Ulkomaat

Iran on kansalaisiaan kaltoin kohteleva Lähi-idän häirikkö, mutta miksi moni pahempi sortovaltio pääsee vastaavasta kuin koira veräjästä?

Iran kohtelee kansalaisiaan kurjasti. Samaan aikaan se kantaa muidenkin syntejä.

Eräänä päivänä viime talvena 42-vuotias iranilainen Shaparak Shajarizadeh lähti ulos sitomatta päähänsä huivia. Teko oli uhkarohkea, ja Shajarizadeh tiesi sen.

Iranissa naisilla on tiukka huivipakko, ja juuri sitä Shajarizadeh halusikin vastustaa. Kansa oli kaduilla, ja jokainen teki osansa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kävi huonosti, ja Shajarizadeh vangittiin. Tuomio oli ankara: 20 vuotta vankeutta, josta 18 ehdollisena.

Kun Shajarizadeh pääsi huhtikuussa ehdolliseen vapauteen, hän pakeni maasta.


Samaan aikaan toisaalla iloiset iranilaisnuoret kuvasivat älypuhelimillaan itseään, toisiaan, taas itseään. Esimerkiksi seuraamalla Instagram-tiliä Rich Kids of Tehran voi kurkistaa toiseen Iraniin, jossa avoautot kiiltävät kilpaa kultaketjujen kanssa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kuvat voisivat olla mistä tahansa, jossa on liian rikkaita ja liian arvostelukyvyttömiä nuoria. Vain kalliiden votka- ja viskipullojen blandiksena käytetyt iranilaiset sekamehut paljastavat, että Iranissa todella ollaan.

Niin, viinakin virtaa Iranissa, vaikka kiinni jäädessä uhkaa raipparangaistus. Itse asiassa myös Instagram on Iranissa kielletty, kuten Facebook ja Twitter. Kaikki kuitenkin osaavat kiertää rajoituksia – jopa koko poliittinen eliitti korkeinta uskonnollista johtajaa Ali Khameneita myöten käyttää Twitteriä!
Vuodenvaihteessa 2017–2018 kymmenettuhannet ihmiset osoittivat mieltään joka puolella Irania. He vastustivat kurjaa taloustilannetta mutta myös ahdistavia kieltoja. Vuosikausia neuvoteltu ydinsopimus ei tuonut luvattua talouskasvua. (Nyt Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on jo sanonut sopimuksen irti.)
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hallinto vastasi tiukasti. Ainakin 7 000 mielenosoituksiin osallistunutta vangittiin: juristeja, toimittajia, opiskelijoita, työläisiä, tavallisia mieltään osoittaneita ihmisiä.

Ankarat tuomio olivat viesti: näin käy, jos uhmaa valtaa. Ainakin yhdeksän ihmistä kuoli vankeudessa. Monia tuomittiin ruoskittavaksi. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty kutsuu raportissaan Iranin vuotta 2018 häpeän vuodeksi.

Tämä on Iranin islamilaisen vallankumouksen näkyvää perintöä.

Vallankumouksesta tulee kuluneeksi tänä maanantaina tasan 40 vuotta. Hallituksen joukot laskivat aseensa 11. helmikuuta 1979, kymmenen päivää vallankumousjohtaja Ruhollah Khomeinin maahanpaluun jälkeen, ja huhtikuussa iranilaiset päättivät kansanäänestyksessä tehdä maastaan islamilaisen tasavallan.


Vallankumouksen muisto on haalistunut siksikin, että yli puolet iranilaisista on alle 25-vuotiaita. Heillä ei ole aavistustakaan šaahista ja sodasta Irakia vastaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Teheranin yliopistolle tuodaan yhä busseilla ihmisiä huutamaan rituaalinomaisesti ”kuolema Amerikalle”, mutta eleitä pidetään jo aika väsyneinä.

Iran on muuttunut hitaasti, mutta kun muutosta on jatkunut 40 vuotta, ollaan jo aika pitkällä. Ankarimmat pukeutumismääräykset alkoivat purkautua jo presidentti Mohammed Khatamin kaudella 1990-luvun lopulla. Nykyään iranilaiset katsovat samoja netistä ladattuja Game of Throneseja ja Harry Pottereita kuin kaikki muutkin maapallon asukkaat.


Siihen asti vapaus yltää, mutta ei pidemmälle. Iranissa järjestetään säännöllisesti vaaleja, mutta uskonnolliset johtajat hylkäävät ehdokkaista radikaaleimmat jo ennen vaaleja.

