Ulkomaat

Nettivitsi voi viedä Venäjällä vankilaan – Maria, 24, pilaili somessa uskonnolla, ajautui yhdeksän kuukauden oikeus­taistoon ja pakeni maasta

Maria Motuznaja kertoi Twitterissä, että häntä uhkaa meemien vuoksi vankila. Se nostatti Venäjällä kritiikin aallon Putinin lakia vastaan. Poliittisilla meemeillä on valtaa, ja niitä hyödyntävät sekä vallanpitäjät että oppositio.

Pietari

Kuka saa vitsailla Venäjällä netissä, ja mille siellä saa nauraa?

Nettivitsit eli meemit ovat olleet Venäjällä kuluneen puolen vuoden aikana kaikkien huulilla, kun pikkukaupungin tyttö oli joutua meemiensä vuoksi vankilaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Hei kaikki, olen Maša, 23 vuotta ja ekstremisti”, kirjoitti opiskelija Maria Motuznaja yhteisöpalvelu Twitteriin heinäkuussa kotonaan Barnaulissa Etelä-Siperiassa. Profiilikuvassa muikistaa suutaan kukalliseen puseroon pukeutunut vaalea nuori nainen.

Motuznaja oli saanut toukokuussa rikossyytteen uskovaisten loukkaamisesta ja joutunut valtion ekstremistilistalle, koska oli tallentanut Vkontakte-palvelussa albumiinsa kuvia, jotka tekivät pilkkaa pääasiassa ortodoksiuskonnosta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kotikaupungin poliisilaitoksella häntä oli peloteltu jopa viiden vuoden vankilatuomiolla. Motuznaja oli järkyttynyt eikä voinut uskoa tilannettaan todeksi. Lopulta hän päätti avautua siitä sosiaalisessa mediassa.

”Olin kyllästynyt selittämään jokaiselle ystävälleni erikseen, mitä minulle oli tapahtunut. Mutta halusin myös jakaa tunteeni poliisia ja valtiota kohtaan”, Motuznaja, 24, kertoo puoli vuotta myöhemmin tammikuussa puhelimitse Liettuan pääkaupungista Vilnasta.

Motuznaja muutti Vilnaan kesken oikeusjuttunsa, koska hän pelkäsi joutuvansa Venäjällä vankilaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tuomiot erilaisten kuvien, videoiden ja päivitysten uudelleen julkaisemisesta sosiaalisessa mediassa ovat moninkertaistuneet Venäjällä varsinkin viimeksi kuluneiden kolmen vuoden aikana.

Siihen on johtanut terrorisminvastaisten lakien tiukentaminen vuonna 2016, jolloin muun muassa lisättiin 14–17-vuotiaiden nuorten rikosoikeudellista vastuuta.

Kiristyksen jälkeen tuomioita on tehtailtu erityisesti rikoslain pykälän 282 perusteella. Pykälä määrää rangaistavaksi vihapuheen internetissä esimerkiksi henkilöä, ihmisryhmää, sukupuolta, kansallisuutta tai uskontoa kohtaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaikki tuomiot eivät ole olleet kyseenalaisia, vaan niitä on annettu myös perustellusta syystä.

Lakia on tulkittu laveasti. Lainvalvojat ovat voineet määritellä ääriliikehdinnäksi lähes minkä tahansa toiminnan internetissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viime vuonna sen perusteella annettujen tuomioiden lukumäärä kipusi Venäjän korkeimman oikeuden mukaan jo viiteensataan, kun vielä muutama vuosi sitten tuomioita luettiin satakunta, kertoo Ria Novosti -uutistoimisto.

Tuomioita on tullut meemeistä, joissa on muun muassa tehty pilaa esimerkiksi ortodoksiuskonnosta, maan presidentistä tai Ukrainan konfliktista.

Valtaosa ehdottomista ja ehdollisista vankeustuomioista on annettu Venäjän maakunnissa. Provinssien poliiseja on arvosteltu epäoikeudenmukaisuudesta ja oman edun tavoittelusta.

Kansalaisten internetpäivityksiä jahtaamalla on ollut helppo päästä tulostavoitteisiin ja näyttää tehokkaalta.

Pietarissa ketään ei ole tuomittu meemeistä vankeuteen, mutta poliisin arvostelua ei katsota hyvällä.

Valtio-opin opiskelija Oksana Borisova, 24, jakoi kolme vuotta sitten Vkontaktessa tuttavansa kirjoittaman päivityksen, jossa sisäministeriön ekstremismin torjuntalaitoksen työntekijää kutsuttiin debiiliksi ja laitoksensa typerimmäksi työntekijäksi.

Solvatuksi tullut poliisi vaati Borisovalle miljoonan ruplan eli yli 13 000 euron sakkoa kunnianloukkauksesta.

”Eivätkä ne olleet edes minun sanojani”, Borisova päivittelee pietarilaisessa kahvilassa.

”En tietenkään jättänyt asiaa siihen.”

Borisova valitti sakoistaan aina Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen asti. Nyt hän odottaa sen päätöstä asianajajansa kanssa ja toivoo, että Venäjällä annettu tuomio julistetaan laittomaksi.

”Ei tämä ainakaan minua lannistanut, vaan päinvastoin – opin puolustamaan oikeuksiani ja kiinnostuin enemmän ihmisoikeustoiminnasta. Mielestäni pitää olla oikeus ilmaista mielipiteensä.”

Julkisessa keskustelussa on Venäjällä rajoituksia, minkä vuoksi juuri poliittiset meemit ovat olleet aina kaikista suosituimpia, sanoo dosentti, politiikan tutkimuksen tohtori Ilja Bykov Pietarin valtionyliopistosta.

Meemejä hyödyntävät sekä vallanpitäjät että oppositio, sillä niillä on valtaa.

”Varsinkin demotivaattorit ovat tehokkaita. Tällaisilla meemeillä voi lamauttaa jonkin poliittisen idean tai sen kannattajien aktiivista toimintaa. Demotivaattorit iskevät hyvin massatietoisuuteen. Yhdellä meemillä voi olla vaikea motivoida, mutta demotivoiminen eli innostuksen lannistaminen on huomattavasti yksinkertaisempaa”, Bykov sanoo.

Esimerkiksi oppositiojohtaja Aleksei Navalnyia vastaan on tehty paljon demotivaattoreita, joissa vitsaillaan hänen kustannuksellaan.


Navalnyi puolestaan on onnistunut vaikuttamaan maan politiikkaan meemillä, jossa valtapuolue Yhtenäistä Venäjää kutsuttiin ”huijareiden ja rosvojen puolueeksi”. Siitä tuli Bykovin mukaan niin suosittu, että puolue ei sen vuoksi onnistunut saavuttamaan duumanvaaleissa 2011 perustuslaillista enemmistöä.

Valtiovallan taholta tulleista meemeistä kenties suosituin on ollut sosiaalisessa mediassa laajalti levinnyt tunniste #krymnaš eli Krim on meidän, jolla hehkutettiin Krimin valtausta.

Suosittuja ovat myös eurooppalaisille, liberaaleille arvoille naureskelevat Gayrooppa-meemit. Vitsi yhdistää sanat ”gay” ja ”Eurooppa”.


Sen sijaan ortodoksiuskonnolla pilailu ei valtaosaa kansalaisista juuri naurata, kuten kävi ilmi performanssiryhmä Pussy Riotin tapauksessa vuonna 2012.

Monet pahoittivat mielensä sen ortodoksikirkossa järjestämästä tempauksesta ja pitivät naisten saamaa vankeustuomiota ansaittuna.

Myös Maria Motuznajaa syytettiin uskonnonvastaisuudesta. Hänen julkinen ulostulonsa Twitterissä nostatti kuitenkin Venäjällä kritiikin aallon ekstremismilakia kohtaan, ja Motuznaja sai kansalta tukea.

”Minun tapauksessani kuvat olivat aivan tavallisia. Jos eivät kaikki ihmiset niin ainakin 90 prosenttia oli minun puolellani. He huomasivat, että syyte on aivan houretta. Vankeusrangaistuksen voi saada aivan tyhjästä. Se pöyristytti kaikkia”, Motuznaja sanoo.

