Ulkomaat

”Liikemiehet” yrittivät vaientaa siepatun toisin­ajattelijan tyttären Tukholmassa – Säpo tutkii Pekingin-suurlähettilään tapaamista

Ruotsin ulkoministeriö myönsi, että Ruotsin Kiinan-suurlähettiläs toimi väärin. Ruotsin ja Kiinan suhteissa on viime aikoina ollut useita kipupisteitä.

Ruotsin Kiinan-suurlähettilään Anna Lindstedtin väitetään järjestäneen salaa tapaamisen, jossa Kiina yritti epämääräisten ”liikemiesten” avulla vaientaa naisen, jonka isä on Kiinassa poliittisena vankina.

Nainen on Kiinassa vangittuna olevan Gui Mihain tytär Angela Gui.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo on aloittanut esitutkinnan suurlähettilään toiminnasta, sanoi Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström perjantaina tavatessaan toimittajia Ruotsin valtiopäivätalon ulkopuolella ruotsalaisten tiedotusvälineiden mukaan.

”Säpo on ilmoittanut meille, että he ovat aloittaneet esitutkinnan suurlähettiläästä”, Wallström sanoi Ruotsin radion SR:n äänitteellä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Se [esitutkinta] merkitsee, että me keskeytimme sisäisen tutkintamme, jonka olimme käynnistäneet”, hän jatkoi.

Aiemmin kerrottiin, että suurlähettiläs on kutsuttu kotiin Pekingistä ja pantu ulkoministeriön sisäiseen tutkintaan. Nyt tutkintaa näyttääkin tekevän ulkoministeriön sijasta Säpo.

Säpo kertoo tutkivansa rikosepäilyä, mutta ei vahvista, ketä tutkinta koskee.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Pitää paikkansa, että on aloitettu esitutkinta omavaltaisuudesta keskustelussa vieraan vallan kanssa. Siihen en voi esitutkintasalaisuuden vuoksi ottaa kantaa, ketä tai keitä tutkinta koskee”, sanoo lehdistösihteeri Gabriel Wernstedt Säposta puhelimitse.

Tutkinnan toteuttaa Säpo, mutta sitä johtaa syyttäjä, hän kertoo. Ruotsin rikoslain mukaan omavaltaisuudesta keskustelussa vieraan vallan kanssa voi saada vankeutta, rauhan aikana enintään kaksi vuotta.

Ulkoministeri Wallströmin mukaan Ruotsin ulkoministeriö suhtautuu suurlähettilään toimintaan erittäin vakavasti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Haluan toistaa, mitä olen aiemmin sanonut, eli että meillä ei ehdottomasti ollut mitään tietoa etukäteen näistä tapahtumista”, Wallström sanoi SR:n mukaan.

Tapaus on uusin särö Ruotsin ja Kiinan väleissä, jotka ovat viimeksi kuluneiden noin puolentoista vuoden aikana olleet töyssyiset.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suhteiden alamäen taustalla on se, että kiinalaiset agentit sieppasivat Ruotsin kansalaisen Gui Minhain tämän loma-asunnolta Thaimaasta vuonna 2015 ja veivät Kiinaan. Gui on yhä Kiinassa vankina.

Vangitun tytär Angela Gui asuu ja suorittaa tohtoriopintoja Britanniassa. Hän on ollut jossain määrin julkisuudessa vaatimassa isänsä vapauttamista ja arvostelemassa Kiinan ihmisoikeusloukkauksia. Hän on toistuvasti sanonut olevansa ”vastentahtoinen aktivisti”, joka on julkisuudessa lähinnä isänsä tilanteen takia.

Tammikuussa Angela Gui kutsuttiin Tukholmaan. Kutsujana oli hänen mukaansa Ruotsin Kiinan-suurlähettiläs Lindstedt.

Angela Gui kertoo Tukholman-käynnistään keskiviikkona julkaisemassaan blogikirjoituksessa. Hän on pari viikkoa sitten maininnut asiasta myös sanomalehti Svenska Dagbladetin haastattelussa.

Suurlähettiläs Lindstedt oli kertonut Angela Guille, että Tukholmassa heidän olisi määrä tavata ”liikemiehiä”, joiden kanssa keskusteltaisiin ”uudesta lähestymistavasta” Gui Minhain tapaukseen.

Angela Gui kuvailee blogissaan oudolta vaikuttanutta tapaamista, jossa niin sanotut liikemiehet pitivät häntä tukholmalaisen hotellin yksityiskabinetissa ja marssittivat ihmisiä häntä tapaamaan. Liikemiehet sanoivat, että heillä on hyvät suhteet Kiinaa hallitsevaan kommunistipuolueeseen ja että he haluavat ”auttaa” Angela Guita.

”Siellä oli paljon viiniä, paljon ihmisiä ja paljon yhä oudommiksi käyviä kysymyksiä”, Gui kirjoittaa blogissaan. ”Mutta koska suurlähettiläs Lindstedt oli paikalla ja näytti tukevan sitä, mitä se ikinä olikaan, mikä oli meneillään, oletin, että se tapahtui Ruotsin ulkoministeriön aloitteesta.”

Guin mukaan liikemiehet aluksi imartelivat häntä ja esimerkiksi tarjosivat hänelle työpaikkaa Kiinassa. Hän kieltäytyi.

Keskustelujen kuluessa miehet korostivat yhteyksiään Kiinan poliittiseen johtoon ja antoivat ymmärtää, että Guin isän vapauttaminen olisi mahdollista.

Ensin pitäisi kuitenkin olla oikeudenkäynti, jossa Gui Minhai tuomittaisiin ”muutamaksi vuodeksi”, miehet sanoivat Angela Guin mukaan. Jotta tämä voisi tapahtua, Angela Guin pitäisi kuitenkin pysyä hiljaa isänsä tapauksesta ja olla puhumatta siitä mitään esimerkiksi medialle.

Lopulta liikemiehet alkoivat ärsyyntyä ja korottaa ääntään. ”Sinun on luotettava minuun tai et koskaan enää näe isääsi”, sanoi yksi miehistä Guin mukaan.

Angela Gui kertoo päässeensä ulos tilanteesta lupailemalla toimia kuten pyydettiin. Kun hän seuraavalla viikolla soitti Ruotsin ulkoministeriöön ja tiedusteli tapauksesta, siellä ei kukaan tiennyt koko tapaamisesta mitään. Ulkoministeriö ei Guin mukaan tiennyt edes sitä, että suurlähettiläs oli käynyt Ruotsissa.

Tapauksen tultua ulkoministeriön tietoon suurlähettiläs Lindstedt on kutsuttu kotiin ja hänen toimiaan tutkitaan, kertoivat Ruotsin televisio SVT ja sanomalehti Expressen keskiviikkona. Torstaina ulkoministeriö myönsi SVT:lle, että Lindstedt on toiminut väärin.

”Olemme hankkineet käsityksen siitä, mitä on tapahtunut, tutkimme toimintaa, mutta voimme jo nyt sanoa, että suurlähettiläs on toiminut virheellisesti, totesi Ruotsin ulkoministeriön lehdistöpäällikkö Patric Nilsson SVT:lle torstaina.

Kiinan suurlähetystö Tukholmassa on kiistänyt osallisuutensa tapaamiseen. Suurlähetystö on julkaissut asiasta lausunnon verkkosivullaan. Siinä suurlähetystö väittää Angela Guin sepittäneen koko tapaamisen saadakseen julkisuutta.

Ruotsissa tapaus on julki tultuaan herättänyt ihmetystä ja närkästystä.

”Ruotsalainen suurlähettiläs on juossut diktatuurin asioilla ja yrittänyt hiljentää Kiinassa poliittisena vankina olevan ruotsalaisen tyttären. Tämä on ennenkuulumaton skandaali”, sanoi oppositiossa olevan vasemmistopuolueen puheenjohtaja Jonas Sjöstedt SVT:lle.

