Ulkomaat

Kadonneita miljardeja, leveää elämää, yksi Picasso ja 567 design­käsilaukkua – Jättimäinen korruptio­vyyhti alkaa viimein purkautua Malesiassa

Malesian entisen pääministerin Najib Razakin oikeudenkäynti alkaa Kuala Lumpurissa. 1MDB-skandaaliin on sekaantunut myös investointipankki Goldman Sachs ja tuotantoyhtiö Hollywoodissa.

Miljardööri Jho Low on kadonnut, ja nyt hänen takavarikoitu sadan miljoonan euron huvijahtinsa odottaa yksinäisenä ostajaa malesialaisessa Port Klangin satamassa.

Malesian entisen pääministerin Najib Razak ja hänen vaimonsa Rosmah Mansorin hulppeista asunnoista löytyi 567 käsilaukkua (Hermes vahvasti edustettuna), 274 paria aurinkolaseja (Cartier, Versace, Dior), 423 arvokelloa (Rolex), 2 200 sormusta, 1 600 rintaneulaa sekä 14 tiaraa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhdysvaltalainen investointipankki Goldman Sachs etsi voittoja. Supervalta Kiina halusi rakentaa 15 miljardin euron rautatien. Hollywood-tähti Leonardo DiCaprio sai Pablo Picasson taideteoksen.

Näitä irrallisia yksityiskohtia yhdistää yksi asia: 1MDB. Sillä nimellä tunnetaan skandaali, jonka lonkerot ulottuvat kauas Malesiasta ja joka on rahamääriltään pökerryttävä.

Korruptiovyyhti on vellonut jo monta vuotta. Alkavalla viikolla sitä aletaan viimein purkaa oikeussalissa, kun Kuala Lumpurissa aletaan tiistaina käsitellä ensimmäisiä syytteitä pääministeri Najib Razakia vastaan.

Oikeutta tultaneen käymään vuosikausia, ja on epävarmaa, saadaanko tapaus 1MDB:stä koskaan täyttä selvyyttä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mistä on kyse?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vuonna 2009 Najib oli juuri noussut Malesian pääministeriksi. Hän perusti kehitysrahaston, jonka alkupääoma oli noin miljardi euroa. Rahastolle annettiin nimeksi 1Malaysia Development Berhad eli1MBD.

Kehitysrahaston oli tarkoitus edistää taloudellista toimeliaisuutta Malesiassa, siis vaurastuttaa malesialaisia. Toisin kävi.

Malesia on noin 30 miljoonan asukkaan kehittyvä talous. Kehitystarpeesta kielii, että kansantaloutena Malesia on samaa kokoluokkaa kuin Suomi, vaikka väkiluku on liki kuusinkertainen.

”[1MDB:n rahoilla] oli määrä kasvattaa Malesian taloutta”, totesi Yhdysvaltain oikeusministeri Loretta Lynch vuonna 2016, kun Yhdysvallat käynnisti omat oikeustoimensa 1MDB:n tiimoilta.

”Sen sijaan rahat varastettiin, niitä pestiin yhdysvaltalaisissa rahoituslaitoksissa ja niillä rikastui muutama viranhaltija ja heidän lähipiirinsä”, Lynch jatkoi yhdysvaltalaisen CNN-kanavan mukaan.

1MDB:n rahojen suhmuroinnissa keskeisenä järjestelijänä oli upporikas malesiankiinalainen liikemies Jho Low, joka nyt on 37-vuotias. Hän vietti leveää elämää New Yorkin suihkuseurapiireissä ja kaveerasi muun muassa maailmanjulkkis Paris Hiltonin kanssa.

Yhdysvaltain viranomaisten mukaan Low pesi rahaa muun muassa Hollywood-tuotantoyhtiö Red Graniten kautta. Red Graniten tuotantoihin kuuluu The Wolf of Wall Street vuodelta 2013.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Elokuvan pääosaa näytteli Leonardo DiCaprio. Jho Low ilahdutti häntä taideteoksilla, kuten Picasson maalauksella. Los Angeles Timesin mukaan DiCaprio luovutti lahjat viranomaisille vuonna 2017.

Jho Low sen sijaan on kadonnut kuin tuhka tuuleen. Hänestä ovat kiinnostuneet niin Malesian kuin Yhdysvaltain viranomaiset.

Low’n otaksutaan oleskelevan Kiinassa. Kotikonnuille Malesiaan on jäänyt lähinnä hänen luksusjahtinsa Equanimity (”Mielenrauha”), jota Malesian viranomaiset ovat yrittäneet saada kaupaksi – huonolla menestyksellä, kertoo yhdysvaltalainen uutistoimisto Bloomberg.


Satametrinen Equanimity on periaatteessa noin sadan miljoonan euron arvoinen. Varustetaso on superrikkaille ominainen: luksushytit 22 hengelle, oma kauneussalonki ja helikopterin laskeutumisalusta.

1MDB:ssä oli vahvasti osallisena myös maailman suurimpiin investointipankkeihin kuuluva Goldman Sachs.

”Me olemme kärsineet erittäin valtavia tappioita, ja te olitte talousneuvonantaja”, Malesian valtiovarainministeri Lim Guang Eng syytti Goldman Sachsia tammikuussa.

”Älkääkä sanoko, ettette tiedä, minne rahat menivät”, Lim sanoi The New York Timesin haastattelussa. ”Joskus sitä tulee kysyneeksi, onko Goldmanilla sydäntä.”

Goldman Sachsin kohdalla motiivina oli voitontavoittelu. Voittojen sijaan seurauksena saattaa olla mittavia vahingonkorvauksia. Investointipankkia vastaan käydään oikeutta niin Yhdysvalloissa kuin Malesiassa.

Pöyristyttävintä 1MDB-skandaalissa on lopulta kuitenkin se, mitä on tapahtunut Malesiassa.

Malesialaisilta on varastettu kaikkiaan noin neljä miljardia euroa. Näin kuuluu yleinen arvio, ja tästä lähtee liikkeelle myös Sveitsin valtakunnansyyttäjä, kertoo Neue Zürcher Zeitung -lehti.

1MDB:n hämärät lonkerot ulottuvat myös Sveitsiin – ja ainakin Hongkongiin, Singaporeen ja Arabiemiraatteihin.

Pääministeri Najib Razak oli kehitysrahasto 1MDB:n hallituksen puheenjohtaja. Hänen henkilökohtaisille pankkitileilleen ilmestyi vähintään 600 miljoonan euron edestä tilisiirtoja.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Yhdysvaltain oikeusviranomaisten tutkimuksissa Najib kulkee nimellä ”Malesian viranhaltija 1” ja hänen saamansa rahasiirrot olisivat yhteensä 880 miljoonaa euroa.

Najibin mukaan rahat olivat lahjoituksia saudiarabialaisilta ystäviltä, ja ne oli tarkoitus käyttää hänen puolueensa toiminnan rahoittamiseen.

Merkittävä sivujuonne 1MDB:ssä on myös Kiinan epäilty rooli Najibin hallituksen auttamisessa. Se liittyy Kiinan jättihankkeeseen, Malakan niemimaan halkaisevaan 15 miljardin rautatiehen.

Sarawak Report -verkkolehden mukaan rautatiehankkeen budjettia olisi korotettu keinotekoisesti, jotta 1MDB:n ammottavaa rahoitusvajetta saataisiin tilkittyä.

Brittiläisen tutkivan journalistin Clare Rewcastlen Brownin perustama Sarawak Report ja yhdysvaltalainen The Wall Street Journal ovat olleet 1MDB-skandaalin paljastusvyöryn alullepanijoita.

1MDB-vyyhti alkoi paljastua vuonna 2015. Malesian oikeuslaitoksen rattaat alkoivat kuitenkin jauhaa tosissaan vasta viime toukokuussa, koska siihen asti Najib hallitsi maan vahvana miehenä.

Najibin puolue hävisi yllättäen viime kevään parlamenttivaalit. Yllättävää vaalitappiossa oli se, että Najib käytti kaikki mahdolliset keinot voittonsa turvaamiseen. Esimerkiksi vaalipiirejä oli muokattu raskaalla kädellä, jotta opposition menestys kävisi mahdottomaksi.

Oppositio voitti silti, ja päällimmäisenä syynä lienee ollut 1MDB-skandaali.


Uuden pääministerin Mahathir Mohamadin myötä rikostutkinnassa pantiin iso vaihde päälle.

Nyt Malesiassa odotetaan ”vuosisadan oikeudenkäyntiä”. Itse asiassa oikeudenkäyntejä on tiedossa useampia, koska tiistaina alkavassa jutussa on mukana vasta seitsemän ensimmäistä syytekohtaa.

Najib Razak on saanut odottaa oikeudenkäyntiä vapaalla jalalla. Hän on kiertänyt Malesiaa, jonka monissa osissa hänellä on edelleen paljon kannattajia. 65-vuotias Najib on luonut itsestään kuvaa pyyteettömänä kansanmiehenä ja kostonhimoisen hallituksen uhrina.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Näyttäähän se irvokkaalta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla” – Kallion kirkkoherra Riikka Reinan mukaan kirkossa rehottaa naisten vähättely

  2. 2

   Sipoon murhatutkinta valmistui: Ystävät kuvailivat poliisille henkirikoksen tehneen muuttumista

  3. 3

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  4. 4

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  5. 5

   Pohjois-Savossa kuvattiin todennäköisesti koko Euroopan vanhin maakotka – ”Tämä on ihan poikkeuksellinen tapaus”

  6. 6

   Foxin juontaja yritti haastatella historioitsijaa asiallisesti – päätyi sanomaan törkeyksiä ja kutsumaan haastateltavaa ”pikkuaivoiseksi ääliöksi”

  7. 7

   Vallilaan rakennettiin Itäisen kantakaupungin ”Eiranranta” – Keskihinta 7 000 euroa neliö, eikä yhtään kaupungin vuokra-asuntoa

  8. 8

   Henna Poikonen ajatteli 2010, että liki purkukuntoisen puutalon ostaminen Korsosta olisi hyvä idea – Tältä talossa näyttää nyt

  9. 9

   Ennuste vuodelle 2040: Suomessa on vain kolme kaupunkiseutua, jotka kasvavat – muu maa näivettyy

  10. 10

   Koripallon olympiavoittaja hämmästyttää yleissivistyksen puutteellaan – kertoi tohkeissaan brunssista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  2. 2

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  4. 4

   Lapset alkoivat ommella kestokasseja ja sosiaalisen median muovipussikeskustelu kuumeni entisestään – ”Täytyypi alkaa käydä kaupassa naapurikunnissa”

  5. 5

   Hätätilasketsistä katkeroitunut Donald Trump uhkaili Twitterissä ”seuraamuksilla”, ja nyt presidenttiä imitoinut näyttelijä Alec Baldwin pelkää perheensä turvallisuuden puolesta

  6. 6

   Henna Poikonen ajatteli 2010, että liki purkukuntoisen puutalon ostaminen Korsosta olisi hyvä idea – Tältä talossa näyttää nyt

  7. 7

   ”Näyttäähän se irvokkaalta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla” – Kallion kirkkoherra Riikka Reinan mukaan kirkossa rehottaa naisten vähättely

  8. 8

   Kalasataman Majakka-tornitalon työmaalla on tapahtunut vesivahinko – Rakennusyhtiö SRV kuvailee vahinkoa merkittäväksi

  9. 9

   Nainen kuoli Espanjassa syötyään Michelin-tähti­ravintolassa

  10. 10

   Muumit uudistuivat 30 vuoden jälkeen – Historian kallein suomalaissarja alkaa Ylellä, ja meno Muumilaaksossa on hetkittäin hyytävä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  2. 2

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  3. 3

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  4. 4

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  5. 5

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  6. 6

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  7. 7

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  8. 8

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  9. 9

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  10. 10

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Yhdistetyn miehet kaukana kärjestä mäkiosuuden jälkeen – Ilkka Herola nelikon paras
  3. Perustuslakivaliokunnan sote-lausunto valmistunee iltapäivällä, valiokunnan sisältä arvioidaan – suora lähetys noin kello 15
  4. Miksi yöllä tulee mieleen pahoja asioita?
  5. Hannele Liiberg sai vuonna 1977 häälahjaksi sähkökäyttöisen silppurin, joka toimii yhä täysin moitteettomasti – kerro HS:n kyselyssä pitkään kestäneistä laitteistasi
  6. Miten kaunis on Tommi Korpelan yksinäinen vanha nainen! – Saara Turusen näytelmä Medusan huone paneutuu lempeästi naisia ja miehiä rajoittaviin sukupuoli­rooleihin
  7. Valioliiga-joukkue Chelsealle vuoden siirtopanna – rikkoi sääntöjä 29 tapauksessa
  8. Pohjois-Savossa kuvattiin todennäköisesti koko Euroopan vanhin maakotka – ”Tämä on ihan poikkeuksellinen tapaus”
  9. ”Näyttäähän se irvokkaalta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla” – Kallion kirkkoherra Riikka Reinan mukaan kirkossa rehottaa naisten vähättely
  10. Saksan asevientikielto Saudi-Arabiaan suututtaa Saksan kumppaneita – eettisyydestä tuli taakka puolustusyhteistyölle
  11. Seefeldin ladut hylkivät hienoa ja vaativaa hiihtomaastoa – Harri Kirvesniemi muistaa ajan, jolloin korkeuserot saattoivat hirvittää
  12. Näytä lisää