Motuznajaa haastateltiin Venäjän tiedotusvälineissä. Tapauksia alkoi nousta julkisuuteen entistä enemmän, ja Venäjän ihmisoikeusneuvosto havahtui esittämään muutoksia lainsäädäntöön.

Jopa presidentti Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov huomautti, että osa nostetuista rikossyytteistä on terveen järjen rajalla.

Lopulta Putin ilmoitti lokakuussa lieventävänsä lakipykälää nettiekstremismistä. Tästedes rikossyytteeseen johtaa vasta toinen ”ekstremismiksi” luokiteltu nettivitsi vuoden sisällä. Ensimmäisestä voi saada sakon, yhdyskuntapalvelua tai hallinnollista arestia.

Lisäksi monista ennen lievennystä nostetuista rikossyytteistä luovuttiin. Siitä huolimatta suunta Venäjällä on kohti internetin rajoittamista.

”On hyvä, että opiskelijat ja koululaiset eivät enää joudu tuomituiksi vain jonkun poliisin toimintasuunnitelman vuoksi. Sen sijaan opposition edustajilla koittaa huonommat ajat”, Motuznaja kommentoi.

Hänen yhdeksän kuukautta kestänyt oikeusjuttunsa tuli päätökseen tammikuussa. Syytteistä luovuttiin, ja tapahtuneesta on luvattu maksaa korvaus.

Motuznaja sai tiedon Liettuan Vilnaan, jonne oli ehtinyt muuttaa joulun alla.

”Pelkäsin, että kaikki päättyy huonosti ja minut tuomitaan. Koko juttu oli kauhea ja kesti niin kauan. Minulla ei ollut enää voimia. Halusin voida nukkua yöni rauhassa.”

Venäjälle Motuznaja ei aio enää palata. Vilnassa hän toivoo pääsevänsä jonnekin opiskelemaan. Haaveena on työ Venäjän kirjallisuuden opettajana.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  2. 2

   Suvi Pitkänen kärsii yhä epäonnistuneesta huulten täyttämisestä – pistoshoitojen seurauksena voi olla jopa sokeutuminen

  3. 3

   Espoolaislähiössä tapahtuu kummia: Kauaksi keskikaupungin vilinästä on syntynyt kivijalkakauppojen keskittymä

  4. 4

   Putkiremontti ilmaiseksi – Anna-Liisa Kuisman taloyhtiö sai omituisen hyvän tarjouksen, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa?

  5. 5

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana traagisesti kuolleen hevikitaristin elämä katkesi tragediaan, johon niin moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  6. 6

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  7. 7

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  8. 8

   Vastapuoli ei ole paha, vaikka olisi eri mieltä – tervetuloa kuplasi ulkopuolelle!

  9. 9

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  10. 10

   Ikonisessa kuvassa suuteleva merimies on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  2. 2

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  3. 3

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  4. 4

   Selvitys paljasti lohduttoman tilanteen: Tuhansien talojen jätevedet valuvat suoraan luontoon Helsingin seudulla

  5. 5

   Kukaan ei tiedä, miksi tämä talo on suojeltu – Helsingin valtaväylien puristuksessa pakkohuutokaupataan 100-vuotiasta mökkiä

  6. 6

   Pariskunta luuli ostaneensa 500 neliön omakotitalon Helsingistä, todellinen huoneistoala olikin vain 360 neliötä – Hovioikeus pani pisteen erikoiselle riidalle

  7. 7

   Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

  8. 8

   Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta

   Tilaajille
  9. 9

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  10. 10

   Venäjä aloitti jo hiostamisen – Kremlissä on ehkä laskelmoitu, että kiltti Suomi saadaan vetämään Venäjän vankkureita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  4. 4

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  9. 9

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  10. 10

   Keskellä espoolaista lähiötä on valtava kivilinna, johon kuuluu 200 metriä omaa uimarantaa

  11. Näytä lisää