Ulkomaat

Salman Rushdie on elänyt 30 vuotta tappokäsky niskassaan – Iranin johtaja usutti maailman kaikki muslimit kirjailijan kimppuun, eikä kuolleen uskonoppineen kehotusta voi kumota

Brittikirjailijan vuonna 1989 saama fatwa täyttää torstaina tasavuosia. Millaista elämää on elänyt kirjailija, jonka perään usutettiin maailman kaikki muslimit?

Vähän kohtuuttomaltahan se nyt tuntuu, mutta 30 vuotta sitten, ystävänpäivänä 14. helmikuuta 1989 ajatollah Ruhollah Khomeini sanoi, että kirjailija Salman Rushdie pitäisi tappaa. Syy oli edellissyksynä julkaistu Rushdien romaani Saatanalliset säkeet.

”Tiedotan kaikille maailman urheille muslimeille, että Saatanallisten säkeiden – tekstin, joka on kirjoitettu, editoitu ja julkaistu islamia, islamin profeettaa ja Koraania vastaan – kirjoittaja sekä kaikki kustannustoimittajat ja kustantajat, jotka ovat tietoisia sen sisällöstä, tuomitaan kuolemaan”, kuului Iranin korkeimman uskonnollisen ja poliittisen johtajan Khomeinin fatwa Teheranin radiossa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kehotan kaikkia uljaita muslimeja, missä päin maailmaa he ovatkaan, tappamaan heidät viipymättä, ettei kukaan uskalla jatkossa loukata muslimien pyhiä uskomuksia.”

Intialaissyntyisen brittikirjailijan fatwasta tuli kansainvälisesti niin iso uutinen, että moni uskoo fatwan tarkoittavan nimenomaan kuolemantuomiota.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Näin ei kuitenkaan ole.

Fatwa on islamilaisessa kulttuurissa yksittäisen uskonoppineen lainopillinen mielipide, selventää arabian kielen ja islamin tutkimuksen professori Jaakko Hämeen-Anttila Edinburghin yliopistosta. Fatwat käsittelevät usein arkisia asioita – saako muslimi syödä liivatetta? – mutta niillä voidaan myös ottaa kantaa politiikkaan.

Fatwoja on annettu vuosien varrella eri muslimimaissa niin television visailuohjelmista, Pokémonista, terrorismista kuin ydinaseiden tuotannosta, varastoinnista ja käytöstäkin.

Rushdien fatwasta teki poikkeuksellisen, että sen antoi juuri ajatollah Khomeini, ei kuka tahansa uskonoppinut. Khomeini oli koko islamilaisen maailman vaikutusvaltaisimpia ihmisiä. Fatwasta teki mielipidettä merkittävämmän asian myös se, että murhasta luvattiin miljoonien dollarien korvaus.


Khomeini ei perustellut tarkemmin, mikä Saatanallisissa säkeissä oli kuolemantuomion arvoista. Satiirinen se kyllä on, mutta mitään erityisen saatanallista romaanissa ei ole. Se kertoo kahdesta intialaisesta, Britanniassa asuvasta muslimista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nimi viittaa tarinaan, jonka mukaan profeetta Muhammed lisäsi Koraaniin säkeitä, jotka antoivat Mekassa palvotuille jumalattarille aseman Allahin tyttärinä. Myöhemmin Muhammed perui lisäyksen ja sanoi sen olevan Saatanan työtä – siis saatanallisia säkeitä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Romaanissa erilaiset henkilöhahmot kutsuvat Muhammedia taikuriksi, silmänkääntäjäksi ja vääräksi profeetaksi, minkä moni islamilaisessa maailmassa luki kirjailijan kannanottona.

Khomeinia saattoi loukata enemmän katkelma, jossa maanpaossa Pariisissa lihavasti elänyt imaami palaa yllyttämään kansaa kapinaan heidän turvallisuudestaan piittaamatta. Fatwa saattoi olla Khomeinille myös tapa yhdistää kansaa Irakin kanssa käydyn pitkän sodan jälkimainingeissa.

