Ulkomaat

Valkoinen talo: Donald Trump aikoo julistaa kansallisen hätätilan varmistaakseen rahoituksen rajamuurille

Trump aikoo kuitenkin allekirjoittaa senaatin valmisteleman lakiesityksen välttääkseen hallinnon sulun.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump aikoo julistaa kansallisen hätätilan rahoittaakseen kiistellyn rajamuurin Yhdysvaltain ja Meksikon rajalla, kertoo uutistoimisto AFP.

Asiasta kertoi senaatille republikaanien enemmistöjohtaja Mitch McConnell torstaina. Valkoisen talon lehdistösihteeri Sarah Sanders ilmoitti asiasta Twitterissä.
”Presidentti toteuttaa jälleen kerran lupauksensa rakentaa muuri, suojella rajaa ja turvata meidän upea maamme”, kirjoitti Sanders lausunnossaan.

Yhdysvaltain oikeusministeriö on varoittanut Valkoista taloa siitä, että oikeuslaitos lähes varmasti estää hätätilan julistamisen ainakin väliaikaisesti, kertoi ABC News.

Televisiokanavalle puhunut Valkoisen talon vanhempi virkamies sanoi, että Valkoinen talo luottaa siihen, että se lopulta voittaa oikeusjutun.

Trump aikoo myös allekirjoittaa kongressin torstaina hyväksymän lakiesityksen välttääkseen hallinnon sulun.

Lakiesitys pitää sisällään noin 1,4 miljardin dollarin rahoituksen rajaturvallisuudelle ja rajaesteille, ja sen hyväksyminen estää hallinnon sulun.

Trump on kuitenkin vaatinut muurin rakentamiseen 5,7 miljardia dollaria.

Joulu–tammikuussa Yhdysvaltain hallinto oli suljettuna 35 päivää muurikiistan vuoksi. Trump sopi hallinnon osittaisen sulkemisen päättämisestä 25. tammikuuta.

Hätätilan julistaminen tarkoittaa, että presidentti pyrkii nyt laajentamaan valtaoikeuksiaan ja ohittamaan kongressin hankkiakseen rahat muuriin asevoimille suunnatuista varoista. Trump vaatii, että maiden välille rakennetaan muuri nykyisten esteiden ja aitojen lisäksi. Muurilla olisi tarkoitus pysäyttää laittomasti rajan yli pyrkiviä ihmisiä.

Uutiskanava CNN:lle puhuneen Valkoisen talon virkamiehen mukaan Trump aikoo käyttää rajamuuriin kahdeksan miljardia dollaria.

Trump uhkasi julistavansa hätätilan jo aikaisemmin tammikuussa viitaten hänen käsityksensä mukaiseen suureen kriisiin Yhdysvaltain ja Meksikon rajalla.

Demokraattijohtajat ovat tyrmistyneitä Trumpin päätöksestä. Demokraatit ovat vastustaneet tiukasti muurin rahoitusta ja sen rakentamista.

Kongressin edustajainhuoneen demokraattijohtaja Nancy Pelosi huomauttaa, että rajalla ei ole hätätilaa. Demokraatit ovat pohtineet jopa oikeustoimia hätätilaa vastaan.

”Käymme läpi vaihtoehtomme ja varaudumme vastaamaan”, Pelosi sanoi BBC:n mukaan torstaina.


Hän kirjoitti Twitterissä, että hätätilan julistaminen olisi laiton teko ja presidentin valtaoikeuksien törkeää väärinkäyttöä.

”Epätoivoinen yritys kääntää huomio pois faktasta, että Donald Trump rikkoi keskeisen lupauksensa siitä, että Meksiko maksaa muurin”, Pelosi kirjoitti.
Senaatin demokraattijohtaja Chuck Schumer sanoi, että hätätilan julistus olisi törkeää presidentin vallankäyttöä.

Trumpin varoittaessa aikaisemmin tammikuussa, että saattaisi julistaa kansallisen hätätilan, myös jotkut republikaanit olivat varuillaan. Torstaina republikaanien enemmistöjohtaja Mitch McConnell ilmaisi kuitenkin tukensa Trumpin päätökselle hätätilasta.

Yhdysvalloissa on voimassa tällä hetkellä peräti 31 kansallista hätätilaa.

Kongressilla pitäisi periaatteessa olla oikeus kumota hätätilan julistus, mutta vuonna 1983 annettu korkeimman oikeuden päätös velvoittaa kongressia saamaan kumoamiselleen presidentin allekirjoituksen.

Koska presidentti voi käyttää veto-oikeuttaan eli vastustaa oman julistuksensa kaatamista, kongressin pitäisi puolestaan kumota veto kahden kolmasosan enemmistöllä. Nykyään se tuskin onnistuisi, sillä Trumpin puolueella republikaaneilla on enemmistö senaatissa ja demokraateilla enemmistö vain edustajainhuoneessa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Loukkasiko natsiksi ja rasistiksi nimittäminen Junes Lokan kunniaa? HS seuraa hetki hetkeltä Oulun käräjä­oikeuden istuntoa

  2. 2

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyväntekeväisyyjärjestöt nuolemaan näppejään

  3. 3

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  4. 4

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  5. 5

   Helsingin virkamiehet: Massiivinen autoramppi purkaisi Jätkäsaaren liikennesumppua

  6. 6

   ”Unelias kirjekyyhky” matkusti Teneriffalta Ouluun lentokoneen laskuteline­tilassa

  7. 7

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  8. 8

   Alma kertoo ensimmäistä kertaa haastattelussa homoudestaan – koska haluaa olla tyttöystävänsä kanssa aivan kuin kaikki muutkin

  9. 9

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  10. 10

   Rokotusvastainen poliitikko joutui sairaalaan vesirokon vuoksi Italiassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  2. 2

   Anna-Maja Henrikssonin esiintymisessä Ylen tentissä oli niin vähän konkretiaa, että edes faktoja on vaikea tarkistaa – tässä parhaat palat giffeinä

  3. 3

   Loukkasiko natsiksi ja rasistiksi nimittäminen Junes Lokan kunniaa? HS seuraa hetki hetkeltä Oulun käräjä­oikeuden istuntoa

  4. 4

   Sdp:n etumatka kasvoi, keskusta heikkeni yhä – HS-gallup paljastaa asetelmat, joista ehdokkaat lähtevät vaalikentille

  5. 5

   Monia suomalaisia odottaa eläkkeellä ikävä yllätys – Katso HS:n laskurista, millainen eläke sinulle on tulossa

   Tilaajille
  6. 6

   Näin saksalaiset ratkaisisivat turvapaikan­hakijoiden palautukset

  7. 7

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  8. 8

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  9. 9

   Mies raiskasi 15-vuotiaan tytön Helsingissä ja käytti kahta muuta seksuaalisesti hyväkseen – Käräjäoikeus tuomitsi vajaan neljän vuoden vankeuteen

  10. 10

   Moni aikuinen pyytelee lupia asioihin, joista pitäisi uskaltaa päättää itse

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni käyttää astian­pesu­konetta väärin, ja välin­pitämättömyys voi aiheuttaa isot kulut: toimi näin, niin vältyt ikäviltä yllätyksiltä

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  4. 4

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  5. 5

   Kenellä on vastuu, jos joku perheen­jäsenistämme sairastuu takkat­ulien polton takia Espoossa?

  6. 6

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  7. 7

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  8. 8

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  9. 9

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  10. 10

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää