Ulkomaat

Ruotsin puolustusministeri tapaa Sauli Niinistön ja kiittää Suomea 1 500 sotilaasta: ”Näemme sen merkkinä siitä, kuinka tosissaan puolustusyhteistyössä ollaan”

Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist tapaa presidentti Sauli Niinistön Helsingissä perjantaina.

Tukholma

Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvistin mielestä Suomen presidentti on avainasemassa Itämeren alueen turvallisuudessa.

Hultqvist tapaa presidentti Sauli Niinistön perjantaina Helsingissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Suomen presidentillä on tärkeä rooli turvallisuuspoliittisen tasapainon ja uskottavuuden rakentamisessa täällä Pohjolassa”, Hultqvist sanoo HS:n haastattelussa tapaamisen alla.

Hultqvistin mukaan hän puhuu Niinistön kanssa ”Suomen ja Ruotsin suhteista ja turvallisuuspoliittisesta tilanteesta”. Enempää hän ei asialistasta paljasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

On kuitenkin yleisesti tunnettu tosiasia, että Suomi käy Venäjän kanssa keskusteluja useammin ja korkeammalla tasolla kuin Ruotsi. Toisin kuin Ruotsin pääministerit, presidentti Niinistö on tavannut Venäjän presidentti Vladimir Putinin lukuisia kertoja.

”Suomen presidentillä on keskeinen rooli turvallisuuspoliittisessa dialogissa tässä osassa Eurooppaa”, Hultqvist muotoilee.

Onko Ruotsille hyötyä siitä, että Suomen presidentti käy dialogia Venäjän kanssa?

”En halua kommentoida Suomen presidentin työtä, mutta hänen kanssaan on tärkeä käydä jatkuvasti keskusteluja. Arvostamme tätä yhteyttä.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyö on syventynyt nopeasti sen jälkeen kun Venäjä valloitti Ukrainalta Krimin niemimaan keväällä 2014.

Hultqvist on tavannut Suomen puolustusministeri Jussi Niinistön 49 kertaa. Presidentti Niinistön kanssa tapaamisia on järjestynyt paljon vähemmän.

Ruotsi ja Suomi ovat molemmat sotilasliitto Naton ulkopuolella läheisinä kumppanimaina. Hyvät suhteet Yhdysvaltoihin ovat osa molempien turvallisuuden selkärankaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hultqvist ei kuitenkaan tunnusta, että Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin toisinaan vihamieliset puheet Euroopasta tai puolustusministeri James Mattisin yllätysero huolestuttaisivat häntä. Hänestä Yhdysvaltojen teot kertovat toista tarinaa.

”Meillä on nyt vahvempi side Atlantin yli kuin neljä vuotta sitten”, Hultqvist sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Yhdysvaltalaisten osanotto sotaharjoituksissa meidän osassa Eurooppaa on lisääntynyt.”

Suomi on tekemässä suurta hävittäjähankintaa. Myös ruotsalainen Saab on jättänyt tarjouksensa.

Hultqvist haluaa HS:n haastattelussa korostaa, että Ruotsi syventää puolustusyhteistyötä Suomen kanssa riippumatta siitä, minkä maalaiset hävittäjät Suomi valitsee.

Aivan kokonaan hän ei malta myyntipuheista pidättäytyä. ”Meidän mielestämme on toki vahvoja argumentteja Saabin valitsemiseksi.”

Eikö hävittäjävalinnalla ole mitään merkitystä Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyön kehityksessä?

”Se on selvää, että jos ostaa ruotsalaisia hävittäjiä, se luo mahdollisuuden yhteiselle ylläpidolle ja koulutukselle. Ja sama hävittäjätyyppi luo myös operatiivisia etuja. Tämä ei kuitenkaan ratkaise kunnianhimomme tasoa yhteistyössä Suomen kanssa.”

Yksi tuore esimerkki Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyöstä on maaliskuussa Ruotsissa järjestettävä Northern Wind -sotaharjoitus.

Suomi lähettää paikalle noin 1550 henkilön harjoitusosaston. Hultqvist arvelee, että niin suurta suomalaisjoukkoa ei ole Ruotsin maaperällä harjoitellut koskaan aiemmin.

”Olemme hyvin kiitollisia Suomen suuresta panoksesta ja näemme sen merkkinä siitä, kuinka tosissaan puolustusyhteistyössä ollaan.”

Suomen puolustusministeri Jussi Niinistö ehdotti aiemmin tänä vuonna Sälenin turvallisuuskonferenssissa, että Ruotsi, Norja ja Suomi alkaisivat järjestää maiden pohjoisosissa säännöllisiä, rajat ylittäviä maavoimien sotaharjoituksia.

”Minusta se on hyvä idea”, Hultqvist sanoo.

Ruotsi sai juuri uuden hallituksen neljän kuukauden neuvotteluiden päätteeksi.

Sosiaalidemokraatit ja ympäristöpuolue jatkavat hallitusvastuussa, ja Hultqvist sai pitää paikkansa. Suuri muutos on kuitenkin se, että vasemmistohallitus ottaa tukea kahdelta porvaripuolueelta –keskustalta ja liberaaleilta.

Sosiaalidemokraatit ja ympäristöpuolue vastustavat Ruotsin Nato-jäsenyyttä. Keskusta ja liberaalit kannattavat sitä Ruotsin muiden porvaripuolueiden tapaan.

Hultqvistin mukaan Ruotsin suuri turvallisuuspoliittinen linja pysyy samana. Ruotsi pitää kiinni liittoutumattomuudestaan.