Ruotsin ja Kiinan kipupisteet

Ruotsin ja Kiinan välit ovat huomattavasti viilenneet viime aikoina. Nämä asiat ovat vaikuttaneet suhteiden kärjistymiseen:

1. Gui Minhain sieppaus

Kaiken taustalla suhteita varjostaa kirjankustantaja Gui Minhain sieppaus vuonna 2015. Kiinalaiset agentit sieppasivat hänet hänen loma-asunnoltaan Thaimaasta. Gui on syntyjään Manner-Kiinasta, mutta asui Hongkongissa ja on Ruotsin kansalainen.

Guin hongkongilainen kustannusyhtiö oli erikoistunut kirjoihin, joissa kerrottaan arkaluontoisia ja usein kiusallisia asioita Kiinan johtajista. Tämä on ilmeisesti hänen vangitsemisensa syy, vaikka Kiina on muun muassa väittänyt, että Gui ilmoittautui oma-aloitteisesti Kiinan viranomaisille vanhan rattijuopumustapauksen takia.

Kiina on näyttänyt Guin kuulusteluja televisiossa. Niiden käsikirjoitus on noudatellut samaa kaavaa kuin muidenkin poliittisten vankien kuulustelujen, joita Kiinalla on nykyisin tapana näyttää televisiossa varoittavina esimerkkeinä.


2. Jyrkkäsanainen suurlähettiläs

Elokuussa 2017 Kiina nimitti suurlähettilääkseen Tukholmaan pitkän linjan puoluekaaderin Gui Congyoun. Hänellä on jossain määrin jyrkkä lähestymistapa tilanteisiin, joissa Kiina näyttäytyy hänen mielestään epäedullisessa valossa.

Etenkin media on saanut kuulla kunniansa Kiinan Tukholman-suurlähetystöltä, kun median kertomat tiedot eivät ole vastanneet Kiinan virallista tiedotuslinjaa.

Gui Congyoun johtaman lähetystön viestintätapa pitää yllä eräänlaista kierrettä. Lähetystön reaktiot julkiseen keskusteluun nousevat esiin viestimissä ja sosiaalisissa medioissa, yleensä kriittiseen sävyyn, mikä puolestaan saa taas suurlähettilään reagoimaan keskusteluun.

Esimerkiksi tammikuussa lähetystö tuomitsi Svenska Dagbladetin julkaiseman Gui Minhai -aiheisen kirjoituksen. Ruotsin kirjailijaliitto vastasi tuomitsemalla suurlähetystön kirjoituksen kannanotossaan, jonka puolestaan suurlähetystö sen jälkeen tuomitsi.

Suurlähetystöllä on myös tapana julkaista verkkosivullaan versioita ruotsalaisten viestimien tekemistä suurlähettiläs Guin haastatteluista. Suurlähetystö poistaa näistä omista versioistaan Kiinan kannalta ikävät kysymykset ja jättää ne suurlähettilään lausunnot, joita suurlähetystö haluaa julkisuuteen. Kun teksteihin kytketään ruotsalaisen tiedotusvälineen nimi, ne saattavat asiaa tuntemattoman silmissä näyttää riippumattoman median aidoilta tuotoksilta.

Haastatteluja Gui näyttää myöntävän poikkeuksellisen paljon ollakseen kiinalainen suurlähettiläs. Viimeksi suurlähetystö teki oman versionsa SVT:n haastattelusta.

Suurlähettiläs Gui ei tiettävästi ole sukua kirjankustantaja Guille.

3. Turistien ulosheitto

Suoranainen diplomaattinen kriisi kehkeytyi viime syyskuussa, kun Tukholman poliisi siirsi vihaisen ja häiritsevästi käyttäytyneen kiinalaisen turistiperheen kaupungin keskustasta hieman syrjemmälle Skogskyrkogårdiin.

Kiinalaisperhe oli tullut tukholmalaiseen hostelliin, mutta heille ei annettu huonetta, koska heillä ei ollut huonevarausta. Perhe kieltäytyi poistumasta hostellin aulasta, ja henkilökunta soitti poliisit. Tapahtuma tallentui videolle.

Suurlähettiläs Gui tapojensa mukaisesti tuomitsi poliisin toiminnan. Hänen mielestään Tukholman poliisi loukkasi ihmisoikeuksia. Asia eteni ulkoministeriötasolle. Kiinan ulkoministeriö vaati ruotsalaispoliiseille rangaistusta.

Ruotsalainen syyttäjä päätti olla aloittamatta esitutkintaa poliisien toiminnasta. Tukholman poliisi toimi syyttäjän mukaan siten kuin heidän kuuluikin toimia.

4. Huumorivideo televisiossa

Raivo Kiinan suurlähetystössä Tukholman Ladugårdsgärdetissä vain yltyi, kun julkisen palvelun televisiokanava SVT näytti satiiriohjelmassaan sketsin, joka kytkeytyi hostelliepisodiin. Sketsi oli olevinaan valistusvideo kiinalaisille turisteille. Heitä muun muassa opastettiin välttämään ulostamista historiallisten rakennusten eteen.

Video sai paljon näkyvyyttä myös Kiinassa, koska SVT julkaisi sen suositussa videopalvelussa Youkussa, joka on eräänlainen Youtuben vastine Kiinassa.

Kiinan ulkoministeriö ilmaisi vastalauseensa televisio-ohjelmasta Ruotsin hallitukselle. Näin siitä huolimatta, että muiden demokratioiden tapaan Ruotsissakaan hallitus ei vastaa median ohjelmasisällöistä.

Satiiriohjelman vastaava toimittaja pyysi ohjelman blogissa anteeksi niiltä, jotka tuntevat tulleensa loukatuiksi. Kiinan suurlähetystö ei hyväksynyt anteeksipyyntöä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  2. 2

   Malli sai Burberryn vetämään ahdistavan hupparin mallistosta – ”Itsemurha ei ole muotia”

  3. 3

   Voit päätyä elämään jonkun toisen unelmaa, jos et keskity näihin neljään asiaan

  4. 4

   Berner ärsytti keskustalaiset – ja Sipilä riensi jälleen tueksi

  5. 5

   Päävalmentaja kertoi Patrik Laineen onnistumisista: ”Se toi hymyn kaikkien kasvoille, jopa maalivahtien”

  6. 6

   Karl Lagerfeld jätti jälkeensä 170 miljoonaa – Menevätkö rahat Choupette-kissalle?

  7. 7

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  8. 8

   Hoivakoteja koskevan kohun käynnistänyt lähihoitaja avautuu ensi kertaa Superin verkkolehdessä: Tilanne Ulrikassa oli lohduton, miltei kaoottinen

  9. 9

   Modernit turbokiertoliittymät pelottavat monia kokeneitakin kuskeja – Yksinkertainen neuvo auttaa selviytymään ”kauhujen liikenneympyröistä”

  10. 10

   Töiden läikkyminen työajalta kotiin lisää tasa-arvoa, sanoo Evan uusi johtaja Emilia Kullas

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  2. 2

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  3. 3

   Voit päätyä elämään jonkun toisen unelmaa, jos et keskity näihin neljään asiaan

  4. 4

   Modernit turbokiertoliittymät pelottavat monia kokeneitakin kuskeja – Yksinkertainen neuvo auttaa selviytymään ”kauhujen liikenneympyröistä”

  5. 5

   Jos tämä kuva näyttää pyörivän, se johtuu viiveestä päässäsi

  6. 6

   Suomi antoi 50 vuotta sitten itselleen lahjan, jonka piti valaa miljoonilla uskoa tulevaisuuteen – Nyt aarre­arkku halutaan ryöstää, koska tulokset jäävät ”uskon asiaksi”

   Tilaajille
  7. 7

   Isis-morsiameksi vuonna 2015 lähtenyt teini menettää Britannian kansalaisuutensa

  8. 8

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  9. 9

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  10. 10

   ”Jokaisen kroppa tiesi, paljonko D-vitamiinia pitää vapauttaa vereen” – väitöstutkimuksesta uutta tietoa kiistellyn vitamiinin tarpeesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  2. 2

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  3. 3

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  4. 4

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  9. 9

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  10. 10

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää