Ulkomaat

Tanskalainen Jehovan todistaja sai kuusi vuotta vankeutta Venäjällä – yli 200 venäläistä Jehovan todistajaa haki viime vuonna turvapaikkaa Suomesta

Dennis Christensenin tuomio oli ensimmäinen laatuaan, lisää tuomioita Jehovan todistajille luvassa.

rac
Moskova

Keskivenäläinen oikeusistuin totesi keskiviikkona Jehovan todistajiin kuuluvan tanskalaisen Dennis Christensenin syylliseksi ”ekstremismiin” eli ääritoimintaan. Orjolin kaupungissa toimiva oikeusistuin langetti miehelle kuuden vuoden vankeustuomion.

Venäjän korkein oikeus julisti uskonliikkeen ”ekstremistiseksi” ja käytännössä kielsi sen toiminnan jo vuonna 2017, mutta keskiviikkona annettu tuomio oli tiettävästi ensimmäinen Jehovan todistajalle lain perusteella annettu.

Christensenistä saattaa siten tulla ennakkotapaus, jonka perusteella langetetaan nopeasti kymmeniä uusia tuomioita.

Ekstremismin kieltävällä lailla Venäjä pyrkii ehkäisemään terrorismia ja aatteellista ääriliikehdintää, jota se siis kutsuu ekstremismiksi. Ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet laveasti kirjoitettua lakia, koska sitä on käytetty myös poliittiseen vainoon.


Tilanne on heijastunut myös Suomeen, jossa venäläiset nousivat viime vuonna irakilaisten jälkeen toiseksi suurimmaksi turvapaikanhakija­ryhmäksi. Maahanmuuttoviraston mukaan se selittyy pääosin Jehovan todistajien tilanteella Venäjällä.

Viime vuonna turvapaikkaa haki Suomesta lähes 500 venäläistä, joista noin puolet on Jehovan todistajia. Osa heistä on saanut turvapaikan, osa ei, osan kohdalla prosessi on vielä kesken.

Venäjällä on arviolta 170 000 Jehovan todistajaa.

Jehovan todistajat ovat olleet jo pidempään Venäjän viranomaisten painotuksen kohteena samalla kun ortodoksisen kirkon asema on vahvistunut ja vallanpitäjien kansallismielinen puhe yleistynyt.

Jehovan todistajien päämaja on Yhdysvalloissa, jossa uskontokunta syntyi 1800-luvun lopulla. Monet Venäjän ortodoksisen kirkon edustajat ovat kutsuneet Jehovan todistajia vaaralliseksi ulkomaalaiseksi lahkoksi, joka heikentää valtiota ja perinteisiä arvoja.

Myöskään lännessä suurimmat kristilliset kirkot eivät pidä Jehovan todistajia kristittyinä.

Jehovan todistajien tilanne paheni vuonna 2016, kun Orjolissa tuomioistuin julisti paikallisen seurakunnan ekstremistiseksi. Venäjän korkein oikeus julisti seuraavana vuonna koko uskontokunnan kielletyksi ääriliikkeeksi.

Nyt Venäjän ekstremistijärjestöjen listalla olevista valtaosa on Jehovan todistajien paikallisseurakuntia.

Orjolissa poliisi saapui Jehovan todistajien tilaisuuteen toukokuussa 2017 ja otti Christensenin kiinni. Hän on ollut siitä asti vankeudessa.

Yhteensä viranomaiset ovat avanneet ainakin sata rikostutkintaa Jehovan todistajia vastaan. Noin 20 Jehovan todistajaa odottaa oikeudenkäyntiä vangittuna.

Christensenin asianajajan mukaan oikeusistuinten kieltopäätökset koskivat vain uskontokuntaa eivätkä voi estää Jehovan todistajia harjoittamasta uskontoaan. Hän on vedonnut uskonnonvapauden sallivaan perustuslain pykälään.

Monissa länsimaissakin suhtaudutaan Jehovan todistajiin epäillen, ja liikettä on kritisoitu jäsenten kovasta kontrolloinnista.

Yhdysvallat ja EU ovat silti arvostelleet Venäjää uskontokunnan ”järjestelmällisestä vainoamisesta”. Ne ovat pitäneet oikeudenkäyntiä testinä Venäjän uskonnonvapaudesta.

Myös Venäjän presidentti Vladimir Putin kommentoi asiaa viime vuoden joulukuussa sanomalla, että Jehovan todistajien tilanne pitää selvittää. Käytännössä Putin arvosteli viranomaisia siitä, miten Jehovan todistajia on kohdeltu.

”Se ei kuitenkaan ole pehmentänyt linjaa mitenkään”, Venäjän uskonnoista Believing in Russia -kirjan kirjoittanut Geraldine Fagan sanoo HS:lle.

”Jehovan todistajien järjestön täyskiellon jälkeen olemme todistaneet kovinta uskonnonvapauteen liittynyttä iskua sitten neuvostoajan”, Fagan sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmiskunnan kohtaloon – Tässä on hiilinielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin seudulla kulkee busseja, joissa penkit ovat selkä menosuuntaan – Mistä on kyse, HSL?

  3. 3

   Vantaalaispitseriaan käveli nälkäinen mies, jolla ei ollut rahaa – omistaja Ahmet Ciray päätti alkaa jakaa ruokaa ilmaiseksi

  4. 4

   Puhelu kesti yhdeksän minuuttia, ja sen aikana luonto käänsi Becky Boydin kodin ympäri ja tappoi 23 naapuria

   Tilaajille
  5. 5

   EU-johtajat: May saa lisäaikaa, mutta ehtona joko erosopimus tai mahdolliset eurovaalit

  6. 6

   ”Hymyt ovat hyytyneet jokaiselta naureskelijalta” – Näin syntyi legendaariseksi hehkutettu kappale, jota lukuisat pitävät suomiräpin vaikuttavimpana biisinä

   Tilaajille
  7. 7

   Bernie Sanders ja Trumpin entinen YK-lähettiläs ottivat yhteen synnytyksen hinnasta ”sosialistisessa” Suomessa

  8. 8

   Keskustatunneli tekee paluun: kulkuaukkoja suunnitellaan kantakaupungin kallioihin ja puistojen alle

  9. 9

   Kuusi kuoli, kun auto ajoi väkijoukkoon Kiinassa

  10. 10

   Keskellä kauniaislaista metsää on satavuotias, valtavan talon kivijalka – Taustalla on tarina Stockmannin suvun unelmasta, joka loppui tragediaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

   Tilaajille
  2. 2

   Bernie Sanders ja Trumpin entinen YK-lähettiläs ottivat yhteen synnytyksen hinnasta ”sosialistisessa” Suomessa

  3. 3

   Keskellä kauniaislaista metsää on satavuotias, valtavan talon kivijalka – Taustalla on tarina Stockmannin suvun unelmasta, joka loppui tragediaan

  4. 4

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa yötä päivää Kumpulassa – Operaation hinta jopa 60 000 euroa kuukaudessa, arvioi turvallisuusalan yritys

  6. 6

   Maailman ehkä harvinaisin muumi­muki saattaa olla peräisin thaimaalaiselta jätelavalta, josta se päätyi 40 eurolla Pohjois-Pohjanmaalle

  7. 7

   ”Esitin, etten ymmärrä mistään mitään” – Nyt puhuu Iltalypsyn karjakko, jonka ikimuistoinen katse pyyhki poliitikoilla pöytää 25 vuotta sitten

   Tilaajille
  8. 8

   Helsingin seudulla kulkee busseja, joissa penkit ovat selkä menosuuntaan – Mistä on kyse, HSL?

  9. 9

   Jatkuva hyvä päivä saattaa olla merkki toksisesta positiivisuudesta

  10. 10

   Amsterdam sai tarpeekseen seksi­työläisiä pällistelevistä turisti­ryhmistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  3. 3

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  4. 4

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  5. 5

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  6. 6

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  7. 7

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  8. 8

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  9. 9

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalainen keksintö lupaa vähentää autojen päästöjä jopa 80 prosenttia: ”Mitä järkeä on tuoda fossiilista polttoainetta ulkomailta?”

  11. Näytä lisää