Ulkomaat

Kolmekymppiset suomen­somalialaiset perustivat yrityksen levottomaan Somaliaan – koneiden saaminen satamasta kesti kolme kuukautta, ja turva­miehiä oli pakko palkata

Suomalaisia yrityksiä kiinnostaa yhteistyö Somaliassa, jossa korruptio ja terrorismi ovat edelleen arkea.

Alku ei ollut helppo. Vasta perustetun yrityksen satojentuhansien eurojen maansiirtokoneet ja muu kalusto juuttuivat Mogadishun satamaan kolmeksi kuukaudeksi.

Kolmekymppiset helsinkiläiset Ahmed Ibrahim ja Xiish Abdi saivat ensimmäisen oppitunnin siitä, millaista on toimia yrittäjänä sisällissodan ja terrorismin repimässä Somaliassa, jossa hallinto on heikko ja korruptio rehottaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Molemmilla on vuosien kokemus yritystoiminnasta Suomessa, mutta Somaliassa kaikki on toisin. Yrittäjä joutuu ratkomaan monenlaisia pulmia.

”Joka asiaan pitää hakea lupa. Yhteen asiaan voi joutua hakemaan lupia kymmenestä eri paikasta, kun Suomessa olisi yksi toimisto ja yksi lupa. Ja kaikki maksaa”, Ibrahim sanoo.

Yksi ratkaistavista asioista on turvallisuus. Esimerkiksi Suomen ulkoministeriö kehottaa välttämään kaikkea matkustamista Somaliaan. Viimeksi maanantaina pääkaupunki Mogadishussa kuoli yli kymmenen ihmistä autopommi-iskussa.

Ajatus oli elänyt pitkään. Ahmed Ibrahim, 35, oli käynyt koulunsa, asunut Lahdessa, Lieksassa ja Helsingissä ja perustanut yrityksiä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tuntui kuitenkin siltä, että kun omat asiat olivat kunnossa, pitäisi tehdä jotain synnyinmaan hyväksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ibrahim saapui Suomeen pakolaisena kahden sisaruksensa kanssa vuonna 1993, kun hän oli yhdeksänvuotias. Lapset asuivat ensimmäiset vuodet Lahdessa enonsa ja hänen suomalaisen vaimonsa kanssa, kunnes vanhemmat saapuivat Suomeen.

”Kasvattiperheellä on iso merkitys siinä, mitä olen saavuttanut. He ovat olleet tukena ja kasvattaneet minua pärjäämään”, Ibrahim sanoo.

Perheestä tarttui hänen mukaansa myös halu auttaa niitä, joita elämä on kohdellut huonommin.

”Minun ei olisi koskaan tarvinnut lähteä Somaliaan, koska minulla menee Suomessa hyvin.”

Ibrahimilla on Suomessa edelleen taksiyritys sekä tulkkaus- ja käännöspalveluita tarjoava yritys.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viime vuonna Ibrahim ja Abdi perustivat PSG Afrika -nimisen yrityksen, sijoittivat 700 000 euroa kalustoon ja muuttivat syyskuussa Helsingistä Mogadishuun.

He olivat todenneet, että Somaliassa on pulaa puhtaasta vedestä, sähköstä ja työpaikoista. PSG Afrika tuottaa somalialaisille niitä kaikkia: se rakentaa porakaivoja ja aurinkoenergiaratkaisuja sekä työllistää jo 32 paikallista.

Kyse ei ole hyväntekeväisyydestä vaan liiketoiminnasta.

”Halusimme tehdä bisnestä, joka auttaa kotimaata”, Ibrahim kertoo puhelimitse Mogadishusta.

Kun Helsingissä hytistään pakkasissa ja lumipyryssä, Mogadishussa on yli 30 astetta lämmintä. Se on Suomen säihin tottuneelle vähän liikaa, Ibrahim sanoo.

Tositoimiin päästiin lopulta tammikuun alussa. Ibrahimin mukaan lainarahaa ja omia säästöjä on investoitu tähän mennessä yhteensä 1,5 miljoonaa euroa.

Ensimmäiset kaivot ovat jo valmistuneet Mogadishuun ja muihin kaupunkeihin, ja neuvottelut ovat kesken noin kymmenestä kaivosta, Ibrahim kertoo.

Mahdollisia asiakkaita ovat esimerkiksi kansainväliset järjestöt, Maailmanpankki ja kylien asukkaat yhteisrahoituksella.

Lieksan somali­perhe­yhdistys, jonka jäseniä yrittäjätkin ovat, aikoo hankkia rahoituksen kahden porakaivon raken­ta­miseen Hiiraanin maakuntaan. Mukana hankkeessa ovat koulu Beledweynen kaupungista ja Lieksan keskuskoulun kahdeksas luokka, kertoo Anja Sarasoja yhdistyksestä.

Somalia on monessa kansainvälisessä listauksessa maailman kurjimpien maiden joukossa. Se on ollut esimerkiksi Transparency Internationalin listauksessa vuosikausia maailman korruptoitunein valtio. Naisille Somalia on maailman neljänneksi vaarallisin maa.

Ilmastonmuutos näkyy Somaliassa kuivuutena, jonka takia sadot ovat tuhoutuneet ja maassa on koettu nälänhätää. YK:n mukaan noin puolet Somalian asukkaista elää hätäavun varassa.

Lisäksi Somalia on ääri-islamilaisen terroristijärjestön al-Shabaabin kotimaa. Järjestö kontrolloi merkittävää osaa maaseudusta maan etelä- ja keskiosissa. Itsemurhaiskuja on ollut Mogadishussa myös alueilla, joilla Ibrahim on liikkunut.

Al-Shabaab yrittää kaataa nykyhallinnon ja perustaa islamilaisen valtion. Se iskee poliittisiin vastustajiinsa mutta myös siviilikohteisiin, salamurhaa ja teloittaa. Järjestö on pystyttänyt isoihin kaupunkeihin vieville teille tarkastuspisteitä, joilla se vaatii rahaa humanitaarisilta kuljetuksilta, todetaan Maahanmuuttoviraston maaraportissa.

Yhdysvallat on presidentti Donald Trumpin aikana kiihdyttänyt ilmaiskujaan al-Shabaabia vastaan, mutta ne eivät ole lopettaneet järjestön toimintaa.

Ibrahim ei pidä itseään terroristien kohteena, koska hän ei ole mukana politiikassa. Yrityksen on kuitenkin ollut pakko palkata turvamiehiä suojaamaan yrittäjiä ja laitteita. Turvamiehet ovat mukana, kun mennään vaarallisille alueille.

”Somalia ei ole täysturvallinen maa, mutta eteenpäin on menty. Puhutaan korruptiosta, mutta uusi hallitus on ottanut ykkösstrategiaksi korruptionvastaisen toiminnan.”

Ibrahim ja Abdi eivät ole saaneet PSG Afrikalle yhteiskunnan tukea. Moni yrittäjä tarvitsee kuitenkin sellaista uskal­tau­tuakseen hauraaseen ja hankalaan maahan.

Vaikeista olosuhteista huolimatta muillakin suomalaisyrityksillä olisi kiinnostusta yritystoimintaan Somaliassa. Se kävi ilmi, kun ulkoministeriön rahoittama kumppanuusohjelma Finnpartnership toteutti viime vuonna pilottiprojektin Somaliassa.

Tarkoitus oli löytää suomalaisyrityksille kumppaneita jostain hauraasta maasta, ja kohdemaaksi valikoitui Somalia. Yksi syy oli aktiivinen suomensomalialaisten yhteisö, johon kuuluu paljon yrittäjiä, kertoo Finnpartnershipin ohjelmajohtaja Birgit Nevala.

”Somalialaiset tuntuvat olevan hyviä kauppamiehiä. He asuvat ympäri Afrikkaa, ja heillä on hyviä kontakteja ympäri maailmankin.”

Finnpartnership rahoitti yritysten alkuvaiheen selvitystyötä ja etsi Somaliasta kumppaniyrityksiä. Tavoitteena oli kahdeksan suomalaisyritystä, mutta tukea hakeneita yrityksiä oli lopulta kuusitoista.

Joukossa oli Nevalan mukaan suuria ja pieniä yrityksiä, joiden alat vaihtelevat energiasta terveyteen, turvallisuuteen, digitaalisuuteen ja logistiikkaan. Osa yrityksistä on kantasuomalaisten ja osa suomensomalialaisten omistuksessa.

Monella yrityksellä oli jo ennestään toimintaa jossain toisessa Afrikan maassa.

Somaliassa yritysten suurin ongelma on Nevalan mukaan lainsäädännön puutteellisuus. Monissa asioissa ei ole lainkaan sääntelyä. Hänen mukaansa Somalian viranomaiset pyrkivät kuitenkin parantamaan tilannetta.

Nevala pitää tärkeimpänä paikallisten kumppanien löytämistä. Ne voivat auttaa esimerkiksi selvittämään, mitä turvajärjestelyjä yritys tarvitsee.

Tammikuussa Mogadishussa järjestettiin yritystapahtuma, jossa oli suomalaisten ja somalialaisten yrittäjien lisäksi edustajia muun muassa Suomen Kenian-suurlähetystöstä, Suomalais-somalialaisesta kauppayhdistyksestä, Business Finlandista, Somalian ministeriöistä ja suurista kehityspankeista.

Nevalan mukaan suomalaisdelegaatio oli ensimmäisiä suuria eurooppalaisia yritysdelegaatioita Mogadishussa ja ensimmäinen laatuaan Pohjoismaista.

Paikalla olivat myös Ibrahim ja Abdi.

Ibrahimin mukaan hänen tärkein tavoitteensa on, ettei Somaliasta tarvitsisi paeta ilmaston­muutoksen tai työttömyyden takia. Hän toivoo, että muutkin eri puolilla maailmaa diasporassa eli hajaannuksessa elävät somalialaiset perustaisivat yrityksiä Somaliaan.

”En ole menettänyt uskoa, että jonain päivänä Somalia seisoo omilla jaloillaan. Somalia tarvitsee paljon niitä, jotka ovat diasporassa.”

HS:n toimittaja Sami Sillanpää ja kuvaaja Jukka Gröndahl vierailivat Mogadishussa keväällä 2017. Video näyttää kaupungin, jossa paikalliset elävät arkeaan ja ulkomaalaisella pitää olla aseelliset turvamiehet:

Fakta

Epävakaa Somalia


 Somalia itsenäistyi vuonna 1960, kun Italian Somalimaa ja Brittiläinen Somalimaa yhdistyivät itsenäiseksi liittovaltioksi.

 Vuoden 1969 sotilasvallankaappauksen jälkeen maata johti Mohamed Siad Barre, jonka hallinto vangitsi ja kidutti vastustajiaan ja yritti väkisin hajottaa vanhan klaanijärjestelmän.

 Barren hallinto kukistui vuonna 1991, ja maa suistui sisällissotaan ja sekasortoon. Sadattuhannet pakenivat, ja diaspora alkoi.

 Entinen Brittiläinen Somalimaa julistautui vuonna 1993 itsenäiseksi Somalimaaksi, mutta mikään maa ei ole tunnustanut sitä. Puntmaalla on itsehallinto, eikä se pyri itsenäistymään.

 Yleiset vaalit, joissa kansalaisilla on äänioikeus, on pidetty viimeksi vuonna 1969. Vuonna 2016 oli ensimmäiset parlamenttivaalit kahteen vuosikymmeneen. Parlamentin valitsi noin 14 000 klaanien edustajaa.

 Parlamentti valitsi vuonna 2017 presidentiksi entisen pääministerin Mohamed Abdullahi Mohamedin. Poliittinen tilanne on edelleen epävakaa ja riitaisa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Thaimaan rinnalle on noussut takuulämmin, monipuolinen ja melko edullinen lomakohde, jonne kaikki tuntuvat nyt matkaavan

  2. 2

   Venäläiset hävittivät kaiken eteensä tulevan nykyisen Vantaan alueella 300 vuotta sitten – Keskeltä liikenteen melua löytyy kuitenkin vielä 1700-luvun aarre

  3. 3

   ”Luulin sitä vitsiksi” – Tanska alkaa eristää karkotuspäätöksen saaneita ulkomaalaisia viruskokeisiin erikoistuneelle pikkusaarelle

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi pettämätön matkakonsepti säästää rahaa, aikaa ja luontoa

  5. 5

   Iivo Niskanen kaatui mutta pinnisti takaisin kärkiryhmään – HS seuraa hetki hetkeltä yhdistelmäkilpailua

  6. 6

   Donald Trump palkittiin huonoimpien elokuvien Razzie-palkinnoilla – huomiota sai myös Trumpin ”loputon pikkumaisuus”

  7. 7

   Tiede tarjoaa valoisan tulevaisuuden: Syöpä pysäytetään, lihaa saadaan ilman tappamista ja hiilidioksidi otetaan hyötykäyttöön

   Tilaajille
  8. 8

   ”Pesulla käyn milloin missäkin” – Riitta-Liisa Tauriainen muutti syvimpään Lappiin, ja 12 neliön koti on oikeasti peräkärry

   Tilaajille
  9. 9

   IS: Antti Rinne menetti sairauden vuoksi liikuntakykynsä –”Nyt on tilanne se, että 150 metriä kävelen helposti”

  10. 10

   Udo Kier on näytellyt maailman arvostetuimmissa elokuvissa ja satoja miljoonia tuottaneissa kassamagneeteissa, ja nyt hän on tykästynyt suomalaiseen Timoon

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Thaimaan rinnalle on noussut takuulämmin, monipuolinen ja melko edullinen lomakohde, jonne kaikki tuntuvat nyt matkaavan

  2. 2

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  4. 4

   ”Pesulla käyn milloin missäkin” – Riitta-Liisa Tauriainen muutti syvimpään Lappiin, ja 12 neliön koti on oikeasti peräkärry

   Tilaajille
  5. 5

   SRV:n Majakka-tornitaloon valui vettä tuntien ajan Kalasatamassa – Asunnon ostaneet pettyneitä: ”Luotto ei ole korkealla”

  6. 6

   ”Luulin sitä vitsiksi” – Tanska alkaa eristää karkotuspäätöksen saaneita ulkomaalaisia viruskokeisiin erikoistuneelle pikkusaarelle

   Tilaajille
  7. 7

   Venäläiset hävittivät kaiken eteensä tulevan nykyisen Vantaan alueella 300 vuotta sitten – Keskeltä liikenteen melua löytyy kuitenkin vielä 1700-luvun aarre

  8. 8

   Saako syöpäpotilasta hieroa? Osa hierojista ei halua tehdä sitä – ja siinä on myös riskinsä

  9. 9

   ”Näyttäähän se irvokkaalta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla” – Kallion kirkkoherra Riikka Reinan mukaan kirkossa rehottaa naisten vähättely

  10. 10

   Uusi pettämätön matkakonsepti säästää rahaa, aikaa ja luontoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  2. 2

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  3. 3

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  4. 4

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  5. 5

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  6. 6

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  7. 7

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  8. 8

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  9. 9

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  10. 10

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  11. Näytä lisää