”Ei tässä ole mitään muutosta. Suuri muutos tapahtui 2014, kun aloimme rakentaa jälleen kansallista puolustusta ja syventää kansainvälistä yhteistyötä.”

Monesta asiasta neljä puoluetta on myös yhtä mieltä.

”Haluamme kaikki perustaa kansallisen kyberturvallisuuden yksikön, panna lisää rahaa puolustukseen ja kasvattaa asevelvollisten määrää.”

Tästä on kyse

Puolustusministeri tapaa presidentin


 Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist tapaa Suomen presidentti Sauli Niinistön perjantaina Helsingissä.

 Ruotsi ja Suomi ovat syventäneet puolustusyhteistyötään nopeasti vuodesta 2014 lähtien.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tutkijat palasivat maailman suurimmasta meren­alaisesta montusta ja kertoivat ennen­näkemättömistä tippu­kivistä ja ”hullusta” rikkivety­kerroksesta

  2. 2

   Yksi Helsingin hienoimmista ravintolasaleista oli vaarassa – Klassikkoa ei tärveltykään, ja kohta sinne pääsee taas syömään

  3. 3

   S-ryhmä julkaisi tomaattisäilykkeidensä tuottajista karun raportin, josta muut voisivat ottaa mallia

  4. 4

   Käsittämätön pörssitiedote saattoi rikkoa lakia

   Tilaajille
  5. 5

   Siperiassa satoi mustaa lunta, syyttäjä aloitti rikostutkinnan

  6. 6

   Varusmiespalvelussa suurin uudistus vuosikymmeniin: alokasajasta tehdään entistä kevyempi, taistelua harjoitellaan virtuaaliympäristössä

  7. 7

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  8. 8

   Apulanta toi Areenalle hämmentävän esityksen, joka voisi pienellä viilauksella olla kaikkien aikojen hienoin suomalainen rockspektaakkeli

  9. 9

   Jussi Andelin kirjoitti hakukoneeseen sanan ”ero” – Siitä alkoi tapahtumaketju, joka paljasti kokonaisen jätettyjen miesten maailman

  10. 10

   Näiden kolmen luvun avulla ymmärrät, mitä toimet ilmaston­muutosta vastaan oikeasti tarkoittavat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   3 000 opiskelijan kampus vajoaa Espoossa ja suljetaan pika­vauhtia

  2. 2

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  3. 3

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  4. 4

   Uusia superkameroita nousee teiden varsille jo ensi kuussa – Tuleeko ylinopeuksista rahantekokone valtiolle?

  5. 5

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  6. 6

   S-ryhmä julkaisi tomaattisäilykkeidensä tuottajista karun raportin, josta muut voisivat ottaa mallia

  7. 7

   Yksi Helsingin hienoimmista ravintolasaleista oli vaarassa – Klassikkoa ei tärveltykään, ja kohta sinne pääsee taas syömään

  8. 8

   Mitä Trumpin julistus käytännössä tarkoittaa? Seuraavaksi muurista kiistellään luultavasti oikeudessa

  9. 9

   Mitä tehdä, kun lapsi muuttuu yhdessä yössä vieraaksi ihmiseksi? Kirsi Könösen ympärille kokoontuu voipuneita äitejä

   Tilaajille
  10. 10

   Käytä pieniä tukisanoja kehuessasi itseäsi – näistä ilmaisuista muut eivät ärsyynny

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Microsoft: Älkää käyttäkö Explorer-selainta

  5. 5

   Ihmisellä voi olla kehossaan litroja ylimääräistä vettä – Näillä kuudella vinkillä vähennät turvotusta

   Tilaajille
  6. 6

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  7. 7

   Lojumme itsemme kuoliaaksi – Alkukantaisen Tsimané-heimon esimerkki osoittaa, miksi ”meidän on liikuttava selviytyäksemme hengissä”

   Tilaajille
  8. 8

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  9. 9

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  10. 10

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Donald Trumpin polvistumisillaan suututtanut NFL-pelaaja pääsi sopuun liigan kanssa – syytti omistajia salaliitosta
  3. Tapiola sinfoniettan solistina soittaneesta Alina Pogostkinasta on tullut satumaisen hieno viulisti
  4. Hollywoodin ykkösnimet suuttuivat Oscar-gaalan järjestelyistä – niinpä akatemia perui päätöksensä jättää kuvauksen ja leikkauksen palkinnonjaon pois suorasta tv-lähetyksestä
  5. Tutkijat palasivat maailman suurimmasta meren­alaisesta montusta ja kertoivat ennen­näkemättömistä tippu­kivistä ja ”hullusta” rikkivety­kerroksesta
  6. Tähän ulosajoon päättyi Teemu Sunisen taistelu Ruotsin rallin voitosta
  7. Valokuvaaja Caj Bremer täyttää 90 vuotta – urallaan hän mokaili, otti hömppä­kuvia ja sen kuuluisimman, josta Kekkonenkin kuittaili Tilaajille
  8. Maajoukkuehyökkääjä Eero Markkanen häikäisevässä vireessä uudessa seurassaan – iski neljä maalia jo avauspuoliajalla
  9. Tunti sitten
  10. Apulanta toi Areenalle hämmentävän esityksen, joka voisi pienellä viilauksella olla kaikkien aikojen hienoin suomalainen rockspektaakkeli
  11. Näiden kolmen luvun avulla ymmärrät, mitä toimet ilmaston­muutosta vastaan oikeasti tarkoittavat
  12. Uppohangessa talsiminen on uusi suosikkilaji – Näillä vinkeillä saat lumikenkäilystä kaiken irti
  13. Näytä lisää