Ulkomaat    |   HS-analyysi

Hiilestä luopuva Saksa on kaasuputken vanki

Vaikka Nord Stream 2:sta tuli muille uhka, liittokansleri Angela Merkel pitää kiinni siitä, että kyse on taloushankkeesta, kirjoittaa HS:n Berliinin-kirjeenvaihtaja Anna-Liina Kauhanen.

Berliini

Ranska yllätti Saksan viime torstaina ilmoittamalla, ettei ole Saksan kanssa samaa mieltä Nord Stream 2 -kaasuputkea mitä suurimmassa määrin koskevan EU:n maakaasudirektiivin uudistamisesta.

Saksalla tuli kiire saada Ranska puolelleen. Saksa onnistui. Perjantaina Brysselissä syntyi kompromissi maakaasudirektiivistä. Kompromissin mukaan Saksa saa Nord Stream 2 -kaasuputken toisena päänä itse päättää, sovelletaanko EU:n ulkopuolelta tulevaan kaasuputkeen EU:n sisäisen kaasumarkkinan sääntöjä vai ei.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Se, että Ranska kääntyi Saksaa vastaan, herättää kysymyksiä. Mitä Ranska tavoitteli? Ja miksi Saksa kuitenkin saa, mitä tahtoo? Ja kaikki tämä vain pari viikkoa sen jälkeen, kun liittokansleri Angela Merkel ja presidentti Emmanuel Macron näyttävästi allekirjoittivat Aachenissa Saksan ja Ranskan uuden ystävyyssopimuksen.

Vääntö teki selväksi, että Macronilla on tarve tukea myös muita kuin Saksaa. Esimerkiksi Puolaa ja Baltian maita, jotka vastustavat Nord Stream 2:ta. Koko ajan ei kannata olla myöskään eri mieltä kuin Yhdysvaltain presidentti Donald Trump.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Saksa on varsin yksin puolustaessaan Nord Stream 2 -putkea. Suomi tarkastelee putkihankkeita eri näkökulmasta, mutta lienee tyytyväinen kompromissiin. Nyt Suomen ja Venäjän putkihankkeissa päätökset tehdään Suomessa, ei Brysselissä.

Saksa oli sitä mieltä, että kaasudirektiiviä haluttiin muuttaa vain siksi, että Nord Stream 2 saataisiin kaadettua. Tässä Saksa on oikeassa.

Voimaan tullessaan direktiivi olisi tehnyt kaasuputkesta Gazpromille kalliin ja vaikea. Sillä on Venäjällä monopoli. Direktiivi olisi pakottanut Gazpromin myymään putken, sillä sama yhtiö ei olisi voinut sekä omistaa putkea että myydä kaasua. Putken kapasiteetista pitäisi myös varata kymmenen prosentin osuus muille kaasuntoimittajille, joita Venäjällä ei kuitenkaan ole.

Tällainen on Nord Stream 2 -hanke. Teksti jatkuu grafiikoiden jälkeen.Saksan Nord Stream 2 -kantaan on yksinkertainen selitys. Maa tarvitsee kaasua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Saksa on juuri päättänyt luopua kivi- ja ruskohiilen käytöstä vuoteen 2038 mennessä. Koska Saksa on luopunut myös ydinvoimasta, jäljelle jää kaasu. Vuonna 2038 Saksan on pystyttävä tuottamaan puolet sähköstään jollain muulla tavalla kuin nyt.

Ranskalle Venäjän kaasu ei ole samalla tavalla energiapolitiikan kysymys, vaikkakin yksi Nord Stream 2-hankkeen viidestä eurooppalaisesta rahoittajasta on ranskalainen Engie. Ranska tarkastelee kysymystä EU:n vaikutusvallan kasvattamisen näkökulmasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nord Stream 2 ei tosin ole vain EU:n ja Venäjän asia. Trump on tehnyt Nord Stream 2:sta aseen kauppasotaansa. Pääargumentti on kuitenkin huoli siitä, miten riippuvaiseksi Eurooppa on tekemässä itsensä Venäjästä.

Nord Stream 2 -hankkeessa mukana oleville eurooppalaisyhtiöille isoin riski on nyt uhka Yhdysvaltojen niihin kohdistamista pakotteista.

Trumpilla on tarve käyttää kovia otteita Venäjää vastaan. Painetta lisäsi Ukrainan ja Venäjän välien kiristyminen Mustallamerellä marraskuussa. Nyt esimerkiksi italialainen energiayhtiö Eni on vetäytynyt Mustanmeren öljyhankkeestaan venäläisen Rosneftin kanssa. Syynä on osin pelko pakotteista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhtiöt eivät vähättele Trumpin puheita. Uhka konkretisoitui entisestään torstaina, kun 66 amerikkalaissenaattoria antoi yhteisen ponnen Nord Stream 2:n peruuttamiseksi. Mukana on sekä republikaaneja että demokraatteja.

Kaasuputken taloudelliset ja poliittiset riskit koskevat myös Suomea energiayhtiö Fortumin Uniper-omistuksen kautta. Saksalainen Uniper on yksi viidestä Nord Stream 2 -hankkeen rahoittajayhtiöstä.

Gazprom on sanonut jatkavansa putkihanketta vaikka yksin, mutta todellisuus voi olla toinen. Pakotteet koskisivat myös sen alihankkijoita ja tekniikkayrityksiä.

 

Kaasuputki on Saksassa huomattava sisäpoliittinen kysymys.

Saksalle tilanne on vaikea. Vaikka Saksa tarvitsee kaasua, välejään muun muassa Ukrainaan, Venäjään ja Yhdysvaltoihin se ei silti aio rikkoa.

Jotain tarvitsisi tehdä toisin. Saksassa käydäänkin keskustelua siitä, mitä vauhtia kaasumarkkina muuttuu ja nesteytetyn kaasun saatavuus kasvaa. Torppaamalla kaasudirektiivin Saksan ja Ranska menettivät kuitenkin tilaisuuden saada Gazprom purkamaan kaasumonopolinsa.

Taloussuhde Venäjään on Saksan näkökulmasta kuitenkin myös turvallisuuspolitiikkaa. Saksan ulkoministeri Heiko Maas sanoo, että ilman putkihanketta lännellä ei olisi mitään, mistä neuvotella Venäjän kanssa, jos kaasun kauttakulku Ukrainan läpi Eurooppaan uhkaa loppua. Venäjä tarvitsee kaasusta saamansa rahat.

Ukrainassa on presidentinvaalit maaliskuun lopussa. Sitä ennen tuskin tehdään mitään suuria Nord Stream 2 -päätöksiä. Venäjää ei kiinnosta mikään, mikä tukisi presidentti Petro Porošenkoa.

Oma lukunsa on se, mitä Saksan kannalle tapahtuu, kun valta Saksassa vaihtuu.

Kaasuputki on Saksassa huomattava sisäpoliittinen kysymys, sanoo Saksan ulkopoliittisen seuran DGAP:n Venäjä-asiantuntija Stefan Meister.

Liittokansleri Merkel on monilla omilla isoilla energia- ja turvallisuuspolitiikan päätöksillä tehnyt Saksasta Nord Streamin vangin. Kun ympärillä muut alkoivat pitää kaasuputkea turvallisuusriskinä, Merkelin oli pakko pitää kiinni siitä, että kyse on taloudesta.

Kaasuputkesta tuli sisäpolitiikan kauppatavara, kun Merkelin oli saatava Ukrainan Krimin miehityksen jälkeen Saksan sosiaalidemokraatit tukemaan Venäjän-vastaisia talouspakotteita.

”En usko Merkelin osanneen arvioida, minkä hinnan hän siitä vielä maksaisi”, Meister sanoo.

Tästä on kyse

Nord Stream 2 kulkee myös Suomen talousvyöhykkeellä


 Nord Stream 2 on noin 1 200 kilometriä pitkä kaasuputki Venäjältä Saksaan. Kaasuputki kulkee myös Suomen talousvyöhykkeellä.

 Putkilinjat on tarkoitus ottaa kaupalliseen käyttöön ensi vuoden alussa.

 Putkisto toisi Eurooppaan vuodessa 55 miljardia kuutiota kaasua eli paljon kuin Nord Stream 1 -putkisto.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tutkijat palasivat maailman suurimmasta meren­alaisesta montusta ja kertoivat ennen­näkemättömistä tippu­kivistä ja ”hullusta” rikkivety­kerroksesta

  2. 2

   Yksi Helsingin hienoimmista ravintolasaleista oli vaarassa – Klassikkoa ei tärveltykään, ja kohta sinne pääsee taas syömään

  3. 3

   S-ryhmä julkaisi tomaattisäilykkeidensä tuottajista karun raportin, josta muut voisivat ottaa mallia

  4. 4

   Käsittämätön pörssitiedote saattoi rikkoa lakia

   Tilaajille
  5. 5

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  6. 6

   Varusmiespalvelussa suurin uudistus vuosikymmeniin: alokasajasta tehdään entistä kevyempi, taistelua harjoitellaan virtuaaliympäristössä

  7. 7

   Siperiassa satoi mustaa lunta, syyttäjä aloitti rikostutkinnan

  8. 8

   Apulanta toi Areenalle hämmentävän esityksen, joka voisi pienellä viilauksella olla kaikkien aikojen hienoin suomalainen rockspektaakkeli

  9. 9

   Jussi Andelin kirjoitti hakukoneeseen sanan ”ero” – Siitä alkoi tapahtumaketju, joka paljasti kokonaisen jätettyjen miesten maailman

  10. 10

   Näiden kolmen luvun avulla ymmärrät, mitä toimet ilmaston­muutosta vastaan oikeasti tarkoittavat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   3 000 opiskelijan kampus vajoaa Espoossa ja suljetaan pika­vauhtia

  2. 2

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  3. 3

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  4. 4

   Uusia superkameroita nousee teiden varsille jo ensi kuussa – Tuleeko ylinopeuksista rahantekokone valtiolle?

  5. 5

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  6. 6

   S-ryhmä julkaisi tomaattisäilykkeidensä tuottajista karun raportin, josta muut voisivat ottaa mallia

  7. 7

   Yksi Helsingin hienoimmista ravintolasaleista oli vaarassa – Klassikkoa ei tärveltykään, ja kohta sinne pääsee taas syömään

  8. 8

   Mitä Trumpin julistus käytännössä tarkoittaa? Seuraavaksi muurista kiistellään luultavasti oikeudessa

  9. 9

   Mitä tehdä, kun lapsi muuttuu yhdessä yössä vieraaksi ihmiseksi? Kirsi Könösen ympärille kokoontuu voipuneita äitejä

   Tilaajille
  10. 10

   Käytä pieniä tukisanoja kehuessasi itseäsi – näistä ilmaisuista muut eivät ärsyynny

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Microsoft: Älkää käyttäkö Explorer-selainta

  5. 5

   Ihmisellä voi olla kehossaan litroja ylimääräistä vettä – Näillä kuudella vinkillä vähennät turvotusta

   Tilaajille
  6. 6

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  7. 7

   Lojumme itsemme kuoliaaksi – Alkukantaisen Tsimané-heimon esimerkki osoittaa, miksi ”meidän on liikuttava selviytyäksemme hengissä”

   Tilaajille
  8. 8

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  9. 9

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  10. 10

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Donald Trumpin polvistumisillaan suututtanut NFL-pelaaja pääsi sopuun liigan kanssa – syytti omistajia salaliitosta
  3. Tapiola sinfoniettan solistina soittaneesta Alina Pogostkinasta on tullut satumaisen hieno viulisti
  4. Hollywoodin ykkösnimet suuttuivat Oscar-gaalan järjestelyistä – niinpä akatemia perui päätöksensä jättää kuvauksen ja leikkauksen palkinnonjaon pois suorasta tv-lähetyksestä
  5. Tutkijat palasivat maailman suurimmasta meren­alaisesta montusta ja kertoivat ennen­näkemättömistä tippu­kivistä ja ”hullusta” rikkivety­kerroksesta
  6. Tähän ulosajoon päättyi Teemu Sunisen taistelu Ruotsin rallin voitosta
  7. Valokuvaaja Caj Bremer täyttää 90 vuotta – urallaan hän mokaili, otti hömppä­kuvia ja sen kuuluisimman, josta Kekkonenkin kuittaili Tilaajille
  8. Maajoukkuehyökkääjä Eero Markkanen häikäisevässä vireessä uudessa seurassaan – iski neljä maalia jo avauspuoliajalla
  9. Tunti sitten
  10. Apulanta toi Areenalle hämmentävän esityksen, joka voisi pienellä viilauksella olla kaikkien aikojen hienoin suomalainen rockspektaakkeli
  11. Näiden kolmen luvun avulla ymmärrät, mitä toimet ilmaston­muutosta vastaan oikeasti tarkoittavat
  12. Uppohangessa talsiminen on uusi suosikkilaji – Näillä vinkeillä saat lumikenkäilystä kaiken irti
  13. Näytä lisää