”Iran ei ole absoluuttinen diktatuuri niin kuin Saudi-Arabia, mutta vaalit eivät ole vapaatkaan”, sanoo toimittaja ja tietokirjailija Airin Bahmani. ”Puolueet, jotka kyseenalaistavat islamilaisen tasavallan legitimiteetin, eivät voi toimia vapaasti. Ihmisoikeusaktivisteja, lakimiehiä ja journalisteja pidätetään, ja demokratia on rajattua.”

Kaikki yritykset keikuttaa valtaa on murskattu lujasti. Edellisestä mielenosoitusaallosta on kymmenen vuotta. Niin sanottu vihreä vallankumous protestoi pitkään kesällä 2009, ja se kukistettiin yhtä ankarasti.

Miten tähän pitäisi suhtautua? Onko Iran roistovaltio?

”Roistovaltio-leima on pitkälti perua Yhdysvaltain, Saudi-Arabian ja Israelin retoriikasta. Iranissa on akuutteja ihmisoikeusongelmia ja vakava demokratiavaje, mutta on naiivia olettaa Yhdysvaltojen, Saudi-Arabian ja Israelin piittaavan näistä Iranin epäkohdista”, Bahmani sanoo.

Ainakin roistokoplassa on enemmän valtioita kuin ehkä arvaisi.

Esimerkiksi Kiinassa on Irania vähemmän kansalaisvapauksia yhdysvaltalaisen Freedom Housen vapausindeksin mukaan. Molemmat ovat indeksin pahnanpohjimmaisia – Iran saa 18 pistettä sadasta ja Kiina 11 – mutta mielikuvatasolla Kiina ei ole lainkaan samanlainen hylkiö kuin Iran.

Se tarkoittaa vaikka tätä:

Sananvapaus on molemmissa surkea, mutta Kiinassa ehkä vielä Iraniakin tiukemmin suitsittu. Kiina miehittää Tiibetiä, ja jopa miljoonaa muslimia on vankileireillä Xinjiangin maakunnassa. Kiinan aggressiivinen politiikka merialueillaan vetää vertaa Iranin valtapyrkimyksille Lähi-idässä.

Kiinassa ei ole päästetty käymään lähelläkään sellaista kansannousua kuin Iranissa vuosina 2009 ja 2018.

Iran on saanut roiston roolin omilla ansioillaan. Rooli vain on niin näkyvä, että muut roistot jäävät sen varjoon.

Erityisen räikeästi ero näkyy länsimaiden, varsinkin Yhdysvaltojen, suhtautumisessa Iranin lähimaihin. Persianlahdella ei ole yhtäkään demokratian mallimaata, mutta liittolaisvaltioilta katsotaan läpi sormien sellaista, mitä Iranilta ei hyväksytä.

Helmikuun alussa kerrottiin, että länsimaiset sijoitukset Saudi-Arabiaan saavuttivat uuden ennätyksen – vain muutama kuukausi sen jälkeen, kun toimittaja Jamal Khashoggin raaka murha paljastui.

Samalla viikolla Euroopan maat perustivat mutkikkaan järjestelyn, jolla voisi kiertää Iraniin kohdistuvia pakotteita. Näin on tehtävä, koska Trump asetti Iranille erittäin tiukat pakotteet, jotka rajoittavat myös muiden maiden kaupankäyntiä Iranin kanssa.

Trumpin pakotteiden logiikka on, että ahtaalle ajettu kansa nousisi kapinaan ja kaataisi pappishallinnon. (Osaksi kyse on vain Iranin pitämisestä heikkona, jotta se ei muodostaisi uhkaa Israelille.)

Toistaiseksi pakotteissa on toteutunut vain se, että kansa on ajettu ahtaalle.

Toive hallinnon kaatumisesta voi olla liian optimistinen. Iranissa on paljon tyytymättömyyttä, ja mielenosoitukset ovat jatkuneet. Myös huivimielenosoituksia järjestetään yhä.

”Ne ovat rohkeita tekoja, joista voi olla myös vakavia seurauksia”, Bahmani sanoo. ”Se kapina pitää nähdä ja tulla nähdyksi, mutta on vaikea sanoa, kuinka suuri vaikutus sillä on.”

Nykyjärjestelmällä on Iranissa myös paljon kannattajia. Sen näkee presidentinvaaleissa, joissa kovimman linjan kannattajat saavat ainakin kolmasosan äänistä, usein enemmänkin.


Erityisen vahva oletus on se, että pappisvallan tilalle tulisi automaattisesti liberaali demokratia. Vallankumouskaarti on vahva voima, ja jos uskonnollinen valta kaatuisi, sen todennäköisin korvaaja olisi asevoimat.

Vallankumouksen perintöä on sekin, että Iranin ulkopuolella odotetaan uutta vallankumousta enemmän kuin maan sisällä.

Sitä ei ehkä ole enää tulossa, vaan näillä mennään. Teheranin rikkaat kakarat ajelevat autoillaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Näyttäähän se irvokkaalta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla” – Kallion kirkkoherra Riikka Reinan mukaan kirkossa rehottaa naisten vähättely

  2. 2

   Sipoon murhatutkinta valmistui: Ystävät kuvailivat poliisille henkirikoksen tehneen muuttumista

  3. 3

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  4. 4

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  5. 5

   Pohjois-Savossa kuvattiin todennäköisesti koko Euroopan vanhin maakotka – ”Tämä on ihan poikkeuksellinen tapaus”

  6. 6

   Vallilaan rakennettiin Itäisen kantakaupungin ”Eiranranta” – Keskihinta 7 000 euroa neliö, eikä yhtään kaupungin vuokra-asuntoa

  7. 7

   Foxin juontaja yritti haastatella historioitsijaa asiallisesti – päätyi sanomaan törkeyksiä ja kutsumaan haastateltavaa ”pikkuaivoiseksi ääliöksi”

  8. 8

   Ennuste vuodelle 2040: Suomessa on vain kolme kaupunkiseutua, jotka kasvavat – muu maa näivettyy

  9. 9

   Henna Poikonen ajatteli 2010, että liki purkukuntoisen puutalon ostaminen Korsosta olisi hyvä idea – Tältä talossa näyttää nyt

  10. 10

   Koripallon olympiavoittaja hämmästyttää yleissivistyksen puutteellaan – kertoi tohkeissaan brunssista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  2. 2

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  4. 4

   Lapset alkoivat ommella kestokasseja ja sosiaalisen median muovipussikeskustelu kuumeni entisestään – ”Täytyypi alkaa käydä kaupassa naapurikunnissa”

  5. 5

   Henna Poikonen ajatteli 2010, että liki purkukuntoisen puutalon ostaminen Korsosta olisi hyvä idea – Tältä talossa näyttää nyt

  6. 6

   ”Näyttäähän se irvokkaalta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla” – Kallion kirkkoherra Riikka Reinan mukaan kirkossa rehottaa naisten vähättely

  7. 7

   Hätätilasketsistä katkeroitunut Donald Trump uhkaili Twitterissä ”seuraamuksilla”, ja nyt presidenttiä imitoinut näyttelijä Alec Baldwin pelkää perheensä turvallisuuden puolesta

  8. 8

   Kalasataman Majakka-tornitalon työmaalla on tapahtunut vesivahinko – Rakennusyhtiö SRV kuvailee vahinkoa merkittäväksi

  9. 9

   Nainen kuoli Espanjassa syötyään Michelin-tähti­ravintolassa

  10. 10

   Muumit uudistuivat 30 vuoden jälkeen – Historian kallein suomalaissarja alkaa Ylellä, ja meno Muumilaaksossa on hetkittäin hyytävä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  2. 2

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  3. 3

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  4. 4

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  5. 5

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  6. 6

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  7. 7

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  8. 8

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  9. 9

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  10. 10

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Mie olen aika eläväinen tyyppi”, sanoo kulttuurin sekatyömies Jari ”Cyde” Hyttinen – 70- ja 80-luvuilla hän perusti yhtyeitä Ismo Alangon kanssa
  3. Yhdistetyn miehet jäivät kauaksi kärjestä mäkiosuudella – ”Olisi pitänyt venyä vielä vähän enemmän”
  4. Perustuslakivaliokunnan sote-lausunto valmistunee iltapäivällä, valiokunnan sisältä arvioidaan – suora lähetys noin kello 15
  5. Miksi yöllä tulee mieleen pahoja asioita?
  6. Hannele Liiberg sai vuonna 1977 häälahjaksi sähkökäyttöisen silppurin, joka toimii yhä täysin moitteettomasti – kerro HS:n kyselyssä pitkään kestäneistä laitteistasi
  7. Miten kaunis on Tommi Korpelan yksinäinen vanha nainen! – Saara Turusen näytelmä Medusan huone paneutuu lempeästi naisia ja miehiä rajoittaviin sukupuoli­rooleihin
  8. Valioliiga-joukkue Chelsealle vuoden siirtopanna – rikkoi sääntöjä 29 tapauksessa
  9. Pohjois-Savossa kuvattiin todennäköisesti koko Euroopan vanhin maakotka – ”Tämä on ihan poikkeuksellinen tapaus”
  10. ”Näyttäähän se irvokkaalta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla” – Kallion kirkkoherra Riikka Reinan mukaan kirkossa rehottaa naisten vähättely
  11. Saksan asevientikielto Saudi-Arabiaan suututtaa Saksan kumppaneita – eettisyydestä tuli taakka puolustusyhteistyölle
  12. Näytä lisää