Ulkomaat

Brexit-päivä lähenee, mutta mitään ei tapahdu – jopa brittiparlamentaarikot kyllästyivät Mayn brexit-puheisiin ja valuivat hiljalleen ulos istuntosalista

Theresa May teki selkoa brexit-suunnitelmistaan puolityhjälle alahuoneelle tiistaina. Paljon uutta ei kuultu. Alahuone saa brexitin käsiteltäväkseen taas helmikuun lopulla.

Lontoo

Britannian EU-ero koittaa jo maaliskuun lopussa, mutta jouhevan brexitin varmistaminen junnaa yhä paikallaan. Samalla äkkieron eli sopimuksettoman brexitin uhka kasvaa.

Pääministeri Theresa May päivitti tiistaina brittiparlamentin alahuonetta brexitin edistymisestä. Mitään uutta ja olennaista ei kuultu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Myös parlamentaarikot näyttivät ajattelevan, että pääministerin kuunteleminen on ajanhukkaa. Alahuoneen vihreäpenkkinen istuntosali hupeni puolityhjäksi Mayn vastaillessa yhä kysymyksiin.

May kertoi alahuoneelle, että hän ei suostu siihen, että Britannia jää tulliliittoon EU:n kanssa. Tulliliittoon jäämistä on ehdottanut oppositiojohtaja Jeremy Corbyn.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mayn mukaan alahuone on jo äänestänyt tulliliittoon jäämistä vastaan. Hän myös muistutti, että EU:n tulliliitossa Britannia ei saisi solmia omia kauppasopimuksia.

Sen sijaan May yrittää yhä muutoksia brexit-sopimukseen, jonka brittihallitus ja muu EU löivät lukkoon jo viime marraskuussa.

”Olen varmistanut EU:lta lupauksen jatkoneuvotteluista, ja nyt tarvitsemme hieman lisää aikaa, jotta prosessi saadaan päätökseen.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

EU-johtajat puolestaan ovat sanoneet jo monesti, että itse brexit-sopimusta ei enää avata.

Oppositiojohtaja Corbyn tyrmäsi pääministerin tilannepäivityksen.

”Kehotan kaikkia parlamentaarikkoja pohtimaan, kuinka paljon vahinkoa pääministerin strategia maalle aiheuttaa – – on aika tukkia äkkieron mahdollisuus”, työväenpuoluelainen Corbyn sanoi alahuoneessa tiistaina.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Brittiparlamentti tyrmäsi 585-sivuisen erosopimuksen tammikuussa murskaäänin 432–202. Sopimuksen suurin kipukohta on niin sanottu backstop-järjestelmä, jonka tarkoitus on turvata Pohjois-Irlannin ja Irlannin tasavallan välisen rajan avoimuus brexitin jälkeenkin.

Osa brittiparlamentaarikoista vastustaa järjestelmää siksi, koska se voi jättää Yhdistyneen kuningaskunnan ”kiikkiin” EU:n tulliliittoon epämääräiseksi ajaksi hamaan tulevaisuuteen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jos brexit-sopimusta ei saada pian läpi alahuoneessa, esittää Mayn konservatiivihallitus uuden suunnitelmansa tiistaina 26. helmikuuta. Seuraavana päivänä eli keskiviikkona 27. helmikuuta parlamentaarikot saisivat äänestää muutoksista esitykseen.

”Olen sanonut kerta kerran jälkeen, että niin minä kuin hallituskin haluamme erosopimuksen EU:n kanssa. Jos haluaa estää äkkieron, pitää äänestää sopimuksen puolesta”, May patisti tiistaina.

Jos brexit-sopimusta ei saada hyväksyttyä maaliskuun 29. päivään mennessä, eroaa Britannia EU:sta ilman sopimusta.

Samalla kaikki EU-sopimukset lakkaavat olemasta voimassa kuin veitsellä leikaten. Äkkierotilanteessa ei tule myöskään brexitin siirtymäaikaa. Äkkiero olisi hyvin haitallinen kaupalle ja muulle liiketoiminnalle, mutta myös tavallisille kansalaisille.

Alahuoneen enemmistö vastustaa äkkieroa, mutta hallitus ei ole suostunut rajaamaan sen mahdollisuutta pois.

Pääministeriltä tivattiin tiistaina myös, eikö brexit-neuvotteluja kannattaisi vielä pidentää. Samalla lykkääntyisi myös brexit-päivä. Pidennystä voisi anoa muulta EU:lta, ja se vaatii kaikkien jäsenmaiden suostumuksen.

”Pidentäminen ei ratkaisi ongelmaamme – – olemme tässä tilanteessa, koska alahuone tyrmäsi neuvottelemani brexit-sopimuksen”, May sanoi.

Skotlannin kansallispuolueen (SNP) edustajan Joanna Cherryn mukaan Mayn ongelma on nyt se, että brittiparlamentti ei hyväksy brexit-sopimusta, mutta EU ei suostu tekemään sopimukseen muutoksia. Britannia on näin ollen umpikujassa.

Cherry – kuten jokunen muukin parlamentaarikko – vaati uuden EU-kansanäänestyksen järjestämistä, jotta pattitilanteeseen löytyisi ratkaisu.

May tyrmäsi jälleen kerran kansanäänestyksen uusimisen. Hän vakuutti, että Britannia lähtee EU:sta, kuten kesäkuun 2016 kansanäänestys päätti.

Kantar Public -yhtiön tuoreen mielipidemittauksen mukaan 43 prosenttia äänestäjistä olisi EU-jäsenyyden jatkon kannalla, jos Britannia järjestäisi uuden kansanäänestyksen. Brexitin puolesta olisi 35 prosenttia, ja loput 22 prosenttia ei äänestäisi tai ei ole varma kannastaan.

Britanniassa uumoillaan nyt, että May toivoo alahuoneen hyväksyvän brexit-sopimuksen vielä aivan viime hetkellä eli maaliskuussa juuri ennen eropäivää.

Kyse olisi uhkapelistä. Strategia perustuu siihen, että tarpeeksi moni kansanedustaja säikähtäisi lopulta äkkieroa ja kääntyisi sittenkin sopimuksen taakse.

Brittihallituksen toiveissa voivat olla myös viime hetken brexit-lisäneuvottelut EU-huippukokouksessa Brysselissä maaliskuun puolivälin jälkeen.

May sanoi tiistaina alahuoneessa, että jos brexit-sopimus saadaa hyväksyttyä aivan viimemetreillä, ajetaan brexitiin liittyvä muu lainsäädäntö parlamentin läpi pikavauhtia.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  2. 2

   Suvi Pitkänen kärsii yhä epäonnistuneesta huulten täyttämisestä – pistoshoitojen seurauksena voi olla jopa sokeutuminen

  3. 3

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana traagisesti kuolleen hevikitaristin elämä katkesi tragediaan, johon niin moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  4. 4

   Espoolaislähiössä tapahtuu kummia: Kauaksi keskikaupungin vilinästä on syntynyt kivijalkakauppojen keskittymä

  5. 5

   Putkiremontti ilmaiseksi – Anna-Liisa Kuisman taloyhtiö sai omituisen hyvän tarjouksen, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa?

  6. 6

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  7. 7

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  8. 8

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  9. 9

   Palvelutalon työntekijä pakotti Alzheimeria sairastavan vanhuksen seksuaaliseen tekoon – Sai 60 päivän ehdollisen tuomion

  10. 10

   Vastapuoli ei ole paha, vaikka olisi eri mieltä – tervetuloa kuplasi ulkopuolelle!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  2. 2

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  3. 3

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  4. 4

   Selvitys paljasti lohduttoman tilanteen: Tuhansien talojen jätevedet valuvat suoraan luontoon Helsingin seudulla

  5. 5

   Kukaan ei tiedä, miksi tämä talo on suojeltu – Helsingin valtaväylien puristuksessa pakkohuutokaupataan 100-vuotiasta mökkiä

  6. 6

   Pariskunta luuli ostaneensa 500 neliön omakotitalon Helsingistä, todellinen huoneistoala olikin vain 360 neliötä – Hovioikeus pani pisteen erikoiselle riidalle

  7. 7

   Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

  8. 8

   Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta

   Tilaajille
  9. 9

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  10. 10

   Venäjä aloitti jo hiostamisen – Kremlissä on ehkä laskelmoitu, että kiltti Suomi saadaan vetämään Venäjän vankkureita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  4. 4

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  9. 9

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  10. 10

   Keskellä espoolaista lähiötä on valtava kivilinna, johon kuuluu 200 metriä omaa uimarantaa

  11. Näytä lisää