”Jos totta puhutaan, toivon, että olisin kirjoittanut kriittisemmän kirjan”, Rushdie sanoi CBS-kanavan haastattelussa pian fatwan julistamisen jälkeen.

”Väite, että kirja on jumalanpilkkaa, ei pidä paikkaansa. Epäilen suuresti, onko Khomeini tai kukaan muukaan Iranissa lukenut kirjaani tai muuta kuin asiayhteydestään irrotettuja muutamia katkelmia.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Khomeini ei ollut romaanin ensimmäinen paheksuja. Rushdie oli alkanut saada tappouhkauksia jo pian kirjan ilmestyttyä syyskuussa 1988.

Joulukuussa kirjoja poltettiin Boltonissa Britanniassa. Helmikuussa 1989 kirjasta julkaistiin Yhdysvaltain-painos. Islamabadissa Pakistanissa kuusi kuoli ja noin sata loukkaantui, kun kymmenentuhatta ihmistä kerääntyi osoittamaan mieltään Rushdieta vastaan Yhdysvaltain kulttuurikeskuksen edustalle. Kirja kiellettiin monessa maassa.

Khomeinin julistuksen jälkeen Rushdie painui maan alle.

Väkivalta kiihtyi. Romaania myyneitä kirjakauppoja uhkailtiin, ja niitä vastaan tehtiin polttopulloiskuja. Kirjaa myytiin tiskin alta. Rushdien kustantamo Penguin työskenteli barrikadien takana.

Kesällä 1989 guinealaissyntyinen Mustafa Mahmoud Mazeh kuoli ja kaksi kerrosta lontoolaishotellista tuhoutui, kun hänen Rushdieta varten valmistelemansa pommi räjähti ennen aikojaan.

Romaanin japanilainen kääntäjä Hitoshi Igarash murhattiin heinäkuussa 1991, italiantaja Ettore Caprioloa puukotettiin vain muutama viikko aiemmin. Kirjan norjalaista kustantajaa William Nygaardia ammuttiin kotiovellaan Oslossa lokakuussa 1993.


Media seurasi tiiviisti uusimpia käänteitä, myös Suomessa.

Mitä mieltä Salman Rushdie oli tästä kaikesta?

Kirjailija oli pitkään niukkasanainen fatwan vaikutuksista elämäänsä.

Vuonna 2012 hän julkaisi omaelämäkerrallisen, joskin kolmannessa persoonassa kirjoitetun teoksen Joseph Anton. Sen nimi tulee Rushdien itselleen keksimästä peitenimestä, jonka hän muodosti lempikirjailijoidensa Joseph Conradin ja Anton Tšehovin nimistä.

Kirja alkaa Rushdien kuvailulla siitä, miten hän sai kuulla fatwasta, kun BBC:n toimittaja soitti hänelle. ”’Miltä tuntuu’, hän kysyi, ’tietää että ajatollah Khomeini on juuri tuominnut sinut kuolemaan?’”

”Näin hän sanoi, tietämättä oikeastaan mitä hän sanoi: ’Ei se hyvältä tunnu.’ Näin hän ajatteli: Olen kuollut mies. Hän mietti, kuinka monta päivää hänellä olisi jäljellä ja ajatteli, että vastaus on todennäköisesti yksinumeroinen.”

Poliisi siirsi Rushdieta mökistä, hotellista ja kaupunkiasunnosta toiseen. Häntä vartioi neljän poliisin joukko, joka yritti saada Rushdien käyttämään peruukkia, mutta siihen hän ei suostunut.

BBC:n mukaan Rushdie päätyi asumaan fatwan jälkeisinä yhdeksänä vuotena 30 osoitteessa. Hänen suojelunsa maksoi noin 11 miljoonaa puntaa vuodessa.

Rushdie ja hänen toinen vaimonsa, kirjailija Marianne Wiggins erosivat pian fatwan jälkeen. Wigginsin mukaan syynä oli kansainvälisen konfliktin keskiössä olemisen aiheuttama paine ja ärsytys, jonka aiheutti pakko viettää kaiket päivät yhdessä, eristyksissä.

”Hän katosi, kuten kirjailija Martin Amis sanoi, lehtien etusivuille. Vietin joskus iltoja Salmanin kanssa – jännitteisiä, joskus jopa joviaaleja synkällä tavalla. Mutta vaikka moni osoitti hänelle solidaarisuuttaan, hän oli lopulta kuitenkin yksin. Hänet he halusivat tappaa, eivät meitä”, kirjailija Ian McEwan muisteli The Guardianissa vuonna 2012.

Alkušokin jälkeen Rushdie ei tosin varsinaisesti linnoittautunut kotiinsa. Fatwasta huolimatta hän hoiti kirjojensa markkinointia – joskus niin, että toimittajia tuotiin hänen luokseen silmät sidottuina. Matkustaminen oli vaikeaa, sillä British Airways pelkäsi Rushdien vaarantavan lentoyhtiön henkilöstön.

Televisiossa ja paneelikeskusteluissa Rushdie esiintyi usen. Vuonna 1993 hän ilmestyi lavalle, kun U2 esiintyi Lontoon Wembleyllä.

”Ollakseen mies, jonka piti piilotella, häneen oli huomattavan helppo törmätä”, U2:n basisti Adam Clayton sanoi Q-lehdelle.

Kirjailijoita vastaan oli annettu fatwoja ennenkin, joten miksi Rushdien fatwasta tuli niin iso tapaus?

Yhtäällä vaikutti globalisaatio: muslimit ympäri maailmaa näkivät Rushdie-protesteja televisiossa ja pystyivät kopioimaan niitä ilman, että mikään organisaatio olisi ohjannut heitä siihen.

Toisaalta tapauksen saama huomio liittyi sananvapauteen. Laajemman merkityksen antoi maailmanpoliittinen tilanne – kylmän sodan loppu, Iranin ja lännen tulehtuneet välit.

Maaliskuussa 1998 Iranin presidentti Mohammad Khatami kertoi Iranin luopuvan fatwasta. Periaatteessa se on kuitenkin yhä voimassa.

Khomeini kuoli jo kesällä 1989.

”Fatwa on mielipide, eikä kuolleen mielipidettä voi kumota”, sanoo Jaakko Hämeen-Anttila.

Khomeinin seuraaja, ajatollah Ali Khamenei, on puhunut fatwan ylläpitämisen puolesta. Vuonna 2006 Iranin valtion uutistoimisto tiedotti fatwan olevan pysyvä. Helmikuussa 2016 valtiolliset tiedotusvälineet lisäsivät palkkamurhapottiin rahaa.

Rushdien ystävä, brittiläis-pakistanilainen kirjailija Hanif Kureishi sanoi vuonna 2009, että hänen mielestään ”kellään ei olisi nykyään munaa kirjoittaa Saatanalliset säkeet, saati julkaista se”. 2000-luvun alkupuolella lukuisia Muhammedia käsitteleviä romaanikäsikirjoituksia ja taideteoksia hyllytettiin.

Rushdie itse on sanonut, että hän ajatteli muutaman mullahin hermostuvan mutta ei osannut odottaa mitään tällaista. Hän on valittanut julkisesti, että kirjakiista ruokki läntistä stereotyyppistä käsitystä muslimeista takapajuisina, julmina ja joustamattomina kirjanpolttajina.

Kirja ymmärrettiin hänen mukaansa väärin.

”Oikeasti se on romaani eteläaasialaisista maahanmuuttajista Lontoossa”, hän sanoi hiljattain uutistoimisto AFP:lle.

Rushdie päätyi elämään poliisisuojelun alaisena noin vuosikymmenen ajan. Joseph Anton -peitenimestä hän luopui vasta vuonna 2001.

