Ulkomaat

Kolmen keskiaasialaisen miehen epäillään valmistelleen ihmisjoukon tappamista pommilla Tukholmassa – viestittelivät pian järjestettävistä ”häistä”

Lisäksi kolmea uzbekistanilaista epäillään terrorismin rahoittamisesta. Oikeudenkäynti jatkuu maanantaina Tukholman käräjäoikeuden turvasalissa.

Tukholma

Ruotsissa jatkui maanantaina yksi maan historian merkittävimmistä terrorismi­oikeudenkäynneistä.

Tukholman käräjäoikeuden turvasalissa syytettyjen penkillä istui viisi uzbekistanilaista miestä ja yksi kirgisialaismies. Vanhin miehistä on 46-vuotias, nuorin 24-vuotias.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kirgisialaista ja kahta uzbekistanilaista epäillään terrori-iskun valmistelusta. Syyttäjän mukaan joukon tarkoituksena oli iskeä pommilla Tukholmassa paikassa, jossa on kerralla paljon ihmisiä koolla.

Lisäksi kolmea uzbekistanilaismiestä epäillään samassa juttukokonaisuudessa terroristijärjestö Isisin rahoittamisesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kyseessä oli viimeinen kymmenestä oikeudenkäynti­päivästä.

”Mikään muu kuin hyvin pitkä vankeusrangaistus ei voi tulla tässä kyseeseen”, syyttäjä Per Lindqvist vaati maanantaina.

Hän vaatii myös kaikkien kuuden miehen karkottamista maasta. Tuomio odotetaan julkistettavan noin kahden viikon päästä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Osa miehistä pidätettiin poliisin kansallisten erikoisjoukkojen aamuöisessä ratsiassa Tukholman Akallassa huhtikuussa 2018. Samaan aikaan tehtiin myös takavarikkoja osoitteessa Strömsundin pikkukylässä Keski-Ruotsissa Jämtlandin maakunnassa.

”Mittavan tiedustelutyön tuloksena saimme kokoon tietoja, jotka johtivat epäiltyjen tekijöiden ja iskusuunnitelmien jäljille”, sanoi joulukuussa Ruotsin turvallisuuspoliisin Säpon operatiivinen johtaja Johan Olsson Säpon tiedotteessa.

”Kolme näistä henkilöistä on hankkinut ja varastoinut suuria määriä kemikaaleja ja välineistöä tappaakseen ja vahingoittaakseen toisia ihmisiä”, Säpon tiedote jatkui.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Oikeudenkäynnin edetessä on saatu tietää lisää siitä, mihin syytteet perustuvat.

46-vuotiaan syytetyn puhelimesta löytyi Telegram-viestisovelluksen kanava, jossa jaettiin yksityiskohtaisia pomminvalmistusohjeita. Syyttäjä ja puolustus ovat nyt vääntäneet kättä siitä, onko syytetty myös lukenut aineistoa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Syyttäjän mukaan materiaalia oli ladattu syytetyn älypuhelimeen niin, että hänellä oli siihen pääsy myös ilman internetyhteyttä.

Lisäksi syytetyt olivat ostaneet konkurssipesän, jossa oli suuria määriä vetyperoksidia ja rikkihappoa. Puhelimesta löydetyissä pommiohjeissa tarvittiin näitä kemikaaleja.

Konkurssipesässä oli myös suuria määriä maalia. Syytetty on sanonut tehneensä kaupat maalin vuoksi.

Yksi syyttäjän esittämistä todisteista oli myös chat-keskustelu, jossa yksi epäillyistä kirjoittaa, että ”meillä on häät”. Syyttäjän mukaan ”häät” olisivat olleet koodinimi iskulle Tukholmassa, joka oli lähellä toteutumista. Puolustuksen mukaan kyse on puhtaasta spekuloinnista.

Kaikkia kuutta syytetään terroristijärjestö Isisin rahoittamisesta. Uutistoimisto TT:n mukaan syyttäjä on esitellyt kuitteja, jotka todistavat kahdesta noin tuhannen euron suuruisesta siirrosta vastaanottajalle Turkissa.

Syyttäjän mukaan tämä turkkilainen välikäsi siirsi rahat tunnetulle Isis-taistelijalle Botir Jusupuville. Jusupuv kuoli taistellessaan Isisin riveissä myöhemmin vuoden 2018 aikana.

46-vuotias myöntää viestitelleensä Jusupuvin kanssa. Hän kuitenkin kiistää syyllistyneensä rikokseen. Muut rahojen siirtäjät taas sanovat suunnanneensa rahat sodan siviiliuhreille Isisin sijaan.

Ryhmän Isis-kontakteista todistaa myös se, että yksi ryhmän jäsenistä myöntää esiintyneensä kertojanäänenä yhdellä Isisin propagandavideoista. Syytetty sanoo tehneensä näin Turkissa akuutissa rahapulassa.

Syyttäjän monenlaisista todisteluista huolimatta ei ole lainkaan selvää, että syytettyjä tullaan tuomitsemaan. Aikeiden ja ajatusten vakavuutta ei ole helppo aukottomasti todistaa.

Ruotsissa on ollut laki terrorismirikoksista vuodesta 2003 lähtien. Sen jälkeen yhteensä 21:tä ihmistä on syytetty erilaisista terrorisuunnitelmista. Uutistoimisto TT:n laskujen mukaan vain kaksi heistä on saanut lainvoimaisen tuomion.

Säpon linjana on ollut pidättää terroriepäiltyjä silloinkin, kun ei ole varmuutta siitä, että todisteet riittävät oikeudessa asti. ”Jos Säpo seuraa joidenkin henkilöiden ryhmää ja kokee, että nyt täytyy puuttua tai ihmishenget ovat vaarassa, silloin niin myös tehdään”, sanoi TT:n haastattelussa Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun analyytikko Filip Ahlin.

Samassa Tukholman käräjäoikeuden turvasalissa käytiin vuosi sitten Tukholman huhtikuun 2017 terrori-iskun tekijän Rahmat Akilovin oikeudenkäyntiä. HS seurasi tuolloin oikeudenkäyntiä paikan päällä.

Käräjäoikeus tuomitsi Akilovin elinkautiseen vankeuteen viidestä terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta sekä 119:sta murhan yrityksestä. Akilov ajoi ihmisten päälle kuorma-autolla Tukholman ydinkeskustassa Drottninggatanilla.


Maanantain oikeudenkäynnin syytettyjen tapaan Akilov on kotoisin Uzbekistanista. Uzbekistanilainen oli myös Pietarin kevään 2017 metroiskun tekijä.

Keski-Aasiasta on lähtenyt verraten paljon taistelijoita Isisin riveihin. Kirgisian, Kazakstanin ja Tadžikistanin viranomaiset arvioivat, että näistä maista ”kalifaatin” taistelijoiksi oli vuonna 2017 liittynyt noin 2 000 ihmistä. Uzbekistanista ja Turkmenistanista lukuja ei ole ilmoitettu.

Isisin sotamenestyksen kääntyessä moni keskiaasialaisista taistelijoista on palannut kotimaihinsa ja ryhtynyt terroristien värvääjiksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Näyttäähän se irvokkaalta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla” – Kallion kirkkoherra Riikka Reinan mukaan kirkossa rehottaa naisten vähättely

  2. 2

   Sipoon murhatutkinta valmistui: Ystävät kuvailivat poliisille henkirikoksen tehneen muuttumista

  3. 3

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  4. 4

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  5. 5

   Pohjois-Savossa kuvattiin todennäköisesti koko Euroopan vanhin maakotka – ”Tämä on ihan poikkeuksellinen tapaus”

  6. 6

   Foxin juontaja yritti haastatella historioitsijaa asiallisesti – päätyi sanomaan törkeyksiä ja kutsumaan haastateltavaa ”pikkuaivoiseksi ääliöksi”

  7. 7

   Vallilaan rakennettiin Itäisen kantakaupungin ”Eiranranta” – Keskihinta 7 000 euroa neliö, eikä yhtään kaupungin vuokra-asuntoa

  8. 8

   Henna Poikonen ajatteli 2010, että liki purkukuntoisen puutalon ostaminen Korsosta olisi hyvä idea – Tältä talossa näyttää nyt

  9. 9

   Ennuste vuodelle 2040: Suomessa on vain kolme kaupunkiseutua, jotka kasvavat – muu maa näivettyy

  10. 10

   Koripallon olympiavoittaja hämmästyttää yleissivistyksen puutteellaan – kertoi tohkeissaan brunssista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  2. 2

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  4. 4

   Lapset alkoivat ommella kestokasseja ja sosiaalisen median muovipussikeskustelu kuumeni entisestään – ”Täytyypi alkaa käydä kaupassa naapurikunnissa”

  5. 5

   Hätätilasketsistä katkeroitunut Donald Trump uhkaili Twitterissä ”seuraamuksilla”, ja nyt presidenttiä imitoinut näyttelijä Alec Baldwin pelkää perheensä turvallisuuden puolesta

  6. 6

   Henna Poikonen ajatteli 2010, että liki purkukuntoisen puutalon ostaminen Korsosta olisi hyvä idea – Tältä talossa näyttää nyt

  7. 7

   ”Näyttäähän se irvokkaalta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla” – Kallion kirkkoherra Riikka Reinan mukaan kirkossa rehottaa naisten vähättely

  8. 8

   Kalasataman Majakka-tornitalon työmaalla on tapahtunut vesivahinko – Rakennusyhtiö SRV kuvailee vahinkoa merkittäväksi

  9. 9

   Nainen kuoli Espanjassa syötyään Michelin-tähti­ravintolassa

  10. 10

   Muumit uudistuivat 30 vuoden jälkeen – Historian kallein suomalaissarja alkaa Ylellä, ja meno Muumilaaksossa on hetkittäin hyytävä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  2. 2

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  3. 3

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  4. 4

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  5. 5

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  6. 6

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  7. 7

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  8. 8

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  9. 9

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  10. 10

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Yhdistetyn miehet kaukana kärjestä mäkiosuuden jälkeen – Ilkka Herola nelikon paras
  3. Perustuslakivaliokunnan sote-lausunto valmistunee iltapäivällä, valiokunnan sisältä arvioidaan – suora lähetys noin kello 15
  4. Miksi yöllä tulee mieleen pahoja asioita?
  5. Hannele Liiberg sai vuonna 1977 häälahjaksi sähkökäyttöisen silppurin, joka toimii yhä täysin moitteettomasti – kerro HS:n kyselyssä pitkään kestäneistä laitteistasi
  6. Miten kaunis on Tommi Korpelan yksinäinen vanha nainen! – Saara Turusen näytelmä Medusan huone paneutuu lempeästi naisia ja miehiä rajoittaviin sukupuoli­rooleihin
  7. Valioliiga-joukkue Chelsealle vuoden siirtopanna – rikkoi sääntöjä 29 tapauksessa
  8. Pohjois-Savossa kuvattiin todennäköisesti koko Euroopan vanhin maakotka – ”Tämä on ihan poikkeuksellinen tapaus”
  9. ”Näyttäähän se irvokkaalta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla” – Kallion kirkkoherra Riikka Reinan mukaan kirkossa rehottaa naisten vähättely
  10. Saksan asevientikielto Saudi-Arabiaan suututtaa Saksan kumppaneita – eettisyydestä tuli taakka puolustusyhteistyölle
  11. Seefeldin ladut hylkivät hienoa ja vaativaa hiihtomaastoa – Harri Kirvesniemi muistaa ajan, jolloin korkeuserot saattoivat hirvittää
  12. Näytä lisää