Ulkomaat

Nettivitsi voi viedä Venäjällä vankilaan – Maria, 24, pilaili somessa uskonnolla, ajautui yhdeksän kuukauden oikeus­taistoon ja pakeni maasta

Maria Motuznaja kertoi Twitterissä, että häntä uhkaa meemien vuoksi vankila. Se nostatti Venäjällä kritiikin aallon Putinin lakia vastaan. Poliittisilla meemeillä on valtaa, ja niitä hyödyntävät sekä vallanpitäjät että oppositio.

Pietari

Kuka saa vitsailla Venäjällä netissä, ja mille siellä saa nauraa?

Nettivitsit eli meemit ovat olleet Venäjällä kuluneen puolen vuoden aikana kaikkien huulilla, kun pikkukaupungin tyttö oli joutua meemiensä vuoksi vankilaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Hei kaikki, olen Maša, 23 vuotta ja ekstremisti”, kirjoitti opiskelija Maria Motuznaja yhteisöpalvelu Twitteriin heinäkuussa kotonaan Barnaulissa Etelä-Siperiassa. Profiilikuvassa muikistaa suutaan kukalliseen puseroon pukeutunut vaalea nuori nainen.

Motuznaja oli saanut toukokuussa rikossyytteen uskovaisten loukkaamisesta ja joutunut valtion ekstremistilistalle, koska oli tallentanut Vkontakte-palvelussa albumiinsa kuvia, jotka tekivät pilkkaa pääasiassa ortodoksiuskonnosta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kotikaupungin poliisilaitoksella häntä oli peloteltu jopa viiden vuoden vankilatuomiolla. Motuznaja oli järkyttynyt eikä voinut uskoa tilannettaan todeksi. Lopulta hän päätti avautua siitä sosiaalisessa mediassa.

”Olin kyllästynyt selittämään jokaiselle ystävälleni erikseen, mitä minulle oli tapahtunut. Mutta halusin myös jakaa tunteeni poliisia ja valtiota kohtaan”, Motuznaja, 24, kertoo puoli vuotta myöhemmin tammikuussa puhelimitse Liettuan pääkaupungista Vilnasta.

Motuznaja muutti Vilnaan kesken oikeusjuttunsa, koska hän pelkäsi joutuvansa Venäjällä vankilaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tuomiot erilaisten kuvien, videoiden ja päivitysten uudelleen julkaisemisesta sosiaalisessa mediassa ovat moninkertaistuneet Venäjällä varsinkin viimeksi kuluneiden kolmen vuoden aikana.

Siihen on johtanut terrorisminvastaisten lakien tiukentaminen vuonna 2016, jolloin muun muassa lisättiin 14–17-vuotiaiden nuorten rikosoikeudellista vastuuta.

Kiristyksen jälkeen tuomioita on tehtailtu erityisesti rikoslain pykälän 282 perusteella. Pykälä määrää rangaistavaksi vihapuheen internetissä esimerkiksi henkilöä, ihmisryhmää, sukupuolta, kansallisuutta tai uskontoa kohtaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaikki tuomiot eivät ole olleet kyseenalaisia, vaan niitä on annettu myös perustellusta syystä.

Lakia on tulkittu laveasti. Lainvalvojat ovat voineet määritellä ääriliikehdinnäksi lähes minkä tahansa toiminnan internetissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viime vuonna sen perusteella annettujen tuomioiden lukumäärä kipusi Venäjän korkeimman oikeuden mukaan jo viiteensataan, kun vielä muutama vuosi sitten tuomioita luettiin satakunta, kertoo Ria Novosti -uutistoimisto.

Tuomioita on tullut meemeistä, joissa on muun muassa tehty pilaa esimerkiksi ortodoksiuskonnosta, maan presidentistä tai Ukrainan konfliktista.

Valtaosa ehdottomista ja ehdollisista vankeustuomioista on annettu Venäjän maakunnissa. Provinssien poliiseja on arvosteltu epäoikeudenmukaisuudesta ja oman edun tavoittelusta.

Kansalaisten internetpäivityksiä jahtaamalla on ollut helppo päästä tulostavoitteisiin ja näyttää tehokkaalta.

Pietarissa ketään ei ole tuomittu meemeistä vankeuteen, mutta poliisin arvostelua ei katsota hyvällä.

Valtio-opin opiskelija Oksana Borisova, 24, jakoi kolme vuotta sitten Vkontaktessa tuttavansa kirjoittaman päivityksen, jossa sisäministeriön ekstremismin torjuntalaitoksen työntekijää kutsuttiin debiiliksi ja laitoksensa typerimmäksi työntekijäksi.

Solvatuksi tullut poliisi vaati Borisovalle miljoonan ruplan eli yli 13 000 euron sakkoa kunnianloukkauksesta.

”Eivätkä ne olleet edes minun sanojani”, Borisova päivittelee pietarilaisessa kahvilassa.

”En tietenkään jättänyt asiaa siihen.”

Borisova valitti sakoistaan aina Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen asti. Nyt hän odottaa sen päätöstä asianajajansa kanssa ja toivoo, että Venäjällä annettu tuomio julistetaan laittomaksi.

”Ei tämä ainakaan minua lannistanut, vaan päinvastoin – opin puolustamaan oikeuksiani ja kiinnostuin enemmän ihmisoikeustoiminnasta. Mielestäni pitää olla oikeus ilmaista mielipiteensä.”

Julkisessa keskustelussa on Venäjällä rajoituksia, minkä vuoksi juuri poliittiset meemit ovat olleet aina kaikista suosituimpia, sanoo dosentti, politiikan tutkimuksen tohtori Ilja Bykov Pietarin valtionyliopistosta.

Meemejä hyödyntävät sekä vallanpitäjät että oppositio, sillä niillä on valtaa.

”Varsinkin demotivaattorit ovat tehokkaita. Tällaisilla meemeillä voi lamauttaa jonkin poliittisen idean tai sen kannattajien aktiivista toimintaa. Demotivaattorit iskevät hyvin massatietoisuuteen. Yhdellä meemillä voi olla vaikea motivoida, mutta demotivoiminen eli innostuksen lannistaminen on huomattavasti yksinkertaisempaa”, Bykov sanoo.

Esimerkiksi oppositiojohtaja Aleksei Navalnyia vastaan on tehty paljon demotivaattoreita, joissa vitsaillaan hänen kustannuksellaan.


Navalnyi puolestaan on onnistunut vaikuttamaan maan politiikkaan meemillä, jossa valtapuolue Yhtenäistä Venäjää kutsuttiin ”huijareiden ja rosvojen puolueeksi”. Siitä tuli Bykovin mukaan niin suosittu, että puolue ei sen vuoksi onnistunut saavuttamaan duumanvaaleissa 2011 perustuslaillista enemmistöä.

Valtiovallan taholta tulleista meemeistä kenties suosituin on ollut sosiaalisessa mediassa laajalti levinnyt tunniste #krymnaš eli Krim on meidän, jolla hehkutettiin Krimin valtausta.

Suosittuja ovat myös eurooppalaisille, liberaaleille arvoille naureskelevat Gayrooppa-meemit. Vitsi yhdistää sanat ”gay” ja ”Eurooppa”.


Sen sijaan ortodoksiuskonnolla pilailu ei valtaosaa kansalaisista juuri naurata, kuten kävi ilmi performanssiryhmä Pussy Riotin tapauksessa vuonna 2012.

Monet pahoittivat mielensä sen ortodoksikirkossa järjestämästä tempauksesta ja pitivät naisten saamaa vankeustuomiota ansaittuna.

Myös Maria Motuznajaa syytettiin uskonnonvastaisuudesta. Hänen julkinen ulostulonsa Twitterissä nostatti kuitenkin Venäjällä kritiikin aallon ekstremismilakia kohtaan, ja Motuznaja sai kansalta tukea.

”Minun tapauksessani kuvat olivat aivan tavallisia. Jos eivät kaikki ihmiset niin ainakin 90 prosenttia oli minun puolellani. He huomasivat, että syyte on aivan houretta. Vankeusrangaistuksen voi saada aivan tyhjästä. Se pöyristytti kaikkia”, Motuznaja sanoo.

Motuznajaa haastateltiin Venäjän tiedotusvälineissä. Tapauksia alkoi nousta julkisuuteen entistä enemmän, ja Venäjän ihmisoikeusneuvosto havahtui esittämään muutoksia lainsäädäntöön.

Jopa presidentti Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov huomautti, että osa nostetuista rikossyytteistä on terveen järjen rajalla.