Rushdie on sanonut saavansa yhä joka helmikuu Iranista eräänlaisen ystävänpäiväkortin, jossa muistutetaan fatwan olemassaolosta. Vuonna 2012 hän joutui perumaan esiintymisen Intiassa tappouhkauksen takia.

Enää hän ei vaikuta olevan kovin huolissaan.

”Elämme maailmassa jossa aiheet vaihtuvat kovin nopeasti”, Rushdie sanoi AFP:lle maanantaina. ”Ja tämä on erittäin vanha aihe. On paljon muita asioita joita pelätä – ja muita ihmisiä, joita tappaa.”

Rushdie on vakuuttanut elävänsä nykyään aivan tavallista elämää New Yorkissa.

”Ajan metrolla”, hän sanoi.

30 vuodessa oppii elämään suhteellisen normaalisti kummallisissa olosuhteissa. Rushdie on kirjoittanut kymmenkunta kirjaa, eikä fatwa ole estänyt Rushdien kolmatta tai neljättä avioliittoakaan.

Vuonna 2017 Rushdie teki cameo-roolin yhdysvaltalaisessa Jäitä hattuun -komediasarjassa, jossa hän neuvoi sarjan päähenkilölle, miten tämän pitäisi suhtautua omaan fatwaansa.

”Se voi olla pelottavaa, se voi olla hämmentävää, mutta siinä on hyötynsä. Monet naiset tuntevat vetoa sinuun tässä tilanteessa. Olet vaarallinen mies. He ovat erittäin kauniita naisia. Kyse ei ole sinusta vaan fatwasta, joka ympäröi sinua kuin seksikäs keijupöly.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  2. 2

   Malli sai Burberryn vetämään ahdistavan hupparin mallistosta – ”Itsemurha ei ole muotia”

  3. 3

   Voit päätyä elämään jonkun toisen unelmaa, jos et keskity näihin neljään asiaan

  4. 4

   Berner ärsytti keskustalaiset – ja Sipilä riensi jälleen tueksi

  5. 5

   Hoivakoteja koskevan kohun käynnistänyt lähihoitaja avautuu ensi kertaa Superin verkkolehdessä: Tilanne Ulrikassa oli lohduton, miltei kaoottinen

  6. 6

   Päävalmentaja kertoi Patrik Laineen onnistumisista: ”Se toi hymyn kaikkien kasvoille, jopa maalivahtien”

  7. 7

   Karl Lagerfeld jätti jälkeensä 170 miljoonaa – Menevätkö rahat Choupette-kissalle?

  8. 8

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  9. 9

   Modernit turbokiertoliittymät pelottavat monia kokeneitakin kuskeja – Yksinkertainen neuvo auttaa selviytymään ”kauhujen liikenneympyröistä”

  10. 10

   Alaistensa kiusaamisesta epäilty Helsingin korkea johtaja sai syytteen työturvallisuusrikoksesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  2. 2

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  3. 3

   Voit päätyä elämään jonkun toisen unelmaa, jos et keskity näihin neljään asiaan

  4. 4

   Modernit turbokiertoliittymät pelottavat monia kokeneitakin kuskeja – Yksinkertainen neuvo auttaa selviytymään ”kauhujen liikenneympyröistä”

  5. 5

   Jos tämä kuva näyttää pyörivän, se johtuu viiveestä päässäsi

  6. 6

   Suomi antoi 50 vuotta sitten itselleen lahjan, jonka piti valaa miljoonilla uskoa tulevaisuuteen – Nyt aarre­arkku halutaan ryöstää, koska tulokset jäävät ”uskon asiaksi”

   Tilaajille
  7. 7

   Isis-morsiameksi vuonna 2015 lähtenyt teini menettää Britannian kansalaisuutensa

  8. 8

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  9. 9

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  10. 10

   ”Jokaisen kroppa tiesi, paljonko D-vitamiinia pitää vapauttaa vereen” – väitöstutkimuksesta uutta tietoa kiistellyn vitamiinin tarpeesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  2. 2

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  3. 3

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  4. 4

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  9. 9

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  10. 10

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää