Ulkomaat

Jos Yhdysvaltojen armeija marssii Venezuelaan, luvassa on kriisi, jota kukaan ei voi pysäyttää, arvioi tutkija

Aseellinen väliintulo Venezuelassa olisi tuhoisa ja hidas, eikä sitä kannata juuri kukaan, arvioi tutkija Mikael Wigell Ulkopoliittisesta instituutista.

rac
Valtakamppailun kärjistyessä Venezuelassa Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on nostanut jälleen esiin aseellisen väliintulon mahdollisuuden. Yhdysvallat käytännössä marssittaisi armeijansa syöksemään presidentti Nicolás Maduron vallasta.

”Yhdysvallat signaloi vahvasti Venezuelalle, että aseellinen väliintulo voi todella tapahtua”, toteaa Latinalaisen Amerikan politiikkaan erikoistunut tutkija Mikael Wigell Ulkopoliittisesta instituutista.

”Se ei kyllä olisi paras mahdollinen tilanne.”

Konflikti olisi hankala erityisesti muille Latinalaisen Amerikan maille, joista monet ovat Yhdysvaltojen tavoin kieltäytyneet tunnustamasta Maduroa, mutta vastustavat henkeen ja vereen Yhdysvaltojen sotatoimia ulkomailla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Useimmat niistä ovat jo ilmoittaneet asettuvansa aseellista interventiota vastaan, Wigell sanoo.

”Heillä on lähes kaikilla huonoja muistoja Yhdysvaltojen aseellisesta puuttumisesta.”

Wigellin mukaan Yhdysvallat pyrkisi saamaan apua erityisesti Venezuelan rajanaapurilta Kolumbialta, johon sillä on hyvät suhteet. Kolumbian presidentti Iván Duque on avoimen yhdysvaltalaismyönteinen, ja vuosikymmeniä jatkunut yhteinen huumeiden vastainen sota on nivonut maiden talouksia ja armeijoita yhteen.

Toisaalta Kolumbia olisi yksi suurimmista kärsijöistä, jos venezuelalaiset lähtisivät maanpakoon entistä suuremmin joukoin. Noin kolme miljoonaa venezuelalaista on jo paennut kurjia oloja, suurin osa naapurimaihin, ja Wigellin mukaan konflikti mitä luultavimmin tuottaisi uuden maastamuuttoryntäyksen.

”Naapurit ovat kovassa paineessa, varsinkin, jos konflikti pitkittyisi.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pitkittyminen olisi Wigellin mukaan paitsi mahdollista myös todennäköistä, sillä Venezuelaan on tuotu suuri määrä aseita, joita on jaettu myös muiden kuin armeijan käyttöön.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Vaikka Maduro kaatuisi nopeasti ja armeija hänen mukanaan, kaduilla ja erityisesti jengeillä on paljon aseita.”

Venezuela on Maduron kaudella syöksynyt talouskurimukseen, joka on johtanut ruoka- ja lääkepulaan, ryöstelyyn ja mellakoihin.

Oppositiojohtaja Juan Guaidó julisti itsensä tammikuussa Venezuelan väliaikaiseksi presidentiksi, ja häntä ovat asettuneet tukemaan Yhdysvallat, monet EU-maat Suomi mukaan lukien sekä suuri osa Latinalaisen Amerikan maista. Maduro ei kuitenkaan ole osoittanut aikomuksia luopua vallasta.


Vaikka aseellista väliintuloa vastustaa Latinalaisen Amerikan lisäksi lähes koko maailma, lopulta Yhdysvallat pystyisi hyökkäykseen vaikka yksin. Mikään taho tuskin pystyisi puuttumaan tilanteeseen sen kerran alettua, Wigell arvioi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Wigell pitää aseellista väliintuloa kuitenkin melko epätodennäköisenä. Sotilaallinen konflikti on lähinnä Trumpin ajatus, hän muistuttaa.

”Hän pitää sitä vaihtoehtoa esillä.”

Wigellin mukaan ihmiset jopa Yhdysvaltain ylimmässä hallinnossa asti yrittävät saada presidenttiä luopumaan ajatuksesta.

”He yrittävät sanoa Trumpille, että älä puhu aseellisesta konfliktista. Se vain antaa Maduron puheille pohjaa.”

Maduro on jo pitkään julistanut, että häntä vastustavat tahot ovat kätyreitä Yhdysvaltojen junailemassa vallankaappauksessa.

Tukea Trumpille tuskin riittäisi edes oman maan kongressissa, jossa aseellista väliintuloa kannattavat Wigellin mukaan vain jotkut republikaanitahot.

Mitä Venezuelassa sitten voisi tehdä pelkän diplomatian avulla?

Wigell uskoo, että paljonkin. Latinalaisen Amerikan maat ovat yhtenäisiä paitsi sotilaallisen konfliktin vastustuksessa myös sen suhteen, mitä seuraavaksi kannattaisi tehdä.

Ensiksikin poliittiset vangit tulisi vapauttaa, Wigell listaa. Sitten pitäisi saada aikaan uudet vaalit, ja nimenomaan niin, että ne järjestää parlamentti. Järjestämisen kanssa ei saisi hoppuilla, ja äänioikeus pitäisi taata myös niille miljoonille venezuelalaisille, jotka ovat lähteneet pakoon maasta.

Kaikki tämä riippuu kuitenkin siitä, saadaanko Venezuelan armeijan vaikutusvaltainen johto kosiskeltua uudistusten puolelle. Toistaiseksi käännynnäisiksi ovat ilmoittautuneet vain yksittäiset kenraalit.

Fakta

Venezuelan valtataistelu


 Venezuelan presidentti Nicolás Maduro siirtyi toiselle kaudelleen vaaleilla, jotka on tuomittu laajasti epädemokraattisiksi.

 Oppositiojohtaja Juan Guaidó on julistautunut väliaikaiseksi presidentiksi kasvavalla kansainvälisellä tuella ja vaatii uusia vaaleja.

 Venezuela on ajautunut taloudelliseen ahdinkoon, josta on syytetty niin öljyn hinnan romahdusta kuin vasemmistolaista hallintoa. Yhdysvallat asetti tammikuussa uusia pakotteita Venezuelan kansalliselle öljy-yhtiölle.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tutkijat palasivat maailman suurimmasta meren­alaisesta montusta ja kertoivat ennen­näkemättömistä tippu­kivistä ja ”hullusta” rikkivety­kerroksesta

  2. 2

   Yksi Helsingin hienoimmista ravintolasaleista oli vaarassa – Klassikkoa ei tärveltykään, ja kohta sinne pääsee taas syömään

  3. 3

   S-ryhmä julkaisi tomaattisäilykkeidensä tuottajista karun raportin, josta muut voisivat ottaa mallia

  4. 4

   Käsittämätön pörssitiedote saattoi rikkoa lakia

   Tilaajille
  5. 5

   Siperiassa satoi mustaa lunta, syyttäjä aloitti rikostutkinnan

  6. 6

   Apulanta toi Areenalle hämmentävän esityksen, joka voisi pienellä viilauksella olla kaikkien aikojen hienoin suomalainen rockspektaakkeli

  7. 7

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  8. 8

   Varusmiespalvelussa suurin uudistus vuosikymmeniin: alokasajasta tehdään entistä kevyempi, taistelua harjoitellaan virtuaaliympäristössä

  9. 9

   Jussi Andelin kirjoitti hakukoneeseen sanan ”ero” – Siitä alkoi tapahtumaketju, joka paljasti kokonaisen jätettyjen miesten maailman

  10. 10

   Näiden kolmen luvun avulla ymmärrät, mitä toimet ilmaston­muutosta vastaan oikeasti tarkoittavat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   3 000 opiskelijan kampus vajoaa Espoossa ja suljetaan pika­vauhtia

  2. 2

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  3. 3

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  4. 4

   Uusia superkameroita nousee teiden varsille jo ensi kuussa – Tuleeko ylinopeuksista rahantekokone valtiolle?

  5. 5

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  6. 6

   S-ryhmä julkaisi tomaattisäilykkeidensä tuottajista karun raportin, josta muut voisivat ottaa mallia

  7. 7

   Yksi Helsingin hienoimmista ravintolasaleista oli vaarassa – Klassikkoa ei tärveltykään, ja kohta sinne pääsee taas syömään

  8. 8

   Mitä Trumpin julistus käytännössä tarkoittaa? Seuraavaksi muurista kiistellään luultavasti oikeudessa

  9. 9

   Mitä tehdä, kun lapsi muuttuu yhdessä yössä vieraaksi ihmiseksi? Kirsi Könösen ympärille kokoontuu voipuneita äitejä

   Tilaajille
  10. 10

   Käytä pieniä tukisanoja kehuessasi itseäsi – näistä ilmaisuista muut eivät ärsyynny

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Microsoft: Älkää käyttäkö Explorer-selainta

  5. 5

   Ihmisellä voi olla kehossaan litroja ylimääräistä vettä – Näillä kuudella vinkillä vähennät turvotusta

   Tilaajille
  6. 6

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  7. 7

   Lojumme itsemme kuoliaaksi – Alkukantaisen Tsimané-heimon esimerkki osoittaa, miksi ”meidän on liikuttava selviytyäksemme hengissä”

   Tilaajille
  8. 8

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  9. 9

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  10. 10

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Donald Trumpin polvistumisillaan suututtanut NFL-pelaaja pääsi sopuun liigan kanssa – syytti omistajia salaliitosta
  3. Tapiola sinfoniettan solistina soittaneesta Alina Pogostkinasta on tullut satumaisen hieno viulisti
  4. Hollywoodin ykkösnimet suuttuivat Oscar-gaalan järjestelyistä – niinpä akatemia perui päätöksensä jättää kuvauksen ja leikkauksen palkinnonjaon pois suorasta tv-lähetyksestä
  5. Tutkijat palasivat maailman suurimmasta meren­alaisesta montusta ja kertoivat ennen­näkemättömistä tippu­kivistä ja ”hullusta” rikkivety­kerroksesta
  6. Tähän ulosajoon päättyi Teemu Sunisen taistelu Ruotsin rallin voitosta
  7. Valokuvaaja Caj Bremer täyttää 90 vuotta – urallaan hän mokaili, otti hömppä­kuvia ja sen kuuluisimman, josta Kekkonenkin kuittaili Tilaajille
  8. Maajoukkuehyökkääjä Eero Markkanen häikäisevässä vireessä uudessa seurassaan – iski neljä maalia jo avauspuoliajalla
  9. Tunti sitten
  10. Apulanta toi Areenalle hämmentävän esityksen, joka voisi pienellä viilauksella olla kaikkien aikojen hienoin suomalainen rockspektaakkeli
  11. Näiden kolmen luvun avulla ymmärrät, mitä toimet ilmaston­muutosta vastaan oikeasti tarkoittavat
  12. Uppohangessa talsiminen on uusi suosikkilaji – Näillä vinkeillä saat lumikenkäilystä kaiken irti
  13. Näytä lisää