Lopulta Putin ilmoitti lokakuussa lieventävänsä lakipykälää nettiekstremismistä. Tästedes rikossyytteeseen johtaa vasta toinen ”ekstremismiksi” luokiteltu nettivitsi vuoden sisällä. Ensimmäisestä voi saada sakon, yhdyskuntapalvelua tai hallinnollista arestia.

Lisäksi monista ennen lievennystä nostetuista rikossyytteistä luovuttiin. Siitä huolimatta suunta Venäjällä on kohti internetin rajoittamista.

”On hyvä, että opiskelijat ja koululaiset eivät enää joudu tuomituiksi vain jonkun poliisin toimintasuunnitelman vuoksi. Sen sijaan opposition edustajilla koittaa huonommat ajat”, Motuznaja kommentoi.

Hänen yhdeksän kuukautta kestänyt oikeusjuttunsa tuli päätökseen tammikuussa. Syytteistä luovuttiin, ja tapahtuneesta on luvattu maksaa korvaus.

Motuznaja sai tiedon Liettuan Vilnaan, jonne oli ehtinyt muuttaa joulun alla.

”Pelkäsin, että kaikki päättyy huonosti ja minut tuomitaan. Koko juttu oli kauhea ja kesti niin kauan. Minulla ei ollut enää voimia. Halusin voida nukkua yöni rauhassa.”

Venäjälle Motuznaja ei aio enää palata. Vilnassa hän toivoo pääsevänsä jonnekin opiskelemaan. Haaveena on työ Venäjän kirjallisuuden opettajana.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  2. 2

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  3. 3

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn sisäinen kriisi syvenee: Intian-osastolla kastiin perustuvaa nöyryytystä ja syrjintää

  5. 5

   Yksinäisyyttä voi vähentää keskittymällä itseensä, havaitsivat tutkijat

  6. 6

   Uusia superkameroita nousee teiden varsille jo ensi kuussa – Tuleeko ylinopeuksista rahantekokone valtiolle?

  7. 7

   Trump julisti kansallisen hätätilan rahoittaakseen muurin Meksikon rajalle

  8. 8

   Euroopassa on turhauduttu Trumpin politiikkaan – siksi Münchenissä pohditaan nyt kysymyksiä, joista on oltu hiljaa vuosikausia

  9. 9

   Käytä pieniä tukisanoja kehuessasi itseäsi – näistä ilmaisuista muut eivät ärsyynny

   Tilaajille
  10. 10

   3 000 opiskelijan kampus vajoaa Espoossa ja suljetaan pika­vauhtia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  2. 2

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  3. 3

   3 000 opiskelijan kampus vajoaa Espoossa ja suljetaan pika­vauhtia

  4. 4

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  5. 5

   Helsingin Hämeentie suljetaan autojen läpiajolta lopullisesti kahden viikon päästä – Näin historiallinen liikennemullistus etenee

  6. 6

   Uusia superkameroita nousee teiden varsille jo ensi kuussa – Tuleeko ylinopeuksista rahantekokone valtiolle?

  7. 7

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  8. 8

   Mitä tehdä, kun lapsi muuttuu yhdessä yössä vieraaksi ihmiseksi? Kirsi Könösen ympärille kokoontuu voipuneita äitejä

   Tilaajille
  9. 9

   Trumpin hätätila on yritys pelastaa presidentin kasvot, ja se hirvittää jopa monia republikaaneja

  10. 10

   Mitä Trumpin julistus käytännössä tarkoittaa? Seuraavaksi muurista kiistellään luultavasti oikeudessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  3. 3

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  4. 4

   Microsoft: Älkää käyttäkö Explorer-selainta

  5. 5

   HS selvitti Matti Nykäsen ja Seiskan oudon symbioosin – Kohujutut Nykäsestä syntyivät kännissä ja mehukkaita tarinoita lavastettiin

   Tilaajille
  6. 6

   Ihmisellä voi olla kehossaan litroja ylimääräistä vettä – Näillä kuudella vinkillä vähennät turvotusta

   Tilaajille
  7. 7

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  8. 8

   Lojumme itsemme kuoliaaksi – Alkukantaisen Tsimané-heimon esimerkki osoittaa, miksi ”meidän on liikuttava selviytyäksemme hengissä”

   Tilaajille
  9. 9

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  10. 10

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  11. Näytä lisää