrori vaihtui vallankumouskaartin terroriin.

Pian Saddam Husseinin Irak hyökkäsi Iraniin. Iran pakotti taistelukentälle lapsisotilaita, mutta taistelu ylivoimaista vihollista vastaan myös yhtenäisti kansaa.

Iranista tuli Yhdysvaltain ikuinen vihollinen viimeistään silloin, kun Teheranin viimeiset amerikkalaiset jäivät lähetystönsä panttivangeiksi 444 päivän ajaksi tammikuuhun 1981 asti.

Maailma muuttui Iranin vallankumouksen myötä peruuttamattomasti. Niin muuttui myös lehtikuvaaja Jore Puusa. Hän teki myöhemmin paljon keikkoja pahoissa paikoissa, mutta vallankumous oli ensimmäinen. Teheranin viikot tulevat uniin vielä 40 vuotta myöhemmin.

”Sain aika pahan post-traumaattisen stressireaktion. Se on meillä kaikilla sotakuvaajaressukoilla. Siihen aikaan ei ollut debriefingiä [trauman käsittelyä] ollenkaan”, Puusa sanoo.

”Olin aika juniori ja hiutale. Mulla on nytkin kämmenet hikisenä, kun kuvittelen sitä määrittelemätöntä väkivallan pelkoa Teheranissa.”

”Post-traumaattista stressireaktiota ei kukaan tajunnut silloin. On mielipuolista, miten se piirtyy mieleen. Kaikkein pahimmat kuvat jäävät yksityiskohtaisina päähän. Se purkautuu iltaisin, juuri se Teheranin moottoritien varressa ollut pikkutyttö.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Näyttäähän se irvokkaalta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla” – Kallion kirkkoherra Riikka Reinan mukaan kirkossa rehottaa naisten vähättely

  2. 2

   Sipoon murhatutkinta valmistui: Ystävät kuvailivat poliisille henkirikoksen tehneen muuttumista

  3. 3

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  4. 4

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  5. 5

   Pohjois-Savossa kuvattiin todennäköisesti koko Euroopan vanhin maakotka – ”Tämä on ihan poikkeuksellinen tapaus”

  6. 6

   Vallilaan rakennettiin Itäisen kantakaupungin ”Eiranranta” – Keskihinta 7 000 euroa neliö, eikä yhtään kaupungin vuokra-asuntoa

  7. 7

   Foxin juontaja yritti haastatella historioitsijaa asiallisesti – päätyi sanomaan törkeyksiä ja kutsumaan haastateltavaa ”pikkuaivoiseksi ääliöksi”

  8. 8

   Ennuste vuodelle 2040: Suomessa on vain kolme kaupunkiseutua, jotka kasvavat – muu maa näivettyy

  9. 9

   Henna Poikonen ajatteli 2010, että liki purkukuntoisen puutalon ostaminen Korsosta olisi hyvä idea – Tältä talossa näyttää nyt

  10. 10

   Koripallon olympiavoittaja hämmästyttää yleissivistyksen puutteellaan – kertoi tohkeissaan brunssista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  2. 2

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  4. 4

   Lapset alkoivat ommella kestokasseja ja sosiaalisen median muovipussikeskustelu kuumeni entisestään – ”Täytyypi alkaa käydä kaupassa naapurikunnissa”

  5. 5

   Henna Poikonen ajatteli 2010, että liki purkukuntoisen puutalon ostaminen Korsosta olisi hyvä idea – Tältä talossa näyttää nyt

  6. 6

   ”Näyttäähän se irvokkaalta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla” – Kallion kirkkoherra Riikka Reinan mukaan kirkossa rehottaa naisten vähättely

  7. 7

   Hätätilasketsistä katkeroitunut Donald Trump uhkaili Twitterissä ”seuraamuksilla”, ja nyt presidenttiä imitoinut näyttelijä Alec Baldwin pelkää perheensä turvallisuuden puolesta

  8. 8

   Kalasataman Majakka-tornitalon työmaalla on tapahtunut vesivahinko – Rakennusyhtiö SRV kuvailee vahinkoa merkittäväksi

  9. 9

   Nainen kuoli Espanjassa syötyään Michelin-tähti­ravintolassa

  10. 10

   Muumit uudistuivat 30 vuoden jälkeen – Historian kallein suomalaissarja alkaa Ylellä, ja meno Muumilaaksossa on hetkittäin hyytävä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  2. 2

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  3. 3

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  4. 4

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  5. 5

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  6. 6

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  7. 7

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  8. 8

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  9. 9

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  10. 10

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Mie olen aika eläväinen tyyppi”, sanoo kulttuurin sekatyömies Jari ”Cyde” Hyttinen – 70- ja 80-luvuilla hän perusti yhtyeitä Ismo Alangon kanssa
  3. Yhdistetyn miehet jäivät kauaksi kärjestä mäkiosuudella – ”Olisi pitänyt venyä vielä vähän enemmän”
  4. Perustuslakivaliokunnan sote-lausunto valmistunee iltapäivällä, valiokunnan sisältä arvioidaan – suora lähetys noin kello 15
  5. Miksi yöllä tulee mieleen pahoja asioita?
  6. Hannele Liiberg sai vuonna 1977 häälahjaksi sähkökäyttöisen silppurin, joka toimii yhä täysin moitteettomasti – kerro HS:n kyselyssä pitkään kestäneistä laitteistasi
  7. Miten kaunis on Tommi Korpelan yksinäinen vanha nainen! – Saara Turusen näytelmä Medusan huone paneutuu lempeästi naisia ja miehiä rajoittaviin sukupuoli­rooleihin
  8. Valioliiga-joukkue Chelsealle vuoden siirtopanna – rikkoi sääntöjä 29 tapauksessa
  9. Pohjois-Savossa kuvattiin todennäköisesti koko Euroopan vanhin maakotka – ”Tämä on ihan poikkeuksellinen tapaus”
  10. ”Näyttäähän se irvokkaalta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla” – Kallion kirkkoherra Riikka Reinan mukaan kirkossa rehottaa naisten vähättely
  11. Saksan asevientikielto Saudi-Arabiaan suututtaa Saksan kumppaneita – eettisyydestä tuli taakka puolustusyhteistyölle
  12. Näytä lisää